» »

nVidia Fermi

nVidia Fermi

Fermi kot Tesla

CEO nVidie

Slo-Tech - nVidiin CEO, Jen-Hsun Huang, je na grafični konferenci GPU Technology Conference v San Joseju predstavil popolnoma novo arhitekturo, na osnovi katere bodo zgrajena jedra s kodnim imenom GT300. Mnoge govorice so se izkazale za resnične, saj bo GT300 močno spremenjen glede na svoje predhodnike, ki so bazirali na jedru G80. V 40 nm jedru bo kar 3 milijarde tranzistorjev (skoraj pol več od ATIjevega RV870), ki večino novosti prinašajo za trg, ki grafične kartice uporablja za preračunavanje podatkov. Na to lepo kaže predvsem podpora ECC pomnilniku, ki je zahteva v superračunalniških in strežniških vodah, kamor očitno nVidia želi prodreti. Samo jedro bo vsebovalo 512 CUDA jeder, ki so razdeljeni v 16 Streaming Multiprocesorjev. Vsak od šestnajstih ima svoj prvonivojski predpomnilnik, medtem ko je drugonivojski predpomnilnik deljen med vsa jedra. Nov čip bo tudi veliko bolj zmogljiv pri računanju v dvojni natančnosti, kar je bila glavna hiba prejšnih nVidiinih jeder. V primerjavi z GT200 serijo grafičnih procesorjev se je zmogljivost povečala za več kot 8-krat, dodana pa je bila še nativna podpora C++, poleg že obstoječe podpore programskim jezikom C, Java, Python, OpenCL in Direct Computing. Kot prvo so pokazali kartico, namenjeno zgolj računskim operacijam iz družine Tesla, a grafične kartice verjetno ne bodo veliko drugačne. Kartica ima en 8-pinski priključek, poleg katerega naj bi bil še en 6-pinski. To bi pomenilo porabo vse do 300 W, kar je v primerjavi z ATIjevo ponudbo ogromno. Vseeno je nVidia povedala, da glede na prikazano pričakuje, da bodo ob izidu svojih kartic ponovno prevzeli performančno krono pri enojedrnih karticah.

39 komentarjev

kuglvinkl ::

Za nvidio se je začelo novo obdobje. PC gamez svet bodo IMHO pustili ATi-ju, jedli pa bodo od Tegre in HPC.
Your focus determines your reallity

__Devil__ ::

Revolucija se je že začela. hehe:D

Senitel ::

Kaj je to GT300?
In pa zakaj bi z GF100 prepustili karkoli ATI-ju, oziroma boljše vprašanje: Zakaj bi bila taka arhitektura slaba za garfiko? Nekateri že dve leti delajo reklamo, kako bo Larrabee najboljša stvar po izumu tranzistorja.

FireSnake ::

To, kar oni kazejo je megla!

http://www.semiaccurate.com/2009/10/01/...

http://www.techpowerup.com/105052/NVIDI...

Ne recem, da zadeva ne bo dobra, ko bo izsla ... ampak, s takimi poceni forami pa tudi ni treba ven hodit ;)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Senitel, nisem rekel, da bodo spustili vse, samo kolkr jest razumem je fokus na GPGPU, zdej, če bo znalo to dobr poganjat špile prav, če pa ne, pa jebiga.
Your focus determines your reallity

terryww ::

tud če zapustijo špile, za Teslo dobijo 10x več za isti strošek, prvega velikega kupca že imajo . v firmwareu izklopijo ecc, ki ima bojda penalty okoli 20% in konkurirajo atijevim igričarskim. lepo služijo na vseh frontah, sploh v HPC vodah.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Isotropic ::

huda referenca za nvidio bo tale oak ridge NL. sicer pa obstaja tudi podpora za matlab (mworks imajo nek plugin).

