Forum » Loža » Katero pivo imate najrajši?
Katero pivo imate najrajši?
Temo vidijo: vsi
Free Bird ::
Sem probal Trooperja in mi je kar všeč. Pač tak lahkek, na izi pir. Ni tiste grenkobe in teže kot pri kakih Belgijcih.
Buggy ::
Katero pivo imate najrajši?
mrzlo.
...ki ti ga z veseljem iz hladilnika prinese najdrazja
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()
Smurf ::
Kater belgijc pa ima izrazito grenkobo?
Belgijci res niso tako znani potem. Ena izmed izjem, ki jo je mozno dobiti tudi v SLO (pivoteka se mi zdi) je IPA Houblon Chouffe. Potem pa ze bolj zmanjka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
Vajenc ::
Češka piva so bolj grenka.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
user-pass ::
Ce lahko bi se jaz dodal kaksno malenkost, ker se rad pogovarjam o pivu, se raje pa ga seveda pijem.
Zivim v Nemciji, v pokrajini Franken (Franconia), ki ima uradno najvec pivovarn na kvadratni kilometer v Nemciji in posledicno tudi na svetu, skupaj jih je vec kot 250 in varijo vec kot 1000 vrst piva, tako da je bil prav gotovo kulturni sok, ko sem se preselil iz Slovenije. Sodelavci so se nasmejali do solz (mislim, da tudi od zalosti), ko sem jim povedal, da imamo v Sloveniji dve vrsti piva, pa se to od iste firme. Najpomembnejse pravilo palca, kako ves, da je neko nemsko pivo dobro, je, da je varjen po 500 let starem zakonu - Reinheitsgebot-u, ki pravi, da lahko pivo vsebuje samo vodo, jecmen in hmelj. Praviloma ta piva "dajejo" manjsega macka, ce sploh - do neke razumne kolicine seveda. Slovenski pivovarni delata pivo, ki je dalec od tega, je pa res, da se tudi velika vecina drugih vecjih pivovarn ne drzi tega pravila (no ja, saj zakaj bi se ga, saj vecina njihovih kupcev se ni slisala za to pravilo), ker je to 1. ceneje, 2. enostavneje in 3. hitreje, ce vrzejo v pivo ekstrakt v prahu. Glavoboli njihovih kupcev jih ne skrbijo prevec :)
Vseh se nisem uspel probati, kaksnih sto pa ze, in na hitro lahko nastejem par resnicno dobrih (govorim za naslednje tipe piv: Pilsner, Lager, Vollbier in Hell, ker drugih niti ne pijem) :
Bayreuther, Leikeim, Mahr's, Mönchshof, Kulmbacher, St. Georgen, Würzburger, Zirndorfer, ...
Od psenicnih sta zares dobra Gutmann in Pyraser, pa se Maisel's, pa prav gotovo se kateri, je pa tako, da se psenicni nabirajo v trebuh veliko hitreje kot svetle in filtrirane sorte, to je tudi edini razlog, da se jim izogibam.
Od vseh stotin lokalnih piv noben ne stane vec kot 85 centov, velika vecina jih je tam okoli 70, so pa tudi kaksni okoli 55 centov. Kupis jih dobesedno na vsakem vogalu v Getränke Marktih. Ce obstaja za ljubitelje piva raj, je to Franken, ce pa pekel je pa to Slovenija :D Na veliko zalost seveda, zasluzili bi si boljse pivo. V lokalih se prodajajo po manj kot 2€, razen na res elitnih lokacijah, kjer znajo biti tudi do 2,5.
Toliko, pa brez zamere, nisem nobenemu hotel zaliti njegove najljubse znamke.
Pa se to, meni najboljse pivo, kar sem jih uspel probati v zivljenju pa nisem vec tako mlad, je Augustiner Edelstoff iz Münchna (torej ni iz Frankonije). Totalna desetka, definitivno edino pivo, za katerega res lahko recem, da ga je nujno potrebno vsaj enkrat v zivljenju probati.
