» »

Inšpektorat: Ni dokazov o oporečnosti vode

Inšpektorat: Ni dokazov o oporečnosti vode

1
2
»

JanK ::

Točno tako. Kaj morem, pač vem, kakšna je razlika med škodljivimi in neškodljivimi mikroorganizmi. V jogurtu recimo bakterij kar mrgoli, pa ga ljudje veselo jedo. Nekateri siri so popolnoma plesnivi, pa veljajo za specialiteto.

O.


Da ne govorimo o tem, da clovek itak gosti cel kup mikroorganizmov, brez katerih mu ziveti ne bi bilo. Mikroorganizmov na in v telesu je po stevilu 10 krat vec od nasih lastnih celic.

Pyr0Beast ::

Aja ? Zelo dvomim,da je ta zadnje res.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

JanK ::

Si ziher, da ti ni ime Tomaz ;)

Human flora @ Wikipedia

The gut flora is the human flora of microorganisms that normally live in the digestive tract and can perform a number of useful functions for their hosts. The average human body, consisting of about 1013 (10,000,000,000,000 or about ten trillion) cells, has about ten times that number of microorganisms in the gut.[19][20][21][22] There's an estimate of about 500 different bacterial species in the intestine.[23] The metabolic activity performed by these bacteria is equal to that of a virtual organ making the gut bacteria termed as a "forgotten" organ.[23]

sulaco ::

"Pretnar je samo odkril eno recimo temu "nenavadnost" v predpisih in je iz muhe naredil slona."

Torej je IMHO imel/naredil prav in malo podrezal v "zarjavele" predpise. Če bodo zaradi tega balonarji in vzdrževalci kavomatov malo bolj vzdrževali/čistili sisteme in se bodo posodobili predpisi je naredil DOVOLJ. Zraven si bo pa še malo ego napumpal...hehhe.

Važno, da so uporabniki balonov na boljšem-večja higiena

Keyser Soze ::

The average human body, consisting of about 1013 (10,000,000,000,000 or about ten trillion) cells, has about ten times that number of microorganisms in the gut.[19][20][21][22]

Em,..? Has about ten times that number of gut bacteria. Desetkrat toliko celic kot je bakterij v črevu?
OM, F, G!

Okapi ::

Hja, je treba razumet angleško, ne. Mogoče ti bo tako oblikovan stavek, prav tako iz Wikipedia, bolj razumljiv.
Bacterial cells are much smaller than human cells, and there are at least ten times as many bacteria as human cells in the body (approximately 1014 versus 1013)


O.

JanK ::

Nope:

human body ... 10^13
microorganisms ... 10 times that number = 10^14

Wiki seveda ni edini vir:

http://www.npr.org/templates/story/stor...

KRULWICH: If I were to count the number of cells that make up me, that would be, say, a hundred trillion cells.

Prof. GIBSON: Mm-hmm.

KRULWICH: But if I were count the number of microbes that are living in me, like in the hotel of me, it would be 10 times more?

Prof. GIBSON: Ten to 20 times. Yeah, 20 times. Twenty if you're lucky.


http://www.sciencedaily.com/releases/20...


ScienceDaily (June 5, 2008) — The number of bacteria living within the body of the average healthy adult human are estimated to outnumber human cells 10 to 1.


Kaj dosti bolj jasno, kot to, ne more biti.

fosil ::

Torej, če vam recimo vam, ali pa natakarju v restavraciji pade hrana po tleh vas to ne moti? Mirno zadevo pojeste?
Sej na tleh je samo malo več bakterij kakor na mizi, tako da je vseeno. Bakterij je itak polno vsepovsod.

Sej so itak neškodljive, tudi klošarji jedo hrano iz kant za smeti in od tega ne umrejo.
Tako je!

JanK ::

Ja, ce mi kaj pade na tla (ce ni ravno puding) pojem.

