» »

Izšel Ubuntu 9.10

BlaY0 ::

Ahh, tole vse skupaj kaže na to, da ima folk preveč cajta in si gre nameščati novo distribucijo Linuxa oziroma novo verzijo Windowsa.

Kaj pa če bi se počasi umirili, in začeli nekaj uporabljati in ne samo preizkušati.

Zakaj gre folk na Windows 7 ali na Ubuntu 9.10? V veliki večini prav gotovo ne zato, ker bi se jim s tem produktivnost kaj bistveno povečala ampak preprosto zato, ker jim je dolgčas.

Tukaj se nekaj prepucavate kateri OS se prej zbuta. Halo, kolikokrat na dan se pa to počne, da je tako pomembno?

Pyr0Beast ::

Ene 5x.+ Ampak zakaj bi čakal po nepotrebnem, če to ni treba.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

poweroff ::

BlaY0 - meni se je s prehodom na Linux produktivnost bistveno povečala. Nimam več težav z virusi in nimam potrebe po nameščanju gonilnikov. Z updatanjem na novejše release pa pridobim na hitrosti in stabilnosti. Konkretno prehod na Karmic se mi je izplačal predvsem zaradi večje hitrosti.
sudo poweroff

BlaY0 ::

Jaz nisem mašine rebotal že vsaj pol leta. Pa ne govorim o kakšnih serverjih (ti imajo itak uptime po 3 in več let) ampak o notebooku in desktop mašini. Vse kar potrebujem mi funkcionira na 8.04. Upgrade na vsako novejšo verzijo distribucije v večini zakomplicira določene reči. Zakaj? Zato ker pri Ubuntuju radi zelo hitro menjajo razne frameworke in backende s tem pa se popolnoma spremeni pristop, ki je potreben za konfiguracijo nečesa. Včeraj SysV, danes Upstart... včeraj HAL, danes DeviceKit. Komu na čast je bilo treba pod nujno zamenjati GRUB pa GDM? Skratka cela zmešnjava za prazen nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

5er--> ::

Ve kdo zakaj je "bash competion in interactive shells" default zakomentirano in moram stvar odkomentirat v /etc/bash.bashrc, da mi začne delat autocomplete v npr. apt-get?

poweroff ::

BlaY0 - če uporabljaš grafična orodja za konfiguracijo, backenda sploh ne vidiš.
sudo poweroff

MrStein ::

Eh, a frontend pa se ne spreminja?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

Jaz sem s karmicom prešaltal z 8.04 predvsem zato, ker sem dobil nov laptop (ki potrebuje bolj sveže jedro). Stari (ki sem ga prodal) še vedno poganja 8.04 in tam deluje vse.

BlaY0 ::

Matthai: Z grafičnimi orodji se večino stvari sploh ne da narediti.

Recimo vzami za primer kar konfiguracijo X strežnika. Od prej imaš custom xorg.conf, nadgradiš distribucijo in ti pol opcij več ne funkcionira, ker so deprecated ali so pa spremenili default. Primer recimo je DontZap... v 9.04 so spremenili default iz false na true v 9.10 je pa čisto deprecated, ker so ga preselili v XKB modul.

Pri meni v takem primeru traja postavitev okolja cel dan ali še več.

jype: no in zdaj recimo poglej primer... za svoj laptop si narediš custom konfiguracijo za HAL in vse ti špila čez HAL. Ne rabiš več laptop-mode, ne rabiš več acpid. Suspend deluje, hibernate deluje, razne tipke na laptopu delujejo, skratka vse deluje. Potem pa nareduš upgrade distribucije na 9.10 in kar naenkrat ti ne dela več suspend. WTF!!?#@! Ja jebiga si rečeš in greš študirat DeviceKit in porabiš dva dni, da zadevo spraviš v stanje pred nadgradnjo.

GDM sem enostavno spravil nazaj na 2.20 ker te grdobe od Karmic-a nisem prenesel, 2.28 pa še nima integriranih tem oziroma uporablja za to GTK.

In cel kup je takih cvetk... enostavno se mi ne splača nadgrajevati zaradi ext4 ali 3 sekunde hitrejšega butanja in lepo čakam na LTS pa še takrat bom prekleto premislil kaj mi bo novi LTS prinesel takega, kar pogrešam v starem.

jype ::

BlaYO> Potem pa nareduš upgrade distribucije na 9.10

Ne razumem, zakaj bi to kdorkoli želel, če mu že prej vse dela.

