Forum » Loža » Katero pivo imate najrajši?
Katero pivo imate najrajši?
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
Marca grem v Belgijo,Če greš v Bruselj, priporočam pub A La Mort Subite.
http://www.alamortsubite.com/
O.
rdecaluc ::
V Bruslju lahko tudi Delirium Cafe(pub)pogledaš :P. Majo 20 vrst točenega belgijskega piva, plus več kot 2000 vrst piv iz celega sveta.
Est modus in rebus. ,typos
Free Bird ::
Moj odhod v Belgijo je tik pred vrati, torej katere vrste piva mi torej priporočate? Grem pa pogledat sigurno v Deliriuma, ker je hotel dokaj blizu....
rdecaluc ::
Torej boš samo v Bruslju? Ali tudi potuješ?
Probat moraš kakšnega trapista. Zdej če greš v Bruges potem si pogledat tam pivovarno če bo čas, pa spit nefiltriran frišn Bruggse Zot blond (men se zdi sm prov napisu), drgač pa vsaka vasica ima svojo pivovarno, razen ob morju oz. blizu tam ni nobene. (ker voda ni prava, preveč ma železa notri ali nečesa)
Probat moraš kakšnega trapista. Zdej če greš v Bruges potem si pogledat tam pivovarno če bo čas, pa spit nefiltriran frišn Bruggse Zot blond (men se zdi sm prov napisu), drgač pa vsaka vasica ima svojo pivovarno, razen ob morju oz. blizu tam ni nobene. (ker voda ni prava, preveč ma železa notri ali nečesa)
Est modus in rebus. ,typos
Free Bird ::
Sem samo v bruslju, ker gre za voden izlet... Hvala za nasvet!
Kaj pa v pločevinkah, kaj se splača pripeljati domov? Konkreten predlog? Najraje bi kaj svetlega.
Kaj pa v pločevinkah, kaj se splača pripeljati domov? Konkreten predlog? Najraje bi kaj svetlega.
piromanček ::
za pit ob hrani ali ko je vroče mi zapaše london pride
za bolj posebne trenutke pa westmel dubbel pa st.bernardus 12
za bolj posebne trenutke pa westmel dubbel pa st.bernardus 12
rdecaluc ::
@Jezni Dečko: Pojdi v Delirium Tavern. Tam imajo svašta! (Probaj točena :D) Lahko pa tudi prašam prijateljico iz Belgije kje bi se dalo dobit Westvletern 12 v Bruslju.
Est modus in rebus. ,typos
Unknown_001 ::
Free Bird ::
http://www.ironmaidenbeer.com/
Bo treba probat..
Waaau, Maidni, to pa bo treba probat, če so že ravno najboljši hevy metal band :)
@Jezni Dečko: Pojdi v Delirium Tavern. Tam imajo svašta! (Probaj točena :D) Lahko pa tudi prašam prijateljico iz Belgije kje bi se dalo dobit Westvletern 12 v Bruslju.
V Deliriuma zagotovo grem, ker smo nastanjeni nedaleč stran. Hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Free Bird ()
strup121 ::
http://www.ironmaidenbeer.com/
Bo treba probat..
Waaau, Maidni, to pa bo treba probat, če so že ravno najboljši hevy metal band :)
lol umru :) hvala ti slotech da me nasmejiš :)
dukedl ::
A je honeydew fuller komu dejansko vsec (ne bom obsojal :p)? Ka jz sm res trpel, ko sem ga pil :>, pa sm naceloma odprt na "eksoticne" okuse, ampak ta je bil pa res presladek.
sm ga probal, sam mi ni bil nč posebnga...
zanč sm bil v btcju v Kratochwillu in sm pil pivo s kostanjevim medom...glih prov se ga je čutilo, dober okus.
lp dukedl
strup121 ::
Unknown_001 ::
Prejšn teden sem na Edelweiserja prešaltal.
Sva bla s fotrom v avstriji čez vikend in pol greva konc dneva v gostilno na pir. Pol jst tam naročim weizenbier (seveda) pa neki sprašuje klein mittel gros, pa rečem ma gros, proklet jodlar pa mi cel litrski krigl prnese (sem mislu, da je pr njih veliko pivo isto pol litre ko pr nas).