LP
Zivim v Nemciji, v pokrajini Franken (Franconia), ki ima uradno najvec pivovarn na kvadratni kilometer v Nemciji in posledicno tudi na svetu, skupaj jih je vec kot 250 in varijo vec kot 1000 vrst piva, tako da je bil prav gotovo kulturni sok, ko sem se preselil iz Slovenije. Sodelavci so se nasmejali do solz (mislim, da tudi od zalosti), ko sem jim povedal, da imamo v Sloveniji dve vrsti piva, pa se to od iste firme. Najpomembnejse pravilo palca, kako ves, da je neko nemsko pivo dobro, je, da je varjen po 500 let starem zakonu - Reinheitsgebot-u, ki pravi, da lahko pivo vsebuje samo vodo, jecmen in hmelj. Praviloma ta piva "dajejo" manjsega macka, ce sploh - do neke razumne kolicine seveda. Slovenski pivovarni delata pivo, ki je dalec od tega, je pa res, da se tudi velika vecina drugih vecjih pivovarn ne drzi tega pravila (no ja, saj zakaj bi se ga, saj vecina njihovih kupcev se ni slisala za to pravilo), ker je to 1. ceneje, 2. enostavneje in 3. hitreje, ce vrzejo v pivo ekstrakt v prahu. Glavoboli njihovih kupcev jih ne skrbijo prevec :)
Vseh se nisem uspel probati, kaksnih sto pa ze, in na hitro lahko nastejem par resnicno dobrih (govorim za naslednje tipe piv: Pilsner, Lager, Vollbier in Hell, ker drugih niti ne pijem) :
Bayreuther, Leikeim, Mahr's, Mönchshof, Kulmbacher, St. Georgen, Würzburger, Zirndorfer, ...
Od psenicnih sta zares dobra Gutmann in Pyraser, pa se Maisel's, pa prav gotovo se kateri, je pa tako, da se psenicni nabirajo v trebuh veliko hitreje kot svetle in filtrirane sorte, to je tudi edini razlog, da se jim izogibam.
Od vseh stotin lokalnih piv noben ne stane vec kot 85 centov, velika vecina jih je tam okoli 70, so pa tudi kaksni okoli 55 centov. Kupis jih dobesedno na vsakem vogalu v Getränke Marktih. Ce obstaja za ljubitelje piva raj, je to Franken, ce pa pekel je pa to Slovenija :D Na veliko zalost seveda, zasluzili bi si boljse pivo. V lokalih se prodajajo po manj kot 2€, razen na res elitnih lokacijah, kjer znajo biti tudi do 2,5.
Toliko, pa brez zamere, nisem nobenemu hotel zaliti njegove najljubse znamke.
Pa se to, meni najboljse pivo, kar sem jih uspel probati v zivljenju pa nisem vec tako mlad, je Augustiner Edelstoff iz Münchna (torej ni iz Frankonije). Totalna desetka, definitivno edino pivo, za katerega res lahko recem, da ga je nujno potrebno vsaj enkrat v zivljenju probati.
LP
webmojsterrr ::
Najbolš mi je Union, Bavaria, Bergedorf... včasih mi je bil Heineken ok, zdj mi pa več ni. Ne maram pa Laškega pa še en kup drugih. Čeprav zdle k je tko vroče bi vse spil :)
Okapi ::
pivo vsebuje samo vodo, jecmen in hmelj.No ja, piva, ki ga delajo brez kvasa, jaz ne bi hotel niti poskusiti.
O.
rdecaluc ::
Jst pa bi.. ampak kvečjem homebrew, recimo z GBP kot sredstvom fermentacije :P. In sicer tudi nameravam sam doma narest nekaj s tem.
Est modus in rebus. ,typos
823483 ::
pivo vsebuje samo vodo, jecmen in hmelj.No ja, piva, ki ga delajo brez kvasa, jaz ne bi hotel niti poskusiti.
O.
Bolj buticna piva, se posebno psenicna, se pogosto delajo brez kvasa (ta pride iz zraka).
Reinheitsgebot ne vsebuje kvasa kot sestavine, ker je mnogo starejsi od odkritij mikroorganizmov. Vcasih so v Nemciji uporabljali ali izpostavljanje "piva" zraku, ali pa dodajanje sedimenta od prejsnje runde (kar je pravzaprav kvas), danes pa je tudi uporaba cistega kvasa povsem sprejemljiva.
Okapi ::
In kdo naredi alkohol v pivu? Sveti duh?
Kvas (=kvasovke) so nujno potrebne, od kje pridejo, pa je čisto nepomembno, tudi voda lahko pride "iz zraka", če postaviš kotel na dež.
In tisti kvas "iz zraka" je seveda BS, ker za dobro pivo morajo biti čisto določene kvasovke, ne kr'ene. A ga dodajaš ročno, ali pa poskrbiš, da se slad "okuži" s prejšnjo saržo, je samo stvar tehnologije.
O.
Kvas (=kvasovke) so nujno potrebne, od kje pridejo, pa je čisto nepomembno, tudi voda lahko pride "iz zraka", če postaviš kotel na dež.