BlaY0 ::

Saj pravim, jaz tudi tega ne zastopim... ampak folk to počne (in ni jih malo), ker jim je dolgcajt, potem pa jokajo kaj vse jim zdaj ne deluje in jim je prej delovalo.

poweroff ::

Ja ne vem, jaz sem pač tak, da rad živim bolj na robu. In imam tudi prereleased update nameščene. Saj včasih se kaj zlomi, pa potem bugreportam, ampak je tak fajn občutek tveganja... :D
sudo poweroff

BlaY0 ::

Če to delaš po službeni dolžnosti, oziroma si za to plačan potem OK, je pač tvoj džob install/reboot/reinstall. Eni pa ceu življenje ribje paštete probavajo... tko je pač to:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

donfilipo ::

....Pač čakamo kdaj bo zastonj Ubuntu nudil iste užitke kot dragi windows:) In upgradamo vsako menjavo datuma na file-ih:)
....Upgradal iz 9.04 na 9.10. 64bit. Mi jasno ne špila vse. Sistem, ki se je proslavil s trdnostjo in stabilnostjo je majav in muhast:) Flash za silo špila v Firefox 3.5.4...pa zato ne v lepši Operi 10.01 in tudi Chromiumu 4.0.266.0 ne. Jasno tu je pomoč. Na internetu je vse polno namigovanj in rešitev podobnih težav iz podobnih verzij...dotične zame nisem našel. Imaš celo IRC help. Tudi tam rešitve ni. Imaš celo Ubuntu-si. Tam ni nikogar:) Ampak vseeno se bo zgodba odkotalikala po stari poti. Čez 9 mesecev bodo verjetno hrošče polovili....a kaj ko bo na obzorju takrat že Ubuntu 10.04:) In bomo spet naivno preganjali hrošče:)
....In kje vidim res kanček upanja za množično uporabo? Tudi na 9.10 se čisto brez problema igra, recimo malce stara a vendar še vedno dobra, GTA San Andreas. Z malce akrobatike, ker mi Firefox ni več the best, tudi posrfam vse. Pisarna je odlična že gori...in konec koncev sem zelo vesel!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Pyr0Beast ::

9.04 je bil res trd. Sploh kar se je tikalo flasha v browserju. Ni šlo pa ni šlo. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BigWhale ::

Jest sem upgradal zato k je nov splash screen lepsi.

BlaY0 ::

Ma grd je za kozlat:P mogoče primeren za kakšen Rok Otočec... rjav je zadost, samo se kaka blatna bejba bi lahko bla gor...

jype ::

Aja, js mam kubuntu, pr men je vedno lep :)

McMallar ::

@donfilipo:
Jaz sem Flash usposobil tako, da sem z Adobe Labs potegnil beta flash za x64. Ko ga razpakiraš dobiš eno .so datoteko, ki jo prestaviš med plugine. Restartaš Opero in voila.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

hamax ::

Jaz ostajam na 32bit samo zaradi flasha. Zalostno ampak resnicno.
Je pa zelo lepo slisati, da Adobe koncno pripravlja 64bit flash za linux.

Aston_11 ::

Meni se mi zdi, da mi na 64bit dela flash, ki je bil ponujen izmed treh možnosti. Menda, siher itak nisem...

jype ::

Flash dela, ker je zawrappan.

V 9.10 celo s pulseaudio super dela.

hamax ::

Sej je tudi v 8.04 ali kje sem ze probaval 64bit delal, samo obupno pocasi. Ce so to porihtali potem pa super.

kopernik ::

Ker je Ubuntu 9.04 tu crknil. 9.10 pa ne več.

Azgard pa ima v teoriji prav, samo v praksi žal ne. Multicast ne deluje spljoh.


Mi lahko kdo pove, kakšna je teorija multicastinga v ipv6 ? Ker multicasting deluje prav spodobno že mnogo let.

EDIT: Sem že sam našel na wikiju. Očitno gre za to, da do sedaj to ni bilo del standarda, čeprav se je na veliko uporabljalo. Tudi jaz sem s tem dosti delal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Daedalus ::

Jaz ostajam na 32bit samo zaradi flasha. Zalostno ampak resnicno.
Je pa zelo lepo slisati, da Adobe koncno pripravlja 64bit flash za linux.


