» »

Oblikovanje logotipa

Oblikovanje logotipa

1
2
»

Okapi ::

Napačno razmišljanje. Mercedezova zvezda ali obgrizen jabček nista prestižen logotip zaradi svoje grafične podobe, ampak zaradi tega, kar predstavljata. Najprej je bil kakovosten izdelek, ki so ga šele potem začeli ljudje povezovati z logotipom. Če bi imel Mercezdez takšno zvezdo


bi hotel na vidnem mestu prevažati to. Če bi imel kaj tretjega, bi to nekaj tretjega bilo simbol prestiža.

O.

fosil ::

Lep primer je Apple. Zaradi imena in logotipa si pripravljen plačati več. Za ponaredek pa četudi bi šlo za isto kvaliteto pa zagotovo nisi pripravljen plačati toliko.

Ne mešat imena, oziroma blagovne znamke in logotipa. Pred 15 leti je imel apple enak logotip in je bila prodaja obupna.
In obratno tudi, če bi apple danes spremenil logotip, bi ljudje še vedno kupovali njegove izdelke.

Logotip in blagovna znamka postaneta uporabna šele, ko so priznani tudi sami izdelki. Če bo recimo nek mizar na svoje omare začel lepit svoj logotip, jih ne bo mogel zaradi tega nič dražje prodajat.
Tako je!

Okapi ::

Logotip je podjetju pomembna stvar.
Nikjer nisem rekel, da ni pomemben. Rekel sem, da ni pomembno, kakšen je.

O.

Icematxyz ::

Seveda ravno za to gre. Da mešaš logotip in podjetje. Saj to je tisto.

Rekel sem, da ni pomembno, kakšen je.


Vse do trenutka ko nekdo te vpraša kaj pa predstavlja ta zmazek? Forma in sporočilnost že na prvi pogled je bistvenega pomena. Če boš dal mizarju v logotip kamion ali brusni kamen bo verjetno navdušenja na pretek ko boš zadevo pokazal?

Ali pa bo nekdo rekel. I just don't get it?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Vse do trenutka ko nekdo te vpraša kaj pa predstavlja ta zmazek?
Neuporaben zmazek znajo narediti tudi profiji (Slovenija poživlja in podobe akcije;-), sosedov mulc z malce grafičnega okusa (ali smisla za prerisovanje:-) pa zna narediti čisto uporaben logo, še posebno, dokler se pogovarjamo o mizarstvih.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Icematxyz ::

Kaj pa ko boš desetim mizarjem naredil logotip. A boš še vedno vsakemu pomanjšano mizo v vseh projekcijah nalimal zraven imena? Ali pa boš raje 10 mulcev zaposlil da bo za vsakega prvič miza v logotipu uporabljena pa ne bo problema?

To je ravno tisto. Nekdo te najame ker sam ne zna narediti presežka ki ga si želi. In ti si tisti ki bo to realiziral. In ne ne bo dleto in ne ne bo miza ker jih je že tisoč. Ne tudi detelj ni tisto... Le kaj bi bilo tisto ta pravo? A boš zmogel vse to v eni uri razrešiti? V eni uri ne boš niti vedel kaj bi stranka rada.

In za to posel sprejmeš ampak v logotipu bo verjetno dleto... No skoraj zagotovo bo...
Nalimaš dleto v priponko emaila in pošlješ in pokasiraš svojo urno postavko. Ampak o nekih presežkih jaz tukaj ne bi govoril. Pa tudi če bo stranka zadovoljna.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Je pozna ura, pa sploh ne štekam, kaj sprašuješ:P

O.

Icematxyz ::

Problem je v tem da dobiš pohane bedrce ki se smejijo z plakata če vse dela sosedov mulc. Včasih je to primerno. Velikokrat pa ni.

Kar ni nujno da je dobro in ni nujno da je slabo. Ampak kako naj mizar verjame v svoje podjetje in bo zadovoljen če je njegov simbol pohana bedrca ki se smeji?