In ce mislis, da so tla zelo onesnazena, se motis. Verjetno je najbolj onesnazen del stanovanja kar kuhinjski pult, ce pripravljas kuro... http://birdflubook.com/a.php?id=22&t=p

Knowing that poultry is the most common cause of food poisoning in the home, microbiologists had 50 people take chicken straight from a supermarket and prepare a meal with it as they normally would in their own kitchen. The researchers then took samples from such kitchen staples as sponges, dishcloths, and hand towels, and tested them for the presence of disease-causing bacteria like Campylobacter and Salmonella. They found multiple contaminated samples. “Antibacterial” dishwashing liquid did not seem to offer any protection. They conclude, “Pathogenic bacteria can be recovered relatively frequently from the kitchen environment.”389 Some animal parts are so contaminated that the CDC recommends that during preparation the household meat handler find caretakers to supervise his or her children so as not to infect them.390


in

As Fox points out in Spoiled, the microbiologist’s assertion that the “final product is no different than if you stuck it in the toilet and ate it” is not gross hyperbole. Gross, perhaps, but not hyperbole. In fact, the toilet might actually be safer than your sink. Researchers at the University of Arizona found more fecal bacteria in the kitchen—on sponges, dish towels, the sink drain, countertops—than they found swabbing the rim of the toilet.408 Comparing surfaces in bathrooms and kitchens in the same household, the investigators note that “consistently, kitchens come up dirtier.”409 The excess fecal contamination is presumed to come from raw animal products brought into the home. As Fox points out. “The bathroom is cleaner because people are not washing their chickens in the toilet.”410

Okapi ::

Sej so itak neškodljive,
In kako to veš? Na tleh so lahko tudi škodljive bakterije, ki pridejo tja na čevljih iz najbližjega stranišča, recimo, ali iz slabo počiščene kuhinje s salmonelami, ali iz pljunkov ...

Če mi pade na tla kos kruha, piškot ali kaj takšnega doma, veselo poberem in pojem. Če bi mi kaj padlo na tla v javnem stranišču, pa ne bi pojedel. Vmes pa pač odvisno od kraja in tega, kaj mi pade na tla.

V vodomate ljudje v glavnem ne pljuvajo, pa tudi na straniščih v glavnem niso postavljeni. Bakterije, ki se tam morda zaredijo, so tiste, ki pridejo z vodo, torej pretežno neškodljive. Samo nekaj več jih je, kot ob polnjenju balona, ker so se pač imele čas razmnoževati. Lahko pa se seveda zaredi tudi kaj škodljivega, recimo legionela.

Nič ni narobe, da je Pretnar kontroliral vodomate. Verjetno bi jih bilo potrebno kontrolirati še pogosteje. Tudi ni nič narobe, da se predpišejo strožji predpisi za njihovo vzdrževanje.

Narobe pa je, če se trdi, da je voda v njih škodljiva, če tega ne dokažeš, in Pretnar je trdil natanko to, ne da bi to tudi dokazal.

O.

fosil ::

Ne govorim, če ti doma pade piškot, ampak da ti v restavraciji, ki je javno mesto, tako kot vodomat, pade na tla nekaj mokrega, recimo zrezek ali kos paradižnika. Poješ?

Praviš da so na tleh škodljive bakterije iz wc-ja. Kaj pa vsi ljudje ki šlatajo pipo od vodomata in si v wc-ju niso umili rok?

Praviš da je treba dokazat da so bakterije škodljive. Kot rečeno, nikjer ni dokazano da so bakterije na tleh škodljive, pa kljub temu ne jemo s tal.