Senitel ::

GPGPU fokus bi bil "bad" če bi zaradi tega recimo grafični del nastradal. Če primerjaš GeForce 8800 GTX in 7900GTX ima celoten G80 manj flopsov kot samo pixel shader del na G71, pa je še vedno občutno hitrejši. To je pač še en korak naprej. :)

kuglvinkl ::

GPGPU fokus bi bil "bad" če bi zaradi tega recimo grafični del nastradal. Če primerjaš GeForce 8800 GTX in 7900GTX ima celoten G80 manj flopsov kot samo pixel shader del na G71, pa je še vedno občutno hitrejši. To je pač še en korak naprej. :)


Čaki, hitrejši kje, v špilih?
Your focus determines your reallity

Senitel ::

Povsod, tudi v špilih. Če privzamemo, da GeForce 7900 GTX lahko dela še kaj drugega kot poganja špile. >:D
P.S.: TMU-ji, ROP-i so še vedno not in hitri kot zmeraj. Nič ni bilo vzeto ven.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

kuglvinkl ::

I see...
Your focus determines your reallity

Machiavelli ::

Hahahahahhaha prevzela krono itak ;)
Nigaaazz

frudi ::

Mja, da CEO ponosno razkazuje neko razžagano in na roke skupaj zlepljeno kartico ter se prisotni publiki direktno laže v obraz, da gre za Fermi, je oring patetično. In čeprav to za samo arhtekturo in njen roadmap ne pomeni nujno nič posebnega, meče izredno slabo luč na nVidio in postavlja pod vprašaj vse njihove dosedanje in tudi prihodnje 'uradne' informacije o tem, kdaj in s kakšno zmogljivostjo bo zadeva dejansko na voljo. Sam bom sodbe o novi arhitekturi tako raje rezerviral za takrat, ko testerji dobijo v roke delujoče kartice in se pojavijo prvi zanesljivi testi.

nVidiji oz. Huangu bi pa bolj koristilo, da enostavno utihne in se potrudi čimprej pokazati delujoč prototip. Ali pa vsaj resničnega, če že ne delujočega...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Senitel ::

Sure... Filmčke je pa ena miljarda kitajčkov skritih pod odrom preračunavala, pa dedek mraz jim je pomagal.
Mislim kako naj bi po tvoje izgledal demo delujočega prototipa?

kuglvinkl ::

Se pravi Senitel, po tvoje, naj bi zadeva bila hitrejša od zadnejga ATi-ja, zraven pa bila tolk dobra, da bi se kupovala za HPC? Če je tko, potem so na dobri poti.
Your focus determines your reallity

Icematxyz ::

nativna podpora C++


Hehe pa sem pred kakšnima 2 mesecema ravno na slo-techu v neki novici fantaziral o tem. Bolj fantaziral kot resno mislil. Pa vidim da so bila moja razmišljanja celo za časom.

Ne razumem pa obseg negativnega komentiranja v tej temi? To je nenazadnje prihodnost in končno bo grafična kartica znala početi še kaj drugega? Nikjer pa ne piše da mora početi kaj drugega? Kar so nenazadnje mokre sanje vsakega računalniškega navdušenca že kar dolgo obdobje?

Zakaj slabše? Programer se bo lahko mirne duše odločal kaj je bolj optimalno in kako doseči najboljši rezultat. Upam samo da razni DX in ostala nesnaga s tem odpade čim prej iz igre.

Komaj čakam!

klanjsekII ::

Zanimiva matematika, da je 3b tran. skoraj 2x več od 2,14b kolikor jim ima rv870(???)

"Nvidia didn't talk about GPU size, but it did say that Fermi is 3.0 billion transistors - 40% bigger than RV870's 2.15 billion."

Razlika med rv870 in gt300 (glede na št. tran.) bo tako manjša kot je bila pri last gen. In ce se primerja št. tranzistorjev/performance - rv770/gt200 (950M-1,4b) in se to ekstrapolira na rv870/gt300 (2,14b-3b) je upanje na nore zmogljivosti fermija bolj tako-tako (razen ce se verjame, da je fermi arhitektura n-krat bolj učinkovita od gt200. Sam menim, da bo preskok enak kot je bil pri atiju, ki je pravtako "sfriziral" svojo arhitekturo). Poleg tega ima ATI vec zaloge, kar se tice TDP-ja (prav gotovo bo sledil 5890). Da o 5870x2 ne govorim. 2x gt300 pa je na 40nm bolj fantazija (si ne morem predstavljati, kaksna je poraba in kakno bi moralo biti hlajenje 6b tran.?).

