» »

network disovery na ipv6 / ipv4 omrežju

network disovery na ipv6 / ipv4 omrežju

Lonsarg ::

Jaz mam doma en zanimiv problemček, no v bistvu me zanima kako deluje ta discovery v mešanem omrežju.
Na serverju sm naredil v6v4 tunel in ga naštimov, da deluje kot ipv6 DHCP za ostalo omrežje. Sam brezžični ruter pa je ipv4.

Sedaj pa imam problem, ko se en računalnik z Win Xp ne vidi z ostalimi. Ta računalnik je ipv4 only, ostali 3je(Windows7) so pa Dual stack. Ampak pingam se pa lahko normalno med sabo. Kaj so Win7 tko narejeni, da ko imajo ipv6 povezavo, uporabljajo le to za network discovery in se nočejo več z ipv4 računalniki pogovarjat?
Ali je mogoče bolj možen vzrok za težavo ta, da so ti 3je računalniki povezani med sabo preko switcha, medtem, ko XP računalnik je pa wireless povezan na rotuer.

Mislim, to mi je res tupo, da del omrežja spraviš na ipv6, pa posledično kar ipv4 conectivity ni več 100% delujoč...
  • spremenil: Lonsarg ()

JanZorz_go6 ::

v4 in v6 sta locena med sabo in nimata (in tudi ne moreta imeti) vpliva en na drugega. IPv6 ND (Neighbourhood discovery protocol) je stateless autoconfig mehanizem, ki je komplementaren statefull autodiscovery mehanizmu (DHCPv6), a da imas oba v omrezju moras na kar nekaj stvari paziti, predvsem na "m" flag pri router advertisement paketih. Za winXP naceloma priporocajo stateless autodiscovery, saj jim DHCPv6 client ne dela kot bi moral. Vse masine daj na isti switch, pa bos videl kaj se bo zgodilo.

Jan Zorz, go6.si
--
http://go6.si/

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Sej potem je z restartorm XPja in statičnim IPjev od routerja zečelo delati. Sicer računalniki, ki so v ipv6 in ipv4 še vedno ne vidijo direkt ipv4 only računalnika, je treba IP vpisat, ampak vsaj dela.

Zgleda, da je Microsoft stvar tako sprogramiral, da če obstaja delujoča IPv6 povezava, računalnik išče sosedne računalnike samo na tem protokolu, in ti računalnikov, ki imajo samo IPv4 ne pokaže na seznamu omrežnih naprav.

BlueRunner ::

Vidva govorita o različnih stvareh.

Azgard govori o funkcionalnosti oken, da v lokalnem omrežju (isti broadcast domeni) najdejo ostale NetBIOS naprave, ki se oglašujejo. T.i. network neigborhood oziroma omrežna soseščina.

J govori pa o protokolu za preslikavo iz IPv6 naslova v MAC naslov za transport naslovniku preko Ethernet. Ta pa z opisano težavo verjetno nima neposredne povezave.

Azgard: ali je tisti brezžičen usmerjevalnik, ki ga omenjaš, res usmerjevalnik, ali pa je morda samo most?

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Tisti brežični usmerjevalnik (TP-Link WR941N) je usmerjevalnik za IPv4, medten ko usmerjevalnik za IPv6 je eden od računalnikov žično povezan preko switcha na ta IPv4 router.

Ja zdej sm pogruntal, da ja o drugi stvari govoril ja:)

IPv6 na tem XPju, ki je brezžično na IPv4 router povezan sploh ni cilj, ampak načeloma, če bi ga tudi na tem računalniku omogočil, bi dobil IPv6 naslov preko IPv4 omrežje z vgrajenim ISATAP adapterjem avtomatsko. Recimo da bi se dalo gor Win7, kjer bi blo to po defultu vse nasavlen. Je tako?