Sva bla s fotrom v avstriji čez vikend in pol greva konc dneva v gostilno na pir. Pol jst tam naročim weizenbier (seveda) pa neki sprašuje klein mittel gros, pa rečem ma gros, proklet jodlar pa mi cel litrski krigl prnese (sem mislu, da je pr njih veliko pivo isto pol litre ko pr nas).
brodul ::
Bil v Patrick's Irishu Pub na precni. Pa sem pil vse tocene stoute: Guinessa, Oyster ter HF.
Nekako si mi HF najbolj dopade.
Nekako si mi HF najbolj dopade.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.
dope1337 ::
Mene pa zanima, če je že kdo bil v Celju v Hiši piva in kaj priporoča (nisem gledal prejšnih strani).
Sem velik fan temnega piva. Razni dodatki (ko so jabolko - Franziskaner) mi niso všeč. Seveda pridejo v upoštev tudi svetla piva!
Pač zanima me mnenje, ker bom šel kmalu na pokušino, piva tam niso glih jeftine, tak da ne bom za brezveze denarja stran metal.
Sem velik fan temnega piva. Razni dodatki (ko so jabolko - Franziskaner) mi niso všeč. Seveda pridejo v upoštev tudi svetla piva!
Pač zanima me mnenje, ker bom šel kmalu na pokušino, piva tam niso glih jeftine, tak da ne bom za brezveze denarja stran metal.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
Smurf ::
@brodul Ja, svaka cast Jasi, HF stout je vrhunski, pale ale pa ratuje vse boljsi.
@dope prevec splosno vprasanje. Katera specificna piva pa so ti drugace najboljsa? Ce dam splosni odgovor z Nemskimi, Ameriskimi, Angleskimi, Belgijskimi in Irskimi pivi skorajda, da ne mores zgresiti ;).
@dope prevec splosno vprasanje. Katera specificna piva pa so ti drugace najboljsa? Ce dam splosni odgovor z Nemskimi, Ameriskimi, Angleskimi, Belgijskimi in Irskimi pivi skorajda, da ne mores zgresiti ;).
Smurf ::
Oz. sem pogledal ponudbo piv, ki jih imajo v Celju na internetu.
Priporocal bi:
Amerika: Gonzo
Irska: Murphy's, Kilkenny
Must try (ne temna):
- Se kaksno pivo od Flying doga (Amerika), odstekana piva
- ESB (Anglija), klasicen odlicen Ale
- Belgiya: Chimay Blue (trapistovsko pivo)
- Nemcija: Weihenstephaner - IMO najboljse psenicno pivo (trenutno ga pomoje nimajo, ker jih je ze nekaj mesecev nazaj zmankalo v Sloveniji)
Priporocal bi:
Amerika: Gonzo
Irska: Murphy's, Kilkenny
Must try (ne temna):
- Se kaksno pivo od Flying doga (Amerika), odstekana piva
- ESB (Anglija), klasicen odlicen Ale
- Belgiya: Chimay Blue (trapistovsko pivo)
- Nemcija: Weihenstephaner - IMO najboljse psenicno pivo (trenutno ga pomoje nimajo, ker jih je ze nekaj mesecev nazaj zmankalo v Sloveniji)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
WarpedGone ::
Kolikor vidim se omenja le komercialne znamke piv ... kaj si mislite o homebrew?
En prjatu se je vrgu v to reč, pa zraven dodaja še razne zadeve tko da so piva bol delikatesni izdelki kot pa za nažgat ga se.
V prvi produkt je dodal kostanjev med, imho preveč - se ga je čutilo bol kot v kratochvilovem zvarku. Kaj je naredu z zadnjim kotlom pa ne vem, vem le da bojšega piva še nism pil. Praktično nobene grenkobe, skoraj nobenga aftertejsta, čisti njam.
Sm že na 50% da se spravim kuhat svoj lastni pir. Hebeš komercialne brozge kjer je glavni namen dividenda.
