» »

ali deluje matična brez procesorja

ali deluje matična brez procesorja

pdavid121 ::

pozdrav.zanima me če je lahko kaj narobe če priklopim samo matično brez procesorja in računalnik zaženem..to bi naredil zato, ker nevem ali matična deluje ali ne...bvz se mi zdi kupovat procesor če ne deluje matična zato bi tako sprobal če deluje, če je slika...hvala naprej za odgovore

wave ::

Ne ne mors brez procesorja :D

T(he) Boss ::

Zanimivo vprašanje, že večkrat sem se vpraševal, kaj je minimalno potrebno, da matična zapiska? torej matična+procesor, pa verjetno ram tudi, ne?

pdavid121 ::

ja če ramo ni potem itak skoz piska..nevem pa kako je brez procesorja:)...povem ko sprobam eno staro matično

Duhec ::

In kdo bo zagnal bios, če ne cpu ?

Pyr0Beast ::

Proc in včasih tudi rami so minimalni.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Icematxyz ::

Če sploh kaj. Lahko na tak način (morda) kvečjemu preveriš če deluje piskač.

Spajky ::

Bios chip je zadnje cajte 16-bit mikro računalnik ("Rom", Ram, CPU, I2C vodilo do zunanjih komponent na plati) z vsem kar rabi za zagnat matično plato, vendar če ni CPU, se POST ustavi in seveda ne moreš videt, kaj se dogaja, ker grafa ne dela. Da se videt z samostojno kartico z display-em ali če ima plata Led display ali LED diode za indentifikacijo stanja, kaj se dogaja.

Ene plate, se zaženejo in obstojijo, ene pa zelo kmalu izklopijo (če kaj ni v redu, skurjen ali manjkajoči proc itd.)... moja plata preko LED diod javi, da missing/not connected CPU ali unworkable CPU oz. podobno.

Jest sem že večkrat zagnal kake nepoškodovane plate brez proca brez posledic, saj imajo ziher zadnjih 10 let plate/Bios detekcijo nepravilno vstavljenih komponent ...

Praviloma se naj ne bi zgodilo nič hudega, če ni proca, ali če je proc totalno skurjen ... Problem zna bit edino, ko je notri proc, pa grdo crkne vmes in logika iz Biosa ne uspe dovolj na hitro izklopit napajanja plati, pa crknjen proc povleče še kako komponento s seboj, ponavadi northbridge chip ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem nov racunalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
19925331 (8088) hojnikb
»

Nekaj crknilo, ne vem kaj (strani: 1 2 )

516712 (5728) Gapi182
»

Ali matična plošča deluje tudi brez procesorja?

91191 (993) amigo_no1
»

Računalnik se kar naenkrat ne zažene več, ni slike, lucka na ekranu utripa - pomoc!

2410182 (7965) Tac20
»

Samo resetiranje.........bios

Oddelek: Strojna oprema
171406 (1259) scythe

Več podobnih tem