Forum » Programiranje » PHP kvaliteten tutorial/knjiga
PHP kvaliteten tutorial/knjiga
PrimozBo ::
Pozdravljeni, zanima me če kdo pozna kak kvaliteten spletni tutorial ali pa knjigo za učenje php. Najrajše za verzijo php 5.2 ali novejše.
Pri spletnih tutorialih je velik problem da jih je veliko zastarelih ali pa so primeri tam slabi. Knjig je tudi cela kopica sem gledal na spletni strani od pasadene ampak nevem za katero se odločit.
Sem pa bolj začetnik v php-ju in nasploh programiranju.
Pri spletnih tutorialih je velik problem da jih je veliko zastarelih ali pa so primeri tam slabi. Knjig je tudi cela kopica sem gledal na spletni strani od pasadene ampak nevem za katero se odločit.
Sem pa bolj začetnik v php-ju in nasploh programiranju.
bluefish ::
Za začetek kaj v stilu Sams Teach Yourself PHP in 24 Hours. Spoznaš ravno dovolj osnovnih principov, da lahko nato lažje izbereš nadaljnje branje.
Po spoznanih osnovah se je fino lotiti še osnovnih principov varnosti.
Poleg tega ti priporočam, da si zastaviš nek projekt (lahko seveda tudi namišljen) in nato ob problemih iščeš rešitve.
Poleg tega ti priporočam, da si zastaviš nek projekt (lahko seveda tudi namišljen) in nato ob problemih iščeš rešitve.
http://www.w3schools.com/PHP/DEfaULT.asP
To ti ne more škoditi? Za čisti začetek.
To sem že predelal in se mi zdi premalo.
Za začetek kaj v stilu Sams Teach Yourself PHP in 24 Hours. Spoznaš ravno dovolj osnovnih principov, da lahko nato lažje izbereš nadaljnje branje.
To knjigo že poznam ampak so mi jo odsvetovali kot nekvalitetno . Je v tem kaj resnice ali se vseeno vržem nanjo ?
Že delam neko spletno stran ampk bi jo resnično rad naredil kvalitetno in varno. Sicer se za vse kar si želim narediti na spletu najde množica primerov in tutorialov ampak so si pogosto med sabo nasprotujoči in tudi komentarji na njih so ponavadi zelo deljeni.
Tako sem se odločil, da si s pomočjo kake kvalitetne knjige zradim dobre temelje, da se bom lažje znašel med vso kramo na spletu.
Kami ::
http://www.w3schools.com/PHP/DEfaULT.asP
To ti ne more škoditi? Za čisti začetek.
Sicer te strani že dolgo nisem gledal ampak strani in knjige, ki ga učijo slabe prakse že na začetku mu vsekakor lahko škodijo in kasneje posredno tudi uporabnikom njegovih aplikacij.
Pred nekaj dnevi sem na Twitter-ju zasledil povezavo do brezplačne knjige Practical PHP Programming ampak je sam na žalost nisem uspel temeljito pregledati zato na žalost ne morem govoriti o sami kvaliteti vsebine.
Kolikor sem knjigo na hitro preletel sicer nisem zasledil nič o PDO, kar se mi zdi slabo.
Icematxyz ::
To sem že predelal in se mi zdi premalo.
Seveda je to premalo. Bi pa res bilo fino če bi to zadostovalo.
Sicer te strani že dolgo nisem gledal ampak strani in knjige, ki ga učijo slabe prakse že na začetku mu vsekakor lahko škodijo in kasneje posredno tudi uporabnikom njegovih aplikacij.
Slabe prakse? V smislu da bi popoln začetnik samo to predelal in rekel da sedaj pa obvlada PHP programiranje? To je stran primerna za hiter vpogled z par primeri in brez dolgovezenja. To za moje pojme ne pušča nobene prakse na nekom ki se namerava temu dolgoročno posvečati in se učiti. Če pa misliš če pušča slabe prakse nekomu ki bi rad predelal začetniški tutorial in potem meni da mu to zadostuje. Pa mi pokaži tak začetniški tutorial ki je dovolj da po tem ko ga obdelaš si pa prekaljen programer ki uporablja le dobre prakse? To ne gre skupaj.
Je pa tudi eden slovenski avtor. Če se ne motim ko je imel na spletni strani vodiče ki so bili v marsikateri temi povezave do njih? Samo se trenutno ne spomnim kdo pa kateri internetni naslov vodi do teh vodičev.
Tako da če kdo drug ve o čem govorim pa je to še aktualno naj poda link.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Icematxyz ()
BlueRunner ::
http://slo-tech.com/forum/t393702/0
preberi celo temo
Ignoriraj tisto temo. Samo zato, ker PHP ni najboljša izbira za učenje začetnikov in, ker ima slabe lastosti, to nikakor ne pomeni, da
a) ne obstaja kvaliteten material kako ga obvladati
b) se ga ne splača dobro spoznati
c) ni koristno, da se ga čim bolje spozna, če se z njim že dela
Zato je originalno vprašanje ne samo smiselno, ampak celo dobrodošlo. Čeprav sam ne poznam veliko literature na temo, sploh pa ne kakšno, ki jo bi od srca priproročal, to še ne pomeni, da ne obstaja in, da ni koristna. Prej nasprotno: zagotovo obstaja in zagotovo je koristna, če nekoga izobrazi, da bo znal to okolje bolje uporabljati.