En prjatu se je vrgu v to reč, pa zraven dodaja še razne zadeve tko da so piva bol delikatesni izdelki kot pa za nažgat ga se.
V prvi produkt je dodal kostanjev med, imho preveč - se ga je čutilo bol kot v kratochvilovem zvarku. Kaj je naredu z zadnjim kotlom pa ne vem, vem le da bojšega piva še nism pil. Praktično nobene grenkobe, skoraj nobenga aftertejsta, čisti njam.
Sm že na 50% da se spravim kuhat svoj lastni pir. Hebeš komercialne brozge kjer je glavni namen dividenda.
Zbogom in hvala za vse ribe
Buggy ::
W1: a imas kaksen dober link za tole pivovarnico DIY..jaz se tudi malce poigravam z mislijo da bi se sel ta hobi...prostor imam, sredstev tudi nekaj ...porabnika in testerja pa tudi :D
echo ::
http://www.sam-svoj-pivovar.com/
Jst sem tega našel nekaj let nazaj.
Bi pa rajši videl, da se bolj spodbuja mikropivovarne - HumanFish, Carniola, Pelicon itd.
Te domači zvarki so tako tako. Dober hobi.
Sem pa zadnjič pil od Carniole IMP in je bil župast, popolnoma brez pene. Isto se mi je že zgodilo z njihovim brown ale-om. Zadaj piše, da vsa karbonacija pride iz sekundarne fermentacije v steklenicah.
Zakaj to počnejo, če je zanič? Sem imel samo jaz to srečo? Dvakrat zapored?
Podobno se pogosto zgodi tudi domačim pivovarjem - nekaj naredijo iz principa, potem pa se tolažijo, da tako pač mora biti ...
Jst sem tega našel nekaj let nazaj.
Bi pa rajši videl, da se bolj spodbuja mikropivovarne - HumanFish, Carniola, Pelicon itd.
Te domači zvarki so tako tako. Dober hobi.
Sem pa zadnjič pil od Carniole IMP in je bil župast, popolnoma brez pene. Isto se mi je že zgodilo z njihovim brown ale-om. Zadaj piše, da vsa karbonacija pride iz sekundarne fermentacije v steklenicah.
Zakaj to počnejo, če je zanič? Sem imel samo jaz to srečo? Dvakrat zapored?
Podobno se pogosto zgodi tudi domačim pivovarjem - nekaj naredijo iz principa, potem pa se tolažijo, da tako pač mora biti ...
Smurf ::
Hja ideja s sekundarno fermentacijo je super, ce ti uspe, je pa precej tezje (in drazje) naresti kot ce notri dodas direktno CO2. Glede Carniole sem tudi jaz ze imel podobno izkusnjo (ne pa vedno). Upam, da jim to uspe izpiliti s casom.
Zame je trenutno HumanFish precej pred ostalimi.
Zame je trenutno HumanFish precej pred ostalimi.
brodul ::
Pomoje bi lahko mel slo-tech en meetup v Ljubljani nekje kjer je pivo.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.
WarpedGone ::
W1: a imas kaksen dober link za tole pivovarnico DIY
Sej zadeva je u bustvi neverjetno enostavna - nabaviš nartabul pocen komplet, od opreme dejansko nucaš samo reaktor, ostalo sranje zraven je le zato, da podraži komplet. Nato pa kupuješ pakete takšnih al drugačnih sladov in mešaš in eksperimentiraš iz česa rata kaj.
Če maš dost močan karakter boš slej ko prej spacal nekaj kar bo bolše kot vse ostalo kar si spacal in poskusu. Glavna prednost, ki jo maš je to, da ti s tem ni treba delat profita ampak delaš zato ker je dobro. Vsi ti mali pivovarji, ki svoje zvarke prodajajo so hudo omejeni s stroški in to se na koncu pozna na okusu.
