» »

Nokia predstavila N900

Nokia predstavila N900

Nokia N900

vir: Daily Tech
Daily Tech - Po pričakovanjih je Nokia danes uradno predstavila svoj najnovejši izdelek na področju pametnih telefonov. N900, kot se izdelek imenuje, je poseg Nokie v čedalje bolj priljubljen trg vrhunskih pametnih telefonov, kjer sicer vladata podjetji Apple (iPhone) in RIM (BlackBerry).

Nova naprava je podprta s procesorjem ARM Coretex-A8 (600MHz) in 1GB delovnega pomnilnika ter 32GB pomnilnika za shranjevanje, kapaciteto slednjega pa je moč povečati z uporabo microSD kartice. Kot se v poplavi modernih naprav spodobi, se tudi Nokia N900 ponaša z zaslonom občutljivim na dotik. Za prikaz slike skrbi grafična enota PowerVR SGX, v navezi s knjižnico OpenGL ES verzije 2.0.

Posebnost omenjene naprave je tudi Maemo, na GNU/Linuxu osnovan operacijski sistem za mobilne naprave, ki ga razvija Nokia. Pri Nokii pravijo, da kombinacija močnega procesorja in operacijskega sistema Maemo, uporabnikom zagotavlja večopravilnost, kot so je vajeni na osebnih računalnikih.

Poleg vsega Nokia N900 vsebuje še izvlečno QWERTY tipkovnico, fotoaparat s Carl Zeiss optiko in ločljivostjo 5 milijonov točk, HSPA povezljivost in vgrajen Wi-Fi modul. Naprava za brskanje po spletu uporablja brskalnik Mozilla, podpira pa tudi Adobe Flash 9.4.

Nokio N900 bo na prodajnih policah moč ugledati letošnjega oktobra. Cena: 500 EUR.

49 komentarjev

christooss ::

Baterija pa zdrži?
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Yaqwsx ::

500€ brez davka verjetno?

shadeT ::

Kokr sm gledu zna bit dobra zamenjava za trenutno N97? Edin Os me mot, sj ne rečm da ni dobr, sam za symbian je daleč največ podpore (programi, hack, patchi itd), tako da edino to ne vem al bi blo vredu al ne? Se bo razvil oz. je maemo že v veljavi kaj?

Pithlit ::

S effin' weet!

Edin Os me mot, sj ne rečm da ni dobr, sam za symbian je daleč največ podpore (programi, hack, patchi itd), tako da edino to ne vem al bi blo vredu al ne? Se bo razvil oz. je maemo že v veljavi kaj?


Errrm... a za Linux pa nimaš miljavžnt programčkov, hackov, patchev...? Symbian, kar se tega tiče, nima za burek.
Life is as complicated as we make it...

blackbfm ::

No KONČNO nekaj obetavnega od nokie.

@shadeT na žalost je podpora edina dobra stvar pri symbianu. UI (s60) je fail, stabilnost totalni poden, odzivnost večine naprav je tut za zjokat. Symbian je bil kul za časa 7650 (glede na ostale telefone), zdaj je pa en nakičan neuporaben šit...to je moje mnenje8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

lopov ::

V povezavi z dobtim HW je S60 kar odziven -- tako vsaj kažejo testi prihajajoče E72. Hm, zdaj z N900 imam resno dilemo -- vzeti to ali E72 ;((

shadeT ::

se popolnoma strinjam da je symbian gnil...komaj cakam na nekaj boljsega od N97 ker je red katastrofa...saj ne recem...out of the box je dobr fon, kakor pa rabis kaj vec od njega po konec.

To bodo gor programi za linux? Res ne poznam linux scene nic, nekaj sem gledal pa sem videl da so ze programi za ta maemo..tako da mogoce pa bo res to moj naslednik N97

LouD ::

Symbian je grd, neodziven, buggy,...
Maemo je mogoče korak v pravo smer. Bomo videli.

smash ::

tooooooooooo..sam da so šli stran od symbiana - sranja

wishmaster ::

500€ brez davka verjetno?


+ Slovenski naddavek + marža = skoraj 1000 €
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Keyser Soze ::

Symbian je grd, neodziven, buggy,...

Ja, da ne res. Zato pa jaz od 7650 naprej nisem imel nikoli nobenih omembe vrednih težav z Symbianom. Mi je pa jasno, da sistem postane neodziven če gor namečeš en kup šrota od aplikacij. A obstaja kakšen, ki ni občutljiv na to?
OM, F, G!

