» »

Inšpektorat: Ni dokazov o oporečnosti vode

Inšpektorat: Ni dokazov o oporečnosti vode

«
1
2

Icematxyz ::

Minister za zdravje bo odprl vprašanje odgovornosti direktorja Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, katerega raziskava je pokazala oporečnost vode iz vodomatov, o čemer po podatkih zdravstvenega inšpektorata ni dokazov.


Vir

Samo vprašanje časa je bilo kdaj bodo svojo nesposobnost in neučinkovitost prevalili na tistega ki jih je na nepravilnost opozoril?

Pyr0Beast ::

Heh heh heh.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Aston_11 ::

Barabe.
Cigani.
Koritarji.

Premalo so nakradli in še bi se pasli pri koritu.

Ciganija ciganska je ta država. Samo kradejo.

Fašizem je na pohodu.

PaX_MaN ::

Barabe.
Cigani.
Koritarji.

Premalo so nakradli in še bi se pasli pri koritu.

Ciganija ciganska je ta država. Samo kradejo.

Fašizem je na pohodu.

Jep. ZZV Koper so res eni šalabajzarji.

Gregor P ::

Ravno sedaj imajo prispevek o tem na Odmevih.

V glavnem dokler se ne zmenijo kako in kaj, svetujejo pitje vode iz pipe :-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Okapi ::

Hehe, Komat je že spet svoje hormonske motilce prodajal;((

O.

Icematxyz ::

Dobra služba je to. Bo treba razmisliti. Greješ stol z svojo ritjo. In si govoriš da si odgovoren. Ko pa ti dokažejo da nisi izvajal nadzora. In da je HACCP le še eden od birokratskih špehov listov več in sam sebi namen. Pa rečeš saj v balonu je voda neoporečna. "Who cares" kaj pa priteče potem iz pipe ven in če aparat se čisti. To pa je v pristojnosti Miklavža. Oni s tem nimajo nič.

Da bi vsaj tiho bili. Pa kakšno floskulo navrgli kako bodo zdaj oni vse rešili. Kot pa to kako oni nikoli niso za nič krivi. Naj rešujejo raje vprašanje kam z 600.000 enotami cepiva. Mislim da majo s tem dovolj dela. Kot pa da se minister zdaj ukvarja s tem kako oni niso nič krivi. A voda pa teče s pipe od avtomata oporečna.

Okapi ::

Ne se preveč razburjat. Voda iz tistih vodomatov je bila čisto OK - AFAIK je
ustrezala kriterijem za izvirsko vodo. Je pa res, da so ti kriteriji precej ohlapni.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko vsebuje naravna mineralna voda, ki je v prometu, tudi večje število mikroorganizmov, če je le-to posledica običajnega povečanja števila mikroorganizmov, ki jih je naravna mineralna voda imela na izviru in pod pogojem, da je voda organoleptično ustrezna.
Mišljeni so nepatogeni mikroorganizmi (patogenih v tistih vzorcih ni bilo), da ne bo kdo narobe razumel. Tega dodatka pri pravilniku za vodovodno vodo ni in Pretnar se je obesil na to.

Ker pri nas "napajalnikov" z vodovodno vodo praktično nikjer ni, so vodomati vseeno boljša rešitev, kot če bi moral piti vodo iz pipe na stranišču. Je pa seveda zelo prav, da se lastnike oziroma upravljalce vodomatov od časa do časa spomni na to, da jih je potrebno čistit in da je treba redno menjat balone, tudi če še niso prazni.

O.

Icematxyz ::

Je pa seveda zelo prav, da se lastnike oziroma upravljalce vodomatov od časa do časa spomni na to, da jih je potrebno čistit in da je treba redno menjat balone, tudi če še niso prazni.


Težava je v tem da to uradnikom nikakor ni prav. Oni bi radi da se njim prinese na mizo analiza. Pa da jo oni dajo jo v predal. In je problem rešen. Ker češ da nevarnosti tako ni. Če pa čisti kdo ustrezno aparate ali ne pa tako ni njihova pristojnost in odgovornost.

