» »

2012, konec sveta & nakup hiše

2012, konec sveta & nakup hiše

Okapi ::

Tole je (hipotetično) pravno vprašanje.

Nekdo je trdno prepričan, da bo 2012 konec sveta in mi je pripravljen za smešno ceno prodati svojo hišo, če bo lahko v njej ostal še ta tri leta, kolikor bo po njegovem svet obstajal. Denar mu seveda dam že danes, da ga bo lahko zapravil. Z njegovega vidika je to odličen posel - dobil bo keš, da bo lahko užival, kolikor bo še svet obstajal. Z mojega seveda tudi, ker bom poceni prišel do hiše čez dve leti.

OK, zdaj pa pravno vprašanje. 2012 seveda ne bo konec sveta in tip, ki mi je prodal hišo, se ne bo hotel izseliti, denarja pa mi tudi ne bo mogel vrniti, ker ga je zapravil. A je mogoče napisati in pri notarju oziroma odvetniku overiti takšno pogodbo, da bo 100% veljala in bom lahko tipa deložiral?

Ali pa bo takšna pogodba v vsakem primeru nična, ker se bo prodajalec izgovarjal, da je bil pač naiven, zaveden, da je nasedel lažnim prerokom, jaz sem pa to izkoristil?

Pa še podvprašanje. A so pri nas zasebne stave zakonite? Lahko z nekom za denar ali dobrino stavim, da bo leta 2012 konec sveta, in o tem naredim pravno veljavno pogodbo. Pri čemer bi poudaril, da ta stava ne bi bila igra na srečo, ampak bi pač temeljila na boljšem poznavanju fizike in astronomije.

O.
  • spremenil: Okapi ()

tsatthoggua ::

LOL torej samo moje amatersko mnenje - pojma nimam od prava. On ti proda hiso, ti pa z njim podpisea nekaksno pogodbo, da mu jo das za 2 leti v najem? Hisa je tvoja, on pa je podnajemnik - kaksnih pravnih problemov tukaj nebi smelo bit - ali pac?

Aston_11 ::

Verjetno bi jo popušil na temo oderuške pogodbe, ker bi izkoristil njegovo naivnost. Proda ti jo sedaj, ti se sedaj vknjižiš v zk, kaj bo pa od 2012, ko boš imel tožbo na mizi, pa tudi ni težko reči.
Stavam pri nas in takim pogodbam niso naklonjeni.

noraguta ::

hja nepremičnino prepišeš , danes in mu jo daš v uporabo za naslednje 3 leta.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

dronyx ::

Saj terminski posli so tudi neke vrste stava, pa to delajo po celem svetu. Ti recimo kupiš na terminskem trgu nafto, ki bo dobavljena leta 2012 po neki ceni in špekuliraš, da bo cena do takrat narasla. Če bo padla, si pač naredil izgubo. Tu noben ne govori o oderuštvu.

Pravno se bi ta primer po moje dal speljati čisto korektno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

noraguta ::

Saj terminski posli so tudi neke vrste stava, pa to delajo po celem svetu. Ti recimo kupiš na terminskem trgu nafto, ki bo dobavljena leta 2012 po neki ceni in špekuliraš, da bo cena do takrat narasla. Če bo padla, si pač naredil izgubo. Tu noben ne govori o oderuštvu.

Pravno se bi ta primer po moje dal speljati čisto korektno.

ja ampak tam gre za neko količino dobrine katera je na trgu. hiša je pa ena sama. in lastnik jo če ne poskrbiš za ustrezno zaščito celo večkrat proda.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

bluefish ::

Je pa zanimivo, da je nekdo tako prepričan v to teorijo - vsekakor bolj kot pa naši vrli teoretiki zarot, ki so napovedali že nebroj datumov, pa vsakič najdejo izgovore v kakem letu sosednjega goloba.

Se pa res zastavlja vprašanje, kaj bo prodajalec storil po 2012.
Bi bilo zanimivo videti mnenje kakega pravnika.