GizmoX ::

1GB delovnega pomnilnika, kar je 256MB fizičnega, ostalo je swap (samo, da vas ne zanese>:D). Večopravilnost zgleda super, vmesnik je hiter, in to ne le v oglasu (posnetek v živo: N900 interaction documentary).
Baterija z 1320mAh in 800x480 na 3,5 inčnem ekranu verjetno ne bo zdržala več kot en dan (torej podobno, kot iPhone).
Maemo izgleda korak v pravo stran od starega symbiana. Novi odprto-kodni symbian se bo pa še pokazal, ko bo nared.
500€ + davek + marža / SiMobil/Mobitel akcija z 12-24 mesecev vezave utegne biti ravno dovolj ugodno:)

Ali dobiš zraven tudi celotno izvirno kodo ter možnost popravljanja telefona?:D
N900 tehnical specifications, Maemo features, video oglas 1 (telefon), video oglas 2 (vmesnik).
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Bor H ::

Huh vidm da so komentarji polni negativnih čustev...
kot prvo, symbian je precej fajn če ga vržeš na primerno osnovo, jasno je da na 200mhz in 64mb rama težko lepo laufa, kot da je na PCjih kej drugač..vizualno je pa itak stvar okusa
slovenski naddavek? marža?
priporočena cena za 5800 je 279 brez davka, pri nas je brez davka 282. N97 ima priporočeno ceno 550€ pri nas je 540€, seveda spet brez davka. Cenovno je tale zadeva odlična, močnejši CPU od N97, posebej GPU, enako placa, podoben zaslon (če ne celo isti). Edino kar ga lahko pokoplje je software (oz. pomankanje prilagojenega). Hudiča, še HTC Touch Pro 2 ima cirka 500€ predvideno ceno (točne cifre nism našel) pa nima tolk spomina in ima slabši aparat.
Sorry wishmaster, zgleda da bo nekje 600€ to stal.

wishmaster ::

@Bor_H, a potem bo n900 cenejši od n810 ? Sem takoj lastnik nokie n900.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Bor H ::

Če zdj poiščeš n810 na tujih straneh ga dobiš za hm..140funtov na britanskem amazonu. Torej ne, n900 bo dražji od n810, bo pa cena sigurno padla, vprašanje le kako hitro.

Teserakt ::

S tem aparatom jim je pomojem končno uspelo združit PC in mobilni telefon. Napreden hardware v tako majhni napravi in operacijski sistem, ki je do sedaj tako dobro delal le na PCih. Še daljši opis.

GizmoX ::

5 ur 3G pogovorov, 9 ur "navadnih" pogovorov, 1 dan aktivne uporabe, sicer pa od 2 do 4 dni bolj "šparovne" uporabe. Vse to z 1320mAh:|
Za primerjavo: E71 zdrži 3 dni pri normalni uporabi, 1500mAh baterija. Vendar 2,4 inč 320x240 (v primerjavi z 3,5 inč widescreen 800x480).
No ja, bomo počakali in videli. Za opevano N97 se je našel en kup pomanjkljivosti :)
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Bor H ::

pa E71 ma kolk, 300mhz? polovico al četrtino rama? In kot si rekel, manjši zaslon :) Lahko bi dal večjo baterijo ja, če lahko v E71 vržejo 1500mAh zakaj ne še sm...mogoče je pa voltaža druga..ah..

GizmoX ::

Sigurno mora biti OS tako varčen, da nadomesti vse druge pomanjkljivosti:))
No, vseeno pa (kot je Teserakt omenil) je bistvo tega telefona v tem, da je to prenosni računalnik zapakiran v mobilni telefon. Sigurno ne za vsa opravila, ampak za najpogostejša pa verjetno. In noben prenosni računalnik ne zdrži 1 dan pri varčni uporabi, kaj šele pod obremenitvijo;)
udirač => uni. dipl. inž. rač.

WhiteAngel ::

Noro. Stvar ima tudi AV povezljivost (PAL sicer in ne še HDMI, ampak vseeno). Predstavljaj si, da ga položiš zraven TVja, vzameš eno BT miško&tipkovnico in špilaš! OpenGL 2.0 podpira. Pa celotna platforma je odprta - od jedra do aplikacij (razen Flasha). Zakon!

Gregor P ::

To z AV-jem je imela že Nokia N93 (in verjetno še kakšen telefon takrat) in moram priznati, da se nisem spomnil, da bi igral igre preko telefona na plazmi:P

Še dobro, da bodo pri Nokii spravili na trg nov, morda boljši produkt, ker "zastarela" Nokia N97 na njihovo žalost to ni to. Čisto tako vmesno vprašanje; je to njihova taktika, da najprej lansirajo prvi slabši zastarel produkt, nato pa skorajda takoj novega, boljšega? Torej, da najprej dobro prodajo staro tehnologijo.:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Keyser Soze ::

Najprej nardijo en "mali researsh". Potem pa vržejo ven nekaj dobrega.

