Forum » Elektrotehnika in elektronika » zakaj GPU zdrži višjo temp od CPUja?
zakaj GPU zdrži višjo temp od CPUja?
milen ::
Nekako imajo inteli cca max 70°C, medtem ko grejo GPU temperature lahko do 90°C.
V čem je razlika.
Zanima me tudi zakaj vsi procesorji, rami, grafične delajo pri tako nizkih napetostih (do 2V). Običajno so standardi za ICje 3.3 ali 5V.
V čem je razlika.
Zanima me tudi zakaj vsi procesorji, rami, grafične delajo pri tako nizkih napetostih (do 2V). Običajno so standardi za ICje 3.3 ali 5V.
Valvoline ::
Velikost proizvodega procesa(190nm,130nm,90nm,65nm,45nm,33nm...) je pomemben kar se voltaže tiče in sestavni deli IC-ja(kšni so tranzistorji in ostale komponente)
Velikost proizvodega procesa(190nm,130nm,90nm,65nm,45nm,33nm...) je pomemben kar se voltaže tiče in sestavni deli IC-ja(kšni so tranzistorji in ostale komponente)
kaj pa temperatura? Zakaj GPU, ki je v podobni gradnji kot CPU zdrži višjo temp?
Scorpia ::
Sej ti je napisal, procesorji so večnamenski, gpu pa namenski. CPU ima še ostale drobovje, predpomnilnik itd... Gpu pa je načeloma manjši in ''ne'' tako zapleten. Je pa sigurno še kaka zadeva v igri, da prenesejo manj.
////
Sorry, samo nikjer ne vidim da mi je razložil glede temperature.
A GPU nima lastnega predpomnilnika, uporablja samo externega - grafični ram?
A GPU nima lastnega predpomnilnika, uporablja samo externega - grafični ram?
Mavrik ::
Kdo pa pravi da CPUji ne zdržijo take temperature? Tudi CPUji grejo delujejo brez težav do 90. Razlika je samo v tem, da se manj grejejo (ker so manjši tako po velikosti elementov kot po število njih) in je lažje odvajati toploto in jih zato držati hladne.
Isti razlog je za napetosti: če je tok isti, manjša napetost pomeni manj moči (torej manj Wattov), kar pomeni manj porabe elektrike in segrevanja, kar naredi to bolj obvladljiv problem.
Isti razlog je za napetosti: če je tok isti, manjša napetost pomeni manj moči (torej manj Wattov), kar pomeni manj porabe elektrike in segrevanja, kar naredi to bolj obvladljiv problem.
The truth is rarely pure and never simple.
AngelOfDeath ::
Moja grafična je imela temperaturo pri kateri se izklopi nastavljeno na 130. In je lepi čas delovala pri temperaturi nad 100 bp...
edit: Slovnica
WarpedGone ::
Nekako imajo inteli cca max 70°C, medtem ko grejo GPU temperature lahko do 90°C. V čem je razlika. Zanima me tudi zakaj vsi procesorji, rami, grafične delajo pri tako nizkih napetostih (do 2V). Običajno so standardi za ICje 3.3 ali 5V.
Začne se pri proizvodnem procesu. Vsi GPUji majo večje dimenzije tranzistorjev in vodnikov, kot pa centralni procesorji. Večja dimenzija - višjo temperaturo zdrži. In nuca višjo napetost za dano frekvenco.
Kot drugo, ploščica v procesorju ni enakomerno segreta. Tista številka, ki ti jo sonda kaže, je pač nekje na enem koncu ploščice, par mm stran je lahko temperatura tudi do 20 stopinj višja (hot spots). GPU ima ogromno skopirane logike, ki počne isto - pomeni da je enakomerno obremenjena in ni toliko hotspotov kot v CPUju, kjer je praktično en kup specializiranih "vezij", kjer je enkrat aktiven en del, naslednič pa en drug.
Glavni faktor pa je, da če v GPUju en tranzistor mal prepozno preklopi in bo zato rezultat napačn, bo v veliki večini primerov samo ena pika mal napačne barve in tega ne boš opazu sploh. Če se to zgodi v CPUju, boš zelo verjetno mogu stisnit knof RESET in to ni sprejemljivo. Tolerance so bistveno manjše oz. strožje.
Zbogom in hvala za vse ribe
Duhec ::
Če bo v GPU-ju taprav tranzistorček crknu boš tudi moral stisnit reset tipko ali pa se bo to zgodilo samodejno.
GPU ima neprimerno več tranzistorjev kot CPU, zato se posledično tudi bolj greje.
Seveda je odvisno od tehnologije in modela ampak načeloma je tako.
Tabela
GPU ima neprimerno več tranzistorjev kot CPU, zato se posledično tudi bolj greje.
Seveda je odvisno od tehnologije in modela ampak načeloma je tako.
Tabela
WarpedGone ::
Če bo v GPU-ju taprav tranzistorček crknu boš tudi moral stisnit reset tipko ali pa se bo to zgodilo samodejno.
Zakaj točno?
Dokler GPU ne piše nazaj v sistemski ram in samo posluša procesorske ukaze je max kar se lahko zgodi - zamrzjena slika al pa tema, medtem ko program laufa nemoteno naprej (seveda, če grafični drajver ne dela panike). Število transistrojev samo po sebi ne igra skoraj nobene vloge, važno je kaj (in kdaj to) počnejo.
Beri moj podpis ...
Zbogom in hvala za vse ribe
Lonsarg ::
Jest sem lavfal Q6600 na 100 stopinj kak mesec, preden se je na 110 začel sam izklaplati. Tak, da maš CPUje, ki zdržijo večjo temperaturo kot GPUji in maš tudi GPUje,ki zdržijo več od nekaterih CPUjev. V povprečju je pač več GPUjev, čisto naključno, takšna je pač arhitektura čipa.
Lonsarg ::
Jah ni blo namerno, enostavno se je 1 cm prahu nabralo na ventilatorju po enem letu in sem opazil šele, ko se je računalnik začek izklaplat, oziroma potem niti ni več v OS prišel. Čudno da ni nižja temperatura natavlena kot failsafe:)
barbaricb ::
To da je ohišje CPUja segreto na 70 stopinj ne pomeni, da je taka tudi temperature silicijeve rezine v samem CPUju. 175 stopinj je temperatura, ko začne struktura silicija razpadati. Proizvajalec na podlagi termične simulacije zračuna (in tudi stestira), pri kateri temperaturi, ki jo meri integriran termometer, CPU še vedno deluje kot mora. Vse je torej v sami izvedbi čipa - kako spraviti odvečno toploto ven iz silicijeve rezine. Če nižaš tehnologijo (na npr. 45nm) z tem pridobiš manjši tranzistor in z tem tudi manjši Iq, vendar tudi manjšo Si rezino iz katere je potrebno odvesti toploto - dvorezni meč.
lp
lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | AMD bo še bolj sodeloval z GlobalFoundriesOddelek: Novice / Grafične kartice | 8011 (7291) | FireSnake |
» | AMD stock cooler dovolj mocan za Athlon 3000+Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 1587 (1301) | xabre |
» | 7600 gs na 68°C! idleOddelek: Hlajenje in modifikacije | 2791 (2183) | cordo |
! | Zračno hlajenjeOddelek: Hlajenje in modifikacije | 45894 (39790) | StajercSSS |
» | GF 6600GT AGP cooler?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 2477 (1720) | 5pellfire |