Oziroma kaj pa če ravno to hoče pa še ne ve. Kje najti osebo ki bo točno to mu sposobna dati?

Aja sosedov mulc... On ima vse. Samo v priponko nalepi od emaila in pokasira. Pa so vsi srečni! Kaj pa je poanta vseh mojih postov v tej temi če strnem? Težko človek dan danes kaj naredi v eni uri.

Zgodovina sprememb…

Skatey ::

Ok, če se že greste strokovno debato potem še razčistite, da pol stvari, ki ste jih nalimali gor so v resnici prepoznavni simboli oz. znaki. Logotip kot tak pa je tipičen črkovni zapis imena.

Seveda ima lahko logotip tudi pripadajoči znak oz. simbol, samo ne metati vsega skupaj po terminologiji.
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

Icematxyz ::

No saj to pa vam prepuščam. Jaz kot laik sem izčrpno povedal svoje. Da bo terminološko pravilno in da se ne bodo mešala jabolka in hruške pa vam prepuščam debato. Mislim da sam nimam več kaj dosti za povedati na to temo.

P.S. Samo morda še ena malenkost ki sem jo opazil:

Mercedes bi verjetno težko se sprijaznil če bi v njegovem logotipu pisalo Iskra. In morda bi takšno očitno napako nekdo ki bi imel na voljo le 1 uro tudi napravil.

Ena ura dela da uren rezultat. ;) Urnost in kvaliteta pa nekako nočeta ponavadi iti skupaj.

Zgodovina sprememb…

HardFu ::

Okapi, vedno omenjas da je logotip poznan samo po produktih, ampak scenarij je lahko tudi obraten,... vidim nek logotim prvic (na kaksni majici, balonu, plakatu...) in mi tako pade v oko, da grem pogledat kaj podjetje sploh pocne in ugotovim da imajo nekaj kar bi mi pravzaprav prav prislo pa niti vedel nisem, da obstaja. Izdelek zato kupim in voila, dobili so denar od mene, samo zato ker imajo kvaliteten in zapomnljiv logotip.
http://codeable.io

Icematxyz ::

Samo še to:

Ko sem prej postavil vprašanje. Kaj pa če te nekdo vpraša po smislu zmazka ki te predstavlja? Ker ga sam pač ne vidi. In ti mu lahko odvrneš:

The Mercedes-Benz logo is one of the most famous brands in the wor;d. The Benz logo is a simplistic three-pointed star that represents its domination of the land, the sea, and the air. The famous three-pointed star was designed by Gottlieb Daimler to show the ability of his motors for land, air and sea-usage. It was first seen on a Daimler in 1909, and was combined with the Benz laurel wreath in 1926 to signify the union of the two firms.


Presežek? Potem pa je samo tiho pa potegne ven denarnico? Težko pa bi verjetno celotno zgodbo razumel če bi zvezda imela 4 krake?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

HardPhuck, raznorazne domišljijske scenarije si lahko zamislimo, ki pa v povprečju zgodbe o potrebnosti dragega profesionalno narejenega logotipa za mizarstvo ne spremenijo.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Icematxyz ::

Zato pa dleto ali detelj in email priponka pa nakazilo in je to to. Kar je verjetno avtor teme že storil.

Okapi ::

Kaj od tega so delali profiji in kaj sosedovi mulci?














Icematxyz ::

Obliči ja. Zakon. :) Saj pravim...

opeter ::

Ok, če se že greste strokovno debato potem še razčistite, da pol stvari, ki ste jih nalimali gor so v resnici prepoznavni simboli oz. znaki. Logotip kot tak pa je tipičen črkovni zapis imena.

Seveda ima lahko logotip tudi pripadajoči znak oz. simbol, samo ne metati vsega skupaj po terminologiji.


