Forum » Zvok in slika » kako narediti zvočnike?
kako narediti zvočnike?
djensi ::
stvar je sledeča rad bi naredil dva dvosistemska zvočnika in sicer z bas enoto 12" in pa visokotoncem ali trobljo? Sedaj pa imam par vprašanj in upam da mi boste pomagali.
-kdaj je potrebno dati kretnico in kdaj ne?
-ali morata biti visokotonec in bass enake moči?
-rad bi tudi vgradil zaščitni element za zvočnike in me zanima kje naj to sploh dobim in kako vem kakšen element rabim? Našel sem nekaj na internetu [url]http://www.lovecnacene.si/zascitni-elem...
-zanima pa me tudi kje je najbolje kupiti vso opremo, zvočnike, priključke itd
-kdaj je potrebno dati kretnico in kdaj ne?
-ali morata biti visokotonec in bass enake moči?
-rad bi tudi vgradil zaščitni element za zvočnike in me zanima kje naj to sploh dobim in kako vem kakšen element rabim? Našel sem nekaj na internetu [url]http://www.lovecnacene.si/zascitni-elem...
-zanima pa me tudi kje je najbolje kupiti vso opremo, zvočnike, priključke itd
jRk0 ::
1. to bo igralo ogabno (kje je midrange?)
2. kretnico je treba dat (subu porezes visje od 80-100 ponavadi, visokotoncem pa tudi visje od kjer igrajo (to pise pr zvocniku). in kot vidis nikjer ni 100hz - 7000hz (recimo da tako porezes sub in tw), kjer pa je vecina zvoka... ce pa mislis met 12" sub se za midrange, pa to nekak ne velja najbolj).
3. ne rabita bit lih enake moci, tolko pac, da bo ojacevalec normalno poganjal (boljse met ojacevalec z vec moci, sploh za tw, ker jih hitro skuris s clipom ce mislis naglas met
2. kretnico je treba dat (subu porezes visje od 80-100 ponavadi, visokotoncem pa tudi visje od kjer igrajo (to pise pr zvocniku). in kot vidis nikjer ni 100hz - 7000hz (recimo da tako porezes sub in tw), kjer pa je vecina zvoka... ce pa mislis met 12" sub se za midrange, pa to nekak ne velja najbolj).
3. ne rabita bit lih enake moci, tolko pac, da bo ojacevalec normalno poganjal (boljse met ojacevalec z vec moci, sploh za tw, ker jih hitro skuris s clipom ce mislis naglas met
You fuck up once, you loose two teeth.
AtaStrudl ::
Stvar ni cisto enostavna, razlicni zvocniki zahtevajo razlicne kiste. Ce je proizvajalec zvocnika kolickaj resen, v podatkih da tudi sugestijo za kisto.
Obstajajo vsaj trije tipi kiste: odprta, zaprta in bas refleks.
ITD.... malo pobrskaj po webu
Obstajajo vsaj trije tipi kiste: odprta, zaprta in bas refleks.
ITD.... malo pobrskaj po webu
kiste so: kompresija, bass reflex in pa bandpass. odprti (free air) nekak ne rabi kiste :P
vlado1 ::
če te zanima imam še nekaj enot zvočnikov z izračunanimi kretnicami in boxi 12"+1",
pri dvanajstki je vsekakor bolje visoki z trobljo in konkretnim driverjem(25-70w) kot pa kot pa neki visoki od 5-25w kišta v tem primeru pa bassreflex
pri dvanajstki je vsekakor bolje visoki z trobljo in konkretnim driverjem(25-70w) kot pa kot pa neki visoki od 5-25w kišta v tem primeru pa bassreflex
kompresija=zaprta
bandpass=bas refleks
odprti (trdo vpeti) seveda rabi kisto (ki pa seveda ni zaprta), sicer imas akusticni kurcslus in basov ne bo kaj prida.
bandpass=bas refleks
odprti (trdo vpeti) seveda rabi kisto (ki pa seveda ni zaprta), sicer imas akusticni kurcslus in basov ne bo kaj prida.
djensi ::
kaj pa če bi dal tele visokotonce piezzo a tuki pol ne bi blo treba imet kretnice k neki piše da ne.
http://www.bolha.com/oglas1083156/piezz...
Koliko pa prideta dve kretnice in katere podatke zvočnikov rabim povedat?
vlado1 v neki drugi temi si omenjal da bi lahko naredil kretnice, ali bi se dalo? Me pa predvsem zanima prvo koliko denarja bi bile da vidim če se mi sploh splača?
