» »

PSPP skladišča za Ubuntu Karmic

PSPP skladišča za Ubuntu Karmic

PSPP 0.7.3

Slo-Tech - Na začetku leta smo v članku opisali program za statistične analize PSPP. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS, ki ga je vmes kupil IBM in preimenoval v PASW Statistics.

PSPP zna odpreti SPSS podatkovne datoteke, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Seveda ima program kar nekaj pomanjkljivosti oz. mu primanjkuje kar nekaj funkcionalnosti, a za neke osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv.

Razvoj programa poteka počasi, vendar zanesljivo. Jure Čuhalev je za Ubuntu Karmic pripravil dva namestitvena paketka. Prvi je za različico PSPP 0.7.2 (tim. PSPP master), ki bo v kratkem postala naslednja stabilna različica in vsebuje kar nekaj izboljšav.

Drugi namestitveni paket pa je za različico PSPP 0.7.3 (tim. PSPP output), ki je sicer še testna, prinaša pa veliko novost - grafični izpis izhodnih tabel z rezultati statističnih analiz (sam program sicer deluje v grafičnem načinu, le izpisi so bili do sedaj v tekstovni obliki).

Kot rečeno sta omenjena paketa na voljo le za Ubuntu Karmic (če je kdo pripravljen graditi binarne namestitvene pakete za ostale operacijske sisteme naj se javi), v pripravi pa je tudi neuradna Wiki stran z navodili za uporabo.

4 komentarji

iceph03n1x ::

A se res kdo dobi na tem svetu ki ga to znaima?

Gandalfar ::

vecina druzboslovno usmerjenih studentov, ki zelijo kdaj kaksno anketo naredit pa jim ni do crackanja SPSS-ja da analizirajo podatke

Matevžk ::

Še bolj slikovito pa statistika in odkrivanje zakonitosti v podatkih (t.i. data mining) zgledata v orodju Orange slovenskih avtorjev. Paketa za Ubuntu sicer še nis(m)o spesnili, ker časa za poglabljanje v take stvari ni nikoli dovolj, če pa ga spakira kdo od vas, naj navodila/skripto za postopek pakiranja pusti na forumu. ;)

Edit: dodan link.
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

poweroff ::

Orange poznam bežno, vem pa, da gre za zelo zmogljivo in odlično orodje.

BTW, SPSS ima še en problem - poleg cene ali iskanja crackov še glomaznost. Na Linuxu sicer dela, ampak se po vsakem upgradu kernela razsuje, tudi v Winsih so "določene težave". Poleg tega je počasen pri velikih bazah podatkov, oz. jih ne zmore obdelat.

Kar je pa zanimivo, je pa dejstvo, da Univerza v Ljubljani letno kupi 1300 licenc za SPSS. Koliko zanje odšteje ni znano, po mojih podatkih o cenah, ki jih imajo tuje univerze, pa bi bila polna akademska cena (ta je nižja od komercialne) 520.000 EUR. Letno.

Recimo, da dobijo 50 % popusta (pa dvomim, da so se sposobni tako dobro izpogajat) - to je še vedno četrt milijona letno.

Ob vsem skupaj je žalostno predvsem to, da če bi v PSPP vložili 20.000 EUR, bi dobili orodje, ki bi pokrilo 90+% potreb Univerze.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Statistična analiza diplomske naloge

Oddelek: Šola
163287 (1405) harvey
»

ECJ: avtorska pravica na programski opremi ne zadeva idej, funkcionalnosti, API-jev

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
279442 (7538) Icematxyz
»

PSPP v zadnjem letu doživel precejšen razvoj

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
126757 (5952) lukanium
»

Nov članek: PSPP

Oddelek: Novice / Nova vsebina
166068 (3418) OmegaBlue

Več podobnih tem