In tisti kvas "iz zraka" je seveda BS, ker za dobro pivo morajo biti čisto določene kvasovke, ne kr'ene. A ga dodajaš ročno, ali pa poskrbiš, da se slad "okuži" s prejšnjo saržo, je samo stvar tehnologije.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
jnce ::
Bernard temno je super. V Ajdovščini imajo točeno tako temno kot svetlo in poltemno v steklenici.
V Gas station baru imajo tud Bernad. Lahko ga celo dobiš v sodih za žurke :D.
Zvedu na Lj festivalu piva. Je bil kdo tudi tam?
Zvedu na Lj festivalu piva. Je bil kdo tudi tam?
jest10 ::
ko sem jim povedal, da imamo v Sloveniji dve vrsti piva, pa se to od iste firme.
No mal si se pa le zlagal
jest10 ::
In katera so se slovenska piva? Jaz res poznam le dva.
Že samo naša boga 2 industrijska proizvajalca imata skupaj tam okoli 8 razičnih piv. Kje so potem šele vse manjše pivovarne. Tak "poznavalec". Ampak dobr, glavn da si lahko bil par sekund v centru pozornosti, ko si tujcem popluval naši 2 edini pivi
kondezator ::
HumanFish Brewery defenitivno zmaga za moj okus, je pa to pivovarna na vrhniki če se ne motim. :P
fantasycamp ::
kondezator je izjavil:
HumanFish Brewery defenitivno zmaga za moj okus, je pa to pivovarna na vrhniki če se ne motim. :P
Je v Lj kak bar ki ga ima?
WarpedGone ::
HumanFish Brewery
Ko sm ga pil prvič, ga nism mogu prehvalit. Drugič sm ga pol pustu na mizi. Stabilna kvaliteta ne sploh.
Zbogom in hvala za vse ribe
echo ::
Meni se je isto pokvarilo pšenično od laškega. Nekoč prov lep pirček je danes samo še prazna kislica. V roku enega meseca (sem šel pogledat rok uporabe na flašah).
Podobno se je že zgodilo z eliksirjem, ki je sprva bil odličen, poln pir, potem pa vsaj par mesecev sama župa. Od takrat ga nisem več kupil.
Ima res voda tak vpliv? Al je to bolj "pump & dump" varjanta?
Podobno se je že zgodilo z eliksirjem, ki je sprva bil odličen, poln pir, potem pa vsaj par mesecev sama župa. Od takrat ga nisem več kupil.
Ima res voda tak vpliv? Al je to bolj "pump & dump" varjanta?
thramos ::
WarpedGone je izjavil:
Ko sm ga pil prvič, ga nism mogu prehvalit. Drugič sm ga pol pustu na mizi. Stabilna kvaliteta ne sploh.
S tem so (imeli) težave. Sem pa po parih mesecih v Irishu zadnjič spet probal SIPA (mislim da special india pale ale) pa je bil enako dober kot prvič. Majo ga pa še v Zlati Ladjici ... a ni en v tej temi dal link kje vse se ga da piti?
SIPA - slovenian indian pale ale. Ja kvaliteta se nekoliko niha, ampak je pomoje no.1 pivo v SLO.
Slovenian zato, ker se uporablja slovenski hmelj.
Slovenian zato, ker se uporablja slovenski hmelj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
thramos ::
Meni tudi - eno najboljših piv nasploh. Pa mi druga human fish niti niso bila kaj preveč dobra.
Pa da ne bo pomote - SIPA imajo (oz. so imeli pred kratkim) v Irishu, v Zlati ladjici pa mislim da samo pale ale Human fish.
Pa da ne bo pomote - SIPA imajo (oz. so imeli pred kratkim) v Irishu, v Zlati ladjici pa mislim da samo pale ale Human fish.
Imate se Carniola brewery, Bevog, v Medvodah je se eden. Pri Domzalah je se ena pivovarna. Pa komerciala slovenska. Aja pa se eden stajerc je zacel delat pir iz mineralne vode (pdb. radenski).
Vsi imajo po vec piv. Ce bi se udelezili Ljubljanskega festivala piva, pa bi jih lahko tudi imeli priloznost pokusit in spoznat.
Kupite jih lahko tudi v trgovinah kjer prodajajo tudi vecino uvozenih piv. Ena je v stari Lj, ena pri bezigradu in po novem tudi ena v siski.
Tele AZERTY tipkovnice v belgiji so ubijalske -.-"
Lp iz Belgije
Vsi imajo po vec piv. Ce bi se udelezili Ljubljanskega festivala piva, pa bi jih lahko tudi imeli priloznost pokusit in spoznat.
Kupite jih lahko tudi v trgovinah kjer prodajajo tudi vecino uvozenih piv. Ena je v stari Lj, ena pri bezigradu in po novem tudi ena v siski.