Za vse ki pa si drznejo kaj takšnega razkriti javnosti pa je treba strniti vrste in javno politično gonjo proti temu mikrobiologu naredit. Z takšnimi ali drugačnimi argumenti. In jih ponavljat tako dolgo da bodo sprejeti za edino resnico in nujno je potrebno zmanjšati pomen njegove ugotovitve. Češ da imamo 2 vrsti predpisov. In voda iz avtomata sodi v predpise o mineralni vodi. V balonih je voda zagotovo neoporečna.

Ampak hej. Vse lepo in prav. Spet smo tam. Avtomata pa nihče ne čisti in tega nihče ne nadzoruje. Banalna zadeva seveda. Še tisoč primerov takšnih bi vsak lahko verjetno z glave naštel kot laik. Ampak to je ravno problem.

Pade žičnica. Nihče kriv. Oporečna voda. Nihče kriv. Pade omet z tunela. Nihče kriv. Zapravi se toliko in toliko državnega premoženja. Nihče kriv.

In nihče ne odgovarja. Kaj pa je najhuje. Čisto vsa ta področja pa imajo predpise ki pa zahtevajo nadzor in odgovornost. In osebe ki to izvajajo in se podpišejo kot odgovorne. Ampak ko pride do neke ugotovitve. Ali incidenta pa se vsi zagovarjajo kako ni nihče odgovoren, pristojen in ničesar kriv.

Ta deček samo nazadnje ko je bil in je umrl. In pa zdravnica. Brez pooblastil in pravne podlage je če se ne motim zdravniška zbornica razveljavila sklep sodišča in zdravnici sama določili milejšo kazen. Postopek zaključen. Tudi če gre zadaj za politične igrice. Od spredaj je zadeva jasna.

Če bi pa bili takšni ljudje kot je ta mikrobiolog tiho. Bi pa v naši državi vladalo mnenje da je vse v najlepšem redu? Se pa strinjam da moraš biti kar malo čez les da se greš bosti z državnimi uradniki ki bodo naredili vse da te bodo prikazali da si malo čez les. In da bodo ponavljali neke argumente zdaj takšne drugič drugačne tako dolgo da bo sleherni mislil da je to sveta resnica.

Seveda gre za banalno zadevo. Ali pač? Jaz sem hvaležen mikrobiologu da me je opozoril na to da ponudniki teh avtomatov ne čistijo. Država me zagotovo ne bi. Bo pa poskrbela da bo ta mikrobiolog za to odgovarjal?

P.S. Pa še če si postaviš vprašanje. Kaj pa je sama srčica problema. Da gre nek mikrobiolog tožiti državo zaradi tega ker ne čisti nekdo avtomatov za vodo in se to ne nadzoruje.

Morda kot je v odmevih bilo rečeno. Zadeva kjer je država kar nekaj časa 100.000 uporabnikom javnega vodovoda iz Prekmurja če se ne motim prikrivala dejstvo da pijejo oporečno vodo? Da so mikrobiologi do teh podatkov morali priti "na silo" s pomočjo zakona o informacijah javnega značaja? Nekako tako je bilo rečeno pri Odmevih?

Verjetno ne greš države tožiti za to ker nekdo ne čisti avtomatov. Ampak za to ker kot strokovnjak na svojem področju nisi zadovoljen s tem kako država to problematiko rešuje!?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Jaz sem hvaležen mikrobiologu da me je opozoril na to da ponudniki teh avtomatov ne čistijo.
Vidiš, ravno to ni res. Mikrobiolog ni v resnici nič takega ugotovil. Ni preveril, koliko mikroorganizmov je v balonu in koliko potem v vodi, ki priteče skozi vodomat. Ni preveril, kakšna je razlika med pravkar očiščenim vodomatom in tistim, ki se ga že eno leto ni nihče dotaknil.

V stoječi vodi (balonu) se mikroorganizmi seveda počasi množijo in zato njihovo dovoljeno število sploh ni zakonsko predpisano, dokler gre za nepatogene (torej za človeka neškodljive) mikroorganizme in dokler je voda prozorna, brez okusa in ne smrdi (je torej organoleptično nespremenjena).