Poleg tega tudi ni dokazov, da so te bakterije neškodljive. Sedaj je ugotovljena samo prisotnost in to zelo velika. Če bi hoteli analizirat vrsto, pa bi bile verjetno potrebne kakšne veliko dražje raziskave.
Tako je!

sulaco ::

"Če bi hoteli analizirat vrsto, pa bi bile verjetno potrebne kakšne veliko dražje raziskave. "

Na biotehniški fakulteti bi to naredili zastonj=v "veselje" študentov mikro/biologov :D

Okapi ::

Če bi hoteli analizirat vrsto, pa bi bile verjetno potrebne kakšne veliko dražje raziskave.
Natanko takšne, kot so potrebne za vsako normalno analizo ustreznosti vode, ker pravilnik pravi, da sme biti v vodi natanko 0 škodljivih bakterij in določeno število drugih bakterij.

O.

fosil ::

In zakaj potem tega ne naredijo recimo kar proizvajalci sami in tako dokončno dokažejo neoporečnost vode?

Voda v teh balonih je kakšnih 1000x dražja od vode iz pipe. Za tak denar bi morala biti brezhibna. Ne pa da je greznica, za katero se ne ve ali se boš ob pitju morda še s čem okužil.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

PaX_MaN ::

Voda v teh balonih je kakšnih 1000x dražja od vode iz pipe. Za tak denar bi morala biti brezhibna.

Si bom Matthaija sposodil: skriti stroški, moj dragi Watson!

TechBeats ::

na našmu koncu (LJ-polje)je bla mal čudna tm od 30.12.09 pa tja do ene 5.1.2010, sam je bila pa zaradi tega, ker so jo baje čistili.. in ja je imela res tak čuden kalen okus in smrdela po kloru. zdej je ok že kakšne 2 tedna.
AciD TriP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: TechBeats ()

BlaY0 ::

Voda je originalna dobrina in je ne bi smel nihče prodajati. Voda se prodaja po nemarno visoki ceni in to neupravičeno. Embalaža sama ni nič vredna. V bistvu bi proizvajalec embalaže nam moral plačati, da jo uporabljamo. Ne nam osebno ampak ta denar bi moral iti potem za predelavo nje same. In v kupovanje ustekleničene vode nas že skoraj silijo...

fosil: Saj proizvajalci to delajo, samo iz naslonjačev, tako da "podmažejo" nekoga, da štempl udari. Zakaj bi dejansko delal neke analize? Brezveze.

Miklavčič bi se moral pa malo zamisliti... njega očitno ne briga zdravje državljanov, ampak kdo bo odškodninsko tožil zdravstveni zavod. Sicer pa jaz bom v letu 2010 tudi prijavil izgubo, potem bom pa tožil vse, ki mi niso dali posla zaradi takšnih in drugačnih razlogov. Med drugim bom tožil tudi farmacevtske hiše in državo pa medije seveda, ker so napihnili balon o prašičji gripi in potem pri meni nihče ni več kupoval hrane za morske prašičke;((

Ziga Dolhar ::

Voda je originalna dobrina in je ne bi smel nihče prodajati.


... kar pomeni, da lahko prodajamo zgolj "neoriginalne dobrine". Kaj nam torej sploh ostane?
https://dolhar.si/

WarpedGone ::

Nihče ne prodaja vode ampak prodaja storitev: nudenje dostopa do vode in dostavo in vzdrževanje aparatov.
Zbogom in hvala za vse ribe

BlaY0 ::

Ja, samo poglej si ceno te storitve in jo primerjaj s cenami drugis storitev. Se pravi imamo 3 litre vode na eni strani ter kilo kruha na drugi. Pri vodi se torej ne plača bistvena surovina, ki jo ti v bistvu "kupiš" kar pomeni da plačaš 100% za storitev in plastiko, ki jo boš itak vrgel proč oziroma ti bo nekdo drug zaračunal še odvoz te plastike, na koncu pa boš plačal še kazen za prekomerno obremenjevanje okolja z ogljikovim dioksidom, ki so ga spet eni tretji spustili v luft ko so predelali to plastiko. Pri kruhu se vsaj nekaj tega denarja pretoči nazaj, pri ustekleničeni vodi pa čisto nič. Še več, še dodatne stroške nam nakoplje.

