Forum » Loža » NAS za torrente
NAS za torrente
dronyx ::
Mislim da ne razkrivam kakšne velike skrivnosti če povem, da obstaja na svetu armada ljudi, ki ima praktično računalnike prižgane 24/7 samo zato, da lahko prenašajo iz interneta razne torrente (filme, igre, glasbo).
Moj namen tu ni polemika o legalnosti takega početja, razmišljam pa o tem, koliko električne energije je potrebno zagotoviti zaradi takšnega vzorca obnašanja?
To se da sigurno vsaj približno izračunati in prepričan sem, da bi bile številke impresivne. Nuklearka v Krškem ima moč nekaj več kot 600 MW. Če vsak trenutek PC s 300W porabe uporablja 2 milijona ljudi samo za prenos datotek iz interneta, gre za to praktično ena cela nuklearka.
Ampak vsa ta električna energija je porabljena po moje brez veze, saj bi lahko torrente iz interneta prenašala bistveno manjša napravica, kot je PC, ki porabi 400 W za delovanje. V bistvu bi lahko bila to že kar neke vrste NAS naprava z lastnim diskom in vgrajeno "low power" elektroniko za komunikacijo z internetom, ki bi se jo dalo upravljati prek brskalnika, kjer bi uporabnik pač poklikal, kaj naj se prenaša. Taka naprava pa bi lahko porabila bistveno pod 50 W.
Moj namen tu ni polemika o legalnosti takega početja, razmišljam pa o tem, koliko električne energije je potrebno zagotoviti zaradi takšnega vzorca obnašanja?
To se da sigurno vsaj približno izračunati in prepričan sem, da bi bile številke impresivne. Nuklearka v Krškem ima moč nekaj več kot 600 MW. Če vsak trenutek PC s 300W porabe uporablja 2 milijona ljudi samo za prenos datotek iz interneta, gre za to praktično ena cela nuklearka.
Ampak vsa ta električna energija je porabljena po moje brez veze, saj bi lahko torrente iz interneta prenašala bistveno manjša napravica, kot je PC, ki porabi 400 W za delovanje. V bistvu bi lahko bila to že kar neke vrste NAS naprava z lastnim diskom in vgrajeno "low power" elektroniko za komunikacijo z internetom, ki bi se jo dalo upravljati prek brskalnika, kjer bi uporabnik pač poklikal, kaj naj se prenaša. Taka naprava pa bi lahko porabila bistveno pod 50 W.
- spremenil: dronyx ()
BigWhale ::
400W porabi PC kadar je precej obremenjen. Ce ima pa neko intel in board graficno kartico, nek povprecen procesor, ki tako ali tako ne deluje polno obremenjen, pa porabi precej manj.
bluefish ::
Povprečen PC niti slučajno ne porabi 400W energije, sploh ne v času, ko le prenaša datoteke z interneta. Še celo ob velikih obremenitvah le redki dosežejo tako cifro.
Naprava, ki jo imaš v mislih, že obstaja. Nekateri redki routerji omogočajo direkten priklop USB diska, kamor potem prenašajo datoteke. Poleg vsega pa je na tržišču že en kup energetsko učinkovitih škatel.
Tako ali tako pa večina računalnikov tudi čez dan le zastonj nabija "procesorske cikle", saj za brskanje po netu res ne rabiš Quad procesorja.
Naprava, ki jo imaš v mislih, že obstaja. Nekateri redki routerji omogočajo direkten priklop USB diska, kamor potem prenašajo datoteke. Poleg vsega pa je na tržišču že en kup energetsko učinkovitih škatel.
Tako ali tako pa večina računalnikov tudi čez dan le zastonj nabija "procesorske cikle", saj za brskanje po netu res ne rabiš Quad procesorja.
Recimo tole so rezultati meritve porabe električne energije z wattmetrom (vir):
Daleč od nizke porabe (nekje okrog 200 W), vsekakor pa bistveno preveč po moje za tako banalni primer uporabe, kot je prenos datotek iz interneta. Pa številka uporabnikov gre verjetno tudi v milijone, tako da končna cifra v wattih po moje presega to, kar je sposobna proizvesti nuklearka v Krškem (worldwide seveda).