Vse, kar je Pretnar ugotovil, je to, da je v vodomatih več neškodljivih mikroorganizmov, kot jih je dovoljeno v vodovodni vodi. In čisto nič drugega. Po svoji stari navadi pa je ob objavi svojih meritev alarmantno pretiraval, začel razlagati o legioneli ...

Nevedni ljudje se bodo sedaj bali piti iz vodomatov, na svoj račun pa so prišli tudi dežurni ljubitelji zarot in vsi, ki mislijo, da je za to kriva udbomafija, tajkuni, farmacevtska industrija in prostozidarji.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Aston_11 ::

Minister bi komot lahko rekel, da je res, kar je mikrobiolog ugotovil, da pa to ni nič takega in to utemeljil. To ne bi bilo nič posebnega. Organizmi gor ali dol, prav je, da se ve za potogene in nepatogene in tudi to, da tisti, ki menjajo kantice, aparatov verjetno res ne čistijo in se na njih nabira svinjarija. Tisti, ki kaj razmišlja, bo že ločil zrno od pleva. Stroki sem vedno bolj zaupal kot politiki.

Moti gonja proti mikrobiologu. Moti to, da so naši politikanti smrdljivi še vedno na ravni podplemena izpred 60.000 let. Ko je bilo važno, kaj bo v želodčku, kar pa je ogrožalo želodček, pa je bilo škodljivo in je bilo treba odstraniti.
Hudo je spoznanje, da smo t.i. volilci še vedno kanonfuter velikim ribam in da se velike ribe na tako očiten način, pred očmi vseh, javno, ščitijo med seboj. Kaj tile ciganski lopovi na oblasti ne bodo imeli nikoli dovolj polnih žepov?
Produkt tega je koalicijska pogodba, za katero folk še vedeti ne bi smel, ne pa da je za politikanske smrdljivce alfa in omega vsega, celo nad Ustavo in Biblijo, zlasti pa nad interesi ljudi.

Nato moti spoznanje, da je slovenski kanonfuter tako hlapčevski, da sprejme vse bedarije, ki jih trosi politika in pri tej gostilniško izobrazbeni strukturi slo. populacije masa ljudi, ki bi lahko parirala tistim kradljivcev smrdljivim na oblasti, vsaj tako, da bi podprla redke Don Kihote, če že stori ne nič, ne bo nikoli dosežena. Vsaki bedariji, ki jo slišijo, važno, da pride od "prave osebe, prikimajo, češ, saj je rekel minister.

fosil ::

Vidiš, ravno to ni res. Mikrobiolog ni v resnici nič takega ugotovil. Ni preveril, koliko mikroorganizmov je v balonu in koliko potem v vodi, ki priteče skozi vodomat. Ni preveril, kakšna je razlika med pravkar očiščenim vodomatom in tistim, ki se ga že eno leto ni nihče dotaknil.

Sej vse to sploh ni bistveno. Bistveno je, da je bilo na čisto VSEH testiranih avtomatih na koncu v kozarcu mnogo preveč mikroorganizmov. Tebe kot porabnika te vode ne zanima od kje so prišli. Zanima te ali so v kozarcu ali ne.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Ziga Dolhar ::

Sicer rahlo offtopic, ampak moram reagirat.
Ta deček samo nazadnje ko je bil in je umrl. In pa zdravnica. Brez pooblastil in pravne podlage je če se ne motim zdravniška zbornica razveljavila sklep sodišča in zdravnici sama določili milejšo kazen. Postopek zaključen. Tudi če gre zadaj za politične igrice. Od spredaj je zadeva jasna.


Ice, organ zdravniške zbornice NI razveljavil nobenega "sklepa sodišča". Je pa (na sicer sporen način) posegel v akt, ki ga je izdal DRUG organ zdravniške zbornice.

