» »

ograja pri meji

ograja pri meji

LordTado ::

lp,zanima me ali ima kdo izkušnje kako blizu se lahko postavi ograja ob meji.In sicer ima sosed že ograjo mapak se bo zdej glih vse skup podrlo,ker je stara in zanič,zato bi si postavil svojo ampak me zanima kako daleč lahko grem oz kako blizu...Če ima on že ograjo lahko grem bliže kot 0.5m?Ker sem nekaj bral da če ni motenja posesti lahko greš v bistvu na mejo z ograjo.in ker ima on že ograjo tako ne more biti motenja...

rdecaluc ::

Mi mamo ograjo postavljeno tako da je 10-20cm stran že sosednova parcela.. torej bi lshko rekel kar na meji. Edino kar smo mogl se mi zdi je blo da smo prašal za dovoljenje..
Est modus in rebus. ,typos

LapD ::

Seveda se je glede tega najbolje dogovoriti s sosedom. Tudi o višini ograje npr.
web&motion designer

LordTado ::

ja če bi se dalo nebi odpiral te teme:)
zanima me samo če se lahko gre bližje kot pol metra če ima že on eno ograj?

AndrejS ::

Vse je odvisno od soseda... oz od mestnega odloka. Mi smo postavili ograjo in smo jo morali podreti, ker sosedom ni bila všeč.

nejcek74 ::

postaviš lahko tako blizu:

- da med gradnjo ne posegaš na sosedovo posest
- da med vzdrževanjem ne posegaš na sosedovo posest

v resnici NE MOREŠ postaviti TOČNO na mejo, ker ko boš odkopal temelje bo gradbena jama vedno večja od ograje. Če je ograja polna, kako jo boš vzdrževal z druge strani? Med obratovanjem (hehe) z ograje ne smejo potem odpadati koščki (obrabljenega materiala) na drugo stran. Vem sliši se smešno (in tudi je), ampak ograjo postaviti na točno na mejo brez dogovora s sosedom je neumno in razlog za prepire.
Z lastniškega stališča:
Postaviš jo lahko tako blizu, da ne motiš njegove posesti.
Z urbanističnega stališča:
Tudi v prostorskih aktih so lahko predpisane oblike in višine ograje. Da ti ne bo sosed dovolil ograje potem pa ti jo občina porušila.

bauci ::

Za postavitev ograje rabiš lokacijsko informacijo, ki jo dobiš na svoji občini. Notri bo imel napisane vse pogoje kako in kje jo postaviti.

LordTado ::

No pa se lahko dobi dovoljenje od občine za postavitev brez soseda,če se gre pol metra vstran?
Se pravi da ne more pol sosed nič komplicirat...

Ne vem pa kako lahko zahteva da odstaniš če je grda?
lol,to ne more bit res,pol jaz lahk zdej zahtevam da on odstrani svojo staro razpadajočo...

Okapi ::

Zmeni se s sosedom, da mu podreš staro in narediš novo na meji, vzdržujeta jo pa vsak s svoje strani (če je potrebno kakšno vzdrževanje). Ker bo nova boljša in lepša, bi moral biti takoj za stvar.

O.

nejcek74 ::

povedal sem ti da lahko obstajajta dve vrsti omejitev:
- eno je poseg v lastnino soseda (med gradnjo ali obratovanjem)
- drugo so prostorski pogoji, ni nujno, da kar koli prepisujejo:
Lahko ti piše tako: s priglasitvijo del (ker je star pup) dovoljeno postavljanje ograj do višine 1m. Ok lahko postaviš ograjo do višine 1 meter, tako da ne posegaš v lastnino soseda. Torej ne hodiš na njegovo zemljišče. Drugače pa je okapi predlagal najboljšo rešitev.

