» »

[sql]-stevilka vrstic

[sql]-stevilka vrstic

billgates ::

V šoli imam nalogo narediti v t-sql stolpec (column) v tabeli employees, da bo izpisalo številko vrstice(1,2,3,...). Ta se ne sme spremeniti v nobenem primeru (če dam ASC, DESC). Kako bi se to dalo rešiti z alter table?

destiny ::

Torej hočeš met vedno pri nekem employee-u isto številko ali hočeš met vedno 1 na vrhu, ne glede na to kako je tabela urejena?

1 vedno na vrhu

hm, prva stvar ki mi pride na pamet je dense_rank funkcija, ki bi imela isti sort kot glavni order by + unique id, ne podpirajo pa tega vsi database pogoni... npr. mssql server ma to šele od 2005 naprej.

Morda za začetek samo kako bi mi izpisalo vrstico (asc,desc ni važno). Zaenkrat imam:

ALTER TABLE employees
ADD Stevilke INT

s tem ne boš nič dosegel. Fizično polje ti tu ne bo pomagalo. Ti rabiš nek virtual column...

Kaj pa kurzor?

jest bi napisal nekaj v stilu:

select dense_rank() over (order by MojŽeljeniOrder,employeeid) rnk, employeeid,name,... from employees order by MojŽeljeniOrder

Edit: order by v ranku more met zraven še unique id, da bo kazal pravilno, če osnovni order nima unique identifikatorja

Zgodovina sprememb…

• spremenil: destiny ()

borchi ::

če se ne motim imaš dense_rank(), row_number()... samo od sql 2005 navzgor...
l'jga

ja sej to sem mu že prej napisal, s tem da oracle nima row_number(), ima pa rownum. dense_rank podpirata oba, tako oracle kot mssql server 2005 + novejši

borchi ::

ah, vidim zdaj. sori, sem spregledal...

@billgates: kaj pomeni, da se "ne sme spremeniti v nobenem primeru (če dam ASC, DESC)"? a da mora bit prva vrstica v resultset-u vedno 1, druga 2 itd.?
l'jga

ah, vidim zdaj. sori, sem spregledal...

@billgates: kaj pomeni, da se "ne sme spremeniti v nobenem primeru (če dam ASC, DESC)"? a da mora bit prva vrstica v resultset-u vedno 1, druga 2 itd.?

Da, točno tako.

bmandl ::

To je nekaj podobnega, kar ti želiš. Preuredi tako, da bo ZapSt neodvisna od tabele...
ALTER TABLE Orders
ADD SodoLiho char(4)

DECLARE @ZapSt int
SET @ZapSt = 1
DECLARE @id int

DECLARE kurzor CURSOR FOR
SELECT OrderID FROM Orders

OPEN kurzor

FETCH NEXT FROM kurzor INTO @id

WHILE (@@FETCH_STATUS = 0)
	BEGIN
		UPDATE Orders
		SET ZapSt = @ZapSt
		WHERE @id = OrderID

SET @ZapSt = @ZapSt + 1
		FETCH NEXT FROM kurzor INTO @id
	END

CLOSE kurzor
DEALLOCATE kurzor

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SQL vprašanje

Oddelek: Programiranje
81107 (706) MrStein
»

Siol uvaja digitalno kabelsko televizijo na optiki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11423549 (8936) alexz
»

Nakup namiznega računalnika

Oddelek: Kaj kupiti
181593 (1322) kerco46
»

Pomoč nastavitev UTMS modema T-2 Partis

Oddelek: Pomoč in nasveti
71405 (1298) KoMar-
»

anketa z vec moznostmi