» »

Alternativa za Time Capsule

Alternativa za Time Capsule

Glodko ::

Izkušnje nekaterih uporabnikov po tujih forumih kažejo da gre za sicer super napravo, ki pa naj bi kar dostikrat umirala. V kombinaciji s samo enim vgrajenim diskom in le 1-letno garancijo je to zame sila neugodno. Zato iščem alternativo.

Mislil sem da bi vzel namesto TC tole:

HDD) http://www.pcmag.com/article2/0,2817,23...
Router) http://www.apple.com/airportextreme/

Sem pa si nekako tako zamislil: Disk (v RAID 1) bi povezal preko FW800 na Maca. Nakar bi nekako poskušal naredit da bi mojega Maca vidla še ostali dve Windows mašini in da bi lahko preko njih dostopal do podatkov na zunanjem disku. Disk bi imel tako za backup Maca in za nas zelo pomembne slike in video posnetke. Poskušal bi narediti tako da bi imel vsaj 2 particiji pri čemer bi ena bila za moj backup in vidna samo meni, druga pa bi bila v "javni" rabi. Ker nimam izkušenj še s tem bi rabil kak nasvet ali je to izvedljivo in če bi lahko to uredil preko Maca.

Čist enostavno povedano, če bi se le dalo bi rad da še ostala dva računalnika dostopata do multimedije na disku obenem pa ga imam jaz še za backup. Imamo tudi PS3, bi bilo možno urediti tako da bi recimo te datoteke našel tudi PS3? Bi to bilo kako izvedljivo?

borchi ::

Time Machine lahko z enostavnim trikom uporablja praktično katerikoli afs/smb network shared disk...

na klient mašini narediš:

defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1

in dela.
l'jga

zee ::

@Glodko: ljudje imajo z omenjenim zunanjim ohisjem precejsnje tezave + hitrost zapisovanja podatkov na diske je zaradi pocasnega procesorja zelo nizka (tja do 5 MB/s).

Osebno bi rajsi vzel Time Capsule.

Glede pregrevanja in posledicnega crkovanja imam vsaj dve resitvi:
- zamenjas vgrajeni trdi disk s kaksnim tisjim oz. hladnejsim (jaz bom na svojem TC zamenjal 3,5'' disk z 2,5'')
- odstranis spodnjo gumijasto podlogo (pod katero se skriva naluknjano dno) in namestis TC na kaksne gumijaste nogice, s cimer povecas/omogocis pretok zraka
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

borchi ::

@Glodko: ljudje imajo z omenjenim zunanjim ohisjem precejsnje tezave + hitrost zapisovanja podatkov na diske je zaradi pocasnega procesorja zelo nizka (tja do 5 MB/s).

Osebno bi rajsi vzel Time Capsule.


time capsule tudi ni ravno hiter, pravzaprav je zelo počasen pri zapisovanju na disk (zaradi počasnega procesorja). če ne rabiš ravno imet sredi dnevne sobe nekaj kar prestane "test žene", je tvoj setup, kot si si ga zamislil, VELIKO boljši kot time capsule. sam imam skoraj identično, mac mini in na njega obešen usb eksterni disk. backupiranje je neprimerno hitrejše od backupiranja na time capsule.
l'jga

Daedalus ::

TC je počasen in nezanesljiv (beri: se pregreva in crkne). Škoda denarja za to, resno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Glodko ::

Zee če razumem prav praviš da imajo ljudje problem z WD zunanjim diskom ki sem ga linkal? In da ima kljub FW800 in/ali eSATA samo 5MB/s hitrost prenosa?

Če razmišljam je itak tako da Time Capsule z 1TB diskom stane cca. 300EUR, omenjeni AE router me pride 170EUR s kakim popustom mogoče še manj, potem pa imam še nekje 150EUR svobode pri izbiri diska (eventuelno dodam več če gre za zunanji disk z opcijo RAID-a). Da bi sedaj dokupoval disk za Time Capsule je nesmisel, ker vržem denar skoz okno pa še diska ki ga dam ven iz sistema nimam kje porabit.

Še vedno me zanima če se klasičen zunanji disk, recimo samo z vmesnikom USB, da povezat v lokalno omrežje? Sicer ima AE en prost USB vhod, samo nameravam tistega porabit za deljenje tiskalnika v omrežju.

In še eno vprašanje, ali se ti WD diski ugasnejo oz. grejo v mirovanje ko gre računalnik na katerega so povezani v spanje? Tako da nimam potem ponoč lightshow-a pa ropotanja??

janezek67 ::

Kolikor sem seznanjen, ima tudi AE ruter težave s pregrevanjem in velika verjetnost je, da tudi ta crkne po 18 mesecih (kot TC).

zee ::

diska ki ga dam ven iz sistema nimam kje porabit


Disk je obicajen 3,5'' in ga lahko normalno uporabis.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Glodko ::

Bah pa naj crkne še router, prej bo, prej ga bom rešen :D

Odloču sem se da bom vseen vzel kar AE in posebej disk in sicer tega: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Ni mi treba kupovat drugega diska, cena pa je na koncu praktično ista, pa še disk lahko kdaj kam odnesem. Disk ki je sedaj v TC mi nič ne koristi ker ga nimam kam vgradit.

borchi ::

a je kak poseben razlog, da kupuješ ravno AE?
l'jga

Glodko ::

V bistvu ne. Dopade se mi predvsem zarad USB priklopa da lhk gor poknem tiskalnik al pa disk. Nisem pa se dost poglobil v ostalo ponudbo.