Dela 64 bitni flash... vsaj za osnovne potrebe ala youtube...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Hm men tud youtube dela.

hamax ::

Youtube ja, recimo daily show mi je pa tok stekal, da je bil negledljiv. Morda so to v novejsih sistemih popravili, ne vem.

Daedalus ::

Mah, "inštalirat" moreš .so direkt s strani Adoba... deb paketki v ubuntuju so wrappani 32bitni plugini.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

donfilipo ::

Dela zdaj Flash v Ubuntu 9.10 64bit's, sem ga samo pustil v kujanju:) Če to ne bi pomagalo, bi upošteval še nasvete. Da je program muhast se vidi po tem, ko ga pustiš kujati, pa se sam popravi:)

Joke beside, odinštaliral sem tisti free flash player in viola: firefox 3.5.4 in Chromium 4.0.266.0 ubogata, AMPAK seveda le, če izklopiš compiz wobbly efekte:) (Sicer gumba pause/play ne 'dosežeš':) Ampak sem optimist. Ko bodo povezali prave cake, bo delalo vse.
Zdaj me že matra, da bi povzel McMallerjev nasvet in usposobil še Opero 10.01...ampak, pri taki muhavosti se bojim, da ne bi pokvaril še to, kar sem dosegel:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

McMallar ::

Po mojem ne boš pokvaril nič. V najslabšem primeru odstraniš .so datoteko.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

zee ::

Ma ne vem, kaj počnete. Sam uporabljam Adobov Flash na 64-bitnem Linuxu že kar nekaj let. Za strani, ki jih obiskujem, zadeva dela brez problema.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Midnas ::

Sem stestiral 9.10 na štirih amd računalnikih. C'n'Q ne dela samo na prvem. Očitno sem imel smolo izbiri računalnika za Ubuntu in ga samo plata serje ali pa ni podprta dovolj. Bog si ga vedi :)

zee ::

Mogoče bo zadeva začela delat po kakšni nadgradnji kernela.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

donfilipo ::

McMallar>> Po mojem ne boš pokvaril nič. V najslabšem primeru odstraniš .so datoteko.

Jap dela vse...skoraj 100%. Vendar trdim, da je greška globlje kot v tistem 'flashplayer.so'. Sem ugotovil, da čisto solidnega dobiš ob nadgradnji. Samo potem se splet okoliščin zaštrika;) V glavnem ne mešajte dreka z dodajanjem free flash playerja:) Dokazati se mi ne ljubi:) Sem pa zdaj srečen, ker imam malce drugačne farbice, najnovejši OS in vse spet dela tako kot mora. (Če izvzamem compiz wobbly efekte, ki potem povzrožijo neodzivnost flash playerja:)
Ampak tudi to bo po moje urejeno.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Elyon8472 ::

Hello

Morda moje vprašanje res ni na mestu oz. v tapravi temi, vendar se mi zdi da mi boste znali pomagati. Na svojem prenosnem racunalniku imam Windows 7...no in ker so vsi govorili kako kul je novi Ubuntu sem se odlocil da ga sprobam. Zadevo sem instaliral v Windowsih s pomocjo wubi programa na loceno particijo. Vse je potekalo super fino fajn, lepo mi je naredilo dual boot itd. Navdusen sem na Ubuntujem, vendar imam sedaj eno veliko tezavo. Ce grem iz Windowse v Ubuntu je vse vredu, ko pa grem obratno in zazenem Win 7 pa se mi zadeva ne z boota. Comp resetiram, Win 7 mi ponudi repair in potem melje. Rece da je vse ustimano, zazenem Winse normalno in spet ni, resetiram, dam repair, normalen zagon, spet nic....nato nekako cetrtic uspe priti v Windowse brez vecjega problema (zgleda da potem repair-u le klikne kaj naj popravi). No, s tem sem mislil da je vse vredu. Pa ni. Spet ne morem priti v Windowse. In sedaj, ker z Linuxo in terminalom ipd. se nikoli nisem imel opravka, me zanima ce mi vi struckoti lahko pomagate pri tem, oz. ce se tega ne da popravit, me zanima ali mi odinstalacija zbrise potem tudi boot loader oz. kakrkoli je ze potrebno da se potem Winsi pozenejo.