BlueRunner ::

Kot usmerjevalnik sem mislil, če res usmerja pakete. Ali je tisti IPv4 računalnik v istem IPv4 omrežju z ostalimi, ali je tisto ločeno omrežje?

Ali pa če malo bolj po domače vprašam: ali imajo vsi računalniki nastavljen isti IPv4 prehod?

Lonsarg ::

Ja isti prehod=router=usmerjevalnik imajo. Če bi hotel povedati, da je omrežje ločeno, bi rekel, da imam dva IPv4 usmerjevalnika. Če mi je ratal tunel z Huricane Electric in DHCP za IPv6 postavit preko cmd-ja z netsh, bi se pa pričakvalo, da razumem kaj je umerjevalnik:)

Zgleda pač Vista/Win7 preferira ipv6, če sta oba omrežja na voljo. Tak da se najbrž lahko pričakuje tudi kakšne dodatne težave pri mešanem omrežju, kjer so nekatere naprave IPv4 only. V koš z XPji:D

BlueRunner ::

Hehe... ulovila sva se zato, ker bi lahko bil razlog, da se ne vidijo med seboj tudi ta, da je tisti posebnež v ločenem omrežju - ločeni broadcast domeni. Stopnje tvojega znanja pač ne poznam in postavitev HE tunela je uspela tudi že takšnim, ki te šokirajo že s tem, da ločijo USB od UTP kabla. Ampak vzamam na znanje - nisi začetnik.

Tole za preferiranje pa se mi sliši precej zanimivo. Dejansko toliko zanimivo, da si bom postavil testne XP-je, da preverim kaj dogaja.

BlueRunner ::

Tako. Sem postavil okolje podobno temu, kar imaš tudi ti. Na eni strani imam prenosnik z Win7 Pro x64, na drugi strani imam virtualne WinXP Pro SP3, ki so IPv4 only.

Pri prvem poskusu je stvar bila malo hecna:
- Win7 Networks je upošteval NB broadcast in je pokazal WinXP
- Pri poskusu dostopa do WinXP pa povezave ni mogel vzpostaviti
- nbtstat -r tudi ni pokazal WinXP računalnika
- ping WinXP je tudi povedal, da imena ne more preslikati v IP naslov

Na omrežju je bilo videti občasne NB Host announcement broadcaste, ki so oglaševali tudi WinXP. To pojasni pojavitev računalnika na pregledu omrežja.
Pri poskusu iskanja IP naslova pa so šli na omrežje 2x IPv6 LLMNR, 2x IPv4 LLMNR in 2x NB Name query. LLMNR so nepomembni, ker jih Windows XP ignorirajo, na NB paketi pa ni bilo odgovora.

Grem na WinXP, na njih izključim požarni zid in ponovim vajo.

Na omrežje gredo znova vsi prej našteti paketi s katerimi se išče imenovan računalnik. S to razliko, da na NB Name query sedaj WinXP pošlje NB Name response s svojim IPv4 naslovom. Temu pa takoj sledi vzpostavitev povezave.

Torej ti predlagam, da preveriš, da ni morda težava v privzetih nastavitvah požarnega zidu na WinXP, ki so se v mojem primeru vpletli v zgodbo in preprečili delovanje.

Lonsarg ::

Je sej zgleda bo potem isto pri mojem XPju. Ampk niti nimam dostopa do njega, uporabla pa en drug firewall ne windowsovega. Tak da bo kr to vzrok.

Smeško kako lahko firewall blokira tako stvar.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IPv6 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
36386808 (4823) Klemen86
»

OŠO Optika IPv6

Oddelek: Omrežja in internet
343264 (1895) Bakunin
»

Jutri svetovni dan IPv6 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9916654 (13650) Spock83
»

par osnovnih vprašanj o IPv6

Oddelek: Omrežja in internet
224591 (3610) x.sci
»

ipv6, kaj točno bom moral menjati?

Oddelek: Omrežja in internet
3110082 (8892) JanZorz_go6

Več podobnih tem