» »

Profesionalni CAD/CAM/CAE/PLM in Linux

Profesionalni CAD/CAM/CAE/PLM in Linux

Icematxyz ::

No to temo bom odprl ker sem zaradi lastne nevednosti širil krivo vero v kakšni temi na slo-tech.

Da Linux platforma ne ponuja profesionalnega CAD/CAM/CAE/PLM izdelka. Seveda ga. In sicer Siemens UGS NX7 in komplemetrani izdelki iz njihove ponudbe.

Še nekaj linkov:

http://www.plm.automation.siemens.com/e...
http://www.plm.automation.siemens.com/e...
NX (software) @ Wikipedia

Way to go Siemens!

P.S. Zanimivo pa da nihče nikjer in nikdar tega ni omenil.

Icematxyz ::

Kaj zdaj pa ni več "profesionalcev" na slo-tech ali kaj. Heh.

P.S. Sem vendarle pričakoval da se bo kakšen našel. Pa zgleda da ni to neka zanimiva tema. In je malo takšnih ki jih to področje zanima. Razen takrat ko je treba reči da Linux ni za profesionalce na tem področju. (Kar sem zaradi lastne nevednosti počel tudi sam.)

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Ql. In kje se to kupi. Pa koliko stane za domaco uporabo?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Icematxyz ::

No za domačo uporabo profesionalna CAD/CAM/CAE/PLM orodja niso najbolj primerna. Za to ker so prvič predraga. In za to ker v bistvu nimaš od njih neke koristi če nisi neko podjetje ki naprimer proizvaja traktorje ali letala ali jahte ali Mac računalnike...

Kje pa se kupi konkretno in koliko stane ta zadeva pa bodo verjetno vedeli bolje na portalu www.strojnistvo.com. Verjetno je cena nekje med avtom srednjega in višjega razreda. Odvisno od tega kaj vse zraven dokupiš. Se pravi odvisno od tega kakšne so tvoje potrebe. Ampak bistvo je to da gre za high-end ki je primeren za profesionalce in deluje na Linux platformi. Če pa imaš podjetje ki proizvaja tehnološko zahtevne izdelke z večjo dodano vrednostjo pa imaš možnost nakupa programskega paketa ki deluje na Linux platformi. Sam sem do nedavnega mislil da je to znanstvena fantastika. In da so na voljo le pol profesionalni da ne rečem amaterski programski paketi za Linux platformo.

Ampak NX je vse prej kot to. Tekmeci so v rangu paketa CATIA in PROE. Tako da neke dileme o tem če gre za profesionalno orodje ne more biti.

Linux platforma torej zraven vsega dopušča tudi profesionalno delo na tem področju.

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Je podobno naredil PTC s Pro/Engineerjem Wildfire, a je zaradi nezanimanja podporo linuxu opustil (zadnji, ki je delal na linuxu je bil Wildfire 3). Bomo videli, kako bo šlo Siemensu z NX-om (veliko se je govorilo tudi o portaciji na Apple Mac OSX).

Je pa res, da nas, ki uporabljamo tovrstno programsko opremo, načeloma ne zanima kaj dosti, na katerem OS-u stvari delajo, glavno, da delajo. Pa fajn je, da zraven dela še kakšen pisarniški paket pa odjemalec za elektronsko pošto, da ni treba še drugega računalnika imet (v UNIX časih smo imeli točno to).

Pustimo času čas in videli bomo, kako se bodo stvari razvijale.

LP

Jože

Dr_M ::

Konkretno iscem nekaj, kar bi nadomestilo AutoCAD. Dobil ze nekaj predlogov, ampak vsi so proti ACADu tako, kot Paint proti PS.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Icematxyz ::

Je podobno naredil PTC s Pro/Engineerjem Wildfire


No jaz sem samo dal najnovejšo različico sem kot primer. Se pravi NX7 in komplementarni izdelki. Saj načeloma je že NX6 in nazaj tudi delovalo na Linux platformi. Če se ne motim. Na Mac pa mislim da so že portali NX s to različico.

 NX + Mac

NX + Mac



Konkretno iscem nekaj, kar bi nadomestilo AutoCAD.