Pri N97 nas je veliko vpilo, da je šodr in da se Nokia dela norca iz svojih zvestih kupcev. Pa je marsikdo nastopil s takšnim uporom, da je bilo kar groza.
Sedaj, po vsem pompu pred izidom o N97 težko sploh še kakšno "čuješ". Zakaj? Zato, ker so IMO tudi najbolj zagreti spregledali, da to ni to. In da so jih nat** na suho.

Pri N900 je situacija že bolj rožnata. Nikakor pa ni zadeve še za opevat. Pustimo času še malo časa. Da se zadevo temeljito stestira.
OM, F, G!

WhiteAngel ::

Za tiste, ki ne poznate toliko Maemo. Je polnokrvna Debian-based linux distribucija, ki jo razvija Nokia. Aplikacije se nameščajo z apt-get. Ja, tudi DosBox teče pod Maemo. :D

LordPero ::

Hm, jst na E72 ne bom šel, ker mi ločljivost ekrana (delovna površina) pomeni preveč (je pa sicer poceni, uravnotežen, zelo uporaben in relativno lahek kos telefona -plus baje še enkrat več MHzjev na CPUju od E71, a nevem na pamet točno katere ARM 11ke masta oba, zato ne bom primerjal :)).
Glede prihajajočih HTCjevih modelov pa je še prezgodaj kaj rečt, še poseben ker meni tipkovnica ni zares obvezna (in tako imam tradeoff med prenosljivo težo in tipkalom), pa tudi HTCji bojo meli močnejše baterije. Izgleda pa N900 zelo uredu oz. na nivoju.

Kot zanimivost, v tem baje ni brskalnik na FF2 ampak na FF3 osnovi.

A bo easy al bo Nokia otežila filanje drugih OSov na N900?
Tudi, naekranske tipke/ikone so (od iPhona naprej cca) ratale ogromne, prav tako text in ostala okenca, kar mi ni tako ql oz. v mojih očeh premaga point hires ekrana (bi mogli met hardcore/power use mode :D).

P.S.
Zelo ql mi je, da vse več izdelovalcev daje "GPU"je u čipe svojih onegajev (a la vsi PowerVR SGX telefoni).
LordPero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()

ikeman ::

@WhiteAngel se strinjam. Ampak dokler se ne pojavi ena res cool portabilna I/O resitev.
Kar pomeni, da svoj PC dobesedno nosim s seboj v zepu.. Misko in tipkovnico pa v ruzaku. oz. LCD v avtu ;)

Do tedaj se ne splaca kaj prevec ogledovat take na 1/2 resitve... raje uporabljas to kar mas.

dbevfat ::

500€ brez davka verjetno?


+ Slovenski naddavek + marža = skoraj 1000 €

Napovedana cena za N97 je bila $700. Pri nas stane 650€, vezavi s splošnim paketom 500€ oz. z najdražjim paketom 350€ (Mobitel). Tale zadeva ne bo dosti dražja, vsekakor ne bo 1000€.
nvr2fat

miroB ::

Svašta, komaj skoraj konec leta 2009 Nokia v svoje smartphone doda podporo za standarden VPN(pptp, l2tp, ipsec)!?!

OmegaBlue ::

ipsec majo že nekaj časa (poslovna serija), Ker drug mobitel pa ima PPTP ali l2tp?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Macketina ::

Odlicna zamenjava za N97.

Mimogrede, N97 se zdalec ni slab telefon, niti se ne prodaja slabo...
http://wirelessfederation.com/news/1726...

miroB ::

>ipsec majo že nekaj časa (poslovna serija), Ker drug mobitel pa ima PPTP ali l2tp?
Nisi dobro prebral moj post. Govoril sem o standardnem vpnju in smartphonih, ne o "nokijini" vpn rešitvi in mobitelih. Če ne veš o čem pišem, si preberi kako symbian telefone povezat v vpn omrežje.
pptp out of box podpira windows mobile, iphone...

OmegaBlue ::

Cisco klienta furajo ja, ki je pain in the ass (ampak dela pa) ;)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

₿laž ::

A vgrajeni GPS tudi lahko pričakujem pri tem telefonu?

Bor H ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bor H ()

Keyser Soze ::

A vgrajeni GPS tudi lahko pričakujem pri tem telefonu?

Uf, bi bla pa kriza če ga ne bi bilo. Precej faljeno, glede na to, da praktično že vsaka druga aplikacija na "mobičih" uporablja geotagging.

GPS je danes že muss. Sploh pri višjem razredu.
OM, F, G!

₿laž ::

Ja saj zato sem spraševal, ker recimo moja igračka 5800 ga ima, in je res super, ker potem ne rabis GPS napravce, uporablas kar mobitel. Vsaj jaz.