Daleč od nizke porabe (nekje okrog 200 W), vsekakor pa bistveno preveč po moje za tako banalni primer uporabe, kot je prenos datotek iz interneta. Pa številka uporabnikov gre verjetno tudi v milijone, tako da končna cifra v wattih po moje presega to, kar je sposobna proizvesti nuklearka v Krškem (worldwide seveda).
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: bluefish ()
bond007 ::
Povprečna poraba računalnikov je pomoje manj kot 100W. Moraš računati, da je kar nekaj tudi prenosnikov, ki pa žrejo manj ko 20W. Poleg tega se mi zdi 2 miljona računalnikov malo velika številka, sploh pa niso vsi hkrati prižgani... Če še računaš, da vsa ta energija ne gre ravno v nič, ampak v toploto, ki nam pride pozimi celo prav in da ponoči NEK itak MORA delati na polno in "nima kam z energijo", potem vsi ti prižgani računalniki niti niso tako velik greh, da bi se človek moral sekirati...
Obstajajo SBC (single board computer), ki imajo porabo v rangu 1 watta (link) in bi to nalogo po moje z lahkoto opravljali. Razlika 1:200 v porabi je pa za moj električni okus ogromna.
Kar se tiče pa gretja stanovanja z računalnikom pa kar malo dvomim, da se bi tak način uvrstil v top 100 po učinkovitosti.
Razumem pa, da je resnim proizvajalcem takšno napravo zelo težko dati na tržišče, ker bi pač podpirala nekaj, kar je v večini držav prepovedano. Ampak P2P tehnologija se vendarle lahko uporablja še za kaj drugega, kot prenos avtorskih del in sama po sebi ni nezakonita.
Kar se tiče pa gretja stanovanja z računalnikom pa kar malo dvomim, da se bi tak način uvrstil v top 100 po učinkovitosti.
Razumem pa, da je resnim proizvajalcem takšno napravo zelo težko dati na tržišče, ker bi pač podpirala nekaj, kar je v večini držav prepovedano. Ampak P2P tehnologija se vendarle lahko uporablja še za kaj drugega, kot prenos avtorskih del in sama po sebi ni nezakonita.
Zgodovina sprememb…
psychoshorty ::
Sam imam od Dlinka D-232 NAS sistemcek, na katerega se da namestiti mldonkeya. To meni sluzi kot torrent odjemalec 24/7.
urosh ::
Mislim, da ima vsak malo novejši NAS to že includano, kot npr: http://xtreamer.net/etrayz/overview.aspx koliko se spomnim ima enako možnost tudi qnap in ostali. Tako da ja, to že obstaja :)
Lp
Lp
koliko košta na mesec če imaš en povprečen računalnik prižgan 24/7?
Recimo izračun za eno leto (deli cifro z 12):
24 ur * 365 (dni v letu) = 8760 ur
8760 ur * 200 W = 1752000 Wh = 1752 kWh
1kWh stane z ddv 0,08 €:
1752 kWh * 0,08 € = 140 €.
Če bi napravica stala recimo realnih 80 €, se ti denar povrne v pol leta. Električna energija se bo v tem desetletju zanesljivo samo dražila, saj bodo potrebe čedalje večje, novih kapacitet pa ne bodo tako hitro priklapljali na omrežje, da bi lahko sledile povpraševanju.
Zgodovina sprememb…
Spock83 ::
Sam imam od Dlinka D-232 NAS sistemcek, na katerega se da namestiti mldonkeya. To meni sluzi kot torrent odjemalec 24/7.
Misliš Dlink DNS-323 ? :) Drugače z zadnjimi firmwari imaš že build-in torrent odjemalec.
McGregorSL ::
Se opravičujem za obuditev teme ampak je verjetno bolje kot če ustvarim novo identično.
Skratka ogledujem si tale D-link NAS DNS323 in me zanima, če ga kdo uporablja za torrente.