Zbogom in hvala za vse ribe
Smurf ::
Domace pivo je naresti simpl, ampak bo imelo napake (fermantiranja skoraj zagotovo ne bos izvedel popolno), kar se pozna na koncnem okusu. S tem imajo probleme celo kaksne profesionalne mikropivovarne (kaksna serija se jim vcasih ponesreci). Je pa dejstvo, da veliko ljudji tega niti ne obcuti (recimo mocnejsi okus po kvasu, aftertast po kartonu) drugim pa je tako celo boljse (treba je tudi upostevati psiholoski ucinek "domace" pivovarne).
V povprecju prihaja najboljse pivo iz manjsih pivovarn, ki dajejo na okus in ne dobicek (in takih je ogromno po svetu sploh v kaksni Ameriki, Belgiji tudi na Irskem sem jih nasel nekaj zelo dobrih).
V povprecju prihaja najboljse pivo iz manjsih pivovarn, ki dajejo na okus in ne dobicek (in takih je ogromno po svetu sploh v kaksni Ameriki, Belgiji tudi na Irskem sem jih nasel nekaj zelo dobrih).
brodul ::
Smurf:
kaj pa od vizirja si kaj pil?
IMO so precej dobri sploh, ce jih primerjas s Carniolo.
kaj pa od vizirja si kaj pil?
IMO so precej dobri sploh, ce jih primerjas s Carniolo.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.
fantasycamp ::
Domace pivo je naresti simpl, ampak bo imelo napake (fermantiranja skoraj zagotovo ne bos izvedel popolno), kar se pozna na koncnem okusu. S tem imajo probleme celo kaksne profesionalne mikropivovarne (kaksna serija se jim vcasih ponesreci). Je pa dejstvo, da veliko ljudji tega niti ne obcuti (recimo mocnejsi okus po kvasu, aftertast po kartonu) drugim pa je tako celo boljse (treba je tudi upostevati psiholoski ucinek "domace" pivovarne).
V povprecju prihaja najboljse pivo iz manjsih pivovarn, ki dajejo na okus in ne dobicek (in takih je ogromno po svetu sploh v kaksni Ameriki, Belgiji tudi na Irskem sem jih nasel nekaj zelo dobrih).
Mene je vedno zanimalo kako Slovenija nima več manjših pivovarn, je to problem davkov se ljudem ne splača? So leni? Ne verjamemjo da bodo prodali? Je oprema predraga?
thramos ::
Zaradi slovenske birokracije, pivovarno zgradil v Avstriji
Vsekakor pa ima vlogo tudi povpraševanje, če je edina dilema Laško ali Union ...
Vsekakor pa ima vlogo tudi povpraševanje, če je edina dilema Laško ali Union ...
brodul ::
fantasycamp je izjavil:
Domace pivo je naresti simpl, ampak bo imelo napake (fermantiranja skoraj zagotovo ne bos izvedel popolno), kar se pozna na koncnem okusu. S tem imajo probleme celo kaksne profesionalne mikropivovarne (kaksna serija se jim vcasih ponesreci). Je pa dejstvo, da veliko ljudji tega niti ne obcuti (recimo mocnejsi okus po kvasu, aftertast po kartonu) drugim pa je tako celo boljse (treba je tudi upostevati psiholoski ucinek "domace" pivovarne).
V povprecju prihaja najboljse pivo iz manjsih pivovarn, ki dajejo na okus in ne dobicek (in takih je ogromno po svetu sploh v kaksni Ameriki, Belgiji tudi na Irskem sem jih nasel nekaj zelo dobrih).
Mene je vedno zanimalo kako Slovenija nima več manjših pivovarn, je to problem davkov se ljudem ne splača? So leni? Ne verjamemjo da bodo prodali? Je oprema predraga?
Problemov je vec. Tisti z vodo je tak epski. Zakonodaja niti home brewarjem ni naklonjena, saj morajo prijaviti carini vsak zvarjen pint piva. Ni nobene olajsave ce zvaris 100 ali 200 L letno. (npr. pri zganje kuhi placas pavsal, pri vinu si pa oproscen do neke kolicine na druzinskega clana).
Niti nimamo hude tradicije. Lagerje variti doma je komplicirano in vprasljivo, ce je smiselno.
