» »

Spreminjanje vremena?

Spreminjanje vremena?

dzinks63 ::

Umetni sneg pobelil Peking? Kaj delajo kitajci, umetni naravni sneg. So tole zametki spreminjanja vremena. No ja, v vojne namene se je že marsikaj delalo, vendar tole je javno. V času parade sončno, sedaj sneg. Kaj vse nas še čaka? Ali je vse skupaj potegavščina, ali je res možno takole spreminjati vreme? in so Kitajci res tega sposobni. Če so, napredujejo z ogromnimi koraki naprej.

jype ::

Hehe...

Tut ljubljanska toplarna dela umetn sneg, tko da...

Dr_M ::

Če so, napredujejo z ogromnimi koraki naprej.


To marsikdo zna, samo nevem ce ima kdo toliko jajc, da bi sel res ogromne kolicine strupa posipat po svoji zemlji.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Okapi ::

V resnici je nateg. Na Kitajskem imajo sicer res urad za spreminjanje vremena, ki posipava oblake, da sproža padavine, ampak njegovi uspehi so bolj wishful thinking kot resnični dosežki.

Konkretno za ta sneg recimo - če malo poguglaš novice izpred nekaj dni, boš ugotovil, da so hoteli na 1. oktober preprečiti padavine v Pekingu, ker imajo državni praznik in veliko parado.

CHINA will make its biggest-ever effort to control the weather and prevent rain washing out festivities marking the 60th anniversary of communist rule, state media said.

China's air force will deploy 18 aircraft to spray cloud dispersal chemicals into the atmosphere around Beijing, while "48 fog dispersal vehicles" will use similar technology at airports around the capital, the Global Times reported.

"It is the first time in Chinese history that artificial weather modification on such (a) large scale has been attempted," the paper quoted Cui Lianqing, an air force meteorologist, as saying.

"There are still a lot of uncertainties with the weather, and sometimes people can't work against nature ... but we are trying our best."

China is planning a massive parade, song and dance performances and fireworks at Tiananmen Square on October 1 to mark the day when revolutionary leader Mao Tse-tung proclaimed the state's founding in 1949.

Clear weather is especially important for the military parade, which will include a flyover by the nation's most advanced fighter jets, the report said.

The capital made similar efforts for the opening ceremony of the 2008 Beijing Olympics when more than 1100 "rain dispersal rockets" were fired into the skies to break up clouds around the Bird's Nest National Stadium.

In addition to air force efforts, the Beijing Weather Modification Office is also prepared to implement similar cloud dispersal measures ahead of October 1, Xinhua news agency has reported.

Remote satellite technology will be employed to help monitor weather changes and adjust modification measures, the report said.


No, zdaj ko je padel sneg, so pa rekli, da so to hoteli. Skratka, BS.

O.

dzinks63 ::

Baje se posipavali velike količine srebrovega jodida "We have used a total of 186 doses of silver iodide" Sicer je srebrov jodid prav tako sredstvo za obrambo pred točo. Torej nič novega, gre se le za drug namen, za "delanje" snega. Baje je strupen za mikro organizme. Samo v kakšnih koncentraccijah in kakšne posledice bi to lahko pustilo v naravi, oziroma na nas samih, če bi se to še bolj množično uporabljalo? A so znane že kakšne posledice zaradi škropljenja proti toči, katero se izvaja tudi pri nas, še bolj na veliko pa v Avstriji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

jype ::

Bi blo predrago, če bi tolk stresal, da bi lahko koga zastrupilo.

Okapi ::

Torej nič novega, gre se le za drug namen, za "delanje" snega.
Problem je, ker so hoteli doseči nekaj drugega. Oblake so posipavali, da bi dež padel že prej, pred Pekingom v času parade. Skratka, epic fail. Izgovor o suši je pa tudi samo za najbolj naivne. V tem letnem času dež ne pomaga čisto nič.

O.

edge540 ::

A so znane že kakšne posledice zaradi škropljenja proti toči, katero se izvaja tudi pri nas, še bolj na veliko pa v Avstriji?


Srebrov jodid ni strupen. Pa tudi če bi bil, uporablja se ga silno malo. Na našem letalu se večinoma uporablja agregate z 2 x 20 litrov kapacitete (blaga raztopina AgI, par procentov če se prav spomnim), kar je dovolj za dve uri posipavanja. V praksi se tudi veliko celico obdeluje kvečjemu pol ure do uro, odvisno od intenzitete in hitrosti premikanja.

