» »

Delodajalec: nekorekten odnos

Delodajalec: nekorekten odnos

psychoshorty ::

Pozdravljeni,

da ne bom prevec na dolgo obnavljal mojega ze odprtega topica pred casom:

Skratka... ko mi je potekel odpovedni rok, sem naslednji dan samo sel do bivsega delodajalca, da sem vrnil stvari (sluzbeni laptop, mobitel ipd.) ter se poslovil in sel... v novo sluzbo. Naj omenim, da sem bil zadnji dan v sluzbi 26.11.2009.

Bivsi delodajalec mi je v petek (11.12.2009) po posti poslal vrjene dokumente. Dokumente sem pregledal in najprej v delovni knjizici opazil pod opombami zaznamek, da delavec ni izpolnjeval del in nalog v skladu s pogodbo in navodili nadrejenega ter da zaposlitev delavca ne priporocajo ... It left a smile on my face.

Next: Dobil sem listino m1/m2, ki dokazuje, da me je bivsi delodajalec odjavil od obveznega zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja. Datum, s katerim so me odjavili je 25.11.2009.

Na placilni listi za november je sestevek ur 144. To pomeni, da je vkljucen tukaj se 25.11.2009 -> na ta dan sem se delal.

Sedaj me v bistvu zanima sledece: ali lahko delodajalec odjavi delavca na dan, ko se dela? Ali lahko delodajalac kar tako v delovno knjizico "zmuti" nekaj? Naj omenim, da delodajalca nisem 25.11.2009 obvestil, da mi je prenehal veljati odpovedni rok, ceprav mislim, da bi me moral on. Komaj 26.11.2009 sem to ugotovil.

Naceloma nisem mascevalen clovek, vendar mi sedaj, ko je ze vsega konec ocitajo, da svojega dela nisem opravljal korektno. Skozi leto nisem bil delezen nobenega sestanka, kjer bi se pogovarjali o mojem delu ter zadovoljstvu, tudi obvescen nisem bil, da delam kaksne tezje krstive ipd. Nadrejeni se pac ni sprijaznil s tem, da sem dal odpoved, ker sem bil prevec valuable za firmo, a tega seveda niso znali ceniti in so mi sedaj tako vrnili. Vsekakor se bom pozanimal pri delovni inspekciji, a preden grem na uradne organe me zanima tudi vase mnenje: kaj bo storili? Ce bi bil mascevalen, bi jim ze zdavnaj povzrocil skodo ... kot informatik imas pac dostop do vsega, sploh ce tvoj naslednik ne spremeni gesel ipd ...

Hvala za vase nasvete.

Lep vecer!

Brane2 ::

Jaz bi enostavno na netu naredil sajt za "knjižice" delodajalcev s konkretnimi izkušnjami in tako "izravnal teren"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

gendale ::

ce mu mislis delat škodo tega raje ne omenjaj na internetu

psychoshorty ::

Kot ze receno, jim ne mislim povzrocati skode, ker to pac enostavno ni vredno tega, da bi potem zaradi tega imel kaksne tezave.

rokp ::

Potem itak ni neke strašne škode. Kaj piše v knjižici, je pa sedaj skoraj že itak vseeno, ker ti je naslednjemu delodajalcu ni več potrebno predočiti. Jih pač malo pošimfaj (tako, kot si jih sedaj), kaj dosti bolj se pa ne ukvarjaj z njimi (misliš si pa seveda svoje).

1metek ::

pa sm mislu da mam jest pokvarjene nadrejene..., kar je v knjižici je ovira le do nove zaposlitve

vsaj tko so men na zavodu rekl pol sem dobil službo kjer delam že 5 let

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 1metek ()

MIHAc27 ::

psychoshorty če ni prevelika skrivnost, kje si delal? Če nočeš javno povej na ZS.

mr Vragec ::

Dodaj delodajalca na www.delodajalci.eu ...

AndrejS ::

Na kateri šalabajzerski firmi si delal da so ti "umazali" delovno knjižico ?
Če si sam dal odpoved ne vem kaj ti majo po delovni knjižici za pisat bedarije.
Prvo se pozanimaj na zavodu , potem pa ga osebno obišči in mu daj vedet da s tabo ni zajebancije

psychoshorty ::

Vsekakor bom se pozanimal na zavodu, kako je s tem ... tudi na inspektoratu za delo. Kot receno, je bilo to vse storjeno iz "jeze" mojega nadrejenega, ker se nekako ni mogel sprijazniti z mojo odpovedjo. MIHAc27, bom danes tekom dneva povedal, kdo je bil moj delodajalec.

ManDriver ::

Brez pomisleka obišči inšpekcijo za delo in jim razloži zadevo. V knjižico ti nimajo kaj pisat, ker ni njihova last ampak tvoja. Jaz bi na tvojem še kakšnega odvetnika za delovno pravo vprašal, kaj narest. Je pa to "šalabajzerstvo" brez primere, kar se tiče delodajalca in taki ne smejo bit nekaznovani...
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

AndrejS ::

Katera firma je to ?