Do ostalih piv pa ni odnosa. Pivo je za povprecnega slovenca neki za zejo, da lahko gleda nogomet brez da pije cedevito. Neka gazirana pijaca. Ce ma prevec okusa, grenkobe, kompleksnosti mu ni vsec. Ce je motno je pokvarjeno. Pa seveda je treba v petek spit vec kot dva.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.
Okapi ::
Domače pivovarstvo je po mojih izkušnjah precejšnja packarija, rezultati pa praviloma neka srednja žalost. Upanje, da si lahko boljši od tistih, ki se s tem poklicno ukvarjajo, je precej jalovo. Še bolj jalovo je upanje, da ti bo že kar takoj od začetka, v prvem primeru, uspelo narediti vsaj pogojno piten pir. Če imaš voljo in prostor se s tem ukvarjati, pa lahko po par letih morda celo kaj užitnega zvariš.
O.
O.
fantasycamp ::
Domače pivovarstvo je po mojih izkušnjah precejšnja packarija, rezultati pa praviloma neka srednja žalost. Upanje, da si lahko boljši od tistih, ki se s tem poklicno ukvarjajo, je precej jalovo. Še bolj jalovo je upanje, da ti bo že kar takoj od začetka, v prvem primeru, uspelo narediti vsaj pogojno piten pir. Če imaš voljo in prostor se s tem ukvarjati, pa lahko po par letih morda celo kaj užitnega zvariš.
O.
Torej ti si imel pivovarno? Dej povej izkušnje, ker npr severne dežele imajo kar uspešne male pivovarne!
Okapi ::
Mala pivovarna ni "homebrew".
Warped1 je spraševal za tole:
In za to drži vse tisto, kar se prej napisal.
O.
Warped1 je spraševal za tole:
In za to drži vse tisto, kar se prej napisal.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
echo ::
To je čisto vredu hobi, ki lahko da od sebe spodobne rezultate.
http://brewbite.blogspot.com/
Še vedno pa bi raje videl močnejšo bazo mikro in srednje velikih pivovarn, ki bi dejansko ustvarjale inovativna in polna piva.
http://midvasva.si/
V Sloveniji jih je nekaj, samo večinoma plavajo pod povprečjem in zadnjih x let delajo čisto enak dolgočasen lager, ki se potem proda v restavraciji poleg. Res da ne poznam vseh, ampak to je nekak tipična zgodba slovenske mikropivovarne. Nobene reklame, nobene novosti in posledično nobenega zanimanja.
Slovenskega pivca se da prepričati. Tako kot so se navadili na Radler, ki je v bistvu slabo pivo zmešano s slabim sokom.
Samo trajalo bo
http://brewbite.blogspot.com/
Še vedno pa bi raje videl močnejšo bazo mikro in srednje velikih pivovarn, ki bi dejansko ustvarjale inovativna in polna piva.
http://midvasva.si/
V Sloveniji jih je nekaj, samo večinoma plavajo pod povprečjem in zadnjih x let delajo čisto enak dolgočasen lager, ki se potem proda v restavraciji poleg. Res da ne poznam vseh, ampak to je nekak tipična zgodba slovenske mikropivovarne. Nobene reklame, nobene novosti in posledično nobenega zanimanja.
Slovenskega pivca se da prepričati. Tako kot so se navadili na Radler, ki je v bistvu slabo pivo zmešano s slabim sokom.
Samo trajalo bo
WarpedGone ::
To je čisto vredu hobi, ki lahko da od sebe spodobne rezultate.
Verjamem, da *lahko* majhna/domača zadeva da bistveno boljše rezultate kot katerakoli velika pivovarna, ki zadeve kuha industrijsko.
Ja, so zahteve kaj je treba in česa se ne sme ampak še vedno je veljalo da je lažje nekaj težkega narest v malem kot pa v industrijskem obsegu.
Ni vsaka domača scalnica dobro pivo in le redko industrijsko pivo ni scalnica, sploh potem ko si mel to nesrečo probat par res dobrih.
Če neko pivo ob prvem okušanju ni ultra dobro in se ga je treba navajat da se ga da spit, je že vsega konec.