Zgoraj so dejansko nalimane embleme, večinoma brez napisov (ja, prepoznavni znaki) ... žal večina ne razlikuje med razpoznavnim znakom in črkovnim zapisom (logotip).
Kaj šele da bi večina doumela, da okrajšava logo =! logotip.

Sicer pa o tem smo že meli nekateri debato na Kliku... aja, pa o plagiatorstvu tudi:
http://www.klikonline.si/default.aspx?g...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

HardFu ::

HardPhuck, raznorazne domišljijske scenarije si lahko zamislimo, ki pa v povprečju zgodbe o potrebnosti dragega profesionalno narejenega logotipa za mizarstvo ne spremenijo.

Ce so scenariji domisljijski zakaj pa imajo vsi sportniki na majicah nalimane logotipe, in zakaj jih je na ograjah nogometnih tekem polno, zakaj jih je formula 1 polna (oziroma vsi dirkalni in nedirkalni sporti), tako bolidi, kot okolica, in zakaj se okoli tega gibljejo milijoni? in za eno mizarstvo, mislim da riskirat 500-800EUR za en CGP ni tako huda stvar, saj tudi storitve privat mizarstev niso tako poceni, kot se morda zdi.
http://codeable.io

Skatey ::

$1,000 is very expensive, you know. We only want a simple website with our current contents, and contact form as well. And don’t forget about CMS features. We want to add or edit content on our own. And the picture gallery, we want something that stunning and animated. The header should be animated as well. And our logo seems too old, can you design new logo for our company? But the best price we can offer is $300, and we think that’s more than enough


Se opravičujem za tale quote, ampak povzame kako klienti razmišljajo. Povzeto iz: Clients from Hell, predvsem za oblikovalce ;)
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

l0g1t3ch ::

Kakšno polemiko sem zanetil samo z enim povpraševanjem za logo :))

Verjamem da je razlika v ceni med profijem in sosedovim mulcemtm ampak vseeno sem mnenje da ta sosedov mulctm če ima nekaj žilice in je po možnosti še študent ustrezne smeri naredi stvar vsaj tako dobro če nekajkrat bolje kot množica garažnih firm po sloveniji, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih strani.
Kot rečeno sem dobil tono ponudb za spletno stran in grafiko s cenami med 300 in 500EUR in tu verjetno niso zaposleni nevemkakšni umetniki ampak folk ki ima nekaj žilice in je prebral par tutorialov na spletu. In tudi kolikor poznam manjših podjetij in obrtnikov (in poznam jih ogromno) jih večina sploh nima spletne strani ali pa imajo enostransko vizitko, ki jim jo je naredil sosedov mulctm.
Ostali, ki pa celo imajo malo bolšo spletno stran pa so jo za male pare naročili pri lokalnem računalniškem podjetju, kjer jo je vkup sklamfalo par amaterjev, ki nimajo pretiranega pojma ne o spletnih tehnologija in ne o oblikovanju ampak nekako preživijo z izdelavo poceni spletnih strani za razne nezahtevne stranke.

Drugače pa ta sp. dela predvsem vrhunsko masivno notranje pohištvo in pa pohištvo v starinskem slogu po naročilu. In cene teh zadev so take, da se jih nas 95% ljudi tukaj ne bo moglo nikol privoščit. In stranke se tukaj nabira tako da gre dober glas od ust do ust.(Brez spletne strani so pridobil posle v Švici, Hrvaški, Avstriji, ...) Spletna stran pa je predvsem tako malo po načelu če imajo že vsi pa jo imejmo še mi :))

HardFu ::

Skatey, tale link je zakon, nasmejal sem se do solz. In se zal videl v prenekateri zgodbi :)
http://codeable.io

harvey ::

še en z obličem, ki je najbolj posrečen. Avtor pa je Oskar Kogoj :)
 Meblo

Meblo



Spletna stran pa je predvsem tako malo po načelu če imajo že vsi pa jo imejmo še mi


Potem je ne rabijo, temveč samo spletna vizitka povsem zadošča.