Poleg tega naj bi bilo to kar v roki drzi CEO menda res samo non-functioning "modelcek". Mislim, da gt300 ne bo nic kaj posebnega (vsaj kar se tice poganjanja iger)in da je ATI zmagal na celi črti. Tudi zato, ker bo v casu izzida g300 ATI pokrival že vse cenovne segmente.


Sicer priporocam naslednje branje...

Zgodovina sprememb…

frudi ::

Sure... Filmčke je pa ena miljarda kitajčkov skritih pod odrom preračunavala, pa dedek mraz jim je pomagal.
Mislim kako naj bi po tvoje izgledal demo delujočega prototipa?
Za ostale demote ne vem, raytracanega Veyrona pa je menda poganjal G200 hardware.

To, kar se je pa rolalo za Huangom pa je poganjalo bog si ga vedi kaj. V tem je tudi vsa poanta (in kar si jaz predstavljam kot demo delujočega prototipa) - niso pokazali delujočega hardwara, ki bi dajal od sebe sliko in poganjal kak demo v živo. Dobili smo samo neke filmčke, ki jih baje renderira Fermi, ne vemo pa, ali je to res in ali so sploh posneti v realnem času.
In pa Huang je z odra pomahal neko kartico z odžagano tiskanino, brez priključenega DVI, s hladilnikom, ki se ne ujema s tiskanino, brez pricinjenih napajalnih priključkov itd. Če imajo delujoče kartice, zakaj jih torej ne prikažejo? Če niso v takem stanju, da bi jih lahko javno kazali, zakaj tega enostavno ne razložijo, namesto da mahajo okoli z nekim skropucalom, ki ga še Jahve ne bi mogel pripraviti do delovanja?

Ne razumem pa obseg negativnega komentiranja v tej temi? To je nenazadnje prihodnost in končno bo grafična kartica znala početi še kaj drugega?
Negativni komentarji, vsaj moji, ne letijo na arhitekturo, temveč na način, kako je bila predstavljena.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Icematxyz ::

Jah "next big thing" se pač vedno predstavlja z nekaj pompa. Bolje tako kot pa da staro sranje zapakira v novo pakovanje pa se ustvarja zraven pomp.

Intel in nVidia resnici na ljubo že kažeta delček prihodnosti v svojem razvoju.

nVidia z temi ne le več grafično sposobnimi karticami ampak bolj general computing namembnostjo takšnih kartic. Kar si nenazadnej želimo že mnogo časa.

Intel pa z tem da tišči GPU kar v CPU in sodeluje z raznimi firmami ki proizvajajo čipe kjer lahko v razne reže na vtikaš razne grafične kartice in to vse med sabo lepo deluje.

To je pač prihodnost. Tukaj ne moreš zameriti malo pompa.

Seveda pa vedno potem sledi tudi realna ocena. Ampak novost si zasluži malo več žarometov kot pa nekaj kaj smo že videli zapakirano v malo lepšo embalažo. Morda bo pa vse skupaj na koncu slabo izpadlo. Kdo ve. Ampak trenutno je to nekaj kar si dolgo že želimo in počasi prihaja na police.

P.S. Drugače pa ta link ko je nekdo v temi ga podal naj se ga prebere:

Link

Prvi komentar moram reči da mi je všeč in zelo zgovoren:

pff. useless opinion. If your so good, go make a card yourself.

Zgodovina sprememb…

FireSnake ::

Sure... Filmčke je pa ena miljarda kitajčkov skritih pod odrom preračunavala, pa dedek mraz jim je pomagal.
Mislim kako naj bi po tvoje izgledal demo delujočega prototipa?


Nobenega demota ni blo. Kazali so staticne slike in filme.

To je zate demo?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

Senitel ::

No tale "nativna podpora C++" pa Java in Python je ena bedarija, ki jo je izjavil en PR-ovc, ki je malo pregloboko pogledal v kozarec ali pa pač običajna progresija informacij po internetu.
Fermi ima izjeme in zna delat jumpe na naslove shranjene v registrih. Lahko torej implementiraš rekurzivne algoritme, čip lahko krmi samega sebe, implementiraš vtable za C++ virtualne funkcije... Sedaj je zunej "C for CUDA", bo pa za Fermi tudi "C++ for CUDA".