Sicer pa organi zdravniške zbornice ne izrekajo javnopravnih kazni. Ljudje pričakujejo, da bo zdravniška zbornica zdravnico poslala v zapor, in so sedaj razočarani, ker mislijo, da zbornica opravlja "sodno pristojnost" nad zdravniki.
https://dolhar.si/

Gregor P ::

Sam ljudstva nisem tako razumel; temveč da so zdravnici bolj stopili v bran kot pa obsodili njeno dejanje ter jo ustrezno sankcionirali glede na njihova pravila; morda tudi bili razočarani ker ostali državni organi niso ukrepali po uradni dolžnosti ... nikakor pa ne, da bi jo kar zdravniki poslali v zapor.:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Okapi ::

Tebe kot porabnika te vode ne zanima od kje so prišli. Zanima te ali so v kozarcu ali ne.
Zanima me predvsem, a so škodljivi, ne koliko jih je.

Zanima me tudi, čisto tako iz biološke radovednosti, kaj se dogaja s tisto vodo v balonu - koliko je v njej na začetku mikroorganizmov in kako se potem sčasoma v njej množijo. Sem se namreč to tudi sam spraševal, ker hodim na en izvir mehke vode po vodo, s katero redčim cask strenght viskije, in me zanima, koliko časa jo lahko hranim doma.

Kar se pa Pretnarja tiče, je problem z njim, ker to ni prvič, da je alarmistično obveščal in zavajal javnost, in to ne kot zasebnik, ampak kot uradna oseba.

O.

Gavran ::

Zavajal javnost??? A je lagal o številu mikroorganizmov??? Človek je pokazal (argumentirano!) na problem, sedaj pa bi ga pribili na križ???
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Okapi ::

Prvič, noben ga ne pribija na križ. Drugič, ni lagal o številu mikroorganizmov, ampak o njihovi nevarnosti.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

PaX_MaN ::

Zavajal javnost??? A je lagal o številu mikroorganizmov??? Človek je pokazal (argumentirano!) na problem, sedaj pa bi ga pribili na križ???

Če je lagal/zavajal, seveda. Tako kot Golobiča in Erjavca.

Icematxyz ::

Ta deček samo nazadnje ko je bil in je umrl. In pa zdravnica. Brez pooblastil in pravne podlage je če se ne motim zdravniška zbornica razveljavila sklep sodišča in zdravnici sama določili milejšo kazen. Postopek zaključen. Tudi če gre zadaj za politične igrice. Od spredaj je zadeva jasna.



Ice, organ zdravniške zbornice NI razveljavil nobenega "sklepa sodišča". Je pa (na sicer sporen način) posegel v akt, ki ga je izdal DRUG organ zdravniške zbornice.


Kako da ga ni razveljavil? Seveda ga je. Sodišče je izdalo sklep. Zdravniška zbornica bi pa lahko zadevo vrnili nazaj na sodišče na ponovno odločanje. Ali pa sklep upoštevala.

Je tako ali ni tako? Vsaj jaz sem tako razumel zadevo. Kaj so pa torej storili s svojim samovoljnim dejanjem?

Drugače pa še na aktualno tematiko. Kakšnih deset let nazaj če že ne več se je Mariborska občina odločila da nima kam z odpadki. In so pač začasno napolnili gramozno jamo v Dogošah.

Takrat je bilo rečeno da je to začasno odlagališče. Ker je tam vodovarstveno območje.

Zdaj pa ne vem. Ali zadeva ni več na vodovarstvenem območju. Ker smeti so še vedno tam. Dovažale se se s tudi s Kopra. Vse skupaj pa bodo sedaj zasipali. Ker so pač sprejeli odlok da bo to trajno odlagališče.

Sedaj pa a ni več tam vodovarstveno območje. Nikoli ni bilo? Ali kaj? Mikrobiolog naprimer bo dal negativno mnenje. Politika pa bo naredila svoje. In če takšne zadeve doživljaš 20 let. A boš šel v neki točki kot mikrobiolog tožiti državo za to ker ne izvaja nadzora nad tem če se avtomati za vodo čistijo ali ne boš?

