» »

ADSL v bridged mode-u

ADSL v bridged mode-u

Curious ::

Mi lahko kdo s svojimi besedami razloži kakšna je razlika med ADSL-u, ki je "normalno" nastavljen in enem, ki je v bridged mode-u.

Tilen ::

Najbrž misliš delovanje modema? Bridge in routing način?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Curious ::

Rečeno mi je bilo, da je pri stranki SiOL ADSL modem nastavljen v bridge mode-u. Zanima me kako se to razlikuje od tiste tipične konfiguracije modema.

x.sci ::

To je (bil) default nacin, kjer rabis se odjemalca na vsakem racunalniku (PPPoE klient). Vecina modemov, ki jih dobis atm, pa lahko dela tudi kot router, ce tako nastavis.

Curious ::

Ker gre za multinacionalko in ker modem dela v bridged mode-u, mi normalna Telekom podpora nikdar ne more pomagati, saj jim kaže, da se s to povezavo že več let ni nihče povezal... Vedno se moram obrniti na poslovno podporo, kjer so bolj seznanjeni s temi bolj čudnimi nastavitvami.

misek ::

Pa veš kateri modem je uporabljen?

x.sci ::

Bridge mode ni nic cudnega; se se vedno uporablja. To, da ti normalna podpora ne more pomagati, je pa verjetno prej zaradi tega, ker se ta adsl uporablja za povezavo privatnega omrezja v firmi in ne kot obicajno za povezavo na internet.

Curious ::

@misek: Callisto 821+

@x.sci: lahko malce bolj podrobno razložiš, to je namreč edina povezava, ki se uporablja v podjetju...internet pa seveda dela.

x.sci ::

Navadni smrtniki uporabljamo adsl za povezavo do isp-ja (siol, t-2, amis...), preko katerega dobimo internet.

Vecje firme, banke ipd., ki imajo vec lokacij in jih hocejo povezat pa najprej povezejo oddaljeno lokacijo do centralne (privatno omrezje), centralna pa ima npr. dostop do interneta. Za privat omrezje lahko polagas svojo optiko, jo najames, najames vod (leased line)... Je pa ceneje, ce ti telekom odstopi adsl :)

Curious ::

x.sci: hvala, mi je malce bolj jasno.

gokky ::

Routing mode modema/usmerjevalnika, ki ga dobiš od internetnega ponudnijka pomeni, da že njihov usmerjevalnik sam vzpostavi PPPoE sejo, ti pa na njegovi LAN strani dobiš nek IP naslovni prostor (običajno nekaj na 192.168.x.x) in avtomatsko dodeljevanje IPjev v ta naslovni prostor. Za priključitev naprav zato en potrebuješ ničesar razen klienta za DHCP.

V Bridge načinu pa ponudnikov modem res igra samo modem. Zato mora tvoj računalnik ali kaka druga oprema najprej vzpostaviti PPPoE sejo, šele potem lahko komunicira preko TCP/IP v internet. Običajno se na LAN port modema priključi primerno nastavljen usmerjevalnik (s svojim portom WAN), ki potem na svoji LAN strani streže več računalnikom.

Druga konfiguracija je primerna tam, kjer ponudniku ne zaupaš glede varnosti, ali potrebuješ neke dodatne funkcije, kot so VPN, VLAN, omejevanje hitrosti za posamezne uporabnike,...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

innbox v60u nastavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8931696 (10604) Lonsarg
»

Nova škatla, novi problemi

Oddelek: Omrežja in internet
198262 (4155) kihc
»

Router na router

Oddelek: Pomoč in nasveti
252466 (1805) dela
»

Amis optika in WRT54GL (Tomato)

Oddelek: Omrežja in internet
142102 (1840) b3D_950
»

ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?

Oddelek: Omrežja in internet
384749 (4268) SasoS

Več podobnih tem