» »

Avtomobilsko zavarovanje - izmenjava podatkov med zavarovalnicami

Avtomobilsko zavarovanje - izmenjava podatkov med zavarovalnicami

l0g1t3ch ::

Sem bral tale članek informacijska pooblaščenka oglobila zavarovalnice pa sm se spomnil na avtomobilska zavarovanja in to kako si zavarovalnice izmenjujejo podatke o svojih zavarovancih. Sedaj pa me zanima ali je to sploh legalno da ena zavarovalnica posreduje tvoje podatke neki drugi.
Sploh pa me zanima ker imajo tak primer pri družini od punce. Na dom so pred kratkim dobili pismo da morajo doplačati zavarovanje saj je zavarovalnica ugotovila da so imeli že nesrečo ampak pred leti ko so bili še pri drugi zavarovalnici.
Vem da pri prestopu če začneš pri novi zavarovalnici od nule podpišeš papir s katerim jamčiš da prej nisi imel nesreče. Kako pa je potem s temle, saj če je izmenjava podatkov nelegalna zavarovalnica tako ne more ugotoviti ali si ti lagav ali ne.

bluefish ::

V konkretnem primeru med Tilio in Vzajemno se je šlo predvsem za izmenjavo podatkov z namenom prodajanja storitev zavarovancem. Na splošno pa si seveda zavarovalnice morajo izmenjavati podatke ob reševanju zavarovalnih zahtevkov.

blackbfm ::

podpišeš papir s katerim jamčiš da prej nisi imel nesreče


To je zih nateg. Tak čiz banalen primer, kot da bi mogu plačat kazen recimo t2, zato ker predčasno odpoveš siol :))

bluefish ::

Hja, po eni strani je logično. V nasprotnem primeru bi človek po nesreči enostavno zamenjal zavarovalnico in pričel s premijo iz nule oz. celo z bonusom pred nesrečo.

darkolord ::

V nasprotnem primeru bi človek po nesreči enostavno zamenjal zavarovalnico in pričel s premijo iz nule oz. celo z bonusom pred nesrečo.
In?

l0g1t3ch ::

Sej to mene zanima, kaj tukaj zmaga. Interes zavarovalnic, da preprečijo "goljufije" ali tvoj interes o zasebnosti podatkov.
Zanima me kakšno je mnenje kakega od pravnikov oz. teh ki se dajete z varovanjem osebnih podatkov.

Company ::

Simple as that: če imaš škodo, izgubiš bonus. Če izgubiš bonus, plačaš več premije. Zadeva se je odkrila z zamudo, vendar se je, zato je prišel račun za doplačilo premije. Potegneš lahko vzporednico s poslancem, ki "ni vedel", da mora plačati račune za stanovanje. Plačal bo za nazaj, tako kot ti, ki si neupravičeno koristil bonus.
Zavarovalnice ravno v te namene izmenjujejo podatke.
LP!

fosil ::

Mislim da je v pogojih, ki pridejo k zavarovanju tudi nekaj napisano o tej izmenjavi podatkov.

Sicer je pa tako, če si podpisal izjavo da nisi imel škode, kljub temu da si jo imel, si dejansko storil goljufijo, ki je že kaznivo dejanje.
Če boš moral samo doplačat boš lahko kar vesel.
Tako da na tvojem mestu ne bi preveč drezal v to kaj je legalno in kaj ne.
Tako je!

BlueRunner ::

Je. Pri kreditih in sklepanju zavarovalnih polic je notri klavzula s katero podpisnik da soglasje k temu, da banka/zavarovalnica te podatke uporabi za namen preverjanja kreditne sposobnosti oziroma ugotavljanje tveganja pri zavarovanju. Če to ne bi bilo možno, potem bi pri nas zavarovalne premije in obresti zaradi visokih tveganj mnogo višje, kot pa sicer so.

ZVOP to dopušča, saj je se te podatke obdeluje za znan namen, v znanem obsegu in za znano obdobje.

Če pa se te podatke zlorabi za karkoli drugega (tipična zloraba je obdelovanje za namen s katerim se podpisnik soglasja ni strinjal), pa je to že kršitev ZVOP in potencialno tudi kaznivo dejanje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nesrečna in kritje popravila škode

Oddelek: Na cesti
463835 (2816) DePalmo
»

Katere zavarovalnice si med seboj NE poročajo o škodnih dogodkih?

Oddelek: Na cesti
91454 (896) Mare2
»

Prometna : naredil škode za 80€, sedaj moram plačat 300€ več zavarovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8017958 (14773) dj_uro
»

Odbitna franšiza + Obvezna odbitna franšiza??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7821428 (15520) čuhalev
»

razbil avto in sedaj nevem ali smo prav naredili da nismo klicali policije ali ne (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
579924 (8155) solatko

Več podobnih tem