In seveda je mene opozoril ta mikrobiolog na to da se aparati ne čistijo. To da je voda neoporečna v balonu po pravilniku o mineralni vodi so se načeloma strinjali vsi.

Kdo pa se je strinjal zraven tega še s tem dejstvom da pa priteče neoporečna iz pipe avtomata?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

To da je voda neoporečna v balonu po pravilniku o mineralni vodi so se načeloma strinjali vsi.
Strinjali so se kvečjemu, da je neoporečna takrat, ko je balon napolnjen. Ker kasneje niso merili. Če bi bil Pretnar malo pametnejši, kot je, bi vzel vzorec neposredno iz balona in iz pipice. Potem bi vsaj kaj vedel. Ampak njemu je bilo pomembno samo, da naredi malo preplaha v javnosti.

In, kot rečeno - v naravni izvirski vodi, kakršna naj bi bila v balonih, je lahko poljubno veliko neškodljivih mikroorganizmov, dokler to ne vpliva na organoleptične lastnosti vode. Voda v vodomatih tem predpisom ustreza. Kaj vam pri tem ni jasno?

O.

sulaco ::

Okapi:"so vodomati vseeno boljša rešitev, kot če bi moral piti vodo iz pipe na stranišču"

Navkljub tvojemu dobremu poznavanju "okoljske problematike" si pozabil, da so baloni iz PET plastike...verjetno veste vsi sodelujoči v razpravi (vsaj tisti ki ste dolpotegnili Adicted to Plastic), da se iz plastenk sproščajo HORMONSKI MOTILCI (ftalati, antimonij,....).
Pretnar bi moral svoj test s čebulo objavit...hehehe...pol bi bil šele vikinkrik, ker bi ljudje videli kaj pijejo (prednjači najslabša možnost-ZALA)

Voda iz plastenk/balonov JE OPOREČNA!!!! (voda z okusom je pa itak največja neumnost, kar sem jih kdal videl-kar vprašajte v Afriki, Aziji, J.Ameriki)

Pa brez zamere.LP

AJA (za nejeverne):An article published in Environmental Health Perspectives in November 2009 presented evidence that PET may yield endocrine disruptors under conditions of common use. Possible mechanisms include leaching of phthalates as well as leaching of antimony.[10] The risk of leaching appears to increase as a function of storage temperature and storage duration.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sulaco ()

norcuron ::

Ice,

zdravniška zbornica ima svoje "kvazi" (raz)sodišče, kar pa nima nobene veze s postopkom, ki teče na "pravem" sodišču.
Great are mysteries of the mind ... or not?

Okapi ::

Pretnar bi moral svoj test s čebulo objavit.
Toliko pa je verjetno vseeno pri sebi, da ve, da je čebulni test popolnoma neprimeren za takšno testiranje kakovosti vode. Bi se z njim osramotil pred vso biološko/mikrobiološko srenjo.

O.

PaX_MaN ::

da se iz plastenk sproščajo HORMONSKI MOTILCI (ftalati, antimonij,....).

Citat ne trdi tega:
evidence that PET may yield endocrine disruptors under conditions of common use.

Sc0ut ::

Mene so tudi mikrobiologi v službi opozorili, da cev v avtomatih nobeden ne čisti.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Okapi ::

Kdo ti pa čisti pipo od znotraj doma?

O.

Icematxyz ::

Kdo ti pa čisti pipo od znotraj doma?

O.


Vidiš zdaj pa te bo udarilo nazaj kot bumerang. Ne moreš primerjati vode v domači cevi in vode v cevi avtomata. Ker ti dve vodi ne sodita v isti pravilnik. In voda ki priteče iz pipe (domače cevi) je lahko obdelana. In tudi je če je za to potreba. Voda iz avtomata pa ni obdelana. In torej po ceveh avtomata teče neobdelana voda. Z vsemi nevšečnostmi ki se lahko pojavijo zraven?

Mr.B ::

V glavnem je v vodi iz pipe klor. ki lepo razkuži. Ampak če še v Unionu filajo izvirsko vodo, je nekako tako kot da jaz iz vodnjaka, zraven greznice filam to vodo. Žalost je to da radensko v steklenici enakovredijo vodi iz balonov domače greznice.