GizmoX ::

Če slučajno kdo še vedno spremlja to temo:
http://www.nokia-n900.org
Screenshoti GUI-ja

Sicer pa naj bi prišel na prodajne police worldwide 11. oktobra (verjetno v našo malo deželo nekoliko pozneje).
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Gregor P ::

Mimogrede moram še dodati, da tudi ta njihova Ovi spletna trgovina ni nič posebnega. Še posebej me moti, ker so zelo skopi z informacijami pri aplikacijah; npr. ne moreš vedeti, če tvoj model telefona oz. programska oprema na njemu podpira določen jezik aplikacije ali pa ne ipd. Sicer je pa sam nakup in prenos na telefon dokaj enostaven.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

GizmoX ::

Tudi mene Ovi karkoli ni prepričal v uporabo. Pa je izgledalo obetavno, vendar.. ravno dovolj pomanjkljivosti, da se mi je vse skupaj zagnusilo. Mogoče bom ponovno preizkusul Ovi storitve, ko si kupim novo Nokio (čez leto ali dve bodo menda že kaj popravili:))
udirač => uni. dipl. inž. rač.

tilinho20 ::

Kaj več informacij glede te Nokie? Mogoče kdo ve kdaj približno pride v Slo?

kody ::

pri nas verjetno ne tako hitro...v nemčiji pa je že baje na voljo...
tudi cena ni pretirana...
upam samo da usposobijo MMS (trenutno ga ne podpira) in da lahko telefon uporabljas tudi pokočno pa je moj...

Gregor P ::

Za intermezzo; te dni sem si še enkrat ogledal Nokio N97 v Mobitelovem centru in sploh ne morem verjeti, da so o njej nekoč govorili, da bo "iPhone killer". Ker ta telefon zgleda resnično zastarel proti konkurenci. N97 je resnično "evolucija" navadnih telefonov (z ogromno dodatnimi zmožnostmi ipd.), nikakor pa ni približek osebnega računalnika (kar se trudi biti konkurenca).

Tale N900 sicer zgleda totalno nasprotje, torej res kot nek mini računalnik, ki je tudi telefon. Vsekakor si ga bom pobližje pogledal, ko bo v prodaji. Predvsem mi je všeč, da OS bazira na Linuxu (kar bi v bistvu lahko pomenilo, da bi se dalo na njega morda namestiti tudi kakšen drugi OS itd.).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

tilinho20 ::

Ja, jaz bom še ziher prebral kak review potem pa ga še pogledat v živo, ker res pričakujem veliko od tega mobitela. Pa tut rabu bi ga. :)

GizmoX ::

Na strani expansys.si (prvič slišim za to stran) ponujajo telefon za 549,99EUR, verjetno za prednaročilo.
Cena mobilnega telefona: EUR549,99 (459,86 brez DDV)

Popust pri naročilu 5 artiklov ali več - pokličite +386 1 2 44 22 19

Zaloga: prva dobava dne: petek 30 oktober

Če naročiš ta izdelek pred 4pm danes, lahko SI kupci pričakujejo pošiljko v 30 -ih delovnih dneh. Standardni stroški dostave za ta artikel znašajo EUR19,02 (15,90 brez DDV)


Skratka, maloprodajna cena brez naročniške vezave bo tam nekje (verjetno še malo višja).
udirač => uni. dipl. inž. rač.

__Devil__ ::

Symbian je grd, neodziven, buggy,...


+1

nekikr ::

+2

tilinho20 ::

GizmoX: tole je najbrž pač neka fora trgovine, ker glede tega telefona kdaj/kako/za koliko bo v sloveniji res noben ne ve in je tudi težko povedat.

lopov ::

N900 mi je full kjut, sam kaj ko je kot telefon prevelik zame. Odločam se med njim in E72, samo tega kar ni in ni ... Ne vem, kaj čakajo :S

Imel bi pravzaprav oba, le da bi N900 mi bolj prišel prav v svoji prvotni funkciji -- kot internet tablet :P

Glede na to, da imata tako nemški (600EUR) kot angleški Amazon (470?) napovedan začetek prodaje za 26. oktober se mi zdi napoved za slovenijo 30. oktobra kar realna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

M-XXXX ::

Symbian je grd, neodziven, buggy,...

Zadeva na pravem hardware leti, tako da...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-XXXX ()

Bor H ::

Kolk ste brihtni s Symbianom, čist neumesno. Edino kar bo imel Maemo (ki btw laufa na N900) skupnega s symbianom je design nekatrih ikon, ostalo je prirejen linux.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia predstavila N9 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
26652331 (37747) flameir
»

Bo v Nokii N9 Intelov Atom?

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
288010 (5909) CaqKa
»

Nokia N900, HTC HD2 ali kaj drugega

Oddelek: Mobilne tehnologije
253651 (3220) primson
»

Nexus One cenzurira

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
274257 (3090) Gregor P
»

Nokia predstavila N900

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
498836 (5666) Bor H

Več podobnih tem