» »

Odpoved in nova sluzba

Odpoved in nova sluzba

psychoshorty ::

Lep pozdrav,

situacija je sledeca: v aktualni sluzbi sem pred casom dal odpoved in s tem mi tudi tece odpovedni rok; veljavnost pogodbe je do 2. decembra. S 3. decembrom pa bi nastopil z novo sluzbo. A ker se situacija v trenutni sluzbi zaostruje (predvsem osebni odnos), me zanima, ce lahko kako predcasno odidem iz te firme, saj mi dejansko pogodba v aktualni sluzbi velja do 2. decembra.

Moznosti ki jih sam vidim:

* imam se 5 dni dopusta. Enostavno izkoristim dopust in pocakam na novo sluzbo.
* ker sem oddal odpoved recem, da zelim papirje (delovno knjizico, ki itak ni vec relevantna) in ostalo dokumentacijo in se enostavno ne oziram na posledice

Moj cilj bi bil dosezen, ce bi lahko vseh 5 dni dopusta obdrzal (prenesel v novo sluzbo) in predcasno odsel. Hvala za info!

Lp,

koyotee ::

dopust se ne prenaša.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

psychoshorty ::

Koyotee, tudi jaz tega nisem vedel, dokler mi novi delodajalec tega ni omenil in se dejansko lahko prenese.

koyotee ::

Mogoče po novem. Ko sem pred letom menjal, se to ni dalo!
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

MadMax ::

Dopust se prenaša (in se tudi v preteklosti je prenašal.
Ravno zato je potrebno novemu delodajalcu dostaviti potrdilo o koriščenju letnega dopusta pri starem delodajalcu.
Če so te nategnili-žali se nadrejenim...

Edino ne vem kako je pa morda s prenosom lanjskega dopusta, če bi recimo menjal službo tik pred novim letom in imel še npr. 20 dni starega dopusta.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

koyotee ::

Če so koga nategnili so sebe, morali so ga mi plačati, v nasprotnem jim tega nebi bilo treba storiti.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Ejsi_Disi ::

dopust se ne prenaša.


Seveda se.

MEne so tako nategnili. In to na zavodu!
Rock n' roll ain't noise pollution!

BlueRunner ::

1) Ne verjemi ničesar, kar slišiš na zavodu.
2) Vedno imej pri roki odvetnika. Dober nasvet nekaj stane, vendar veliko manj, kot pa napaka.
3) Nikoli ne podpiši ničesar, preden papirja ne vidi odvetnik. Če se "mudi", vljudno odkloni idiota, ki te želi nategniti.

telexdell ::

1) Ne verjemi ničesar, kar slišiš na zavodu.
2) Vedno imej pri roki odvetnika. Dober nasvet nekaj stane, vendar veliko manj, kot pa napaka.
3) Nikoli ne podpiši ničesar, preden papirja ne vidi odvetnik. Če se "mudi", vljudno odkloni idiota, ki te želi nategniti.

Pa ko grem lulat, tudi rabim odvetnika?
Prenos dopusta je stvar dogovora s starim in novim delodajalcem. Novi delodajalec lahko v pogodbi o zaposlitvi zahteva, da celoten dopust izkoristiš pri prejšnjem delodajalcu in se torej ne prenaša (npr. prehod iz gospodarstva v prosveto- učitelji ne morejo koristiti dopusta izven počitnic). Stari delodajalec pa ti mora omogočiti koriščenje 14+1 dni dopusta (po zakonu). Tako ti lahko propade do polovica letnega dopusta, če ni razumevanja.
Se pa moraš zavedati, da te je novo delodajalec zaposlil nabrž zato, ker te rabi in ne zato, da boš na dopustu že v prvih dneh po nastopu službe. Zato je za zamenjave službe proti koncu leta priporočljivo, da celoten dopust izkoristiš pri starem delodajalcu.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

krneki0001 ::

Rešitev, pojdi k zdravniku in naj ti da bolniško do 3. decembra. Takrat pa itak nastopiš v novi službi. V staro greš samo še po papirje in neseš bolniški list.

AndrejS ::

Dopust se prenaša.... Ker ko sem jaz menjal službo so mi morali dati potrdilo o neizkoriščenem dopustu in o izplačenem regresu.
Z delodajalcem se pač probaj zmenit da zaključiš staro službo z koncem mesca. Za oba bo najbolje.
Če pa je bedak pa ti ne pusti pač idi v službo se vsedi za computer in naloži quake 3 in špilaj celi dan.