Sicer pa vse skupaj ni taka umetnost, kot zgleda. Srebrov jodid noro veže vodo, in dejansko lahko samo s škropljenjem v oblaku sprožiš dež. Tudi sam nisem verjel kako deluje dokler nisem videl zadeve v praksi.

Če ga vržeš v nevihtnem oblaku, za seboj ustvariš slap vode, ki se vlije proti tlom. Če bi delal to na veliko..ne vidim razloga zakaj konkretno spreminjanje vremena nebi bilo mogoče.

Samo en problem je..zadeva stane toliko da peče glava8-O

WarpedGone ::

Samo en problem je..zadeva stane toliko da peče glava

Kater del postopka je drag?
Izdelava jodida al ura letenja?
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Če ga vržeš v nevihtnem oblaku, za seboj ustvariš slap vode, ki se vlije proti tlom.
Problem je, ker oblak ne deluje tako, kot si marsikdo predstavlja - da je v njem zaloga vode in da dežuje, dokler se oblak ne izprazni. V vsakem trenutku je v oblaku bore malo vode, za par minut dežja, in zato je takšno posipavanja blažev žegen.

O.

edge540 ::

Kater del postopka je drag?
Izdelava jodida al ura letenja?


Jodid je drag. Letenje sicer tudi, ampak je tukaj manjši strošek (s C206 ki je v letalskem centru nekje 180EUR/uro). Je pa res da za kakšne večje operacije potrebuješ dosti boljša letala (in več njih).

V vsakem trenutku je v oblaku bore malo vode, za par minut dežja, in zato je takšno posipavanja blažev žegen.


V nevihtnih celicah je ogromno vode. Zadnje čase se takšni kumulunimbusi redno dvigajo konkretno v stratosfero, in ko to začne zalivati dobimo na tla dosti vode. Z posipavanjem pač reguliraš, kje oblak svojo vsebino vsipa.

antonija ::

Cena jodida (in to precej cista zadeva, >99,5%) je priblizno 200eur na 100g. Ce se gres spricanje oblakov pa verjetno kupis kaksno manj cisto varianto v vecjih kolicinah in bi morala zadeva biti se cenejsa. A je to drago al ne pa ne vem, ker za ene spojine placam vec kot 200eur za 1mg :)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

zee ::

A kaksna druga sol pa ne bi bila primerna? Kolikor razumem delovanje AgI v nevihtnih oblakih se gre zato, da AgI deluje kot kondenzacijsko jedro.

Lahko kdo pove kaj vec o tem?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

antonija ::

Cloud seeding @ Wikipedia

Prvo poglavje se dotakne te tematike (na zalost ni referenc).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Okapi ::

in ko to začne zalivati dobimo na tla dosti vode.
Ja, ampak trik je v tem, da se oblak sproti "polni", z vlažnim zrakom iz okolice. Kar pomeni, da bi moral oblak ves čas posipati. Skratka, ni dovolj, da enkrat vržeš vanj srebro in je mir.

O.

edge540 ::

Cena jodida (in to precej cista zadeva, >99,5%) je priblizno 200eur na 100g. Ce se gres spricanje oblakov pa verjetno kupis kaksno manj cisto varianto v vecjih kolicinah in bi morala zadeva biti se cenejsa. A je to drago al ne pa ne vem, ker za ene spojine placam vec kot 200eur za 1mg :)


Če katerokoli cifro ven vržem se bom zlagal, ker se nisem nikoli ukvarjal z nabavo. Ampak mislim da se uporablja 5-10% raztopino AgI, pa v dveh urah se je porabi 40 litrov, kar znese par kg AgI. Uporablja se še tudi nekakšne plamenice, ampak zgolj če zmanjka tekočega agregata (ker so plamenice še dražje). Zagotovo pa ne veljajo tiste laboratorijske cene, smo zadovoljni z manjšo čistočo ;)

Kolikor razumem delovanje AgI v nevihtnih oblakih se gre zato, da AgI deluje kot kondenzacijsko jedro.


Tako, pri zgorevanju v plamenicah (raztopina AgI v acetonu) nastanejo drobna kondenzacijska jedra, ki večejo veliko več vode, kot tehtajo sama. Če kdaj po posipavanju nabereš drobno točo in pustiš v kozarcu, da se stali, lahko opazuješ te drobce.

