» »

kateri otpični kabel?

kateri otpični kabel?

Cyberzion ::

mene zanima kateri pro optični kabel od omenjenih naj uzamem..upraba pa je zgolj profesionalna in povezava za aktivne studijske zvocnike =)

http://cgi.ebay.de/HiViLux-Highend-Opti...

ali

http://cgi.ebay.de/2-50m-ViaBlue-H-FLEX...

lp,

Izi ::

Na enem linku je 2 metrski kabel na drugem pa 2,5 metrski. Odtod tudi razlika v ceni.
Vzemi tistega, katerega dolžina ti bolj odgovarja.

Kar se zvoka tiče imam že 3 leta prav vse na optiki, tako da sem preizkusil že kar nekaj različnih optičnih kablov pa so kar se kvalitete tiče vsi enaki.
Razlikujejo se samo po debelini "izolacije", ki ima pri optičnih kablih samo zaščitni namen in nič drugega.
Svetloba je za razliko od električnih signalov popolnoma neobčutljiva na zunanje motnje, zato je kvaliteta zvoka enaka če je kabel skupaj z zaščito debel 2 milimetra ali pa če so ga zavili v centimeter debelo izolacijo z ne vem kakšnih materialov. Tudi z dolžino nisi nič omejen. Na več kilometrov dolgem kablu ne bo kvaliteta nič padla četudi je kabel debel samo milimeter.
Edino dobro pri debelih kablih je, da jih težje zlomiš. Če namreč optični kabel močno prepogneš za več kot 90 stopinj se lahko zlomi in potem je samo za v smeti. Če ima debelejšo zaščito je torej bolj varen proti morebitnim zlomom. ampak moraš biti že res neroden, da uničiš tudi najtanjši optični kabel.

Cyberzion ::

hvala za podroben nacin opisa! to se pravi da velka razlika med kabloma ne bo v soundu :D rabim pa cirka 2m se pravi se mi splaca plavi uzet ker je cenejsi :D

Zgodovina sprememb…

shinko ::

izi: si morda testiral tudi kvaliteto zvoka med optičnim in coax kablom? Glede na to da sta oba digitalna verjetno kakšnih večjih razlik ni, je pa res da je koaksialni malo dovzeten za EM motnje, zanima me koliko se to dejansko pozna v praksi?


Lp

Izi ::

Shinko:
Logika pravi, da je optični kabel boljši od bakrenega, ampak kot ponavadi se najdejo ljudje, ki so sveto prepričani, da zvok samo preko bakra obdrži svojo "dušo" in je zvok preko optike preveč umeten.
To so verjetno isti ljudje, ki prisegajo, da je zvok iz CD-jev preveč umeten napram vinilnim ploščam in tudi tisti, ki slišijo razliko med 160 in 320 kbps MP3, nekateri celo na kakšnih računalniških zvočnikih namenjenih za igre :D
Za tistih par metrov med predvajalnikom in ojačevalcem je pomoje vseeno ali uporabiš optiko ali pa koaksialca. Osebno vseeno raje uporabljam otiko, ker so vsi kabli enake kvalitete, pri bakrenih pa res lahko dobiš kakšne nekvalitetne kable.

Cyberzion:
Moje osebno mnenje je, da sta oba optična kabla, katerih linka si nalepil zgoraj, predraga. Tukaj veliko vlogo igra marketing in neznanje kupcev, firme naredijo malo bolj fensi konektorje, jih malo pozlačijo in zavijejo v lepe in debele izolacije in že je cena za 200 do 300% višja od primerljivih, ki ne zgledajo tako lepo.

2 metrski optični kabel, pa če je še tako lep, pomoje ne bi smel preseči 20 EUR
Realne cene krajših nekaj metrskih optičnih kablov so sicer okoli 7 EUR na meter, za daljše tam od 15 metrov naprej pa padejo na okoli 3 EUR na meter.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DVB-C naprava

Oddelek: Zvok in slika
102594 (2394) Tody
»

Neocube

Oddelek: Loža
161785 (1469) M-XXXX
»

malo nostalgije: kateri je najhitrejši/najboljši socket A procesor

Oddelek: Kaj kupiti
71062 (933) Blinder
»

Prenosnik in baterija

Oddelek: Pomoč in nasveti
81271 (1030) Bence
»

bi šlo to skup?

Oddelek: Kaj kupiti
101024 (774) liko88

Več podobnih tem