Ali to deluje dobro? Tako download kot upload? Ali so kakšne težave z trackerji da ne podpiraje tega build-in clienta?
Predvsem me ta NAS zanima za torrent ... seveda bi testiral tudi WEB,FTP in streaming, in ostalo kar pač ponuja ampak ni tako pomembno. Stane pa cca 170€ (diske že imam)
Če ga kdo uporablja in je tako prijazen, da majčken pokomentira zadevo.
Hvala
lp
McG
Skratka ogledujem si tale D-link NAS DNS323 in me zanima, če ga kdo uporablja za torrente.
Ali to deluje dobro? Tako download kot upload? Ali so kakšne težave z trackerji da ne podpiraje tega build-in clienta?
Predvsem me ta NAS zanima za torrent ... seveda bi testiral tudi WEB,FTP in streaming, in ostalo kar pač ponuja ampak ni tako pomembno. Stane pa cca 170€ (diske že imam)
Če ga kdo uporablja in je tako prijazen, da majčken pokomentira zadevo.
Hvala
lp
McG
hojnikb ::
Moja tadruga mašinca v podpisu se tud dober obnese kot nas in torrent odjemalec.Maš 3usb port, gigabit lan pa 1.2Ghz proc.Res pa je da ne morš vgradit diskov, jih lahko sam prklopiš.
#brezpodpisa
urosh ::
Imel sem etrayz, ki je več kot odlično opravljal to nalogo. Sedaj imam synology 211j in tudi ta dela BP :)
Za D-Linka ti pa žal ne morem pomagati, saj ga nimam...
lp
Za D-Linka ti pa žal ne morem pomagati, saj ga nimam...
lp
urosh:
sedaj sem kupil synology ds211j tega kot imaš ti... imaš kakšne probleme z seedanjem? kaj je potrebno nastavit? Je dovolj če v nastavitah nastimas opcijo(stop seeding) "forever" in das na npr share ration 1000% ?
Namprec ko sem imel na share ratio 0% in (stop seeding) "Never" mi seveda ni prav nič uploadalo.
Bom videl kako bo danes ko sem dal drug torrent.
Če enkrat torrent "downloada" in je na 100% kako ga prepričati da lahko sedaj tega seeda oz. uploada avtomatsko?
Si naložil kak drug OS?
če maš kak insight, bom hvaležen
Če pa še kdo kaj ve, dont be shy :)
lp
McG
sedaj sem kupil synology ds211j tega kot imaš ti... imaš kakšne probleme z seedanjem? kaj je potrebno nastavit? Je dovolj če v nastavitah nastimas opcijo(stop seeding) "forever" in das na npr share ration 1000% ?
Namprec ko sem imel na share ratio 0% in (stop seeding) "Never" mi seveda ni prav nič uploadalo.
Bom videl kako bo danes ko sem dal drug torrent.
Če enkrat torrent "downloada" in je na 100% kako ga prepričati da lahko sedaj tega seeda oz. uploada avtomatsko?
Si naložil kak drug OS?
če maš kak insight, bom hvaležen
Če pa še kdo kaj ve, dont be shy :)
lp
McG
SimplTech ::
@ McGregorSL: Kolikor se uspel ugotovit po nekaj dneh uporabe DS 211 so dovolj nastavitve, ki si jih navedel. Sicer je vgrajen torrent klient malo preveč omejen za moj okus.
Lahko namestiš na NAS alternativni torrent klient: Transmission (več info na linku tukaj: info)
Za lažje upravljanje s Transmission pa se zelo dobro obnese transmission-remote-dotnet (klik)
Lahko namestiš na NAS alternativni torrent klient: Transmission (več info na linku tukaj: info)
Za lažje upravljanje s Transmission pa se zelo dobro obnese transmission-remote-dotnet (klik)
OldSkul ::
transmission je zakon. ko sem imel synology sem ga uporabljal. Še sreča, da obstajajo ljudje, ki pripravijo pakete za enostavno inštalacijo!
