» »

Problem z particijami!

Problem z particijami!

BLaCkEnED ::

Zadeva je taka. Imel sem disk razdeljen na dve particije, C: in D:. Na C: imam winXP. Ko sem namescal mandrake linuxe, sem iz D: pobral okoli 5GB za linux particije, naredilo mi jih je tri, eno swap in dve linux native(sploh nevem zaaj tako). Ker mi neki ni delalo v linuxu, sem zacel z namescanjem drugega,suse linux. Med instalacijo sem hotel dat novi linux na iste dve (linux) particije,a ni se tako zgodilo, ker me sploh nic ni vprasalo delitvi particijah in je kar samo vse naredilo spet nove particije;( Tako da sedaj imam ogromno particij,...mislim da (napisem kakor linux pokate) hda1,hdaC,hda2,hda5,hda6,hda7,hda8 (lohk sem eno vec napisu,nevem tocno). Sedaj ko pa hocem to vse zbrisat, se mi partition magic7 v XPjih sploh ne zazene,ful nekih FIX-ov naredi, in na koncu ERROR. Isto naredi ko probam iz dosa z disketami,samo da je tam spet drug error. Jaz bi rad vse te particije (ne windows) zbrisal, in da bi mi win particije ostale neformatirane,ker imam ful podatkov. Kako naj to naredim?
Pliz help me!

D3m0|is3n ::

Vcasih so stare stvari prov uporabne... Pejd na net pa najd pa najd pqmagic 3 pa z njim
zbris. Je pa tud varjanta, gres z zagonsko disketo v dos, uporabs programcic fdisk
in popucas vse nedos praticije.

stromar ::

Bi se dalo da bi dva diska C: in D: naštimal tako da bi ju imel kot en C: disk???

CaqKa ::

stromar seveda bi se dalo.. vpršanje je edino ali z izgubo podatkov ali brez :) oziroma hočeš the hard and safe way ali pa hočeš soft in riziko way :)

Hm, Pmagic3 ne dobim nikjer, vendar dvomim da mi bo pomagalo-delalo. Z fdiskom sem ze probal, a pokaze le tiste dve fat particije, od linuxa pa ne duha ne sluha. ;(

pajac ::

Sebo: Lej nejprej poglej kolk placa ti zavzame win particija.Nato zaženeš rač. znova in držiš tipke CTRL+Backspace+F12 prideš direkt v fdisk menu in od tu ahko čaraš kolikor te je volja, seveda moraš pazit da kaj ne pokvariš, kar je zelo lahko.če kaj ne bo jasno vprašaj.win part. pustiš druge pa zbrišeš.:D

stromar ::

CakqKa; dej povej, me ne briga če izgubim podatke, je kakšna šansa?? Diska sta od 119Mb in od 102Mb:D .

McHusch ::

nism CaqKa, mogoc pa ti lahk vseeno odgovorim:D

s tema diskoma naredis RAID0 in bosta predstavljena kot en disk velikosti 204Mb (2x manjsi disk), vendar ce gre en disk adijo grejo vsi podatki adijo

RAID lahko realiziras na dva nacina,
hard varianta je, ce imas RAID kontroler na plati, v tem primeru se mal razglej po njegovem BIOSu pa bos ze najdu, ali ce mas posebno kartico za RAID (ala FastTrack).

soft varianta pa je da v Win2000 Serv, XP Prof, oba diska pretvoris v Dynamic Disc in z njima naredis softvarski raid. (tak disk ne bo vidn v win9x),

sicer pa kaj laufas na masini, mogoc linux:D ?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: McHusch ()

stromar.. to se gre za dva fizicna diska al za dve particiji? jaz sem namreč mel particiji v glavi.. drugače pa je varianta z raidom rešitev.. samo to mislim da ne dela na tak starih diskih
torej povej kaka mašina je to če laufaš kakšen os na tem (winxp recimo), pa če sta diska fizično dva al je samo eden z dvema particijama... če se gre za dve particiji boš odgovor sigurno našel z iskanjem po slotechu!