Se pravi Senitel, po tvoje, naj bi zadeva bila hitrejša od zadnejga ATi-ja, zraven pa bila tolk dobra, da bi se kupovala za HPC? Če je tko, potem so na dobri poti.

Seveda, a je ta osnovna statistika tako skrita? GT200 ima 240 shaderjev, GF100 jih ima 512. GT200 ima 1476MHz hot clock, GF100 bo v rangu 1700MHz. Skupaj to za GF100 znese ~ 2.5x več flopsov kot v GT200. Pa sploh še nismo prišli do arhitekturnih sprememb.
Cypress je glede shaderjev točno 2x RV790. Iz 850MHz in 800 shaderjev so šli na 850MHz in 1600 shaderjev.
Obenem je ATI, da so prihranili nekaj prostora iz TMU-jev umaknil interpolatorje. To v praksi sicer ne bo glih konec sveta ampak GF100 ima še vedno cele TMU-je in jih je 60% več kot na GT200. Ampak ok, o grafičnih sposobnostih ni bilo nič povedanega.

Zanimiva matematika, da je 3b tran. skoraj 2x več od 2,14b kolikor jim ima rv870(???)

Jaki matematik... :))

Da o 5870x2 ne govorim. 2x gt300 pa je na 40nm bolj fantazija (si ne morem predstavljati, kaksna je poraba in kakno bi moralo biti hlajenje 6b tran.?).

Saj tudi GTX 295 je fantazija... GF100 ostaja v istih TDP okvirih.

Za ostale demote ne vem, raytracanega Veyrona pa je menda poganjal G200 hardware.

Seveda, je kdo omenjal kar koli drugače?
Glede nadaljevanja pa... :))

zigomir ::

nVidia najbrž hoče met tudi kaj pri OnLive in Gaikai

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zigomir ()

PrimozR ::

Zanimiva matematika, da je 3b tran. skoraj 2x več od 2,14b kolikor jim ima rv870(???)

"Nvidia didn't talk about GPU size, but it did say that Fermi is 3.0 billion transistors - 40% bigger than RV870's 2.15 billion."

Razlika med rv870 in gt300 (glede na št. tran.) bo tako manjša kot je bila pri last gen. In ce se primerja št. tranzistorjev/performance - rv770/gt200 (950M-1,4b) in se to ekstrapolira na rv870/gt300 (2,14b-3b) je upanje na nore zmogljivosti fermija bolj tako-tako (razen ce se verjame, da je fermi arhitektura n-krat bolj učinkovita od gt200. Sam menim, da bo preskok enak kot je bil pri atiju, ki je pravtako "sfriziral" svojo arhitekturo). Poleg tega ima ATI vec zaloge, kar se tice TDP-ja (prav gotovo bo sledil 5890). Da o 5870x2 ne govorim. 2x gt300 pa je na 40nm bolj fantazija (si ne morem predstavljati, kaksna je poraba in kakno bi moralo biti hlajenje 6b tran.?).

Poleg tega naj bi bilo to kar v roki drzi CEO menda res samo non-functioning "modelcek". Mislim, da gt300 ne bo nic kaj posebnega (vsaj kar se tice poganjanja iger)in da je ATI zmagal na celi črti. Tudi zato, ker bo v casu izzida g300 ATI pokrival že vse cenovne segmente.


Sicer priporocam naslednje branje...

Hm, sem bil prepričan, da je RV870 okrog 1,6 milijarde... in ja, milijarde, ne bilijonov :P

3p ::

Mislim, da bo Fermi pihnil, če kdaj LaraResBo...

frudi ::

Glede nadaljevanja pa... :))

Kaj točno je smešno?

Da je Huang na odru razkazoval nedelujočo skupaj zlepljeno kartico? Kar naj bi, tako Fudo, potrdila tudi nVidia...
Da se nekdo sprašuje, zakaj zaboga so pripravljeni izvajati takšne kozlarije?
Ali to, da se nekdo na podlagi takšnega zavajanja nato vpraša še, kaj druga morebiti še tudi ni tako, kot se nVidia trudi prikazati?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

dukenukem ::

hehe, res so ga sestavl eno karto, sam tok, da je nekaj mel v rokah ,sam zato da bi folk čakal na to,da neb med tem časom kupil ati graf heh

subby ::

moonhoaxers goin' geek! nvidia hoax is in!