Dejstvo je da, če greš na WC, pit piješ čistejšo vodo, kot vodo iz balona. Res pa je primerno da si prej umiješ roke, ali pa uporabiš kozarček. No razen če si v kakšni bolnišnici, ki jo je gradil SCT, pa ima kakšen politik ideje, da je tam voda pitna, pa če tudi dobiš gratis legionelo...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Icematxyz ::

zdravniška zbornica ima svoje "kvazi" (raz)sodišče, kar pa nima nobene veze s postopkom, ki teče na "pravem" sodišču.


Se posipam z pepelom. Govora je o razsodišču in ne sodišču.

Ampak kljub temu:

Glede na določbe 33. člena pravilnika o organizaciji in delu razsodišča Zdravniške zbornice Slovenije pa skupščina takega sklepa sploh ne bi mogla sprejeti. Omenjeni člen namreč določa, da lahko skupščina zbornice pri izredni presoji sklepa razsodišča sklep ali razveljavi zadevo in jo vrne v ponovno obravnavo in odločanje razsodišču prve stopnje ali pa potrdi odločitev razsodišča druge stopnje.

Vir

To sem mislil. Imeli so 2 možnosti. Samovoljno pa so se odločili in sprejeli neko 3 možnost?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

V glavnem je v vodi iz pipe klor. ki lepo razkuži.
Nedvomno. In zato nimajo nikjer težav z legionelo.

In voda ki priteče iz pipe (domače cevi) je lahko obdelana.
Lahko je, lahko ni. Nikakor ni vsaka vodovodna voda klorirana ali kako drugače obdelana. In ne zgodi se tako redko, da teče oporečna voda, recimo ob kakšnih poplavah. Takrat se lahko kakšna bakterija zaredi kje v vodovodnih ceveh ali pipi. Zato ponavljam vprašanje - kdo ti doma čisti pipo od znotraj?

O.

Mr.B ::

Okapi, kaj je zate čista pipa od znotraj ?
D swinčene cevi, pa take, ki so zarustale so problematične. Drugače pa so vis vodovodi, bolj ali manj klorirani. Torej po cevi pride razkužena voda.

V bolnišnici teče voda iz vodovoda. Samo legionele pa ne more uničiti, zato pa kao spuščajo vodo, da se pride novoa voda s klorom, saj se je kor v tisti vodi že "nevtraliziral". Gre se pa za količino bakterij. Povprašamo se lahko torej, koliko bakterij legionele pritiče iz pipe v stanovanju. Morda so problemetične zgolj tisti odcepi napeljave, recimo za zalivanje rož, na vrtu. Tiste vode spomladi nebi prvi pil.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

Povprašamo se lahko torej, koliko bakterij legionele pritiče iz pipe v stanovanju.
To, in pa koliko neškodljivih mikroorganizmov je v njej. Kaj ti pomaga, če vodo testirajo na zajetju, če ne veš, kaj priteče pri tebi iz pipe? Če je tako zelo problematičnih tistih pol metra cevk v vodomatu, kaj vse je lahko v nekaj deset metrih vodovoda v tvoji hiši ali bloku?

O.

Icematxyz ::

No ne enačiti vode ki priteče iz vodovoda in tiste ki iz balona lepo prosim. Gre za različne pravilnike. In različno obdelano vodo. Mineralna voda ni obdelana in ne sme biti. Voda v javnem vodovodu pa je če ni skladna.

Tako da primerjava ni na mestu. :) Lepo ne? V enem primeru ti koristi ta "dvojna narava". In jo lepo zagovarjaš. Kako je mikrobiolog "zavajal". A pri primerjanju javnega vodovodnega omrežja in omrežja vodnega aparata pa ti to nikakor ni sprejemljivo. Da bi ločeval da po ceveh ne teče "ista" voda. In da obstajata 2 pravilnika.