/edit
sebo:
z win98 si naredi boot disketo... potem greš na c:\windows\command (upam da je ta dir pravi) si na disketo skopiraš program fdisk in z njim pobrises 'Non-DOS' particije pa če mi rečeš da te opcije ni - pojdi si kupit očala. brisanje linux particij je bilo na tem forumu obdelano že xxx krat tako da je stvar samo stvar iskanja po forumu. možnosti s katereimi se da izbrisat particije je več... da ti jih nekaj naštejem.. 1.že omenjen fdisk 2. partition magic (če ti ne dela imaš pač winse sfukane in ti pač ne morem pomagat pri tem, oz zaženi kakšen scandisk ali pa scanreg) 3. inštaliraš BeOS, bootaš v njega in tam imaš tudi en klon partition magica... verjetno še je več moznosti.. vendar sem vsako linux particijo izbrisal z prvo metodo!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CaqKa ()

Ah, nobene non-dos particije ni,lohk prides pogledat:P pa si nebom kupu nobenih ocal.:D
Je primarna particija(C:), in je podaljsana particija(D:).
Podaljsana particija je 39GB.Napise mi se da je na podaljsani particiji se logicni dos pogon ki je 34GB-ta je viden v windowsih kot D:. Najprej je blo vidnih 39GB v win.,a med instalacijo linuxev sem vzel 5gb od tega diska in sedaj je vidnih samo 34gb.
V FDISK-u imam opcijo "Brisanje logicnega pogona v podaljsani particiji za dos". To bo vrjetno zbrisalo logicni pogon(34gb) tako da bo ostala samo podaljsana particija(39gb).
Zanima me, da ce to naredim mi bodo podatki ostali na podaljsani particiji ali ne? Pise, da bo podatke izbrisalo iz logicnega pogona,zato se bojim to naredit,vendar prej so ze bili podatki na podaljsanem pogonu(upam da razumete).
A ce to naredim se bo vrnila prejsnja particija(39GB) in bodo ostali vsi podatki na njej?

kar boš v fdisku zbrisal bo zbrisano.. samo kakor si to zdaj napiso zgleda kot da nisi naredil linux particij ampak fat32/16
ono z logicni dos pogon /podaljsana particija ti bo pa verjetno napisalo da ene ne najde in da mors najprej zbrisat drugo.. tak da je menda tak neboš mogel kr z lepa zbrisat... oni mandrake ki si ga instaliro si cd poisci pa idi pri instalaciji tak daleč da te particije zbrišeš ki ti jih je naredo.. najboljše pa je da disk enemu neseš ki to zna...
če si naredo linux particije bi jih moral fdisk zaznat kot non-dos.. očitno to pri tebi ni stvar ker jih omenjaš kot d: kar ni linux terminologija poleg tega praviš da jo fdisk ne zazna kot non-dos. zazeni fdisk in daj 4. opcijo pa mi povej kaj pri tej 39 gb particiji piše pod postavko 'system'. piše fat32 ali piše nondos?

Sm pogledu tisto pod 4.opcijo in pod tistim 39gb ne pise nc, je prazno. To je vrjetno zato ker sem od njega vzel 5gb za linux particije(ki jih fdisk ne vidi), in ostalo je 32gb, ki je zapisano kot drugi disk za 32gb z oznako fat32. Iz tistih 5gb so pa narjene linux particije,. hda6 je swap, hda7 in hda8 pa linux.:\

hda6-8 pa fdisk ne vidi al kaj?.. kot nondos bi se morale pojavit

McHusch ::

proskusi porihtat particije s temle

menda celo deluje;)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux filesystem in particije

Oddelek: Operacijski sistemi
181985 (1712) BigWhale
»

Deinštalacija SuSE 9.2 na dual boot sistemu z win XP

81527 (1439) suse80
»

Problem s particijami.

Oddelek: Pomoč in nasveti
101404 (1275) vojkoz
»

WinXP- kako dodaš/sparticioniraš/sformatiraš nov HDD ?

Oddelek: Programska oprema
241769 (1550) andrej
»

NTFS--->FAT32 convert v WinXP

222361 (2059) Tito

Več podobnih tem