Isotropic ::

naceloma ni nujno, da bos mel racunalnik na voljo, ko ti bo tekel odpovedni rok...

Pšenični ::

"Rešitev, pojdi k zdravniku in naj ti da bolniško do 3. decembra. Takrat pa itak nastopiš v novi službi. V staro greš samo še po papirje in neseš bolniški list."

Po moje najboljša rešitev. Vendar se zavedaj, da ti bodo poskušali nagajati. Če si dovolj psihično močan poskusi zdržati.

kixs ::

Za 5 dni se js ne bi sekiral cisto nic!!

particle ::

5 dni je 5 dni, verjetno nočeš "plavih" sekat :)

Podpiram zdravniško rešitev. Poveš dohtarju situacijo po pravici, in ziher ti bo dal bolniško do konca :)

MadMicka ::

Dejansko bi lahko enostavno ostal doma in koristil preostalih pet dni dopusta. Seveda jim moraš napovedati koriščenje dopusta in je stvar urejena. Namreč, sedanji delodajalec ti mora omogočiti koriščenje dopusta, ne sme reči recimo, češ, veliko dela imamo, pa bomo raje plačali odškodnino za neizkoriščen dopust. Se pravi, mirno ostani doma in jih o tem obvesti. Še najlažje preko dopisa, katerega prejem potrdijo v tajništvu. Če tega ne bi želeli storiti, jim pošlješ email, sms, in še priporočeno po pošti ter napišeš, da niso želeli sprejeti zadeve.

Tudi ni šans, da bi delodajalec kake postopke sprožil, ker ni časa. Pa tudi če bi jih, mu ne bi nič pomagali. Problem bi lahko ratal le, če bi delodajalec zadrževal izplačilo plače za 5 dni. V takšnem primeru bi pač v končni fazi bila potrebna tožba za izplačilo razlike v plači.

Dopust se nikoli ni in se ne prenaša. Dopust se, če zamenjaš službo, pri novem delodajalcu na novo odmeri. Pri vsej zadevi je še zanimiv datum. Če je namreč pri starem delodajalcu zaposlen do 2.12.09, mu pripada cel dopust za leto 2009 (in cel regres). Če pa bi bil zaposlen do 30.11.09, potem pa 11/12 pri starem in 1/12 pri novem, seveda se pri vsakem odmeri višina dopusta glede na pravila, ki veljajo pri posameznem delodajalcu.

Tisti, ki pravite, češ da se dopust prenaša; zakaj hudiča bi novi delodajalec plačeval za dopust starega delodajalca? Tisto potrdilo o koriščenju letnega dopusta nima nobene vrednosti in je popolnoma odveč v zakonu. Pred novelo zakona je takšno potrdilo še imelo smisel, saj bi sicer lahko posamezni delavci dobili celo več kot en regres za letni dopust na leto. Če si namreč bil zaposlen npr. 7 mesecev v letu pri enem delodajalcu, si bil upravičen do celega regresa, nato pa, če si se zaposlil pri drugem, si bil upravičen še do sorazmenrega dela regresa, skupaj torej več kot do enega. Podobno je veljalo za dopust. Ampak novela Zakona o delovnih razmerjih je to "luknjo" pokrpala.

p.s.: bolniška nima smisla, ker je nižja plače, je že bolje in človeško gledano in gledano skozi predpise, dopust

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Tody ::

stisn zobe še 3 dni pa se nehi sekirat :D

cyber_killer ::

Okej, razumem, da ce bi rekel, da je konec tvoje sluzbe tam januarja enkrat, ne pa cez par dni. Ej vzem dopust in pejd nekam vn. :D

5pellfire ::

Bodi profesionalec ...oddelaj teh par dni, potem pa greš in te boli ku*ar.
Vsaj sam pri sebi boš vedel da si korektno odšel iz te firme ...če so vozeki
te bojo kr hitro pogrešali:))

Če te pa bojo jebali, in ti onemogočali delo teh par dni, pa se vsedeš na stol
pa se 8 ur sučeš ...mobitel igrice tudi pomagajo ...pa koffe break na 15 minut.

Raw ::

Dopust se (lahko) prenaša med menjavo službe. Pred 5 mesci sm ga s pomočjo potrdila o porabljenem dopustu (regresu). Logično in enostavno. Pred tem sem se pozanimal na večih koncih in dobil enak odgovor - rabiš le potrdilo.
I am what I am and I do what I can

BlueRunner ::

Jp, seveda se ga lahko. Vedno se ga je lahko.