BlueRunner ::

Ali niso delovne knjižice že postale relikt preteklosti. Če se prav spomnim so jih že nekaj časa nazaj odpravili in za zaposlitev več niso potrebne.

No, sem našel povezavo: http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki...

Zgodovina sprememb…

MIHAc27 ::

Zanimiv link, Blade. Nisem vedel da so knjižice že pase. Torej kar je napisal psychoshorty-jev bivši delodajalec je čisto neumestno in samo odraža njihov odnos do njega. Sej se vidi že v tem da je sam dal odpoved, ne pa dobil nogo.

Isotropic ::

Ce bi bil mascevalen, bi jim ze zdavnaj povzrocil skodo ... kot informatik imas pac dostop do vsega, sploh ce tvoj naslednik ne spremeni gesel ipd ...

to je kaznivo... + tozba

Vikking ::

Glede na to kar sem prebral v prejšnem topicu in sedaj v tem, mi kar nekaj ni jasno.

Kdaj je začel teči odpovedni rok?

Sam trdiš da se je situacija zaostrila ter si sam hotel prenehati pred iztekom odpovednega roka. Sedaj ko te je je odjavil (po tvojih željah sodeč povsem korektno in tebi na uslugo) pa si ves zagrenjen in nesrečen ker te je odjavil 25. in ne 26. Logika?

Odpoved si dal 25.9.2009

Ne verjamem da si 26.11.2009 delal, ker si ta dan že vračal opremo.

Icematxyz ::

pa si ves zagrenjen in nesrečen ker te je odjavil 25. in ne 26. Logika?


Če ga jaz prav razumem je zagrenjen za to ker mu je delodajalec posvinjal "reference".

Sam ti pa priporočam da se bolj držiš tega načela:

It left a smile on my face.


In če boš pri novem delodajalcu se izkazal in boš še kdaj menjeval službo bo ti pa napisal da boljšega človeka še ni videl kot si ti.

Problem rešen? Kaj se pa tiče konkretno te zadeve. Pa vprašaj predvsem tiste ki se dnevno s tem ukvarjajo ne pa po nekih forumih iskati rešitve. Saj ne rečem da se morda kdo najde ki to ve tako natančno ali je že bil v podobni situaciji. Ampak 2 temi polni postov brez pravega odgovora bi ti lahko dalo misliti da je čas da obiščeš profesionalca in ti bo točno povedal kako pa kaj.

Zgodovina sprememb…

psychoshorty ::

Verjamem, da marsikomu kaj ni jasno in kot je ze Icematxyz omenil, se tega nacela tudi drzim. V bistvu se z bivsim delodajalcem vec ne ukvarjam, lahko omenim se samo, da so mi "zagrozili" se z neizplacilom place, ce ne bi posredoval podatkov o dostopu za dva interna sistema v firmi, ki sem ju sam implementiral in nista cisto nic posebnega.

Tudi skodovati ne mislim, ker vem, kaksno skodo bi s tem naredil sebi.

flipflop ::

Ti le s svoje strani naredi vse zakonito, njim pa pošlji kako inšpekcijo, če veš da so se kakšne stvari delale nepošteno.

LeQuack ::

Sej dosti malih privatnikov je podobnih, poznamo take. Ne morejo ločiti poslovnega odnosa s privatnim in ko nekdo odide to vzamejo čustveno in potem se zgodijo take stvari ali pa neizplačilo plače in podobno.

Lahko s seveda spustiš na ta primitiven nivo in res narediš kakšno škodo, ne poslušaj tistih zgoraj, stvari kot so kraja digitalnih informacij ali pa brisanje podatkov, okuženje računalnika z virusom in podobno je skoraj nemogoče izslediti in še veliko težje dokazati na sodišču, vsaj če imaš kanček soli v glavi (uporaba anonimnih omrežij in podobno).

Ampak po moje je bolje narediti slabo reklamo bodočim kadrom in tako narediš še dobro stvar, se pravi osatle obvaruješ pred istim dejanjem v prihodnosti. Slovenski IT prostor je majhen in informacije se hitro razširijo.
Quack !

IceIceBaby ::

Kot je že nekdo omenil, delavsko knjižico lahko vržeš stran, ni več potrebna.

Lahko pa poveš za koga je šlo, da se bo mogoče še kdo izognil problemom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali lahko delodajalec preveri kandidata za zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8813531 (9913) harmony
»

Odpoved VS odpustitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5610380 (7245) Arey
»

Se moram nujno držat odpovednega roka? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7334507 (32214) AndrejO
»

Kaj če ''tolčem plave'' (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5320074 (17752) Invictus
»

Odpoved in nova sluzba

Oddelek: Loža
397093 (4642) joze67

Več podobnih tem