Brane2 ::

Senitel:

Kdaj/če bo dostop do detajlov, kot so register model in format asm ukazov za sam proc ?

Je sploh v planu to, da lahko vsak core vsaj deloma samostojno izvaja svojo kodo ?

Recimo vsaj v smislu recimo grupe 16 ali 32 ukazov, po kateri se lahko vsi proci vrtijo po mili volji in ne strogo "v stepu"...

Aja, drugače pa kar se arhitekture tiče, ni slabo.

Ni mi čisto jasno, kako ima lahko nVidia edge, če ima ATI proizvodnjo praktično v lasti, nVidia pa se mora okrog preganja s TSMCjem in drugimi...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

opeter ::

Kaj pomeni izraz oz. kratica HPC (glejte kuglvinklov prvi post)?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

clix ::

High-performance computing

Dr_M ::

ATI fanboyi na delu wiki.
Ze veckrat sem opazil, da so zacel pisat bedarije. Res nimajo kaj drugega za pocet?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kuglvinkl ::

ATI proizvodnjo praktično v lasti,


Kolr vem, tega čiperaja ne dela GlobalF, ampqk kar lepo TMSC, tko da so na istem kot nvidia.
Your focus determines your reallity

Brane2 ::


Fermi ima izjeme...


A ima zadeva tudi klasične interrupte ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Senitel ::

Brane2,
-Glede odpiranja same arhitekture bo IMO ostalo tako kot je.
-Za razliko od dosedanjih GPU-jev lahko Fermi hendla 16 različnih kernelov sočasno. Če posameznemu SM-u zmanjka warpov za obdelavo, oziroma ima na razpolago (ker je kernel enostavno končan, ali pa čaka na podatke) samo še half warp (16 ukazov) lahko potegne drugi half warp iz kakšnega drugega kernela. Tud branching je izboljšan.
-Interrupti? :) Hehe, ne to pa ne. Mislim čip ma prekinitve jasno, samo shader core o tem ne ve nič.

Brane2 ::

Škoda.
On the journey of life, I chose the psycho path.

PrimozR ::

ATI proizvodnjo praktično v lasti,


Kolr vem, tega čiperaja ne dela GlobalF, ampqk kar lepo TMSC, tko da so na istem kot nvidia.

Je tako. So bile ideje za predelavo naslednje serije, da bi bila kompatibilna s SoI postopkom, da bi lahko tudi gerafične čipe izdelovali pri GF, ampak se dvomi,d a bo prišlo do tega.

FireSnake ::

ATI fanboyi na delu wiki.
Ze veckrat sem opazil, da so zacel pisat bedarije. Res nimajo kaj drugega za pocet?


In to zelo boli, ane? Sploh, ce so ti pri srcu kartice zelenega tabora.

Nimas kaj drugega za pocet, kot te bedarije brat?

No, lepo je, da so priznali, da je bila kartica le skup spacane plastike. ni mi pa jasno, zakaj so si privoscili tako napakao, saj so lahko bili prepricani, da bo folk slike vzel pod drobnogled.

Nalasc?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Dr_M ::

Nimas kaj drugega za pocet, kot te bedarije brat?


Tudi ti nimas kaj bolj pametnega za pocet, kot pisat bedarije? :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SanAndreas ::


-Interrupti? :) Hehe, ne to pa ne. Mislim čip ma prekinitve jasno, samo shader core o tem ne ve nič.


Kaj je to Interrupt?
SanAndreas je doma iz Rimske Galaksije ima srebrn NLP :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novo najhitrejše grafično jedro

Oddelek: Novice / Grafične kartice
448879 (7466) Senitel
»

NVIDIA "Fermi" benchmark

Oddelek: Strojna oprema
402217 (1316) Senitel
»

Arhitektura Fermi predstavljena (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
9715288 (12158) Zheegec
»

5870 X2

Oddelek: Strojna oprema
482998 (1386) Machiavelli
»

Larrabee s približno 1,7 milijarde tranzistorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
394943 (3560) PrimozR

Več podobnih tem