Mr.B ::

Okapi, voda v vodovodih teče, konstantno, in konstantno pride novi klor. To je razlika. Torej doma, nimaš pipe, katero odpreš 1x na leto, in ravno takrat piješ iz nje.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

Obstajajo lahko mesta v vodovodu, razna kolena, bojlerji, filtri, naprave za mehčanje vode in podobno, kjer se voda zadržuje. Kje pa misliš, da se zaredi legionela?

Ni povsod vodovodna voda klorirana.

Hotel sem pa opozoriti samo na to, da je sedaj nastal preplah zaradi pol metra cevke v vodomatu (tudi skozi vodomate, vsaj tiste, ki jih ljudje redno uporabljajo, redno teče voda), kaj imamo doma v vodovodu in domačih pipah, pa očitno nikogar pretirano ne skrbi.

Za povrhu pa voda iz vodomatov, ki jo je analiziral Pretnar, ustreza predpisom, tako da je vse skupaj še toliko bolj mimo.

O.

Mr.B ::

Obstajajo lahko mesta v vodovodu, razna kolena, bojlerji, filtri, naprave za mehčanje vode in podobno, kjer se voda zadržuje

Voda tam ne stoji ! Oziroma stoji le, ko se ne uporablja. V domači napeljavi, je teh stoječih delov = 0, oziroma zelo malo, kot sem rekel za primer cev za zalivanje rože.
Problem pri balonih je, ta, da pride v cev zrak, saj balon vedno izpraznijo, in ga ne menjajo takoj, prav tako ga verjetno uporabljajo kar nekaj časa. KEr v vodi ni nikakršne snovi, ki bi preprečevala česarkoli. Dejansko lahko zraven fekali črpaš vodo za balon, in ta voda bo ustrezna, za vodovod, pa bi jo konkretno nafilali s klorom, kar povejte, kako diši voda iz pipe na priorskem.
Smeh, da se voda črpana iz lokalnega vodnjaka, smatra kot izvirsko naravna, itd... Nekdo z ustrezno uradnško izobrazbo, si je to malo poenostavil. Seveda novinarji, vse vedni, pač rezultat našega šolskega sistema, naredijo snzacijo, na zgodbo NAJ BI 2.1.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

sulaco ::

Jaz pa še vedno trdim, da je uporaba vode iz plastenk, ki mesece ležijo po skladiščih sporna. Tudi zato, ker:
-za proizvodnjo ene plastenke porabijo 5l pitne vode, pol litra nafte za proizvodnjo + transport, XX (ne spomnim se več) KWH energije, potem se pa otroci še zmišljujejo kakšen okus vode bi pili=PERVERZNO!!!!!!! (mogoče se tudi na Haitiju zmrdujejo kakšen okus vode naj jim pošljemo)

hočem povedati, da je stvar ustekleničene+aromatizirane vode že v osnovi povsem zgrešen. In pravilniki, ki se nanašajo na vodovod/balon TUDI!
Stvar me spominja na pravilnik o "ukrivljenih kumaricah" (če poznate)=PERVERZNO in SRAMOTNO!!!!!!!!!!!!!!!

Pyr0Beast ::

Potrošniška družba in nič drugega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Ziga Dolhar ::

Stvar me spominja na pravilnik o "ukrivljenih kumaricah" (če poznate)=PERVERZNO in SRAMOTNO!!!!!!!!!!!!!!!


Mit. :)
https://dolhar.si/

mojsterleo ::

kapitalizem deluje na osnovi ponudbe in povprasevanja. dokler bo na svetu potreba po ustekleniceni vodi, jo bodo pac proizvajali in prodajali.

drugace mi doma za pijace prisegamo na vodni filter (brita al kaj je ze).

Pyr0Beast ::

Kakšna ponudba in povpraševanje. Na svetu so ljudje ki bi naredili vse za denar.

Ne moreš reči da brez povpraševanja nebi bilo takih proizvajalcev. Če povpraševanja ni, ga pa bodo ustvarili.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

fosil ::

kapitalizem deluje na osnovi ponudbe in povprasevanja. dokler bo na svetu potreba po ustekleniceni vodi, jo bodo pac proizvajali in prodajali.