Tele AZERTY tipkovnice v belgiji so ubijalske -.-"
Lp iz Belgije
SIPA je tudi v Sir Williamsu. IPA imajo v Premieru in St. Patrick's-u.
@rdecalus
Mogoce bi omenil se Vezir, ki pa ima zame precej povprecna piva (svetelega bi dal celo po top 5 najslabsih piv, ki sem jih kdaj pil. Mirko je pa soliden).
@rdecalus
Mogoce bi omenil se Vezir, ki pa ima zame precej povprecna piva (svetelega bi dal celo po top 5 najslabsih piv, ki sem jih kdaj pil. Mirko je pa soliden).
Ejsi_Disi ::
Bernarda točijo tudi v Avio pubu v Postojni. Sam ga imam na telefonu za ozadje
Trenutno nabavljam tamale Stelle Artois - 2,5 dcl.
Trenutno nabavljam tamale Stelle Artois - 2,5 dcl.
Rock n' roll ain't noise pollution!
lava ::
In kdo naredi alkohol v pivu? Sveti duh?
O.
Niso kar ene kvasovke iz zraka, ampak pogojene z letnim časom in krajem, kjer je pivovarna. Zato lambic piva ne morejo variti kjer koli.
Več tukaj: Lambic @ Wikipedia
STU-III ::
Kot zanimivost:
Vir: wikipedija
Med vsemi pijačami je pivo na tretjem mestu po svetovni porabi. Pred njim sta le voda in čaj.To pa imamo pijancev po svetu a?
Vir: wikipedija
Line secured.
galu ::
Meni je pa tale prišel med favorite pred časom:
Ko ti priteče v usta (heh) ima okus kot nek bananin milkshake, potem se spremeni v pivo, aftertaste pa mešanica med pivom in banano. Prav posrečeno se mi zdi, sploh za te poletne dni.
Ko ti priteče v usta (heh) ima okus kot nek bananin milkshake, potem se spremeni v pivo, aftertaste pa mešanica med pivom in banano. Prav posrečeno se mi zdi, sploh za te poletne dni.
Tako to gre.
oo7 ::
izbrisiracun ::
haha, potem sem pa sranje pil. Sicer pa hočem temnega oziroma Leffe Braun(brown mogoče).
echo ::
WTF, Leffe (brown) je čudovit pir.
Blond mi je bil par let nazaj zelo zanimiv, ampak danes pa me več ne pritegne.
Ruby mi je pa najboljše pivo s sadjem/sokom sploh. Tak bi po mojem moral biti radler, ne pa slabo pivo zmešano s slabim sokom.
Leffe dobiš v Leclercu in Intersparovih centrih. Pa verjetno še kje.
Blond mi je bil par let nazaj zelo zanimiv, ampak danes pa me več ne pritegne.
Ruby mi je pa najboljše pivo s sadjem/sokom sploh. Tak bi po mojem moral biti radler, ne pa slabo pivo zmešano s slabim sokom.
Leffe dobiš v Leclercu in Intersparovih centrih. Pa verjetno še kje.
izbrisiracun ::
Hvala lepa echo. Ja meni je tudi zelo dober temen, blond pa me ni posebno prepričal(ni slab sicer, a ni tako ostal v spominu).
gzibret ::
Zadnje čase rad popijem pivo E.T.A. Temno bavarsko pivo. Zelo pitno. Ponujajo v kar nekaj lokalih v LJ.
Vse je za neki dobr!
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: gzibret ()
ascurk ::
Augustiner Edelstoff imamo pri nas v Šiški na Knezovi 1 - Dobro pivo pri Ščurku - E.T.A. je tudi. http://www.dobropivo.si/
Outcast ::
Se mogoče komu sanja, kje kupiti Amstel pivo (pločevinka, še boljše flaša...)
Pil sem ga na Primorskem, kupil v neki majhni (privat) štacuni, pa mi je bil izredno dober, iskal sem ga pa v Šparu, Tušu, Mercatorju...
Pil sem ga na Primorskem, kupil v neki majhni (privat) štacuni, pa mi je bil izredno dober, iskal sem ga pa v Šparu, Tušu, Mercatorju...
2x'=2 ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Razlika piva v Hoferju in drugim trgovinam. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9221 (5620) | marS |
» | PivoOddelek: Loža | 6395 (1181) | Egidij88 |
» | Male pivovarniceOddelek: Loža | 2735 (1633) | marvin42 |
» | Cene piva skočile v nebo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 54869 (36873) | SonoR |
» | Najljubse pivo in cigareti? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 19885 (11975) | BCSman |