» »

Probem - XP particija

Probem - XP particija

JanBrezov ::

Pred kratkim se je zgodilo, da so se WinXP sesipali tako, da mi je po autorestartu takoj vrglo BlueScreen "Unmountable disk value" al nekaj takega. Na particijo z WinXP nisem mogel nikakor, ni delalo nic od safe mode/last best setup/safe with prompt, nic. Zato sem šel z install WinXP CD in uporabil Recovery konzolo, kjer sem zagnal chkdsk na tisti particiji. Nekaj casa je popraviljal in bilo je vse v redu, WinXP delajo. Za vsak slučaj zazenem Scandisk v XPjih (surface scan) in ni nic narobe. Zazenem se enkrat scandisk, tokrat brez kakih nastavitev, pa mi javi, da ni mogel popravit vseh napak. Pozneje se mi XPji spet sesipajo na podoben nacin, kjer sem nato v recovery konzoli poleg chkdsk (za popravilo) se enkrat zagnal isto, kjer mi je takoj poleg vse statistike napisalo, da particija vsebuje nekaj nepopravljivih napak. Sesipa se mi v igrah in ob uporabi backup. Naj povem, da se z BIOSom nisem igral, particija je NTFS, XPji so delali krasno 6 mescev do sedaj, scandisk pa ima ze od zacetka neke tezave. Zanima me:

-je na voljo kak drug software, s katerim bi to lahko odpravil
-kako bi to odpravil brez ponovne instalacije sistema

-ce bom moral ponovno instalirat, kaj naj dam NTFS al FAT32 (NTFS ocitno nekaj serje, ker sem imel ze prej nekaj manjsih problem s tem)

Ziga Dolhar ::

Jah, FAT32 deluje, ampak stvar je rahlo stara. No, tudi NTFS je, ampak NT sistemi so v prvi vrsti namenjeni NTFS datotečnim sistemom, ne? (oz. ravno obratno -- ntfs je namenjen nt sistemom :]) Jaz bi ti predlagal ntfs...

jure1873 ::

en kolega je imel podobne probleme. enkrat se je vse sesulo, potem je kao chkdsk popravil ampak u bistvu ni ker je blo cez en dan spet isto. Kaj imaš mogoče tudi ti IBM disk?
pri njemu je pomagalo da smo low level formatirali.

zdej sem vidu da nočeš še 1x instalirat vsega. mogoče bi lahko skopiral podatke na en drugi disk, naredil llf in potem vse nazaj samo lahko, da je kar dosti filetekov že pokvarjenih in boš moral vsaj winse še 1x instalirat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jure1873 ()

andrej ::

da, uporabi NTFS. FAT32 je jako nezanesljiv in zastarel

Duhec ::

Andrej !
Kljub temu, da je FAT32 ''zastarel'' , zakaj ( v kakšnem smislu,primeru) naj bi bil nezanesljiv ?

Windows XP Help >> Choosing between NTFS, FAT, and FAT32

Izvleček iz MSPress -- Microsoft Windows XP Inside Out knjige:

Reliability. By design, an NTFS volume can recover from disk errors more readily than an otherwise identical FAT/FAT32 drive. NTFS uses log files to keep track of all disk activity. In the event of a system crash, Windows XP can use this journal to repair file system errors automatically when the system is restarted. In addition, NTFS can dynamically remap clusters that contain bad sectors and mark those clusters as bad so that the operating system no longer uses it. FAT and FAT32 drives are more vulnerable to disk errors.

(mspress)

mh8759a ::

pa sej ne sprašuje kaj je boljše..mislim, da ve da je NTFS boljši..
vglavnem se mi zdi, da boš moral nekaj narediti z diskom..NTFS sam po sebi ne povzroča problemov, jaz jih še nisem imel nikoli, pa ga uporabljam že par let na različnih mašinah..

disk zamenjaj, ker bo slej ko prej crknu..

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

disk boot failure

Oddelek: Pomoč in nasveti
81537 (1440) amigo_no1
»

FAT32 ali NTFS (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
707329 (5790) Mavrik
»