Zbogom in hvala za vse ribe
Oki ::
Pri pivovarnah je največji problem garantiranje konsistentnosti. Sam okus piva ni odvisen samo od zmešanih substanc. Je še marsikateri faktor vmes, ki ga velike pivovarne lahko garantirajo, male pač ne.
Okapi ::
Ja, so zahteve kaj je treba in česa se ne sme ampak še vedno je veljalo da je lažje nekaj težkega narest v malem kot pa v industrijskem obsegu.Naredil si logično napako, ker si vse možne količine zreduciral na "malo" in "industrijsko". Poskusi recimo narediti odlično vino iz 5 kil grozdja (ali odličen šnops iz 5 kil sliv). Po tvoji logiki bi moralo biti lažje kot v "industrijskem" obsegu, ampak ni.
Narediti dober pir v enem majhnem škafu v kopalnici je zelo težko (ali celo nemogoče).
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Smurf ::
@W1
Home made pivovarji vecinoma nimajo primerne opreme, da bi zvarili vrhunsko pivo. Funkcionirajo lahko hisne pivovarne (ala Kratochwill), manjse od tega pa ne gre. Tako da manjse=lazje ne deluje na celotni skali. Poleg tega pa kot je omenil Oki (in jaz v zadnjem postu) imajo pa se celo mojstri mikropivovarn lahko tezave s konsistentnim okusom.
Da dam primerjavo. Tisti tool kit za varjenje piva za 100eur je priblizno kot juha iz vrecke, sej je fajn slana pa nekaterim je zaradi tega precej vsec, samo ne bi pa rekel da je zdej kar najboljsa.
Zdej pa ce je tebi tako pivo ljubse, cisto vredu, samo povem da vecina pivoljubov (in pivska stroka) misli drugace.
Home made pivovarji vecinoma nimajo primerne opreme, da bi zvarili vrhunsko pivo. Funkcionirajo lahko hisne pivovarne (ala Kratochwill), manjse od tega pa ne gre. Tako da manjse=lazje ne deluje na celotni skali. Poleg tega pa kot je omenil Oki (in jaz v zadnjem postu) imajo pa se celo mojstri mikropivovarn lahko tezave s konsistentnim okusom.
Da dam primerjavo. Tisti tool kit za varjenje piva za 100eur je priblizno kot juha iz vrecke, sej je fajn slana pa nekaterim je zaradi tega precej vsec, samo ne bi pa rekel da je zdej kar najboljsa.
Zdej pa ce je tebi tako pivo ljubse, cisto vredu, samo povem da vecina pivoljubov (in pivska stroka) misli drugace.
Halfdead987 ::
Smurf ::
V Sir williamsu ga imajo, ter v trgovini na mestnem trgu (oboje v Lj). Je definitivno must try kot dober primerek dimljenega piva.
lava ::
Trooper me je malce razočaral. Se da dobiti precej boljših ale-ov, sicer je pa to stvar okusa...
theBill ::
Tale ta nov Laško pšenično je ena navadna kisla brozga. Sram jih je lahko, da dajo kaj takega sploh na police.
echo ::
Meni je pa prav dober.
Lepo se banane čutijo (sploh poleg kakšne enolončnice s knedlji), pene je ravno prav, kvasovke iz dna naredijo lepo kremno teksturo. Ni Paulaner al pa še kak boljši nemški pšenični pir, ampak za 1,10EUR ... čist ok.
Lepo se banane čutijo (sploh poleg kakšne enolončnice s knedlji), pene je ravno prav, kvasovke iz dna naredijo lepo kremno teksturo. Ni Paulaner al pa še kak boljši nemški pšenični pir, ampak za 1,10EUR ... čist ok.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: echo ()
Vajenc ::
Paulaner je v Leclercu manj kot euro ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Razlika piva v Hoferju in drugim trgovinam. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9181 (5580) | marS |
» | PivoOddelek: Loža | 6392 (1178) | Egidij88 |
» | Male pivovarniceOddelek: Loža | 2731 (1629) | marvin42 |
» | Cene piva skočile v nebo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 54781 (36785) | SonoR |
» | Najljubse pivo in cigareti? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 19852 (11942) | BCSman |