Ja to pa je popolnoma odvisno od področja dela. Auto CAD in parametrični modelirniki nimajo kaj dosti skupnega. Razen pač tega da si vsi pravijo CAD.

Isotropic ::

a ni bilo, da je siemens opustil linux z nx7 razlicico? glede proe lahko recem, da je sama sreca, da so jo opustili, bodo sedaj lahko koncno naredili malo bolj uporaben in user friendly izdelek...
cae mas pa tam kolikor hoces.

acad: solidworks, solid edge, inventor, ne vem se kaj...

amigo_no1 ::

@loki3000
Vsi našteti razen ACADA so pravi 3d modelirniki (wikipedia za več). Acad je za 2d.

Icematxyz ::

a ni bilo, da je siemens opustil linux z nx7 razlicico?


Ne.


NX (software) @ Wikipedia

Stable release NX 7 / September 30, 2009
Operating system Linux / Mac OS X / Unix / Windows


In še iz NX7 PDF (overwiew):

http://www.plm.automation.siemens.com/e...

Open environment. ... At another
level, NX provides you with the opportunity to deploy its
capabilities on a variety of platforms, including Windows Vista,
Windows XP, UNIX and Linux...


Če pa to ne drži za NX7 pa seveda link ali informacija nekoga ki zadevo pozna zlahka razreši to dilemo.

cae mas pa tam kolikor hoces


Kaj točno si s tem mislil?

@Dr_M

Ti pa se odloči kaj bi rad delal.

-2D risbe z kakšnim konceptualnim 3D okoljem oblik kot so škatle in krogle in stožci
-strojniške zadeve. oblika, analize, izdelava
-animacije, filme, risanke, letala ki drvijo čez nebo, avtomobili ki dirkajo po cesti...

To so popolnoma različna področja in za njih se uporablja popolnoma različna programska oprema. Pa čeprav lahko v vseh načeloma izdelaš kakšno 3D obliko.

Zgodovina sprememb…

Isotropic ::

@loki3000
Vsi našteti razen ACADA so pravi 3d modelirniki (wikipedia za več). Acad je za 2d.

to sem mislil kot zamenjavo za acad. hec je v tem, da vsaj solidworks ponuja veliko vec, ni pa nic kaj veliko drazji kot acad (govorim za tisto verzijo, ki ima vijake...); proe je pa se cenejsi se mi zdi (basic, 2500e). no, cisto odvisno, kaj nuca.

cae je zelo razsirjen na linux platformi. ansys, abaqus... je tudi edina prakticna resitev, ce hoces lavfati cluster.

Zgodovina sprememb…

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Pri Siemensu je NX7 prva verzija, ki teče na Linuxu, NX6 je bila portirana na Windows in Unix. Sicer pa je IMHO portacija bilokaterega od velikih treh (Pro/E, NX (se nikakor ne morem navaditi na ta naziv, še vedno hočem napisati Unigraphics) in CATIA) na linux verjetno dokaj enostavna zadeva, vsi trije izvirajo iz Unix okolja in še danes ponujajo verzije za instalacijo na katerega od slednjih (Mislim, da je CATIA V6 še samo za winse, nisem pa prepričan). Je pa tako, da je s pojavo 64 bitnih OS-ov (64 bitni proci so bili že prej) izginil verjetno še zadnji razlog, zakaj bi za 3D CAD uporabljal Unix (neIntel) delovno postajo. Poslednje oporišče slednjih je bilo ravno pri delu z modeli, ki so bili zelo obsežni (ladje, letala, deloma avtomobili).

Kar se Acad-a tiče, ima le-ta od verzije 13 (mimogrede poslednaj veruzija Acad-a na Unix-u in Mac Os-u) vgrajeno ACIS 3D jedro in se da v njem dejansko izdelati pravi 3D solid model (delo za mazohiste, čisto res). Zato je Autodesk zadevo nadgradil in izdal Acad Mechanical, ki pa je bil nekako nedodelan. Zaradi tega je Autodesk izdal (isto na Acis jedru) Inventor. Osebno še vedno uporabljam Acad kot orodje za 2D delo, predvsem za kakšne skice in pa pregledovanje dwg ter dxf datotek.