Hvala za odgovor in se seenkrat oproscam

LP

donfilipo ::

@Elyon8472
Tole je boleča točka in se je Ubuntu zaveda že dolgo, po moje. Tudi sam sem to nekje zasledil in se bal, da ne bi popolnoma ostal brez dual boota, zato sem šel na Ubuntu IRC in spraševal, pa se ni nihče javil:) Ubuntu nima veliko denarja in res glomaznega supporta, zato pa ima množico navdušenih entuziastov, ki praktično za zadevo delajo zastonj. Tako sem seveda namesto, da bi me posvarili, tudi sam obstal pred mežikajočo črtico na črnem ekranu in sem že mislil, da je Ubuntu za postrelit:) Ampak potem sem pritisnil najprej repair in je šlo, nato pa katerokoli tipko in meni gre mašina naprej v dual boot. To zame zadošča:) Imaš pa seveda na netu kar nekaj rešitev, ki te bodo potegnile v svet, ko je bilo še bootanje računalnika umetnost:) Pa oblilo veselja:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Daedalus ::

Zakaj gre folk na Windows 7 ali na Ubuntu 9.10? V veliki večini prav gotovo ne zato, ker bi se jim s tem produktivnost kaj bistveno povečala ampak preprosto zato, ker jim je dolgčas.


Eni pa zato, ker so vezani na Windows platformo, pa so katastrofo od Viste preskočili, XP-jev pa ne gre več tlačit na i5 mašine s po 6GB rama. Linux pa zaradi programja, ki se uporablja, ni opcija. Mah, še windows programje ne dela vedno...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Ce grem iz Windowse v Ubuntu je vse vredu, ko pa grem obratno in zazenem Win 7 pa se mi zadeva ne z boota. Comp resetiram, Win 7 mi ponudi repair in potem melje. Rece da je vse ustimano, zazenem Winse normalno in spet ni, resetiram, dam repair, normalen zagon, spet nic....nato nekako cetrtic uspe priti v Windowse brez vecjega problema (zgleda da potem repair-u le klikne kaj naj popravi). No, s tem sem mislil da je vse vredu. Pa ni. Spet ne morem priti v Windowse. In sedaj, ker z Linuxo in terminalom ipd. se nikoli nisem imel opravka, me zanima ce mi vi struckoti lahko pomagate pri tem, oz. ce se tega ne da popravit, me zanima ali mi odinstalacija zbrise potem tudi boot loader oz. kakrkoli je ze potrebno da se potem Winsi pozenejo.

Hum, se pravi, če v boot meniju zaženeš (bootneš) Linux, se normalno naloži, če izbereš Windows, se pa noče?

Po moje ima W7 kakšne težave z bootloaderjem. Morda ga celo moti spremenjena particija (dvomim, lahko pa daš izvajati preverjanje particije).

Tule je nekdo imel podobne težave: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour...

Kot kaže bug še ni bil dokončno razrešen. Žal ti težko kaj bolj pomagam, ker W7 nimam.
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

Daedalus ::

W7 si naredi ločeno 100MB particijo na začetku diska. Vsaj RC dela tako... in zna biti, da je kaj s tem. Winsi so do zdaj ponavadi sedli vedno na prvo particijo (drugače so znale biti težave), pa so pri MS uvedli ločeno "boot" particijo, da lahko sistem vržeš kamorkoli na disk. In zelo možno, da tega spremenjenega vedenja grub še ne obvlada najboljše in dela težave. Lahko da mam kompletno narobe, ker so moje trenutne w7 izkušnje še precej omejene in vezane na windows only okolje. Bom danes malo pobliže pogledal...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Kdo se je že hvalil z Windows firewallom, kako super da je?

No, kaj pravite na tole?
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

Liker ::

Glede W7 in grub-a.
Očitno je kar nekaj težav. Sodelavec je imel W7, in je potem na drug (fizičen) disk namestil še Ubuntu 9.10 in rezultat je bila uničena NTFS particija od W7.
Tako da se jo ne da popraviti, niti mountati, etc ...
Podatke je sicer rešil, a je bentil nad tem ker bo moral spet urejat disk - namreč drevesna struktura se ni ohranila, nekaj projektov pa tudi ni imel na nešem SVN strežniku (kar je čisto njegov FAIL).
Mogoče samo malo opozorilo, za tiste ki imata W7 in si želite Ubuntu 9.10 - bolje je namestiti bootloader na kak USB ključ.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Liker ()

kopernik ::

Samo zakaj bi se v tem primeru uničila ntfs particija ? Ok, da se kaj sfiži pri bootanju ... to se je že zgodilo in ne samo enkrat. Ne zdi se mi logično. Je pa zanimivo oz. zaskrbljujoče za marsikaterega uporabnika, ki ne backupira svojih podatkov.

terryww ::

tud fixboot, fixmbr, checkdisk, recover partition table ne pomaga?
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

BigWhale ::

Glede W7 in grub-a.
Očitno je kar nekaj težav. Sodelavec je imel W7, in je potem na drug (fizičen) disk namestil še Ubuntu 9.10 in rezultat je bila uničena NTFS particija od W7.
Tako da se jo ne da popraviti, niti mountati, etc ...