Kar se tiče pa lulanja z odvetnikom, pa naj si nekdo pogleda kaj pomeni izraz "imeti pri roki". Pri takšnih delovnih prehodih pa se ga vedno izplača imeti pri roki. Če začne kdo komplicirati, ga uporabiš. Če gre vse OK, je pa vse OK. Mar ne?

Kar se "uporabe" tiče, pa različni podjetni komplikatorji velikokrat odnehajo tisti trenutek, ko odvetnik vstopi v prostor in izjavi, da je tvoj pravni zastopnik. Nenadoma vsi "argumenti" izpuhtijo v zrak, razni "pametni" direktorji utihnejo in težav pri raznih potrdilih in papirjih kar nenadoma več ni. Vse to pa samo zato, ker v 99% primerih v prostoru razen njega nihče nima pojma o zakonodaji. Potem pa na tehtnico postaviš tistih nekaj EUR za odvetnika napram tistih nekaj ur nategovanja na suho brez njega. Vse kar priporočam je, da če si ga lahko privoščiš, ga imej pri roki.

MadMicka ::

Raw, a bi lahko še kako zakonsko določbo prilepil sem gor, kjer bi pisalo, da dopust preneseš k novemu delodajalcu (mimo 73. člena ZDR, kjer se tako ali tako vse pravice in dolžnosti prenesejo)?

Vem pa, da je v praksi na veliko razširjeno zmotno prepričanje, češ, da se dopust prenaša. Pa se v resnici ne. Pri novem delodajalcu se na novo odmeri. Na kratko. V podjetju A imaš lahko 30 dni dopusta, v podjetju B pa 20 dni. Če si pol leta v enem in pol leta v drugem, dobiš v prvem 15 dni in v drugem 10 dni. Skupaj bi ga torej v letu imel 25. Če pa bi se dopust prenašal, bi ga pa jasno imel 30.

AndrejS ::

Po tvoje je torej tako da bi v prvem podjetju izkoristil ves dopust nekje do avgusta... nato bi službo menjal in bi še zraven dobil nekaj dopusta ???

kixs ::

Po tvoje je torej tako da bi v prvem podjetju izkoristil ves dopust nekje do avgusta... nato bi službo menjal in bi še zraven dobil nekaj dopusta ???


Ne, to je po tvoje, ker MadMicka nic ne govori o tem!

AndrejS ::

Seveda govori.. v prvem podjetju imam 30 dni in ga izkoristem, nato pa menjam službo v decembru in se dopust na novo odmeri.
V drugem podjetju pa mi dajo 20 dni... se pravi upoštevajo sorazmerni delež torej dobim 2 dni za december... torej 32 dni letnega dopusta ???

kixs ::

Tole pise, pa drugic bolje beri:

V podjetju A imaš lahko 30 dni dopusta, v podjetju B pa 20 dni. Če si pol leta v enem in pol leta v drugem, dobiš v prvem 15 dni in v drugem 10 dni. Skupaj bi ga torej v letu imel 25. Če pa bi se dopust prenašal, bi ga pa jasno imel 30.

BlueRunner ::

Seveda velja tudi obratno. Če si ga imel pri starem podjetju 20 dni, v novem pa ga imaš 30 in, potem boš celo dobil nekaj dni več.

kixs ::

To je vedno veljalo. Dopust se doloca po zakonu, potem pa se lahko poveca glede na zahtevnost dela, delovne pogoje, sposobnost pogajanja...

MadMicka ::

AndrejS, v bistvu, če se v novem podjetju zaposli 3.12.2009, za ta slab mesec dni dopusta ne bo upravičen do letnega dopusta. Zaposlen moraš biti vsaj 1 mesec, da ti pripada sorazmerni del dopusta, kot to določa 1. odstavek 162. člena ZDR. Je pa zato kot rečeno, upravičen do celotnega dopusta v prvem podjetju, kjer bo zaposlen do 2.12.2009.

Sicer poanta je ta: v praksi se pogosto zgodi, da ima delavec v kakem državnem organu ali pa kakem podjetu veliko dopusta, npr. 34 dni, polovico ga pokoristi, v sredini leta zamenja službo, misli, da mu je ostalo 17 dni dopusta, pri drugem podjetju ima na letni ravni 20 dni dopusta, se pravi za pol leta 10 dni, in se potem delavcu zdi krivično, češ, zakaj mu je propadel velik del dopustu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

MIHAc27 ::

Ja jaz ko sem menjal službo sem se samo lepo z novim in starim delodajalcem zmenil..večino dopusta sem itak porabil v stari, v novo sem ga pa prenesel le par dni, za vsak slučaj če se ga kaj rabi.