Glodko ::

Ugotovil sem da obstaja še ena opcija. Kupim Time Capsule recimo pri EPL in podaljšam garancijo na 3 leta - načeloma bi to moglo klapat? Vkolikor crkne nesem tja in se ne sekiram, najnujnejše podatke pa imam zaziher shranjene še na kakem ključu ali kaj podobnega.

axee ::

Dajati toliko denarja za nezanesljivo rešitev je neumnost. Si pomislil na kakšen NAS? Če imaš kaj starih komponent ga brez kompliciranja zalavfaš in imaš super hitrosti. Ne predstavljam si dajati toliko denarja v stvar, pri kateri te skrbi kdaj bo crknila.

Btw (samo bral sem nisem prepričan) v Airport Extreme (in v večini routerjev z USB) so 1. hitrosti obupne zaradi počasnega procesorja 2. velika nekompatibilnost z printerji. Samo opozarjam kar sem nekje zasledil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

Glodko ::

Nimam nobenih starejših komponent oz. so v uporabi ali pa sem jih podaril. Glede Airport Extreme so deljena mnenja, ti tu praviš da naj ne bi bil OK, kar precej jih pravi da gre za enega najboljših routerjev sploh,.... (čeprav problem s printerji je res splošno znan).

Če čist tko povem nimam pojma kaj naj. Nikoli še nisem imel priložnosti postavljat disk ali tiskalnik v omrežje in tudi ne vem čist točn kako bi to izgledalo in kaj potrebujem ampak ideja je super. Če ima kdo kakšno idejo prosim kar na dan z njo. Načeloma bi lahko vzel nek router in zanesljiv mrežni disk, ne vem pa če bi potem to vse klapalo na meku.

bosmla ::

Ce noces cist poceni (no lako se drazjega crnega) vzemiDS-209 SYNOLOGY plus dva diska po izbiri.

trnvpeti ::

vzami DS-210j
aja, se cena, 186 z DDV

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trnvpeti ()

axee ::

Moja "kritika" Airport-a Extreme ni bila glede brezžične povezave, temveč USB priključka, glede njegovega dela kot router ne vem nič. Samo komentar glede uporabnosti usb priključka (predvsem počasnost, nad 5MB/s ne prideš).

Glodko ::

Synology je že kar drag, 200EUR enota in potem še 2x100EUR za diska. Moj maksimum za disk je 300EUR.

http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Je ta varianta, samo da je namesto 4TB - 2TB res tako slaba? Kvaliteta ogrodja in tko mislim predvsem? Potem mi ostane še ravno dovolj za kak router.

Glodko ::

Informativno me zanima če imamo v Sloveniji kakega prodajalca tehle diskov:

http://www.g-technology.com/Products/g-...

??

bosmla ::

Tu; pa ne gledat samo na izgled... ce vzames DS-210j in za zacetek en 1TB disk si se pod 300EUR

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bosmla ()

Glodko ::

Ja sm še, ampak samo za silo. Kdo bo še router kupil? Če bi že šou v RAID bi edin tako da vzamem nekaj od WD, sicer raje vzamem nek klasičen zunanji disk 1TB in še en mali prenosni disk 2,5" pa pridem z obojim lepo skozi.

bosmla ::

Zakaj pa tako nujno potrebujes se router? Kaksno mrezno postavitev imas sedaj?

Glodko ::

Klasično domače omrežje s tremi računalniki, PSP in PS3 rad bi delil še tiskalnik in disk. Router ne bi kupoval drug če mi ta ne bi crkoval. Vprašanje je tudi če kaj proftiram pri pokritosti s signalom če vzamem N router, če ravno najbolj oddaljen računalnik uporablja G standard.

janezek67 ::

Asus RT-N16

Poizkusi mogoče s tem routerjem. Ima dva USB porta, podpira tiskalniški strežnik. Seveda z zunanjim diskom ni tako eleganten kot time capsule.

bosmla ::

Tja ce bos kupoval USB disk lahko vzames Synology USB Station (review), ki ima tudi priklop za printer in vzames se Linksys WRT54GL + stikalo; pa lahko priklaplas zicno ali brezicno.

borchi ::

Vprašanje je tudi če kaj proftiram pri pokritosti s signalom če vzamem N router, če ravno najbolj oddaljen računalnik uporablja G standard.


AE podpira simultani "dual band". imaš lahko praktično dva omrežja, enega B/G in enega N. pri tistih routerjih, ki tega ne podpirajo, G naprave "bremzajo" N naprave (ker moraš N furat v compatibility mode-u)...
l'jga


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi za HTPC

Oddelek: Kaj kupiti
486164 (5463) GTX970
»

wi-fi disk, večje kapacitete (5-10TB, recimo)

Oddelek: Pomoč in nasveti
211683 (1308) Alen T 1978
»

Organizacija doma

Oddelek: Pomoč in nasveti
102286 (1665) specing
»

Disk na mreži - NAS, NDAS

Oddelek: Strojna oprema
233680 (2434) plavko61
»

Trinajstletnik dobil milijardto aplikacijo z App Stora

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
305529 (3935) techfreak :)

Več podobnih tem