» »

Shakire piratiziranje ne moti

1
2
3 4

PaX_MaN ::

Če ga ukradeš kršiš samo 'materialne' pravice kot pri navadni kraji. Če ga še predvajaš pa kršiš še avtorske pravice, saj nimaš legalnega dela.

Aha, potem drugega ne moreš delati brez prvega.
Nimaš računa? KRADLJIVC!

Icematxyz ::

Problem piratiziranja je zato ravno pri malih tržiščih, kot je na primer naše, ker je lahko piratiziranje razlika med preživetjem in nepreživetjem.


S tem se ne strinjam. Argumenti:

-prodaja ploščkov posameznikom je le eden od virov zaslužka
-v končni fazi imamo SAZAS ki bi verjetno obstojal tudi če bi dokazali da obstaja neupravičeno
-glasbenih skupin na našem področju je za moje pojme ogromno (pustimo kvaliteto)
-kdor naredi kaj ki se dobro trži ker si tega ljudje želijo (glasba ali programska oprema) še nisem slišal da bi bil lačen in reven?

Pač če hočeš biti pevec veš kakšni so pogoji in v kaj se spuščaš. In to se ne bo spremenilo. Če si sposoben boš bogat (če ti je denar motiv). Piratstvo gor ali dol. Če si pa šalabajzer pa nima piratstvo s tem nič. Če ti mora pevsko kariero nekdo financirati. Moraš se vprašati zakaj je temu tako.

Piratstvo kot ga poznamo danes je že skrajen čas da se začnemo o njem pogovarjati drugače. Ker če ne se v bistvu samo slepimo in dopuščamo še večje zlorabe in raznorazne kvazi agencije ki izkoriščajo to nišo zaradi lastnih zaslužkov ne pa neke pravičnosti.

Evo recimo nekako tako. Naj preganjajo tistega ki se gre s tega posel. Drugim pa že naj nehajo srat in se sprenevedati da bodo karkoli spremenili.

Nič nimam proti širjenju zavesti da če kupiš CD nekega avtorja da ga s tem podpiraš. Neko govorjenje da ker si snameš kak MP3 ali program z interneta pa da zato kradeš pa je neumnost.

PaX_MaN ::

spet ta papagaj

Hja, nekdo z nadimkom NeumniUkec344 je povedal, da je program preko neta skopiral od nekoga z vzdevkom PyroBeast. Ta tule pravi, da lahko program skopiraš le, če ga bodisi kupiš, bodisi 'materialno' ukradeš. Prav, naj pokaže račun - če ga ima, ga bomo jahali za kršenje avtorskih pravic, sicer za oboje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Icematxyz ::

Zavoljo debate. Osebno se mi zdi problematično urejanje dostopa do te mase podatkov.

Nekako takole če nastavim 2 skrajnost:

-Možnost a:
Internetna stran ali program ki omogoča povezavo v neko omrežje za izmenjavo in to je to.

-Možnost b:
Internetna stran ali program ki omogoča povezavo v neko omrežje za izmenjavo z namenom služiti denar.

Iz prejšnjega posta bi morda rekel isto:

Naj preganjajo tistega ki se gre s tega posel.


Se pravi če preganjajo TPB ker mastno služi me ne moti. Če preganjajo TPB z namenom izkoreniniti "kriminal". Se pravi da je kriminalec vsak ki je snel z interneta MP3 datoteko ali kakšen program. S tem pa se pač ne strinjam.

In seveda še morje drugih možnosti je. Od tega kaj počne Google z storitvijo Youtube (pa čeprav le za del sveta) do novih stvari ki še sploh niso odkrite. In bolje je usmerjati energijo v nove rešitve kot pa ustanavljati agencije ki hočejo kriminalizirati praktično slehernega uporabnika interneta. Motiv pa verjetno vidijo v tem da mastno služijo in ne v razmisleku o tem kaj je pravično in prav.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Prosim brez osebnih obračunavanj.
Ok.

Aha, potem drugega ne moreš delati brez prvega.
Ne, ne moreš.

Nimaš računa? KRADLJIVC!
Elaborate.

Vsekakor. Pri mali prodaji je zaslužek avtorja bolj bogi, pri 100.000+ prodanih cedejih se pa že nekaj nabere.
Pa vseeno trgovina dobi več od marže kot pa avtor od 'royalities' :)

Problem je, ker ti avtorji delajo takorekoč za industrijo in ne zase.

Hja, nekdo z nadimkom NeumniUkec344 je povedal, da je program preko neta skopiral od nekoga z vzdevkom PyroBeast.
False charges ! Imam vso programsko opremo legalno - OO/Ubuntu/Xp.