Koliko imamo mi torej dejanskih stroškov s to vodo, ki je itak "zastonj" in koliko na drugi strani nekdo pobaše v žep, ki to vodo samo lifra sem in tja? Zakaj potem enostavno ne dajo nekomu še koncesije za dodatne ceste, da bi poleg že obstoječe avtoceste naredil še eno. Vse kar bi mu potem še ostalo za narediti pa bi bilo da prepriča folk, naj se vozi po njegovih cestah ker so državne bolj nevarne od njegovih oziroma so njegove bolj varne. Raje pa ni težko prepričati v kaj takega.

Žiga: Ostane nam ljubezen in mir na svetu...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Gandalfar ::

BlaY0: ti torej zagovarjas drzavno regulirane cene na luksuzne dobrine?

BlaY0 ::

Zakaj luksuzne? Se ti zdi cesta sama luksuzna dobrina? Če bi hotel luksuz, bi šel s helikopterjem.

Zagovarjam pa jasno državno regulirane cene na storitev prodaje vode. Pa da ne bo pomote... ne mislim na tako regulativo kjer nekdo "pristojen" reče: "Jaz ti zrihtam koncesijo, ti pa meni 10% od dobička vsak mesec.". Tako regulativo imamo že zdaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

WarpedGone ::

Ja, samo poglej si ceno te storitve in jo primerjaj s cenami drugis storitev.

Primerjaš lahko le ceno storitve flaširanja vode in njene dostave, skrb za vodomate in podobno ter ceno storitve dostave vode na določene točke preko vodovodnega omrežja in njegovo vzdrževaje Pač je prva storitev 1000x dražja od druge. In kje je problem? Očitno obstaja potreba tudi po tej storitvi, da jo folk plačuje.

A ker lahko peš hodim praktično zastonj, se mora bencin poceniti?
Zbogom in hvala za vse ribe

BlaY0 ::

Ne, ne obstaja potreba, saj v tem je point. Tudi po tem da greš z avtom 300 metrov v do štacune ni prav nobene potrebe. Amapk folk se kar vozi. In dokler se bo vozil, bo cena rastla.

Za pitje vode iz plastenk ni prav nobene potrebe. Samo folku se že kar meša od vseh teh reklamnih akcij in prepričevanja v to da nekaj nujno rabijo, čeprav v resnici ne.

PaX_MaN ::

Za pitje vode iz plastenk ni prav nobene potrebe.

S faksa bom šel domov, samo zato, ker hočem vodo pit, ja.
Genij si, ni kaj.

Okapi ::

Boš rekel, da na celem faksu nimajo ene vodovodne pipe?

O.

Gandalfar ::

Ne, ne obstaja potreba, saj v tem je point.


Torej drzavno reguliran groupthink kaj so potrebe (oz. luksuzne dobrine), ki so dovoljene drzavljanom?

BlaY0 ::

Pa skreta tut nimajo. To so geniji... kmalu bodo doma prali z vodo iz plastenk

Sej brez veze da se tle prepucavamo. Voda je oporečna ko se presežejo neke mejne vrednosti nečesa. Če hočeš neoporečno vodo je torej najenostavneje dvigniti mejne vrednosti...

Gandalfar: Ne, državno regulirane storitve na življensko potrebne dobrine, ki niso od nikogar in hkrati od vseh.

PaX_MaN ::

Boš rekel, da na celem faksu nimajo ene vodovodne pipe?

Do nje se ne pride v času enega odmora.

BlaY0 ::

Zjutraj prej vstani pa si natoči vodo v čutaro pa pejt na faks...

Ali pa pij, peri in se tuširaj z nadomestkom "Brawndo: it has electrolytes!"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

PaX_MaN ::

Zjutraj prej vstani pa si natoči vodo v čutaro pa pejt na faks...