Osebno vidim problem v tem, da večina uporabnikov smatra Linux za brezplačen sistem, za katerega se dajo dobiti legalni zastonj programi, ki na določenih področjih že dejansko konkurirajo plačljivim rešitvam ter zato pričakujejo, da bo na MCAD področju podobno. A na žalost ni. MCAD programska oprema je verjetno ena najkompleksnejših in v razvoju nadražjih programskih oprem, kar jih je, zato firme, ki delujejo na tem področju, niti razmišljati ne upajo, da bi svoj način poslovanja postavila na kak drugačen temelj, kot je prodaja licenc ter kasiranje vzdrževalnine za programje. Da bi pa ljubitelji stopili skupaj (dosegli kritično maso) in naredili kaj približno konkurenčnega današnjim MCAD sistemom, pa v bližnji prihodnosti ni za pričakovati...Torej, če hočeš profesionalno uporabljati katerega od MCAD 3D sistemov, moraš kupiti licenco. Cene se pričnejo nekje pri 2.500EUR (Pro/E Wildfire XE), raje 5.000-6.000EUR. če potrebuiješ še kakšne specializirane zadeve zraven (konstruiranje orodij, jeklene konstrukcije, industrijski design ali kaj podobnega (tu še ni govora o CAM-u ali CAE), pa še kakšnega tisočaka več. Pri taki ceni licence (nato pa še vsako leto določen procent tega, npr 1/4 za vzdrževanje) je cena operacijskega sistema in pa celo cena strojne opreme naenkrat praktično nepomembna in linux tu ni več v prednosti....

Sicer pa, čas bo pokazal, ali bo Siemensu z NX-om uspelo.

LP

Jože

Icematxyz ::

Pri Siemensu je NX7 prva verzija, ki teče na Linuxu, NX6 je bila portirana na Windows in Unix.


To pa ne bo držalo. Za NX6 (in vsi komplementarni programi ki jih ponuja Siemens) zagotovo vem da deluje na Linux. Se pravi niso novinci na tem področju!

Pri taki ceni licence (nato pa še vsako leto določen procent tega, npr 1/4 za vzdrževanje) je cena operacijskega sistema in pa celo cena strojne opreme naenkrat praktično nepomembna in linux tu ni več v prednosti....


To pa je odločitev vsakega posameznika. Če se mu splača ali ne. Bistvo je da gre in da imaš izbiro. Vsak pa naj izbere kot mu je ljubše.

Zgodovina sprememb…

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Imaš prav, bojda je celo NX4 že bil na voljo za SUSE linux. Sem se komaj prebil do njihove strani za certifikacijo (če jo kdo potrebuje , je tukaj http://support.ugs.com/online_library/c...

Je pa res, da ni kaj dosti slišati, da bi kaj to oglaševali. Kot sem rekel, verjetno jim ni preveč težko portati tudi na linux.

Sam se bom ob priliki spravil instalirat Pro/E WF3 na Ubuntu (ni ravno straight forward instalacija) pa bom videl, kako špila.

Drugače pa, kot sem rekel. Še mnogo vode bo preteklo, preden bo na voljo brezplačen 3D MCAD, ki bi lahko resno konkuriral sedanjim (drago) plačljivim programskim paketom.

LP

Jože

Isotropic ::

Calculix je zastonj fem program, naredili so ga usluzbenci MTU, dela na linux/ win.
http://www.calculix.de/

sieagel ::

Pozdrav vsem

Sem privrženec SOlidWorksa, ker po mojih izkušnjah dobiš največ za denar, kar se tiče strojništv, lesarstva, knjižnic.
Seveda za CAM mi je pa NX alfa in omega. Dosti bolj kot SolidCam. CATIA pa je enostavno predraga da bi si jo lahko privoščila manjša podjetja (do 50 zaposlednih - 3-5 v projektivi), če prav mi je najlažje bilov njej modelirat.
Ko sem delal v enem od večjih SLo podjetjih ki se ukvarja z gradnjo plovil, sem v glavnem modeliral v CATIji, G kodo delal v UG Nx2, občasno skiciral oziroma delal podoporno geometrijo pa v RhinoCerros. Smo pa imeli eno licenco Solida za hitro preverjanje statike oz in dinamičnih obremenitev kobilic, jamborjev in ostalega.
Kolikor imam izkušnje z Catio je enostavna za modelirat, komplicirana za programirat (CAM), a pregrešno draga (kolikor vem zadnja cena osnovnega paketa je bilaokoli 3kEUR na mesec - je ne kupiš jo samo rentaš).