Ta tule pravi, da lahko program skopiraš le, če ga bodisi kupiš, bodisi 'materialno' ukradeš. Prav, naj pokaže račun - če ga ima, ga bomo jahali za kršenje avtorskih pravic, sicer za oboje.

Zdaj mi pa povej kje sem povedal kaj takega;
"da lahko program skopiraš le, če ga bodisi kupiš, bodisi 'materialno' ukradeš"

Seveda, da te lahko jahajo zaradi obojega. V podjetjih moraš nujno imeti licenco za programe ki jih uporabljaš. Verjetno briga inšpektorje, če je to prišlo iz piratskega CD-ja ali pa iz 'Genuine' platerja, če imaš _plačano licenco_, ali pa si preprosto na vse kompe nasnel win iz istega CD-ja in ima vsak svojo licenco.

Se pravi če preganjajo TPB ker mastno služi me ne moti. Če preganjajo TPB z namenom izkoreniniti "kriminal". Se pravi da je kriminalec vsak ki je snel z interneta MP3 datoteko ali kakšen program. S tem pa se pač ne strinjam.
Se strinjam s tvojim nestrinjanjem. Pa vendar TPB ne služi z nelegalno prodajo opreme temveč in izključno z oglasi.

Motiv pa verjetno vidijo v tem da mastno služijo in ne v razmisleku o tem kaj je pravično in prav.
Motiv vsake korporacije je povečanje moči. Ali skozi spremembo zakonov ali skozi druge represijske načine.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

-prodaja ploščkov posameznikom je le eden od virov zaslužka
A nisem omenil, da imajo muzikanti srečo, ker lahko služijo tudi s špili? Bolj problematični so drugi avtorji. Recimo mali programerji, pisatelji, tudi filmarji na malih tržiščih ...

Pa vseeno trgovina dobi več od marže kot pa avtor od 'royalities'
Lahko si prepričan, da bi vsi raje prodajali mp3-je, direktno v internetu, brez posrednikov. Ampak to ravno zaradi piratiziranja ne gre. No, deloma tudi zato, ker na žalost na internetu še vedno ni mogoče na preprost način prodajati nečesa po recimo pol evra. Če bi recimo lahko en ogled na youtubu zaračunal 5 ali 10 centov, brez komplikacij za kupca in velikih provizij za prodajalca, bi bilo marsikaj precej drugače.

O.

ahac ::

Lahko si prepričan, da bi vsi raje prodajali mp3-je, direktno v internetu, brez posrednikov. Ampak to ravno zaradi piratiziranja ne gre.

Ne. To ne gre zarad založb, ker še vedno predobro služijo z prodajo CDjev.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Pyr0Beast ::

Načeloma avtor, potem ko je prodal pravice do uporabe in reprodukcije njegovega dela nima več pravice do razmnoževanja ali prodajanja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Samo če bi lahko sam prodajal, jih ne bi prodal založbi. Avtorji založbe potrebujejo deloma zato, ker nimajo denarja, da bi založili za stroške produkcije (in reklame), deloma zato, ker je tveganje za posameznika preveliko, tudi če ima denar (založba lahko z enim uspešnim projektom pokrije dva neuspešna, ker mimogrede tudi prispeva k višji ceni cedejev), in deloma zato, ker imajo založbe prodajne kanale.

Vsaj ta tretji vzrok bi s prodajo v internetu odpadel, produkcija pa je tudi čedalje cenejša (čeprav je, resnici na ljubo, bolj problem v znanju kot v tehniki).

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Icematxyz ::

A nisem omenil, da imajo muzikanti srečo, ker lahko služijo tudi s špili? Bolj problematični so drugi avtorji. Recimo mali programerji, pisatelji, tudi filmarji na malih tržiščih ..


Ja saj prodaja solate in čebule na manjši neperspektivni tržnici je tudi mučna. Pa vendar ljudje to počno? In pobitje vseh srn in zajcev in voluharjev ki jim kakšno povrtnino odščipne ali ustanovitve agencije ki lovi škodljivce (zraven lovcev) tega problema ne bo rešila? V vsakem primeru bo to mučno početje pa če bo pridelek 100% ali 40%?

Kaj je mali programer? Nekdo ki nima ambicij ali želje ponuditi svojega programa na spletu? Mali filmarji? A to misliš filmarje ki snemajo male filme - filme ki so prikrajšani?

Če ti je interes komercialna dejavnost in ne uspevaš (preživeti) se moraš vprašati v prvi vrsti zakaj uspeva konkurenca. Ne pa trditi da je kriv pirat za to da ti ne preživiš.