Aha, čutara je pa 'dovoljena potreba'?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

krneki0001 ::

Še par let, pa bo embalaža zelo poceni, voda v embalaži pa zelo zelo cenjena.

thramos ::

Do nje se ne pride v času enega odmora.


Ker faks to? :D

fosil ::

Nihče ne prodaja vode ampak prodaja storitev: nudenje dostopa do vode in dostavo in vzdrževanje aparatov.

Kot kažejo rezultati je ta storitev nikakva in se aparati ne vzdržujejo in čistijo ampak se samo menja prazne kante z vodo.

Kar se mi zdi zelo problematično pri tej "luksuzni" in dragi storitvi je, da jo zelo močno koristijo ravno državne ustanove, veliko bolj kot privatne.

Samo klinični center naj bi tako lansko leto za to storitev plačal 60.000 EUR. Torej bi lahko sklepal da gre letno iz državnega proračuna za to storitev več milijonov.
Tako je!

Gregor P ::

Domnevam, da nas je večina tu delala v vsaj enem podjetju, ki je imelo nameščene te vodomate:| Sam se resnično ne morem spomniti, da bi recimo kdaj videl kogarkoli očistiti ta avtomat. Zaposleni smo sami menjali te balone z vodo, podjetje pa je dostavilo želeno število balonov, to je pa to. Seveda me lahko spomin vara, ali pa vedno ravno takrat nisem bil na delovnem mestu, ko se je opravilo strokovno čiščenje avtomata:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Okapi ::

Vse je odvisno od pogodbe. Ta lahko vključuje samo dobavo balonov, vodomat je pa od firme in moraš sam poskrbeti za čiščenje.

O.

BlaY0 ::

Še par let, pa bo embalaža zelo poceni, voda v embalaži pa zelo zelo cenjena.
To ne vem sicer kako si ti predstavljaš. Za naredit eno plastično flašo v kateri je 1,5 litra vode za popit so potrebni trije litri vode in dva deci nafte. Se pravi Embalaža niti ni niti nikoli ne bo poceni, razen če za vodo, ki jo ti uporabljaš za izdelavo flaš nič ne plačaš, meni, ki jo rabim kot osnovno sredstvo za preživetje jo pa zaračunaš. Temu nekateri pravijo dodana vrednost... ukradeš nekomu potem pa po možnosti istemu prodaš zelo drago...

Pa ne primerjat vode in nafte pa vode in zlata ter podobno ker ne bomo nikamor prišli...

PaX_MaN: Ko sem jaz hodil v šolo smo pili vodo iz pip ali je pa nismo pili. Hočeš reči da so se v 20 letih razmere tako hudo spremenile, da študentje umirajo zaradi dehidracije, če ni za vsakim vogalom vending mašine ali balona z vodo. Mogoče bi si pa tilnik zlomil, če bi glavo pod pipo dal, to so zgleda nevarne reči;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Gandalfar ::

blayo: ukrades? Razlozi ..

BlaY0 ::

A veš kolikšna je koncesnina za stekleničenje 1000 litrov podzemne vode? Da ne boš preveč iskal ti bom kar jaz povedal... za leto 2009 je ta znašala 1,85 EUR. Če znaša cena litra vode v plastenki recimo 0,30 EUR (to so najcenejše recimo Zala, Oda... gre za vodo, ki je lahko slabše kvalitete kot iz pipe) potem gre tu za 160 kratnik cene, ki jo oni plačajo za koncesnino. Vsi stroški s stekleničenjem so tukaj zanemarljivi v primerjavi z dobički.

In TO je zame takoimenovana "zakonita kraja"!

Ziga Dolhar ::

Škoda le, da je podano soglasje (no, če že govoriš o "kraji" - "privoljenje") kupca (ups, oškodovanca).
https://dolhar.si/

BlaY0 ::

To je druga zgodba... potrošniki smo pač v večini teh primerov zavedeni in zlorabljeni. Šopajo nas z raznimi reklamami, nas strašijo kako je voda iz pipe zanič, kako se nujno moramo cepiti proti HPN1, če ne bomo jutri vsi pomrli.