Vsekakor bolje imeti dober material, kot pa se učiti na lastnih napakah. Samo www.php.net ne gledati kot dobro izhodišče. Tam je med zrnje pomešanih veliko plev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlueRunner ()
Tisto temo o php-ju sem prebral ampak kljub temu bom zaenkrat ostal kar na php-ju kar se tiče spleta ker :
- Python gostovanja ne dobiš skor nikjer v slo
- java EE je za manjše zadeve kot da bi s kanonom streljav na muho pa spet težk dobit gostovanje
- .net isto kot java
Pa dovolj o tem kaj je narobe s php-jem, ker bom zaenkrat tu ostal.
- Python gostovanja ne dobiš skor nikjer v slo
- java EE je za manjše zadeve kot da bi s kanonom streljav na muho pa spet težk dobit gostovanje
- .net isto kot java
Pa dovolj o tem kaj je narobe s php-jem, ker bom zaenkrat tu ostal.
EnSmotko ::
Za resno stran poznavanje osnov PHPja ne bo dovolj. Taki in drugačni tutoriali te sicer naučijo programirat, ampak nastala koda potem kmalu postane nepregledna in neobvladljiva. Priporočam ti, da uč vržeš še na MVC patent in na kakega od frejmworkov, ki ga implementirajo (zend_framework, symphony, cakephp itd).
Vem da osnovno znanje php-ja nikakor ni dovolj zato se tudi želim naučiti več in zato iščem neko kvalitetno knjigo.
Tudi frameworki in druges stvari pridejo potem na vrsto, samo prvo rabim dobre temelje.
First things first!
Torej nekaj predlogov že imam, če ima še kdo kakšnega kar na plano z njim.
Hvala!
Tudi frameworki in druges stvari pridejo potem na vrsto, samo prvo rabim dobre temelje.
First things first!
Torej nekaj predlogov že imam, če ima še kdo kakšnega kar na plano z njim.
Hvala!
Ph4nt0m ::
Sam imam TO knjigo (naročil pri Pasadeni, a jim trenutno stran ne dela) in sem z njo kar zadovoljen, pa še v slovenščini je. Če te ne moti angleški jezik si pa lahko ogledaš kaj od Apress-a ali O'Reilly-a.
www.kartusatoner.si
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ph4nt0m ()
EnSmotko ::
Jst sm bral TO knigo (naučite se php v 24 urah) pa so me ful motil prevodi. Nasploh se mi zdi, da je bolš met angleško verzijo, ker je itak dobra praksa, da programiraš v angleščin + vsa dokumentacija je v angleščin, tko da hitrejš kot se navadš bolš je.
Kar se pa tiče prehoda na frejmwork, bi pa jest reku, da je smiselno, ko se enkrat spraviš delat kak bol obsežn projekt, kjer postane organiziranost kode pomembna.
Kar se pa tiče prehoda na frejmwork, bi pa jest reku, da je smiselno, ko se enkrat spraviš delat kak bol obsežn projekt, kjer postane organiziranost kode pomembna.
keworkian ::
Knjige za tak jezik kot je PHP so res brezveze. RTFM :)
+ mogoce sem edini, ampak frameworki so ostudni.
+ mogoce sem edini, ampak frameworki so ostudni.
Obscenities in B-Flat
Knjige za tak jezik kot je PHP so res brezveze. RTFM :)
Knjige tudi za php NISO brezveze. Če je dobra knjiga lahko iz nje v krajšem času izveš veliko več koristega kot pa ob prebiranju php.net. Sploh ker lahko gre php.net v primerjavi z javadoc jokat na drevo od sramu.
Še 1x, ta tema je namenjena zgolj in samo zbiranju predlogov za kvalitetno php buklo, prosim držite se tega.
Icematxyz ::
Learning PHP, MySQL, and JavaScript
A Step-By-Step Guide to Creating Dynamic Websites (Animal Guide)
By Robin Nixon
Kaj takšnega če se začetnik loti skoraj ne more zgrešiti. Smiselno urejena celota. Opisi niso suhoparni. Ni dolgovezenja. Knjiga ko jo obdelaš pa že si upam trditi da nekaj znaš narediti pa četudi pred tem nisi vedel o dinamičnih spletnih straneh nič.
A Step-By-Step Guide to Creating Dynamic Websites (Animal Guide)
By Robin Nixon
Kaj takšnega če se začetnik loti skoraj ne more zgrešiti. Smiselno urejena celota. Opisi niso suhoparni. Ni dolgovezenja. Knjiga ko jo obdelaš pa že si upam trditi da nekaj znaš narediti pa četudi pred tem nisi vedel o dinamičnih spletnih straneh nič.
Gandalfar ::
btw, ce imas cas in energijo, en kup open source php projektov isce dodatno pomoc. Dobil bos cisto prakticne izkusnje ter pomoc/mentorstvo drugih izkusenih soprogramerjev. Ce rabis kaksen namig kje pomagat pa kar vprasaj..
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | začel bi programirat v phpOddelek: Pomoč in nasveti | 821 (602) | danijel25 |
» | Kako narediti tako stran?Oddelek: Izdelava spletišč | 1451 (1333) | St@jler |
» | Php začetnikOddelek: Izdelava spletišč | 1946 (1423) | XxMPxX |
» | Kako nardit, da se vpisani avtomatsko pojavijo na listi ?Oddelek: Izdelava spletišč | 957 (892) | tec |
» | Učenje PHP-jaOddelek: Izdelava spletišč | 2736 (2410) | upirna |