Ja, ampak trik je v tem, da se oblak sproti "polni", z vlažnim zrakom iz okolice. Kar pomeni, da bi moral oblak ves čas posipati. Skratka, ni dovolj, da enkrat vržeš vanj srebro in je mir.


Se polni, res je. Ampak niti približno tako hitro, kot po obdelavi razpada. Kumulunimbusi, ki tolčejo po naših krajih (od Slovenj Gradca do Prekmurja) navadno nastajajo v okolici Celovca, oziroma že prej (včasih že v Italiji). To zna trajati od dveh ur pa do celega dneva, in večja kot je temperatura pri tleh in nasičenost z vlago, hitreje raste in višji je. Z posipavanjem dosežeš ravno to, da mu 'odklopiš napajanje' (sipa se tam kjer so vertikalni vzgonski vetrovi, da jodid potegne v oblak). Drobne kapljice postanejo pretežke, da bi jih dvignilo na 10-15 km in padejo na tla (če imaš srečo niso šle dovolj visoko, da bi zmrznile).

Se pa v praksi dogaja, da Avstrijci sipajo ko nori in k nam pride močno oslabljen oblak, potem pa se spet ojača, ko končajo. Zato pa sodelujemo in ga na meji prevzamemo od njih (je dogovor da lahko letimo 5 km na njihovo ozemlje in oni 5 km na naše).

Okapi ::

Ampak niti približno tako hitro, kot po obdelavi razpada
Jaz sem imel v mislih delanje dežja ali snega (s tem se je tema začela), ne obrambe pred točo. Ta ima druge probleme;)

O.

edge540 ::

Aja :) Ja res je ;) Meni se zdi za delanje dežja/snega malo vse skupaj nesmiselno..zgleda da je mogla bit fajn suša...

Steinkauz ::

Bi blo predrago, če bi tolk stresal, da bi lahko koga zastrupilo.


Na kitajskem niti ne...

Vikking ::

Tole kitajsko spreminjanje vremena, je enaka borbi proti toči.

username ::

Ampak kolikor vem, to ni neka strašna znanost, Rusi to že dolgo počnejo okoli Moskve vsako leto pred prvomajsko parado, da bi imeli 1. maja sončno...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

edge540 ::

Saj ni znanost, samo denar rabiš. Komunistom pa nikoli ni bil problem dajat denarja za kazanje mišic>:D

jype ::

username> Rusi to že dolgo počnejo okoli Moskve vsako leto pred prvomajsko parado, da bi imeli 1. maja sončno...

Ja, pa še zdej nimajo vsako leto sončno :)

gruntfürmich ::

itq da se da spreminjat vreme lol
kaj pa mislite da smo delali 100 let? sedel v cerkvi in molili za dež???

vreme ni nič drugega kot vlaga v zraku, to pa komunisti že leta spretno kontrolirajo za 1. maja...
in ni vrag da se tega ne da tudi kontrolirat z EM valovi (haarp anyone:))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

antonija ::

Vreme zna bit se mickeno vec kot pa samo vlaga v zraku. Ni nujno, je pa cisto mozno.

Pa do zdaj se noben ne uspeva vremena kontrolirat 100%. Ubistvu je % uspesnosti (brez PR bullshita) precej nizji.

Kaj tocno bi ti delal z EM valovi? Kater del spektra bi sploh uporabil in kaj hoces z njim doseci?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

joze67 ::

A majo Kitajci svoj koledar?

China is planning a massive parade, song and dance performances and fireworks at Tiananmen Square on October 1 to mark the day when revolutionary leader Mao Tse-tung proclaimed the state's founding in 1949.


Snežilo je menda na 1. november.

Okapi ::

Ups, pa res.;((

O.

gruntfürmich ::

Kaj tocno bi ti delal z EM valovi? Kater del spektra bi sploh uporabil in kaj hoces z njim doseci?

pred leti se je dosti pisalo o tem projektu in menda naj bi tudi želeli američani malce na vreme vplivat. več pa ti res ne vem povedat.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Droni za zaščito proti toči

Oddelek: Problemi človeštva
335826 (4574) Utk
»

Je mogoče spreminjati vreme?

Oddelek: Znanost in tehnologija
102453 (1545) Iatromantis

Chemtrails - reakcija na sončni svetlobi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11410113 (8265) imagodei
»

Toča: 08.08.08 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
717780 (5267) JanK

Več podobnih tem