Aston_11 ::

Trikrat lahko ugibaš, kaj bo storil 13.12.2012. Vložil tožbo.

Sehnsucht ::

Ze drugi post ti ponuja odgovor.
Kupi hiso sedaj in poskrbi, da bo vse pravno "cisto", ZK in podobno ter bivsemu lastniku ponudi casovno omejen najem po simbolicni ceni. Glede na to, da verjame v 2012 to verjetno ne bo problem. Po koncu sveta mu potece najemna in adijo, hisa tvoja, verjetno si bos kot "grdi" clovek prisluzil se kaksno minuto slave v Preverjeno ali Svetu hahaha

Ziga Dolhar ::

Kost za glodat, ker je bila že omenjena oderuška pogodba ...

(1) Če kdo izkoristi stisko ali težko premoženjsko stanje drugega, njegovo nezadostno izkušenost, lahkomiselnost ali odvisnost in si izgovori zase ali za koga tretjega korist, ki je v očitnem nesorazmerju s tistim, kar je sam dal ali storil ali se zavezal dati ali storiti drugemu, je takšna pogodba nična.


Lahko razpravljate o tem, ali so new-age fanatiki nezadostno izkušeni oz. lahkomiselni :)).
https://dolhar.si/

Okapi ::

Ja, saj to je vprašanje, a je lahko na kakšen način pravno "čisto", če kupiš recimo 300.000 evrov vredno hišo za 50.000 evrov. Se lahko prodajalec čez 3 leta zave svoje zmote in izpodbija veljavnost takšne kupoprodajne pogodbe?

O.

Sehnsucht ::

@Ziga, kateri zakon?

Pa zgolj pomislek, je ta model tako zelo navezan na svojo hiso, da zeli svoja zadnja tri leta preziveti v njej?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Kako je pa potem z vračilom denarja po takšni nični pogodbi? Kakšne obresti se obračunajo, če sploh?

Ker situacija je lahko tudi obratna in v resnici prodajalec izkoristi mojo naivnost. On ve, da ne bo konec sveta, da se bo lahko izgovarjal na svojo nevednost in bo lahko ostal v hiši.

Potem je stvar očitno v tem, kdo bo bolj spretno lagal in sodnika prepričal, da ni hotel goljufati, ampak je bil samo naiven in neveden.

O.

Ziga Dolhar ::

Sehnsucht: OZ
https://dolhar.si/

Sehnsucht ::

Ziga, mogoce ves za kaksen podoben primer, kaksna je bila pravnomocna sodba?

Tero ::



Lahko razpravljate o tem, ali so new-age fanatiki nezadostno izkušeni oz. lahkomiselni :)).


Hmja in odgovor na to vprašanje je?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Aston_11 ::

V Orionu je bilo morje sodb na to temo. Tam pa so naivneži, ki niso dobili kredita pri banki, dobili kredit pod "bolj ugodnimi pogoji".

shark_nm ::

In tip potem spozna da vendarle konca sveta ni, in 13.12.2012 pijan spusti plin po celi bajti in se odloči prižgati svojo zadnjo cigareto, saj tako ali tako nima več kaj izgubiti. Na to da bo umrl se je sprijaznil že zdavnaj in k vragu naj gre ta svet. kabuuuuuuum.

Okapi ::

To bi bil še najmanjši problem. Hišo imaš pač dobro zavarovano.8-)

O.

nevone ::

Če v pogodbo napišeta, da prodajalec sam verjame v konec sveta 2012 in zato hišo prodaja po taki ceni, potem se ne more sklicevati na to, da ga je kupec zavedel. Prej se lahko kupec leta 2012 sklicuje na to, da ga je prodajalec zavedel z nizko ceno, sedaj pa zahteva preklic pogodbe. Kdo je tu bolj lahkomiselen?