Jaz tudi ne morem začeti izdelovati lesenih žlic kar tako ker sem se odločil če tržišče pokaže da vsi hočejo kovinske žlice. In se potem čuditi zakaj ne preživim. Mura tudi ne more več preživeti 3000 delavk ampak le 1000. Pa dvomim da so za to krivi tisti ki ponarejajo znamko Mura.

Se pravi če hočeš kot pevec ali programer ali filmar se s tem preživljati moraš se prilagoditi tržišču in delovati po tistih zakonitostih. Kod da svet ne pozna bogatih pevcev, programerjev in filmarjev?

Če pa misliš da je piratstvo krivo da ti ne moreš preživeti potem pa si narobe razlagaš določene zadeve ali pa stvari počneš popolnoma napačno. In imaš dve možnosti. Ali odnehaš in se prekvalificiraš ali pa se raje preživljaš s čim drugim to dejavnost pa opravljaš ljubiteljsko. Kriminaliziranje slehernega uporabnika interneta takšnim ljudem prav v ničemer ne bo izboljšalo pozicije. Kvečjemu bo kakšna agencija dobila več centov od vsakega prodanega praznega ploščka. In zanima me kdo potem ima spet kaj od tega in zakaj (za koga) je to dobro. Ampak to je že druga zgodba.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Drugače pa še to. V kateri dejavnosti je pa prizaneseno "majhnim"? Karkoli počneš s komercialnim namenom moraš se zadeve lotiti na način da "temelji" vzdržijo in da je zadeva realna. V vsaki dejavnosti je tako in je težko preživeti z majhnimi projekti. Brez skrbi da veliki poskrbijo za to. Če so tvoja primarna skrb manjši projekti in subjekti na tržišču potem se raje kot proti piratom zavzemaj in išči rešitve ki so pravične in prave za to da bodo manjši projekti in subjekti zaščiteni pred velikimi in da boš namesto asimilacije in monopoliziranja zagotavljal z regulacijo zdravo konkurenco. Bistveno bolje kot lov na čarovnice in uvajanje sistemskih rešitev ki so morda majhnim celo v škodo če so tako nastavljene.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Ja saj prodaja solate in čebule na manjši neperspektivni tržnici je tudi mučna.
Še posebno, če ti pol pridelka pokradejo, in to je bistvo vsega. In potem se ljudje pritožujejo, da uspevajo samo velekorporacije, krivi za to pa so sami.

Več kot očitno ne razumeš problema malih trgov, kot je naše. Vzemimo za primer prevod neke knjige. Stroškov s tem imaš recimo 10.000 EUR. Da se ti pokrije, bi moral prodati 1000 izvodov po 10 EUR (zanemarimo sedaj davke, marže in podobne zadeve, cifre so zgolj za ilustracijo). Če zaradi digitalnega piratstva prodaš 2000 izvodov namesto 5000, ni panike, še vedno se ti splača. Ampak če pa zaradi piratstva ne moreš prodati 1000 izvodov, ampak samo 500 (in pri tem je čisto vseeno, a je piratskih kopij 500 ali 5000), se prevajanja sploh ne boš lotil (ali pa se ga boš lotil prvič in potem ne več). Slovenska kultura je torej osiromašena.

Enako velja še za marsikateri izdelek. Saj prevajalec ali programer bo že poskrbel, da bo preživel, s prevajanjem kuharskih knjig recimo, ali programiranjem glavnih knjig, ampak družba kot takšna je zaradi piratstva na slabšem.

Če tega ne razumeš, pač ne razumeš, jebiga, saj nisi edini.

O.

Icematxyz ::

Preveč linearno razmišljaš. So pa začuda knjige in tiskani časniki kjer imaš vso njihovo vsebino tudi na spletu komercialno uspešni?

Kako le? Verjetno za to ker je nekdo izpeljal projekt kateri bo ga preživel na temeljih ki mu to omogoča? Ni pa se lotil komercialno zadeve za katero ve da ne bo prodal niti 500 izvodov in pričakoval da bo se tako preživljal? Pa naj bo zaradi piratstva, konkurence ki je boljša ali kakšen drug razlog.

Tako kot ne more branjevka dati cene čebuli 10 evrov/kilogram (da bi ji morda zneslo za minimalno mesečno plačo) ker jo ima hofer po 0.50 evra. V tušu pa jo celo 10kg dobiš zastonj če kupiš za 20 evrov?

Torej zakaj pa so nekatere tiskane knjige komercialno uspešne in imamo bogate "izdelovalce" knjig in so plačane marže in davki in...

