» »

NAS ali router z uPnP

NAS ali router z uPnP

treker ::

Pozdravljeni...

doma prenavljam mrežo in bi si rad postavil centralni server, kjer bi imel filme (stream na TV), glasbo, slike... torrent DL...
Gledam specifikacije routerjev (npr. Linksys E4200) in imajo tudi uPnp podporo... kako je s tem, se stvar obnese, je dovolj stabilna??

Price range za NAS ali router z uPnP podporo ter WIFI, bi bil tja do 150€... (za NAS bi kasneje kupil 2x2TB diska, trenutno pa bi dal en star 1TB tisk notri).

Prosim za nasvet kaj se bolj splača, po možnosti kakšno priporočilo izdelka...

Hvala!

floyd1 ::

Trenutna situacija pri ruterjih mi ni poznana, smo se pa ca. pol leta nazaj tu pogovarjali, da so ti routerji z USB portom praktično neuporabni za disk gor priklopit, ker so prepočasni za prenašanje malo večjih datotek. Mogoče pa se je tu že kaj spremenilo.
Če pa boš gledal NAS-e, priporočam kako "preizkušeno" varianto (Synology, Qnap...). Synology DS-210j dela zelo stabilno in ga lahko samo priporočam, Qnap-a tudi večinoma zelo hvalijo. Edino tiste GB hitrosti preko mreže so tu le na papirju, v praksi so bistveno manjše, sploh, če ti bo še kak bittorrent gor letel 24/7.
Jaz ga uporabljam točno za to, kar si napisal - streaming videa na TV (preko HTPC) in dela res super.

toplakd ::

Jaz imam za to Qnap, sicer malo starejši (QNAP TS-209II) ampak še vedno dela BP.

Uporabljam ga za streamanje videa na 2 odjemalca, ter kot torrent odjemalec in file server.

LP, Dejan

lampa ::

Jaz mam kišto z fusion plato,notri pa 4 diske po 1.5gb.Os je freenas in to uporablljam za torrente,streaming filmov in file server.Kišta sicer porabi okoli 45w in je malo glasna,vendar me ne moti ker je itak v kleti in je ne čujem.Prižgana pa je itak 24/7 tako da je vedno pripravljena.

pazduha ::

Linksys (Cisco) e4200 deluje bp. Sam ga uporabljam že dober mesec in sharanje diska preko usbja dela okay. Za streamanje hd filmov več kot dovolj. Z zadnjim firmwarom so sicer nekaj zašuštrali media server (twonky), vendar se tudi brez tega da živet če nisi preveč zahteven. Tudi med prenašanjem velikih medijskih fajlov na mrežni disk, mi normalno predvaja hd film s katerekoli lokacije (računalnik, mrežni disk, you name it). Tega recimo moj prejšnji router ni zmogel (wrt54gl), ampak se je predvajanje krepko zatikalo med tem ko sem nalagal nove vsebine na mrežni disk.

Moteče pri Linksysu mi je najbolj to, da so strašno počasni pri izdajanju novih firmwarow. Sem pa prepričan da tudi drugi proizvajalci niso dosti boljši. Aja, uradna kompatibilna lista diskov ki delujejo z e4200 je nesramno kratka, kar seveda pomeni samo to, da so njihovi "majstri" izredno leni s testiranjem, nič drugega...

Router, ki po specifikacijah parira ali presega Linksys-a je Asus N56U (RT-N56U). Le-ta ima celo dva USB porta in morda celo vgrajen torrent klient (ne da se mi zdejle po netu brskat ali je to res ali ne). Netgear fani pa prisegajo na WNDR3700. Vsi bodo zadostovali za HD streamanje ipd.

Kakorkoli se boš že odločil, boš dobro kupil. Konec koncev boš moral izpljuniti cca 130 + € za takšen router. Vseeno ti pa priporočam da si čimveč prebereš o vseh teh naštetih routerjih, da si ne boš pozneje razbijal glave.

Kar se pa NAS-a tiče - Synology DS211j. Download klient, podpora do 6tb (2x3gb) itd itd. S Qnap-om pa tudi ne moreš kiksnit, mislim da je Synology za malenkost cenejši. So pa cene v Sloveniji naravnost bolane za te zadeve. Če imaš možnost ti priporočam nakup v tujini.

thebaloh ::

Nameravam kupiti Linksys E4200, pa sem se malo pozanimal glede FWjer. sedaj imam 160NL pa imam naložen DD-wrt firmwear pa mi deluje odlično.
Sem pa preveril če imajo tudi za Linksys E4200 tako da malo prodajte pa javite ali je ok ....
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Su...

potem pa control+f pa vpiši svoj rutr da ga najde ali pa če se malo zapeljete po straneh pa najdete svoj ruter.

P.S. Pri mojem 160NL mi ne zmore predvajati filmov preko mreže LAN kaj hitro se začne zatikati....:( zato ga bom tudi zamenjal.
Filmi ki so 10GB + da ne bo pomote divxi delajo brez problema_!

kmetek ::

balli12: hvala za link, enkratno!!!!!

kaj menite je tale DLINK NAS ok? DLINK NETWORK STORAGE 2-BAY (DNS-320)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri "n" router kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7112528 (8972) Jackass
»

Kateri router? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6317894 (13377) Poldy
»

Nakup router + mrežni disk ali NAS?

Oddelek: Kaj kupiti
71226 (1016) carota
»

Izbira wireless routerja za NAS

Oddelek: Omrežja in internet
122345 (2138) Silver

Več podobnih tem