Ja, težko je reči tukaj da je nek posameznik oškodovan, ampak jaz govorim o družbeni odgovornosti do te vode, ki je od vseh nas!

Kaj nam je torej storiti. Edina varianta je da se izobražujemo sami in ne pustimo da nas "izobražujejo" reklamni panoji in lepe besede.

sulaco ::

....potem gre tu za 160 kratnik cene....

Pozabil si, da večina potrošnikov kupuje vodo z okusom-take pa ne dobiš iz pipe. In to JE dodana vrednost (na neumnost)hehehe

P.S. Potem jo pa večina še v hladilniku hrani, da še s tem povečuje potrošnjo energije. Voda iz pipe pa je ohlajena na cca. 7,8 st.C (skratka odlična!!)

P.S2. Spomnim se nekega dokumentarca na RTV (nekaj mesecev nazaj), ki je predstavljal izkoriščanje indijancev v ZDA...kopanje Urana....blabla. Štos je v tem, da so prvim "domorodcem" ponudili odkupnino za zemljo (ker so našli plin, uran in nafto), le-ti pa so bili čisto šokirani, kako lahko belci "kupijo zemljo", saj po njihovem prepričanju zemlja, zrak, voda NE MOREJO imeti lastnikov, ker je last vseh BITIJ!!!!!!!!!

BlaY0 ::

Pozabil si, da večina potrošnikov kupuje vodo z okusom-take pa ne dobiš iz pipe. In to JE dodana vrednost (na neumnost)hehehe
Ti si pa pozabil napisati, da voda z okusom ne stane 30 ampak 60 centov za liter:)

P.S. Potem jo pa večina še v hladilniku hrani, da še s tem povečuje potrošnjo energije. Voda iz pipe pa je ohlajena na cca. 7,8 st.C (skratka odlična!!)
Jasno.

P.S2. Spomnim se nekega dokumentarca na RTV (nekaj mesecev nazaj), ki je predstavljal izkoriščanje indijancev v ZDA...kopanje Urana....blabla. Štos je v tem, da so prvim "domorodcem" ponudili odkupnino za zemljo (ker so našli plin, uran in nafto), le-ti pa so bili čisto šokirani, kako lahko belci "kupijo zemljo", saj po njihovem prepričanju zemlja, zrak, voda NE MOREJO imeti lastnikov, ker je last vseh BITIJ!!!!!!!!!
Delno se strinjam s tem. Kar se tiče zemlje bi lahko rekel da lastništvo tu zdrži (pol metra pod zemljo je pa itak državno - vsaj pri nas), vsekakor pa ne moreš določiti lastnika zraka ali vode in tukaj je problem. Firma ki polni "našo" vodo in nam jo nazaj prodaja (za kar plačuje zelo nizko koncesnino) s tem svojim početjem prispeva tudi zelo veliko k onesnaženju druge nelastniške dobrine, to je zrak. In spet ta zrak je od vseh nas, ta firma ga onesnažuje, spet nič ali pa zelo malo plača za to onesnaževanje, mi vsi pa posledično plačujemo kazen EU za kvote CO2. V končni fazi če to vse skupaj seštejemo vidimo da smo 1000x preplačali to vodo (en je pobasal v žep). A ni še konec. Folk si misli OK, smo preplačali vodo, plačali smo kazen za onesnaževanje, zdaj bo pa mir. Nak! Zrak je še vedno usran, čeprav smo plačali kazen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Filtri za vodo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11721796 (10273) denabiker

Voda obogatena s kisikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
509819 (8156) zee
»

Voda iz pipe vs voda iz plastenke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5811306 (9215) Spajky
»

Zdrava Voda iz Pipe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7926636 (24116) SkIDiver
»

Ustekleničena pitna voda (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
698614 (7110) durrenmatt

Več podobnih tem