A je res problem piratstvo ali to da pač tvoj projekt ni tržno zanimiv da ne uspeš? A meniš da če bi bilo piratstvo na stopnji 0 pa da ne bi imel takšne inflacije knjig na neko temo da spet ne bi prodal več kot 500 izvodov knjige? In spet ne bi mogel preživeti. Le veliki bi lahko? Problem majhnosti ki ne omogoča preživljanja ni v piratstvu ampak v napačno zastavljenem projektu že v osnovi.

Karkoli je razlog. Ali piratstvo ali inflacija knjig, pesmi in programov (ki jih morda tudi producirajo veliki) ki zbija ceno in pomen in zmožnost preživljanja majhnim ni pomembno. Pomembno je da se majhni takšnih projektov ne lotijo ker niso ekonomsko opravičeni in ne zmorejo zagotoviti preživetja.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Saj dobiš finančno inekcijo če se potrudiš za njo, od ministrstva za kulturo etc.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Pač vam določene zadeve niso jasno, kaj čmo. Za začetek ne razumete, da tržna uspešnost ni enaka s koristjo za družbo. Tržno uspešna oddaja je recimo Na zdravje ali tista od Maria v nedeljo, Resnična resničnost ali pa Rončelove glasbene oddaje pa niso bile, ker so zanimale premalo gledalcev. Kaj od tega je bolj koristno?

Na majhnem tržišču marsikateri sicer koristen projekt ni tržno uspešen. Če je vmes še piratstvo, je takšnih "tržno neuspešnih" projektov še toliko več.

Država lahko daje nekaj subvencij, ne more pa financirati vsega, predvsem pa je neumno, da financira nekaj, kar bi se lahko preživljajo samo od sebe, če bi bilo piratstva manj.

O.

Pyr0Beast ::

Država lahko daje nekaj subvencij, ne more pa financirati vsega, predvsem pa je neumno, da financira nekaj, kar bi se lahko preživljajo samo od sebe, če bi bilo piratstva manj.
To je kvečjemu špekulacija. Boš rekel da bi se Fredi Miller še danes ukvarjal z glasbo, če bi bilo manj piratstva ? >:D

Slabih stvari nobeden ne kopira, ni v interesu. Pričakovati, da bo nekdo to kupil je še bolj naivno.

Saj tudi v podjetjih se dokonča komaj 20-30% projektov, pa je redkokdaj vzrok temu pomanjkanje financ.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

To je kvečjemu špekulacija.
To ni nobena špekulacija, ampak dejstvo. Že v računalništvu je precej stvari, ki jih zaradi piratiziranja nimamo v slovenščini, oziroma lokaliziranih. In precej, ki so dražje, kot bi bile sicer.

Drug primer so e-knjige, ki jih slovenske založbe prav zaradi piratov ne izdajajo. Lahko si prepričan, da bi večina novih knjig v slovenščini bile na voljo tudi v e-obliki, po nižji ceni kot papirnate, če bi ne bilo piratov.

O.

BaToCarx ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

techfreak :) ::

Drug primer so e-knjige, ki jih slovenske založbe prav zaradi piratov ne izdajajo. Lahko si prepričan, da bi večina novih knjig v slovenščini bile na voljo tudi v e-obliki, po nižji ceni kot papirnate, če bi ne bilo piratov.

Kolikor vem, so The Lost Symbol od Dana Browna prodali v večjem številu v e-obliki, kot pa tiskani.

Reycis ::

Enako velja še za marsikateri izdelek. Saj prevajalec ali programer bo že poskrbel, da bo preživel, s prevajanjem kuharskih knjig recimo, ali programiranjem glavnih knjig, ampak družba kot takšna je zaradi piratstva na slabšem.

Če tega ne razumeš, pač ne razumeš, jebiga, saj nisi edini.

O.

Tu se ne strinjam s tebo. Mislim, da je druzba kot celota veliko na boljsem zaradi piratstva.

techfreak :) ::

Kako je na boljšem? Tisti, ki legalno kupijo morajo zaradi piratov plačati več.

Dr_M ::

Tisti, ki legalno kupijo morajo zaradi piratov plačati več.


A si preprican, da bi bili programi, igre, glasba, filmi cenejsi, ce nebi bilo piratiziranja?
Optimisti... Ali pa samo svetovne budale. Kar hocete.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

Drug primer so e-knjige, ki jih slovenske založbe prav zaradi piratov ne izdajajo. Lahko si prepričan, da bi večina novih knjig v slovenščini bile na voljo tudi v e-obliki, po nižji ceni kot papirnate, če bi ne bilo piratov.