Sploh so mi takšni pavšalni členi v zakonih totalno brezveze. Se sklicevati na lahkomiselnost in podobne fore. Naj raje napišejo da so nične vse pogodbe, kjer je cena manjša od recimo 30% tržne cene. Lahkomiselnost je pa tak pojem, da v zakone ne paše.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

MarkookraM ::

V pogodbi naj ne bo omenjeno leto 2012 oz. razlog za prodajo. Človek že ve kaj dela, se hoče odseliti, je smrtno bolan, kaj pa veš. Je bilo nekaj osebnega in nisem hotel dregati v očitno bolečo temo.

Pa to mora biti šala...

MaterVola ::

Praktična rešitev. Iz RVC mu lahko financiraš bivanje do leta 2012 na Tajskem :) Konec koncev bo le konec sveta, se je treba prej naužit :)

guest #44 ::

izgovarjat na naivnost, lažne preroke?

a to pomeni, da lahko iztržim miljone iz RKC, ker me je zavedla?

:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

Avenger ::

Zakaj niso potem nične prodaje stvari, ki se prodajajo po dvojni ceni od normalne? Po mojem mnenju obstaja nek konsenz med strankami v pogodbi. Jaz se strinjam, da v lokalu za Silvestra pač plačam oderuško drago pijačo, ker pač je novo leto in je prostor omejen etc. etc. lahko bi tudi v tem primeru rekel, da gre za izkoriščanje s strani ponudnika.

Pogodba v OPju bi se meni ne zdela nična - kako bi to gledalo sodišče je druga stvar - ampak nekdo verjame v nekaj kar ni res in ga ni človeka, ki bi ga mogel prepričati o nasprotnem. Torej, po svojem prepričanju si je ustvaril tržno situacijo, v kateri se visoko vrednoti takojšnjost, skratka, da ne prodaja po tržni ceni nekaj tednov ali mesecev, pač pa po dosti nižji, ampak takoj, ter se od kupnine nato odšteje najemnina za 2 leti. Naprimer:
-tržna cena, po kateri bi nepremičnino prodal v roku dveh mesecev: 300.000 EUR
-cena, po kateri bi nepremičnino prodal v roku 1 tedna: 250.000 EUR
-cena najemnine za 2 leti: 40.000 EUR
-cena, po kateri bi nepremičnino prodal takoj, z odšteto najemnino: 200.000 EUR

S takimle izračunom ne vidim čisto nič narobe in bi bilo nekaj hudo narobe s sodiščem, ki bi odločilo da je taka pogodba nična. Nekaj drugega bi pa bilo spet, da bi jo na tak način hotel prodat za 50.000 EUR ker je to daleč od vsega racionalnega in prej kaže na zakisanost možganov kot kaj drugega...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

solatko ::

Če v pogodbo napišeta dnevno tržno ceno in je od te cene naveden davek, on pa podpiše, da je prejel celotno kupnino, kljub temu, da bo dejansko nižja, si bo lahko s tožbo obrisal rit, hiša bo brez problema imela 31.12.2012 novega lastnika. Prepis in vpis v zemljiško knjigo izvedeš takoj. Najemniška pogodba do 31.12.2012 z izselitvijo najemnika, brez obveznosti lastnika. - Dober odvetnik bo to speljal b.p.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Tero ::

Mogoče lahko OP kaj pove kako se je zadeva dokončala? Ima zdaj v lasti poceni nepremičnino? :)
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Gregor P ::

Prva stvar, ki meni pride na misel je "impossibilium nulla obligatio est" ... t.j. nekaj kar je popolnoma nemogočega (totalni absurd) ne more biti stvar (veljavne) pogodbe oz. dogovora:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Okapi ::

Mogoče lahko OP kaj pove kako se je zadeva dokončala?
Kaj pomeni "hipotetično" veš?;)

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nasvet pri nakupu stanovanja

Oddelek: Loža
405585 (4121) Zaskrbljena
»

Nepoštena praksa pri nakupu stanovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8412951 (9799) thramos
»

Sleparski trgovci od vrat do vrat in starejši ljudje (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6514731 (12044) Mehmed
»

Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9331375 (29535) Okapi

Več podobnih tem