Drugače pa ne se jim pustit..tolaži se z dejstvom da čez par dni greš, pa če te zajebavajo ali ne.

imagodei ::

Jah, sej če se da, se lahko zmeniš tudi tako, da v starem podjetju koristiš dopust, v novem pa že delaš. Te ure ti potem zavedejo kot nadure in ti omogočijo, da jih koristiš.

Se pa ne da vedno tako zmenit. Še so pošteni ljudje na svetu.
- Hoc est qui sumus -

Šimpanz ::

Jaz sem svoj dopust pred enim letom prenesl brez težav. V starem podjetju so mi dali potrdilo koliko dni sem koristil in to je bilo to.

tj6000 ::

Glede na to, da je jutri 3.12. me zanima kako si potem rešil situacijo?
www.dBastards.si

psychoshorty ::

Zdravo,

zadevo sem resil sledece: 25.11 sem se enkrat pogledal pogodbo, nato pa v svoji evidenci videl, da sem 25.09. dal odpoved. Zatorej, sem 26.11 sel na firmo in odnesel opremo nazaj, se poslovil in ze bil v novi sluzbi. :)

Scorpia ::

imagodei: tko kot si ti napisal, nisem še slišal da lahko. Sam sem tudi hotu med dopustom delat v novi službi, pa so rekli da ne morem biti kar istočasno 2x zaposlen. Mogoče pri kakšnem privatniku ja, da ti na roke plača.
////

Invictus ::

Dopust se prenaša. Še v vsaki stari službi so mi dali za novo potrdilo o porabljenem dopustu in izplačanem regresu.

In v vsaki novi firmi so to upoštevali.

Če te po odpovedi še zafrkavajo v stari službi, pa kaj. Ko se izteče odpovedni rok, jih ne boš več videl.

Raje izkoristiš odpovedni rok za malo bolj kvalitetno izkoriščenje prostega časa.

LP I.

MIHAc27 ::

Ne vem zakaj ne bi smel delati 2 službi hkrati, če si to sposoben. V Ameriki je to skoraj običajno za nižji sloj.
Pa tudi pri nas ne vem, zakaj ne bi bilo možno. Če maš zelo slabo plačo si najdeš še za popoldne nekaj. Potem pa nekateri javkajo za sivo ekonomijo, če res ne moreš niti prijavt druge službe.

BlueRunner ::

Ne moreš bidi več kot 100% zaposlen, ker ne moreš dvojno vplačevati prispevkov.

Lahko pa se v več službah dogovoriš za krajše delovnike in imš potem 50:50 ali pa 80:20 delitev dela, plače in prispevkov. Je pa to veliko prekladanja papirja.

Za popoldne pa si lahko omisliš s.p. kjer nisi zaposlen, naročnikom pa potem v miru izstavljaš račune. Vedno več podjetij pa namesto zaposlitve delavcev raje podpisuje pogodbe s s.p. Pri tem popoldanskem legalnem, obdavčenem in poštenem delu pa je edina omejitev ta, da moraš paziti na morebitne konkurenčne prepovedi ali konflikte interesov v podjetju kjer imaš sklenjeno redno delovno razmerje.

V ZDA (verjetno si to mislil z Ameriko) pa je delo organizirano po sistemu, ki je pri nas še najbolj podoben podjemnim pogodbam. Tako lahko delaš tudi pri nas (izpeljanka je študentsko delo), seveda pa se pri temu odrečeš čisto vsem bonitetam, ki izhajajo iz zaposlitve - ravno te bonitete so pa razlog, da je veliko papirjev, če hočeš hkrati biti redno zaposlen pri dveh podjetjih.

Sem dovolj zakomplicirano razložil?

klemenSLO ::

Sej te nadure mu ne bodo prišteli za tisti dan ko še ni bil zaposlen.
Vse se da zmenit.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

joze67 ::

Jaz sem bil, in mogoče sem še :-) 120% zaposlen. Profesorji na fakultetah so tipično zaposleni 4/3. Dopolnilna (ali dodatna?) zaposlitev.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izplačilo regresa za dopust

Oddelek: Loža
327677 (1675) MadMicka
»

Odpovedni rok in koriščenje dopusta

Oddelek: Loža
166497 (6125) CTHiss
»

Vprašanje glede dopusta

Oddelek: Loža
204453 (3435) mojsterleo
»

Se moram nujno držat odpovednega roka? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7334651 (32358) AndrejO
»

menjava službe

Oddelek: Loža
286117 (5370) alesr

Več podobnih tem