Kolikor vem, so The Lost Symbol od Dana Browna prodali v večjem številu v e-obliki, kot pa tiskani.


Pri nas?

WarpedGone ::

Okapi:
A nisem omenil, da imajo muzikanti srečo, ker lahko služijo tudi s špili? Bolj problematični so drugi avtorji. Recimo mali programerji, pisatelji, tudi filmarji na malih tržiščih ..


Muzikanti nimajo nobene posebne sreče. Izbrali so si biznis, zdej ga pa naj lepo furajo po svojih močeh.

Mali programerji, pisatelji in filmarji imaj en drug BISTVENO večji problem od piratiziranja njihovega dela. Namreč, predno se jih začne piratizirat, mora zanje sploh kdo vedet in si želet njihovih izdelkov. PROMOCIJA

Leta 2009 pa malih trgov ni več - obstaja samo en, ki trenutno šteje blizu 8 milijard glav. Majhnost je ostala le še v glavah.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::

To ni nobena špekulacija, ampak dejstvo. Že v računalništvu je precej stvari, ki jih zaradi piratiziranja nimamo v slovenščini, oziroma lokaliziranih. In precej, ki so dražje, kot bi bile sicer.
Vesel bi bil, če mi bi lahko povedal katere to so. Na lokalizacijo se ponavadi izgovarjajo zaradi premejhnega trga, da se jim ne splača.

Drug primer so e-knjige, ki jih slovenske založbe prav zaradi piratov ne izdajajo. Lahko si prepričan, da bi večina novih knjig v slovenščini bile na voljo tudi v e-obliki, po nižji ceni kot papirnate, če bi ne bilo piratov
Moje izkušnje s tem so vedno bile take, da so trgovci popolnoma nepripravljeni, nevešči in negativno nastrojeni, ko si jim to sploh omenil. Piratstvo gor ali dol. Zakaj bi bilo pa kaj bolje, če piratov nebi bilo ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Pyr0Beast ::

Leta 2009 pa malih trgov ni več - obstaja samo en, ki trenutno šteje blizu 8 milijard glav. Majhnost je ostala le še v glavah.
Pa se potem osredotoči samo na slovenski trg. :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Na lokalizacijo se ponavadi izgovarjajo zaradi premejhnega trga, da se jim ne splača.
Ki je zaradi piratstva še manjši.

Zakaj bi bilo pa kaj bolje, če piratov nebi bilo ?
Če bi založbe vedele, da lahko prodajajo pdf-je, brez strahu, da bodo zaokrožili po travnikih, si lahko povsem prepričan, da bi jih. Ne vse, in ne takoj, ampak do danes pa že prav gotovo. Mladinska knjiga bi recimo prodajala e-book readerje z najnovejšimi uspešnicami (izvirnimi in prevedenimi).

Lahko si sicer zatiskaš oči in iščeš 101 drug izgovor, ampak preprosto dejstvo je, da piratstvo v tem pogledu škoduje.
Majhnost je ostala le še v glavah.
Kaj češ, nekaj nas je pač še takih, ki mislimo, da je slovenščina vrednota, ne slabost, ki bi jo bilo najbolje čimprej ukiniti.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

DominusSLO ::

Bravo Shakira!
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Pyr0Beast ::

Ki je zaradi piratstva še manjši.
Kar sploh ni res. Trg je popolnoma enako velik. Povpraševanje pa je lahko, ni pa nujno, manjše. Lahko je tudi večje. Tega ne moreš vedeti, dokler ne poizkusiš.
Sam kupujem knjige le v e-obliki. Če je na voljo ok, če ne, grem dalje. So že zgubili enega kupca.

Lahko se greš tudi ekstremista in začneš govoriti da so knjižnice hudičevo delo in zaradi njih zgubljamo denar, da je to enako kraji etc.

Lahko si sicer zatiskaš oči in iščeš 101 drug izgovor, ampak preprosto dejstvo je, da piratstvo v tem pogledu škoduje.
V tem pogledu. To je eden, kje so še ostali.

In kaj za vraga ti brani, da knjigo spustiš čez OCR in jo vržeš na net ? Za knjigo z 200 stranmi bi potreboval mogoče 10 minut, da bi vse poslikal, nato pa kakšno uro za avtomatsko obdelavo v OCR in predelavo v PDF.
Piratstvo je samo še en izgovor za njihovo nesposobnost. Koliko takih projektov z eKnjigami se je sploh izpeljalo ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

WarpedGone ::

Piratstvo je samo še en izgovor za njihovo nesposobnost

Bingo in jedro problema.
Sposobni so sposobni piratstvo obrnit sebi v korist kot npr. MicroSoft ;)
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Sam kupujem knjige le v e-obliki.
In si se že kdaj vprašal, zakaj jih v slovenščini ni? Majhno tržišče pri e-knjigah ni pomembno, ker založbe ne bi praktično nič stalo na svoji spletni strani prodajati pdf-je.