Problem je, ker se pogosto umetno ustvarja povpraševanje.

Kako pa so pred 20 leti ljudje prišli do vode, čeprav ni bilo nikjer nobenih balonov?

Bi bilo pa zanimivo izvedet koliko državne inštitucije letno zapravijo za tole vodo. Zadnjič je bilo omenjeno da samo klinični center letno porabi, mislim da okrog 60.000 EUR za to balonsko vodo.
Tako je!

mtosev ::

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

PaX_MaN ::

"Ker smo ugotovili, da voda z naravno bakterijsko floro priteče v ne sterilen avtomat in se zmeša z bakterijsko floro avtomata. V bakterijski flori iz avtomata so lahko tudi patogene bakterije," razlaga Pretnar.

Kaj zdaj? So ali niso (bile)?

Okapi ::

Nič škodljivega niso odkrili. Če bi, bi bilo vse skupaj seveda smiselno, tako pa je samo paničarjenje in Pretnarjeva samoreklama.

O.

Wrop ::

Seveda bi potem Okapi brez problema spil poln kozarec vode s pol kozarcem neškodlivih bakterij. Saj ni važno koliko jih je, važno je, da so neškodljive.>:D

Okapi ::

Točno tako. Kaj morem, pač vem, kakšna je razlika med škodljivimi in neškodljivimi mikroorganizmi. V jogurtu recimo bakterij kar mrgoli, pa ga ljudje veselo jedo. Nekateri siri so popolnoma plesnivi, pa veljajo za specialiteto.

O.

Pyr0Beast ::

Da. Okapi ima kar prav.

(Seveda tudi mene moti, če ni higiene)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sulaco ::

Tako nedolžno vse skupaj pa le ni bilo, saj vsi priznajo, da je zakonodaja na tem področju zastarela in jo bodo "popravili". Če pa ste gledali včeraj poptv, je namestnik inšpektorce rekel, da so bili vzorci sicer oporečni, ampak ni bila kršena zakonodaja=kar z drugimi besedami pomeni:"Pijte sranje iz balonov, ampak ker zaradi starih/neustreznih predpisov/zakonodaje nismo ugotovili kršenja predpisov/zakonodaje, ne moremo nič narediti in je vse v najlepšem redu"

Tudi slo-ustava pravi nekako takole: ""Če si zagrešil zločin, pa v tistem času ni bilo zakonodaje, ki bi tvoj zločin preganjala, NISI kriv""

Verjemi, da Pretnar ni objavil rezultatov zato ker bi mu bilo dolgčas...bo pa zanimiv dialog med inšpektorco(ovadba)/Miklavčičem/ZZV

Okapi ::

Predpis o izvirski vodi je morda res malo čudno napisan, ker nima omejitve za število neškodljivih mikroorganizmov, dokler je voda organoleptično neoporečna, ampak potrebno se je vprašati, zakaj je tako. Morda zato, ker omejitev res ni potrebna. Če je voda bistra in brez okusa in vonja, mikroorganizmi v njej, kolikor jih pač je, pa niso škodljivi - v čem je problem?

Verjemi, da Pretnar ni objavil rezultatov zato ker bi mu bilo dolgčas
Pretnar je samo odkril eno recimo temu "nenavadnost" v predpisih in je iz muhe naredil slona.

Nekako podobno, kot če bi se vprašali, zakaj je dovoljeno staršem doma kaditi v prisotnosti otrok. Če zakonodajalec pred cigaretnim dimom varuje kelnarce v kafičih, kako je mogoče, da pred strahotami cigaretnega dima in sekundarnega kajenja z zakonom ne varuje nedolžnih otročičev na njihovih domovih.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Filtri za vodo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11721419 (9896) denabiker

Voda obogatena s kisikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
509611 (7948) zee
»

Voda iz pipe vs voda iz plastenke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5811171 (9080) Spajky
»

Zdrava Voda iz Pipe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7926369 (23849) SkIDiver
»

Ustekleničena pitna voda (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
698554 (7050) durrenmatt

Več podobnih tem