Hey,
Tnx bom pogledat Transmission, če je kaj drugačen.
...drugače pa sem usposobil, zgleda da je bil problem, ko enkrat preneseš torent z določenimi nastavitvami npr. da ni seed nastavljen na več kot 0% potem tudi če nastavitve popraviš ne veljajo za ta torent... tako da sedaj z novimi torenti stvar deluje dobro, neslišno in hitro...zaenkrat sem zadovoljen.
...se pa strinajm, da je nastavitev bore malo in je uTorrent boljši... samo mi vsaj ni treba poslušati moje gaming mašine z R5970 kako downloada torrente med spanjem(spim namreč v isti sobi kjer sta 2 rač) :P pa še elektrike porabi preceej manj :)
lp
~McG
Tnx bom pogledat Transmission, če je kaj drugačen.
...drugače pa sem usposobil, zgleda da je bil problem, ko enkrat preneseš torent z določenimi nastavitvami npr. da ni seed nastavljen na več kot 0% potem tudi če nastavitve popraviš ne veljajo za ta torent... tako da sedaj z novimi torenti stvar deluje dobro, neslišno in hitro...zaenkrat sem zadovoljen.
...se pa strinajm, da je nastavitev bore malo in je uTorrent boljši... samo mi vsaj ni treba poslušati moje gaming mašine z R5970 kako downloada torrente med spanjem(spim namreč v isti sobi kjer sta 2 rač) :P pa še elektrike porabi preceej manj :)
lp
~McG
Good Guy ::
tut sam se zanimam za nakup tele stvarce..
pa me zanima katere diske mate notr? pa če kdo fura mirror RAID? zanima me tut če obstaja funkcija avtomatskega Backup-iranja pri tem softweru, ki ga ima naloženega tale zadevca gor?
Hvala!
pa me zanima katere diske mate notr? pa če kdo fura mirror RAID? zanima me tut če obstaja funkcija avtomatskega Backup-iranja pri tem softweru, ki ga ima naloženega tale zadevca gor?
Hvala!
SimplTech ::
@ rovtar: Jaz uporabljam DS211 (model z 2 diski). Notri sta 2 x 1TB Samsung F1 diska v mirror RAID načinu.
Glede avtomatskega backupa pa verjetno misliš backup klientov na NAS? Če te to zanima imaš zraven nek njihov backup software, ali pa uporabiš katerega od ostalih (brezplačnih ali pa plačljivih). Imaš pa tudi možnost backupa podatkov na NASu: ali na zunanji disk (preko USB), na drugi Synology ali rSync kompatibilni server, ali pa na Amazon S3. Malo poglej njihov sajt pa Wiki - je lepo vse razloženo.
Glede avtomatskega backupa pa verjetno misliš backup klientov na NAS? Če te to zanima imaš zraven nek njihov backup software, ali pa uporabiš katerega od ostalih (brezplačnih ali pa plačljivih). Imaš pa tudi možnost backupa podatkov na NASu: ali na zunanji disk (preko USB), na drugi Synology ali rSync kompatibilni server, ali pa na Amazon S3. Malo poglej njihov sajt pa Wiki - je lepo vse razloženo.
Good Guy ::
superca.. itak bi mel mirror raid.. tko da backup-iranje samega nas-a nebi delov.. samo backup klient-ov ja...
merilec ::
IcyBox 4220 naj bi bil zadovoljiv?
Kolikšno hitrost prenosa lahko pričakuje človek pri tem?
LP
Kolikšno hitrost prenosa lahko pričakuje človek pri tem?
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenil: merilec ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Atom za domači server (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 21085 (14992) | fx |
» | Synology ds210j ali D-Link dns-323 ?Oddelek: Kaj kupiti | 2307 (1540) | trnvpeti |
» | NAS ali router z uPnPOddelek: Kaj kupiti | 1408 (1229) | kmetek |
» | NAS + µtorrentOddelek: Kaj kupiti | 1558 (1253) | fire_3 |
» | eTRAY ali SynologyOddelek: Omrežja in internet | 8027 (7158) | bastadu |