Lahko se greš tudi ekstremista in začneš govoriti da so knjižnice hudičevo delo in zaradi njih zgubljamo denar, da je to enako kraji etc.
Saj knjižnice res zmanjšajo prodajo za kar opazen odstotek. Ampak to je pač zaradi višjega, družbenega dobra, ki ga deloma kompenzira knjižnično nadomestilo. Avtor dobi četrt evra od knjige in če predpostavimo, da bi samo vsak deseti izposojevalec knjigo kupil, če bi ne bilo knjižnic, so to štirje evri za vsako zaradi knjižnic manj prodano knjigo.

In kaj za vraga ti brani, da knjigo spustiš čez OCR in jo vržeš na net ?
To je piratstvo.

O.

Pyr0Beast ::

In si se že kdaj vprašal, zakaj jih v slovenščini ni? Majhno tržišče pri e-knjigah ni pomembno, ker založbe ne bi praktično nič stalo na svoji spletni strani prodajati pdf-je.
In piratstvo ni dober odgovor na to vprašanje.

To je piratstvo.
Jah, samo potem ne moreš ne-prodajati e-knjig če obstaja tudi drug postopek 'leakanja' knjig na torrente. Poleg tega pa boš zagarantirano prodal vsaj eno izvod e-knjige >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Reycis ::

To ni nobena špekulacija, ampak dejstvo. Že v računalništvu je precej stvari, ki jih zaradi piratiziranja nimamo v slovenščini, oziroma lokaliziranih. In precej, ki so dražje, kot bi bile sicer.
Mogoce je ze res, da imamo kaksno stvar manj prevedeno vendar pa verjetno le zanemarljivo malo stvari ni prevedenih zaradi piratiziranja in so razlogi zato kje drugje. Kar pa se cene tice se pa zal ne strinjam s tabo. Ceno zalozniki postavljajo tako kot mislijo, da jim bo maksimiziralo dobicek pri izdelku. Vpliv piratiziranja je po mojem mnenju priblizno nevtralen, ker tukaj piratiziranje nima samo vpliva, ki ga ti vidis/omenjas. Ti vidis samo: piratiziranje zvisuje cene zaradi manjse pricakovane prodaje. Ampak piratiziranje pa tudi znizuje cene, ker previsoka cena pomeni se vec piratiziranja.

Jaz sem proti preobilnim pravicam avtorjev kot so uzakonjene pri nas in se mnogokje. Problematike se ne da resiti z gonjo proti piratstvu in drakonskimi kaznimi. Bolj ko nas tolces po glavi bolj odporni postanemo in bolj se pomikamo v ilegalo kjer nas bo vedno tezje najti. Treba je spremenit miselnost ljudi. Tudi pri nas so se moralne vrednote v zadnjih letih mocno spremenile in legalna uporaba avtorskega materiala postaja vedno bolj popularna. Kdo pa ima zasluge za to? Vsi pametnjakovici, ki nam tule tupijo, da smo kradljivci ze ne.


Pyr0Beast: Vesel bi bil, če mi bi lahko povedal katere to so.
LOL

Saj knjižnice res zmanjšajo prodajo za kar opazen odstotek. Ampak to je pač zaradi višjega, družbenega dobra....
O.

A se ti zavedas, da jaz piratiziram digitalne zadeve tocno iz istega razloga?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Reycis ()

Okapi ::

Jah, samo potem ne moreš ne-prodajati e-knjig če obstaja tudi drug postopek 'leakanja' knjig na torrente
Ne trudiš se jim pa še sam pomagati.

Kar se programov tiče, pa vprašaj enkrat koga na Amebisu, ali (in kako) bi odstotnost piratstva spremenila njihov način prodaje, cene in razvoj novih izdelkov.


A se ti zavedas, da jaz piratiziram digitalne zadeve tocno iz istega razloga?
Ja, Robin Hood, a se te lahko dotaknem?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

ABX ::

Cerkev je piratizirala knjige tisočletja, pa jo noben ne toži. :)

Okapi pa je malo čudna oseba, me spominja na Don Quixote Don Quixote @ Wikipedia
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Gandalfar ::

Cerkev je piratizirala knjige tisočletja, pa jo noben ne toži. :)


Vir?

