» »

Učenje PHP-ja

Učenje PHP-ja

hudicek7 ::

Pozna kdo kako internetno stran, na kateri bi bil dober php tutorial. Php manual, se mi ne zdi ravno dober za začetnike.

Ziga Dolhar ::

PHP Manual res ni "navodilo" za začetnike, je bolj referenčni vodič. In kot tak tudi odličen :-).

Priporočim ti lahko knjigo, ki sta jo napisala Luke Thomson in Laura Welling [Sams]: PHP & MySQL Web Development.

Če se ne motim, ti jo bodo priporočili i root789, Brad3k, Tic\... >:D [Pa reci, da nimam ogromnega ega :P]

--

Dodatek: vidim, da je zunaj že 3. edicija te knjige. Klik!

p.p.s: znajdi se
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

LapD ::

prvic (ingliš), drugic (sloveniš)

Trubadur ::

brezveze je zdj kupovt knjige za php4 ko je zunaj php5. Počakaj do septembra, takrat pride ena php5 knjiga vn
Berite Thomasa!

Brilko ::

V slovenščini bo baje a ne? A za php5 bo?

kihc ::

poglej članke na php-si.com
x

Brilko ::

Tisti članki so bolj tako tako, veš. Pol jih ne dela danes več... prenepotrebni posti zaradi tega... je pa uporabna baza tem na php-si, tak da večina najdeš tam, začni pa s easy primeri...

kihc ::

Brilko, jest sem teden nazaj pršu skoz tiste tri ki se začnejpo z PHP :D, pa moram rečt da sem se čist znajdu notr (pa prvič karkoli delam v phpju).
V prvih dveh maš lepo mal teorije, pol pa z onim php - dinamicna stran, lepo narediš prvo uporabno zadevo. Nevem men se je zdel tisto super pol pa nevem...
x

Brilko ::

Poskus knjigo gostov, verjetno boš imel vprašanje. Da ti namignem (ko prek forme bereš spremenljivke uporabi $_POST['spremenljivka'] -> zaradi register_globals na off). No pa recimo da si razjasniš tiste osnove mogoče, ampak sam tisto. No kar je pa zalo pohvalno in uporabno je pa kot sem rekel forum --> vse se najde. Tule si še pa zadevo mal poglej - npr. članki in knjižnica + forum. LP.

root987 ::

brezveze je zdj kupovt knjige za php4 ko je zunaj php5. Počakaj do septembra, takrat pride ena php5 knjiga vn
Mislim da se lahko začetnik še precej nauči tudi iz takšnih knjig, ker prehod na php5 se IMHO ne bo zgodil takoj pač pa s časom - osebno ocenjujem ta čas na cca. pol leta, nakar bo skoraj "a must have".

Sicer pa se podpišem pod Ziggga-nov post (PHP and MySql Web Development je pa lahko tudi z "starejšo" različico še kako uporabna...). [;)]
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Tody ::

huh sej niso napisal novega jezika... jest sicer nisem šel gledat razlike toda osnovne funkcije so iste ane ? :\ Torej bodo tudi starejše knjige good (ne spet ful stare...). Potem ko paprideš do kakih naprednih funkcij ali pa do varnosti in optimizacije kode maš pa PHP 5 :)

Trubadur ::

Berite Thomasa!

hudicek7 ::

Eno vprašanje. V knjigi, do katere je link nekaj postov višje piše, da php samodejno skreira spremenljivko iz form obrazca. pa to pri meni nekako ne deluje, saj moram v php dokumentu to spremenljivko še definirati z ukazom(npr. $test=$_POST['test'];) Zakaj mi je ne skreira samodejno?

Brilko ::

Sej če maš register_globals na on jo, ampak če je na off pa je potrebno to. To jha zaradi varnosti, da ti ne more vsak spremeljivkam vrednosti določat.

hudicek7 ::

Kje se ga pa vklopi?

Ziga Dolhar ::

register_globals-a [naj] se ne vklopi.

V php.ini.
https://dolhar.si/

hudicek7 ::

Sem ga že vklopil zaradi učenja, ker so vsi primeri v knjigi narejeni ob predpostavki, da je ta storitev vklopljena.

Ziga Dolhar ::

... in ti moraš nujno copy/paste-at vso kodo?
https://dolhar.si/

hudicek7 ::

Saj se samo učim in poganjam php strežnik le za lastne potrebe. Sedaj me pa samo še zanima, kakšna je razlika med GET in POST? Glede na to knjigo, te razlike praktično ni.

Ziga Dolhar ::

Učiš se.

Ravno zato tolikanj bolj prepisuj in vadi s tako kodo, kakršno boš pisal, ko boš z njo služil miljone.

Glede razlike med metodama GET in POST sta pa dve možni razlagi ...

a) Bereš zelo, zelo slabo knjigo.
b) Bereš dobro knjigo, vendar ali še nisi prišel do tja, kjer bi bila razlika obrazložena, ali pa bereš nadvse površno.
https://dolhar.si/

hudicek7 ::

Uh hvala za tako pomoč. Se mi zdi, da si malo prepotenten. Drugače vem, da gre pri zahtevi POST brskljalnik nikoli ne gleda svojega cacha, ampak vedno zahteva podatke direktno iz serverja. Ampak to slabost se da nekako tudi rešiti s funkcijo time(). Torej kakšna je res pomembna razlika med tema dvema funkcijama.

Ziga Dolhar ::

Se opravičujem in umikam.
https://dolhar.si/

tx-z ::

se še jst podpišem pod Zigggatov post...
s phpjem se zdj "ukvarjam" kakšna dva tedna vsegaskp...tko bl u izi, pa že mal znam...s to knjigo, če bi si uzel več cajta bi že več znal...
btw, nujno mej znanje htmlja!! jst ga mam bl mal kt velik in mi kr dost problemov dela povezovanje htmlja in phpja....tko da, najprej se nauč html, pol se začni php...
tx-z

Road Runner ::

na www.php.net mas obsirno dokumentacijo (tudi v slovenscini). iz tistega se da kr fajn naucit.

Brilko ::

Najprej glede slovenskega dela manuala: del ki je v slovenščini je minimalen.

Se najde kdo tak, ki ne pozna številk in brez problemov rešuje račune? ;)

Tukaj je isto. Kak boš ti naredu neko zadevo s php-jem, če ne znaš tega prikazati s html-jem, ki pa je osnova vsake spletne strani, brez izjeme. Tak da sam sem imel srečo da sem se kar lepo nauču html, preden sem začel drezat v php. :D

upirna ::

Ah, jaz sem se ga spotoma nauču (html). Če kaj ne veš, pa odpreš dreamwaver, pa pogledaš, kako to on naredi.

Ampak ti svetujem, da se prej naučiš html. ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Knjige o Izdelavi spletnih strani

Oddelek: Izdelava spletišč
81322 (1162) slosi
!

Preberi me !

Oddelek: Izdelava spletišč
1443269 (4179) FitnessBoy
»

Zelo enostavna PHP skripta, ki ne dela - help :(

Oddelek: Izdelava spletišč
131513 (1278) snow
»

Izšel PHP5

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
52285 (2285) krho
»

Najboljši programski jezik za dinamičen html

Oddelek: Izdelava spletišč
443234 (2598) frenk

Več podobnih tem