Ker se mi zdi da bom prišel do tega da bo isto ali pa celo ceneje če bom kupil že narejene zvočnike, upam d ne k bi rd mal zbiju :D
http://www.bolha.com/oglas1083156/piezz...
Koliko pa prideta dve kretnice in katere podatke zvočnikov rabim povedat?
vlado1 v neki drugi temi si omenjal da bi lahko naredil kretnice, ali bi se dalo? Me pa predvsem zanima prvo koliko denarja bi bile da vidim če se mi sploh splača?
Ker se mi zdi da bom prišel do tega da bo isto ali pa celo ceneje če bom kupil že narejene zvočnike, upam d ne k bi rd mal zbiju :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: djensi ()
kompresija=zaprta
bandpass=bas refleks
bandpass seveda ni bass reflex =). bass reflex ma membrano, ki gleda ven al kak bi reko + port zraven (zvok prihaja iz obeh), bandpass ma pa membrano v kisti in zvok pride ven samo skozi port... res pa da ma oboje porte =)
za trdo vpete pa sem pac mislo, da nima lih vseh stranic "kista"
Vidim.
Princip je v bistvu isti (zvocnik + akusticni rezonator).
Tale "bandpass" je bas refleks za mehko vpete zvocnike, ki rabijo "zracno vzmet".
Princip je v bistvu isti (zvocnik + akusticni rezonator).
Tale "bandpass" je bas refleks za mehko vpete zvocnike, ki rabijo "zracno vzmet".
v bistvu lahko nek subwoofer uporabis v kerikoli kisti odvisno od namena. naceloma pa je kompresija najboljsa za kvaliteten bas, ker je je frekvencni odziv lepo linearen pa boljsi "kick" ma (pa kontrolo). nasprotno pac v BR/BP kisti spila bolj povdarjeno na tuning frekvenci. (dolzina pa fi porta)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jRk0 ()
piezzo vsekakor potrebuje kretnico,ker "keramika zelo hitro spoka"če ne vsaj kondenzator 2,2mikro ali podoben
nima pa tako lepih in prenzentnih visokih kot visoki ki ima magnet in navitje.
najbolj navadne kretnice vsebujejo ponavadi "ŠPULO,KONDEZATOR,UPOR ALI DVA"bolj zahtevne pa vsebujejo več špul,več kondenzatorjev,več uporov,včasih kakšna zaščita za visoke(ptc upor,žarnica,vezje z relejem..)
TOREJ ZGODBA JE TUKAJ ŠE LAHKO DOLGA NAJBOLJ PA BO POGOJENO VSE Z
-FINANCAMI(šolska varinta kretnice ali pa točno optimalno izračunana in simulirana glede na komponente ki jih želiš vgradit)
lahko mi pošlješ email z telefonsko pa ti vse razložim-se opravičujem drugim ker se mi ne da tolk pisat pa občasno sem tle gor
nima pa tako lepih in prenzentnih visokih kot visoki ki ima magnet in navitje.
najbolj navadne kretnice vsebujejo ponavadi "ŠPULO,KONDEZATOR,UPOR ALI DVA"bolj zahtevne pa vsebujejo več špul,več kondenzatorjev,več uporov,včasih kakšna zaščita za visoke(ptc upor,žarnica,vezje z relejem..)
TOREJ ZGODBA JE TUKAJ ŠE LAHKO DOLGA NAJBOLJ PA BO POGOJENO VSE Z
-FINANCAMI(šolska varinta kretnice ali pa točno optimalno izračunana in simulirana glede na komponente ki jih želiš vgradit)
lahko mi pošlješ email z telefonsko pa ti vse razložim-se opravičujem drugim ker se mi ne da tolk pisat pa občasno sem tle gor
Vlado, a ti bi lahko eno kretnico izdelal enako kot ze eno mam? (namrec, eno so mi ukradli z avta, ena pa ja ostala =))
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | predelava velikosti subwoofer boxa Logi Z623Oddelek: Zvok in slika | 1707 (1182) | damirj79 |
» | Domača izdelava zvočnika :-> (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Zvok in slika | 37452 (20911) | čuhalev |
» | ZvočnikiOddelek: Zvok in slika | 2181 (1919) | krompir |
» | Izdelava zvočne skrinjeOddelek: Zvok in slika | 7432 (6616) | aktw2 |
⊘ | Samogradja Subwooferja!!!!!Oddelek: Zvok in slika | 6297 (5866) | CaqKa |