ABX ::

Ni bilo mišljeno dobesedno, ampak kot prepisovanje knjig zato da se ohranijo. Kaj veš mogoče čez 100 let bojo ostale samo še DRM free vsebine.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

techfreak :) ::

Drug primer so e-knjige, ki jih slovenske založbe prav zaradi piratov ne izdajajo. Lahko si prepričan, da bi večina novih knjig v slovenščini bile na voljo tudi v e-obliki, po nižji ceni kot papirnate, če bi ne bilo piratov.

Kolikor vem, so The Lost Symbol od Dana Browna prodali v večjem številu v e-obliki, kot pa tiskani.


Pri nas?

Mislim, da na Amozonu. Čeprav jaz sem še vseeno kupil tiskano izdajo, predvsem zaradi tega, ker še nimam e-readerja.

Okapi ::

Vsako knjigo, ki je najmanj dve leti "out of print", lahko povsem zakonito sfotokopiraš za domačo rabo. Vsako knjigo, katere avtor je že 70 let mrtev, pa lahko tudi natisneš in prodajaš.

Cankarjeva dela lahko danes vsak prodaja za svoj profit.

O.

ABX ::

Vsako knjigo, ki je najmanj dve leti "out of print", lahko povsem zakonito sfotokopiraš za domačo rabo. Vsako knjigo, katere avtor je že 70 let mrtev, pa lahko tudi natisneš in prodajaš.

Cankarjeva dela lahko danes vsak prodaja za svoj profit.

O.


hvala za info, tega nisem vedel.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Okapi ::

Mislim, da na Amozonu
Seveda da na Amazonu, v angleščini. Povej katero knjižno uspešnico v slovenščini (napisano ali prevedeno v zadnjih 10 letih), lahko kupiš v e-obliki. In če meni ne verjamete, da so vzrok za to predvsem pirati, lahko mirno vprašate odgovorne na katerikoli založbi.

O.

Pyr0Beast ::

Ne trudiš se jim pa še sam pomagati.
In kako bi jim pa pomagal če kupiš en izvod e-knjige?

Kar se programov tiče, pa vprašaj enkrat koga na Amebisu, ali (in kako) bi odstotnost piratstva spremenila njihov način prodaje, cene in razvoj novih izdelkov.
Kaj bi pri njih spremenilo in na kakšen način ,.. ne, bom raje kar vprašal.

Z slovarji in prevajalci preprosto ne moreš delati dobrega denarja. Njihov SW je crap, zbirke pa zastarele in pomankljive. SSKJ pa imaš tudi na netu. To so dokaj dobri razlogi zakaj ne uspevajo. Piratstvo, pa kaj še.

Ni bilo mišljeno dobesedno, ampak kot prepisovanje knjig zato da se ohranijo. Kaj veš mogoče čez 100 let bojo ostale samo še DRM free vsebine.
Saj bodo. Realnost je taka kruta stvar, kjer preživijo samo vsebine ki so dolgoročno koristne in zanimive družbi. DRM je stvar preteklosti in je čas da se nanjga preprosto pozabi, kot še en propadel projekt.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Njihov SW je crap, zbirke pa zastarele in pomankljive.
Morda, ampak eden od pomembnejših vzrokov za to so pa pirati, ki število prodanih izvodov najmanj prepolovijo, če ne še kaj več. Včasih so ljudje kupovali slovarje, danes jih ukradejo na netu. Lahko si zatiskaš oči, kolikor hočeš, to je kruta resnica.

O.

ABX ::

Njihov SW je crap, zbirke pa zastarele in pomankljive.
Morda, ampak eden od pomembnejših vzrokov za to so pa pirati, ki število prodanih izvodov najmanj prepolovijo, če ne še kaj več. Včasih so ljudje kupovali slovarje, danes jih ukradejo na netu. Lahko si zatiskaš oči, kolikor hočeš, to je kruta resnica.

O.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefo...
Slovar za slovenski jezik 0.1.1

Krademo???
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Pyr0Beast ::

Krademo???
Verjetno res.

Včasih so ljudje kupovali slovarje, danes jih ukradejo na netu. Lahko si zatiskaš oči, kolikor hočeš, to je kruta resnica.
To je samo deloma res. Njih je čas preprosto povozil. Isti izdelek prodajajo že vsaj 10 let, v tem času so razdrobljeno zadevo različnih slovarjev združili v eno 'zbirko' in to je bilo vse. Kje je kakšno sporočanje neznanih besed ustvarjalcem ? Kje so live-posodobitve ?