Tole je predvsem nepreverjena informacija tipa babacula-babarekla. Meni stvari lepo laufajo na tocno taki konfiguraciji, kot si jo ti opisal. Na primer.

Aston_11 ::

Meni tudi taka konfiguracija dela b.p., je pa res treba biti previden, kam inštaliraš ubuntu, ker, kot pri windowsih, je tudi tu treba paziti, da se vsega ne sesuje v brez veze. Navodila pa to, kar pride zraven.

Liker ::

BW: facti bruti.
Kaj je tip zašuštral ne vem, glih nek expert ni, ampak saj načeloma je vse tako preprosto da sklepam da ni ravno odkljukal kakšne "destroy all my data" opcije. Poleg tega je imel prej 9.04, in je tisto pobrisal in nadomestil z 9.10.

jmakov: NTFS particija je zmanjšana za dobrih 50M in to na začetku - ne verjamem da bo kak repair tu deloval. Je pa sedaj tam "unused space".
Možno tudi da se je winsom kaj zbledlo, ampak potem gre za čudovito naključje.

Sicer pa meni že od vsega začetka stvar sliči na PEBKAC, kar samo pomeni da installer še ni 100% fool proof ;)

Po njegovih besedah "je pri vsem dal samo naprej", kar ga je spraševal sistem.

donfilipo ::

BigWhale>> Tole je predvsem nepreverjena informacija tipa babacula-babarekla. Meni stvari lepo laufajo na tocno taki konfiguraciji, kot si jo ti opisal. Na primer.

Ma jok. Sam sem videl na lastne oči. Če nameščasš sistem, naj piše: samo za BigWhale-ja in prijatelje ali pa še bolj pošteno svarilo, da imajo z določenimi konfiguracijami probleme. Kot sem že dejal: windows 7 in ubuntu 9.04 inštaliran wubi. Pesmica. Delalo da bolje ne more. In čisto dovolj, da ohraniš oko, na OS-u, ki je brez dvoma občudovanja vreden! Že zato, ker je zastonj!
Nadgradnja Ubuntuja 9.04 na 9.10 in po reštartu imaš samo utripajoči črni kurzor. Na srečo je pri meni pomagalo pritiskanje na F11 in pozneje sem se oddahnil, ko sem ugotovil, da gre naprej z vsako tipko....a nekaj sekund je bilo pa res nočna mora! In čisto možno je, da je kdo reševal zadevo drugače in uničil particije, ali pa da mu F11 in druge tipke ne pomagajo. Ne vem. Kar sem bral, problem obstaja, očitno ne pri vseh, a dokler ni rešen, bodite vsaj POSVARJENI!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

McMallar ::

Jaz tudi imam na enem disku W7 na drugem pa Ubuntu 9.10 in dela vse brez problemov. Edino kar je, moram vedno popraviti GRUB, saj mi za Windowse izbere napačen disk in moram popraviti s hd(1,0) na hd(0,0).
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

BigWhale ::

Hm, jaz sem do sedaj naredil stiri installacije. Od tega je bil en upgrade, pa ni blo nobenih problemov. Je pa imela ena kolegica tezave, ker je sama nekaj brisala particije in jih potem spet dodajala.

Nevem.

PS: S tem, da je imela tezave z nedelujocim bootloaderjem ne z izgubo podatkov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Mavrik ::

BigWhale: A pa je kateri izmed teh sistemov uporabljal Win7 GPT shemo (tisto ko ustvari 100MB particijo na začetku z boot loaderjem)?
The truth is rarely pure and never simple.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
17033597 (28096) poweroff
»

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
495582 (3656) Bistri007
»

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
335216 (3437) BlueRunner
»

Launchpad izdan pod odprtokodno licenco

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
53520 (3122) PaX_MaN
»

Izšel Ubuntu 7.10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
839125 (9124) kriko1

Več podobnih tem