Kar pa se tiče iz 2d na 3d pa priporočam da se najprej vzameš v roke RhinoCerros, je zelo enostaven modelirnik, a žal ni parametričen, tako da... Je pa dober kompromis med 2d in 3d

Lp
Leon

Icematxyz ::

Da ampak Solidworks, Catia in Rhinoceros 3D ne delujejo na Linux platformi? Temo sem odprl s tem namenom. Ker se je pogosto v razpravah o Linux platformi omenjalo da to področje nima profesionalnega programskega orodja ki bi deloval na Linux platformi. Tudi sam sem to smatral dokler nisem ugotovil da se motim.

Seveda pa se strinjam z marsičem kar si napisal.

sieagel ::

Rad bi se znebil Windowsow že ker nekaj časa (čisto preveč problemov, nestabilnost, počasnost, ...) samo ko pa zares ni kompatiblnega (dobrega) CAD/CAM sistema ki bi zares dobro delal na recimo OS-x in bi bil cenovno sprejemljiv in bil še po možnosti razširjen med uporabniki z obsežno knjižnico, ki je ne bi rabil sam izdelat.
NX sicer to omogoča sam ... $$$$ in pomanjkljivosti kar se tiče statike, flowdinamics, ...
Tako da še vedno ostajam na xp sicer 64 bitnih a vseeno.

Lp

Icematxyz ::

Da med večjimi je NX (in seveda vsi dodatki) edini ki je sposoben teči na vseh 3 platformah (če se ne motim deluje tudi na OS X) ki jih omenjaš.

Drugim se pa nič kaj ne mudi da bi ponudili karkoli drugega kot za Windows. Češ da se jim ne splača.

Zgodovina sprememb…

Isotropic ::

saj se jim ne. proe je imel samo par % uporabnikov na linuxu. cae/ cfd je druga zgodba (sploh pri clusterjih)

Icematxyz ::

saj se jim ne. proe je imel samo par % uporabnikov na linuxu. cae/ cfd je druga zgodba (sploh pri clusterjih)


Ja no. Par procentov. Koliko je to v številki? In koliko jih bi to stalo? Je kje kakšna konkretna študija oziroma razlaga od kakšnega velikega "igralca" na tem področju na spletu? Sam bolj ali manj vidim le tu pa tam kakšnega uporabnika da poda svoje mnenje. To pa je vse.

Isotropic ::

http://www.code-aster.org/
huda zadeva, pa se zastonj. pa ce je cleared za nuclear industry uporabo pomeni, da je bil software podvrzen strogim QA testom. samo UI mu malo sepa, glede na slikice v tistem pdf...

ice, ce imas ti program za vec platform, to pomeni, da moras imeti programerje, ki delajo zadevo za win in take, ki delajo za lin (predvsem grafika, system calls...). poleg tega se testiranje, debugiranje... zdaj ne vem, ce si videl proe kdaj, ampak po mojem mnenju mu (v3, v4) UI kar malo sepa glede na konkurenco. saj ne recem, solidworks tudi ni veliko boljsi, ampak v drugo smer, da ti odvzame nadzor nad izvajanjem oz. je prevec pameten.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konstrukterski programi

Oddelek: Programska oprema
197006 (4592) Machete
»

Program za CAD 3D modeliranje

Oddelek: Programska oprema
143313 (2944) Pro_moted
»

Linux vstopa na področje CAD aplikacij (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
13334239 (30590) Brane2
»

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
495584 (3658) Bistri007
»

PRO/ENGINEER

Oddelek: Programska oprema
254288 (3503) Loki

Več podobnih tem