Da ne omenjamo AmonWin-a. Zadeva je taka polomija da skorajda bruham ko se spomnim nanjo. Aktivacija programa iz CD-ja preko diskete ? Prosim te no ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Krademo??
?OK, a se delaš neumnega, ali ti res čisto nič ni jasno? Prvič, to strogo vzeto ni slovar (govoril sem o slo-ang, nem-slo, ita-slo, slo-fra ... slovarjih), ampak besednjak oziroma črkovalnik.
Drugič, to je v dobrodelne namene odstopljena (ali mogoče z državnim denarjen odkupljena, ne vem točno) starejša različica Amebisovega besednjaka, katerega stroške razvoja in izdelave je v bistvu pokril MS, ker je bil delan za Office.
Ta slovar temelji na slovarju, ustvarjenim za OpenOffice.org, katerega avtorji so:
Amebis, d.o.o.
Tomaž Erjavec
Aleš Košir
Primož Peterlin
Robert Ludvik


Aktivacija programa iz CD-ja preko diskete ? Prosim te no ..
A pa res ne štekaš, da so vzrok za to prav pirati????

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

ABX ::

OK, a se delaš neumnega, ali ti res čisto nič ni jasno? Prvič, to strogo vzeto ni slovar (govoril sem o slo-ang, nem-slo, ita-slo, slo-fra ... slovarjih), ampak besednjak oziroma črkovalnik.

O.


http://www.translate.google.com/transla...

Aktivacija programa iz CD-ja preko diskete ? Prosim te no ..
A pa res ne štekaš, da so vzrok za to prav pirati????

O.


Ne, zato to so krivi avtorji. Pirati grejo mimo tega ko naredijo image diskete.
To samo prepreči da bi Janez ki je zadevo kupil legalno ne more posodit sosedu. Spet se zajebava samo legalne kupce.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

techfreak :) ::

Mislim, da na Amozonu
Seveda da na Amazonu, v angleščini. Povej katero knjižno uspešnico v slovenščini (napisano ali prevedeno v zadnjih 10 letih), lahko kupiš v e-obliki. In če meni ne verjamete, da so vzrok za to predvsem pirati, lahko mirno vprašate odgovorne na katerikoli založbi.

O.

Povej mi, koliko % prebivalcev Slovenije si lasti e-reader?

Okapi ::

http://www.translate.google.com/transla...
In kaj si s tem enim primerom slovarja na osnovnošolski ravni hotel pravzaprav povedati?

Pri čemer bi bilo zanimivo vedeti tudi, kaj dejansko predstavlja njegovo osnovo. So ga pri Googlu naredili iz nič, ali so uporabili piratsko e-različico Gradovega slovarja, ki je že davno izcurljal na net in ga od takrat uporabljajo mnogi spletni in elektronski slovarji, DZS pa ni imela ne volje, ne sredstev, ne znanja, da bi vse te piratske uporabnike preganjala, pa še slovar je itak zastarel.
Povej mi, koliko % prebivalcev Slovenije si lasti e-reader?
E-reader ima kar nekaj Slovencev, predvsem pa živiš v zablodi, če misliš, da se e-knjige bere samo z e-readerji. Na vsakem malo boljšem telefonu jih lahko bereš.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

ABX ::

http://www.translate.google.com/transla...
In kaj si s tem enim primerom slovarja na osnovnošolski ravni hotel pravzaprav povedati?

Pri čemer bi bilo zanimivo vedeti tudi, kaj dejansko predstavlja njegovo osnovo. So ga pri Googlu naredili iz nič, ali so uporabili piratsko e-različico Gradovega slovarja, ki je že davno izcurljal na net in ga od takrat uporabljajo mnogi spletni in elektronski slovarji, DZS pa ni imela ne volje, ne sredstev, ne znanja, da bi vse te piratske uporabnike preganjala, pa še slovar je itak zastarel.
Povej mi, koliko % prebivalcev Slovenije si lasti e-reader?
E-reader ima kar nekaj Slovencev, predvsem pa živiš v zablodi, če misliš, da se e-knjige bere samo z e-readerji. Na vsakem malo boljšem telefonu jih lahko bereš.

O.


Otročji ali ne, je dovolj za 95% Slovencev.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po nizozemski blokadi Pirate Baya promet prek torrentov celo narasel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5825002 (20856) cegu
»

Shakire piratiziranje ne moti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
1568818 (6274) pss-m
»

DRM in še kaj

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
113489 (2922) christooss
»

V Nemčiji 3500 novih ovadb

Oddelek: Novice / Zasebnost
403772 (2372) poweroff
»

What the f--- do you think you're doing? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
645649 (4092) msmiha

Več podobnih tem