Ales ::

Naj si naredijo spletno vizitko, ki naj jo obvezno oblikuje izkušen grafični oblikovalec, z vsaj nekaj leti izkušenj pri spletnem oblikovanju. Glede na to, s čim se ukvarjajo, bi v nasprotnem primeru bilo resnično bolje, da je sploh nimajo.

Toliko smo poslušali o majhnih obrtnikih v tej temi... Pri tem konkretnem primeru pa gre za tako situacijo, da bi stran morala biti prestižna, pa je stranki žal dati nekaj EUR več. Ajde, razumel bi, če jih ne bi imeli. Tako pa najbrž en ali dva njihova izdelka staneta več, kot bi soliden CGP. Evo, že samo to meni pove vse, kar moram vedeti o tej firmi... Če bi imel na izbiro njih in konkurente, bi za posel prvo poklical konkurente, šele na koncu morda njih.

Gost ::

Takih obrtnikov jaz in še mnogo ostalih verjetno sploh ne bi poklicali, ker ga ne bi našli na internetu.

Lion29 ::

Takih obrtnikov jaz in še mnogo ostalih verjetno sploh ne bi poklicali, ker ga ne bi našli na internetu.



scary nowadays, but true :'(:'(:'(

bo treba se kakih 5-10 let pocakat, da se zamenja generacija
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Ales ::

Spam v 8 let stari temi?

Pomaga, kako da ne. K ohranjanju naziva in kot zagotovilo, da nihče pri zdravi pameti ne bo kliknil na tvoje linke.

TheBlueOne ::

Jaz bi pri logotipu za lesarske zadeve pazil tudi, da dobro deluje na leseni podlagi, morda da ga je mozno izrisati z laserjem ali sfrezati s cncjem...

genesiss ::

Zdravo,

mi lahko kdo pomaga s približno oceno izdelave profesionalnega logotipa. Šlo bi za turistično spletno stran in reklamno akcijo - "Visit Ljubljana" (s tem da je namesto Ljubljana en manjši kraj v Sloveniji).

Koliko danes stane takšna storitev? Pričakujem da se pripravi več predlogov in skozi nekaj iteracij pride do končnega logotipa.

Hvala!

Lion29 ::

profesionalna izdelava logotipa je zelo obsezen pojem, odvisno kdo ga izdeluje in kaj pod profesionalno spada... je zraven studija ciljne publike, zgodovine branda, smer za prihodnost, etc... in potem kreativen pristop z vec opcijami, testiranje odziva, etc... ali je to samo neka ilustracija po navodilih in okusu ene osebe, ki preko manjih iteracijah logo tudi odobri?


razpon je lahko od 5 USD (ja pet ameriskih doalrjev) pa do 5-15K USD (jap, 15 tisoc ameriskih dolarjev) in vec.

Glede na opisano in moje predpostavke, da ni nekega budgeta za bolj resen pristop, bi priporocil spletno stran fiverr preko katere lahko isces logo dizajnerje, pogledas njihove reference in si izberes enega od njihovih paketov... definitivno lahko najdes nekaj za svoje potrebe... priporocam, da isces nekoga ki je preizkusen, ima dobre reviewje in mislim da okoli 50-100 usd dobis ze zelo spodoben logo tam
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

genesiss ::

Hvala, imaš prav, fiverr oz. nekaj v tem rangu (do nekaj 100$) bo za ta namen ok.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako zaslužiti z ustvarjanjem logojev

Oddelek: Loža
488528 (6756) Vice
»

Pozor pri Carglassu "originalni" nateg stoletja (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7318763 (14870) mihec500
»

Google si je izbral nov logotip

Oddelek: Novice / Ostale najave
4718611 (14361) msjr
»

Je tole plagiat ali ne ?

Oddelek: Loža
214259 (3130) opeter
»

Logotip podjetja

Oddelek: Pomoč in nasveti
424117 (3287) enjst

Več podobnih tem