ZaOstali ::

Zakaj pa nebi betonski zid, višine 3 metrov postavu pol metra stran od meje?
Maš vsaj mir pred sosedi

BigWhale ::

Zakaj pa nebi betonski zid, višine 3 metrov postavu pol metra stran od meje?
Maš vsaj mir pred sosedi


Ker ne mores.

Pardon, ker ne smes. V vecini primerov ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Vikking ::

Zakaj pa nebi betonski zid, višine 3 metrov postavu pol metra stran od meje?
Maš vsaj mir pred sosedi


Treba je prvo definirati kam bo ograja spadala. Betonska ograja visoka 3 metre ne spada pod enostavne objekte za katere ni potrebno gradbeno dovoljenje. Za takšno ograja potrebuješ gradebno dovoljenje, ter se že tukaj vse zatakne pri izvedbi.

Kadar pa ograja spada med pomožne enostavne objekte, za katere ni potrebno gradbeno dovoljenje, potem velja:
od meje sosednjih zemljišč morajo biti oddaljene toliko, kot je to predpisano z izvedbenim prostorskim aktom oziroma morajo biti postavljene na mejo, če tako določa izvedbeni prostorski akt; če z izvedbenim prostorskim aktom ni predpisan odmik od meje sosednjih zemljišč, morajo biti od meje sosednjih zemljišč oddaljene najmanj 0,5 m; če je odmik manjši, je treba pred začetkom gradnje pridobiti pisno soglasje lastnika oziroma lastnikov sosednjih zemljišč;

Mogoče še to:
Sajena živa meja oziroma vrsta strnjeno nasajenega grmičevja ali nizkega drevja na meji s sosednjim zemljiščem, se ne glede na to, da je namenjena omejevanju dostopa tretjih oseb na gradbeno parcelo oziroma dvorišče ali vrt zaradi zagotavljanja zasebnosti, ne šteje za ograjo.

LordTado ::

kako pa je pol v taki situaciji če je moj teren malo više nekje 20 cm,in jaz postavim ograjo 150cm recimo je to pol za njega 170cm...

Ampak saj motenja posesti ni mogoč če ima on že svoj orajo...ali si milsil s tem da pol pri visoki ograji ne vidi preko,to se tudi smatra kot motenja posesti...?

Glodko ::

Če se ne motim, ampak res če se ne motim, ko smo mi postavljali ograjo naj bi veljalo da je toliko stran od meje kot je visoka. Torej 2m ograja mora biti 2m stran od konca sosedove parcele.

Domina ::

Mi mamo ograjo postavljeno na mejo, med našo in sosedovo parcelo, pri cesti pa 30 cm stran. Zdj če ma sosed že ograjo pol je najbolje, da se z njim dogovoriš kako in kaj...tudi glede temeljev, da ne moš kaj ven vrgu :)

MadMax ::

Najprej se na občinskem oddelku za okolje in prostor pozanimaj, kaj zahtevajo paragrafi (kaj vse rabiš za postavitev brez sosedovega žegna), nato pa se za morebitni željeni manjši odmik dogovori s sosedom.
V kolikor ti sosed dovoli manjši odmik rabiš njegovo soglasje na papirju, overjeno na UE (kar stane nekaj čez 1EUR).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Aston_11 ::

Pribavi lokacijsko informacijo, piše kako visoka je lahko ograja in kako daleč od meje še ne rabiš soglasje soseda. Ker se je lani vse spremenilo in se marsikaj lahko postavi od meje brez soglasja soseda.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali obstaja služnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5221322 (12573) St235
»

Vikend, nezazidljiva parcela, dovoljenja?

Oddelek: Loža
4925438 (23936) Magic1
»

Gradbeno dovoljenje za tehnično oviro?

Oddelek: Loža
274182 (2997) WarpedGone
»

Gradnja ograje

Oddelek: Loža
52129 (1909) Super Sonic
»

Problem s sosedi - gradnja preblizu

Oddelek: Loža
4011356 (9841) Daniel

Več podobnih tem