» »

Ne zazna 4GB rama ampak samo 2,96GB na HP4710s

Ne zazna 4GB rama ampak samo 2,96GB na HP4710s

Miboy ::

Zdravo, imam problem, kupil sem prenosnik HP 4710s, naložil sem windows XP Pro + SP2 in mi v windowsu ne zazna 4GB rama ampak samo 2,96GB. Naložu sem še SP3, ne pomaga, je isto. V BIOSU mi jih zazna, samo windows ne. Nato sem naložu WIN XP x64 (64 bit), mi pa zazna 3,96GB, ampak ne morem inštalirati gonilnikov, CHIPSET gre, AUDIO, VIDEO mi pa noče, kao da je setup za 32 bit OS.
A se dajo dobit driverji za ta prenosnik za WIN XP 64bit?

Ali so kake druge opcije???

Hvala

Bolf3nk ::

In če naložiš visto/w7 64 bit? xpji64 so smeh

Backup22 ::

Za 4GB pomnilnika potrebuješ x64 - z 32 biti lahko nasloviš max. 3GB pomnilnika. Ko namestiš 64bitni operacijski sistem, potrebuješ tudi 64 bitne gonilnike.
//

Miboy ::

Hja sj se mi je zdelo.

Ja na HP-jevi strani so samo tile driverji:
» Microsoft Windows Vista Business (32-bit)
» Microsoft Windows Vista Business (64-bit)
» Microsoft Windows Vista Home Basic (32-bit)
» Microsoft Windows Vista Home Premium (32-bit)
» Microsoft Windows XP Professional

To je vse.

Vista mi je pa tak bedna, da je ne dam gor.

blackbfm ::

Ja in kaj zdaj hočeš? Tako kot bi ti rad pač ne gre.

hojnikb ::

Ponavad se da tud za w7 64bit dat gor driverje od viste 64bit
#brezpodpisa

mtosev ::

Visti cisto nic ne fali. windows 7 pa uporablja isti core kot ga ima Vista in je bolj kot se samo manjsa nadgradnja viste.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

hojnikb ::

Visti cisto nic ne fali. windows 7 pa uporablja isti core kot ga ima Vista in je bolj kot se samo manjsa nadgradnja viste.

Ker dost stvari ji fali :'(

Najbolš da daš gor w7, če ne za druga ker ma DX11,aero peak in shake 8-)
Pa še za support si poskrbljen.
#brezpodpisa

win64 ::

Za 4GB pomnilnika potrebuješ x64 - z 32 biti lahko nasloviš max. 3GB pomnilnika. Ko namestiš 64bitni operacijski sistem, potrebuješ tudi 64 bitne gonilnike.

Z 32 biti lahko nasloviš 2^32B kar je 4GB pomnilnika!!!

Grafična kartica, ki jo imaš noter podpira hypermemory:
HyperMemory @ Wikipedia
in si vzame 1024MB pomnilnika

Zheegec ::

Noup, Hyper memory je dinamična zadeva - vzame si več RAM samo ko ga rabi. Torej v desktopu od sistema vzame točno 0MB.

Think again :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jan01 ::

Ne. Vedno ima določen minimum(ponavadi kakih 128MB). Potem pa jemlje še dodatno največ(odvisno od grafičnih) 512...

win64 ::

kot kaže bi moral poizkusiti z brisanjem gonilnikov na windows xp 32bit in videti če se kaj spremeni glede pomnilnika

Zheegec ::

Ja, nekaj let nazaj. Sedaj pa imajo tudi integrirane grafične (naprimer HD3200, Intel 4500 itd) vse dinamično alociranje RAM. Torej integrirana grafika bo v desktop načinu uporabljala minimum RAM - torej par 10MB. Ko pa rabi več ga pa lahko dinamično vzame. Tukaj pa je grafična ločena in ima svoj RAM, dokler ni potrebe po več RAM uporablja točno 0MB sistemskega RAM.
However, unlike integrated graphics which reserves a portion of system memory at all times, HyperMemory is dynamic, constantly adjusting based on demand and priority

klik
The ATI approach creates more of a virtualized memory system for the graphics card, allowing the driver to allocate system memory as needed and page data in and out of graphics RAM at will

klik
32-bit Windows XP lahko naslavlja 4GB pomnilniških naslovov, ne pa 4GB RAM - tukaj je razlika.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

BlueRunner ::

Sticky tema: http://slo-tech.com/forum/t340521/0#

Microsoftovo pojasnilo: http://support.microsoft.com/kb/929605

Pa še malo opomnika, da moderni x86 procesorji in stari Xeon-i nimajo samo 32-bitnega pomnilniškega vodila, temveč 36 in več -bitnega. Malo pa včasih ponagaja tudi čipovje na matični plošči. Posledično pa lahko operacijski sistem tudi v 32-bitnem načinu delovanja naslavlja tudi več kot 4GB pomnilnika. PAE je magična beseda.

Sicer pa je o omejitvah XP, Vista in W7 sistema, kar se tiče naslavljanja pomnilnika, marsikaj zabavnega napisano tudi tukaj:
http://www.geoffchappell.com/viewer.htm...

Tista razlika med 2,96 in 3,0 GB pa res pride zaradi grafične kartice.

To je pa tudi vse... niso gonilniki krivi, niso procesorji krivi so pa stvari občasno res nelogične.

Slowenc ::

To, da 32bit sistemi ne sfolgajo več kot 4GB sem tudi jaz mislil, do danes.
Tukaj je link, kjer najdeš patch, ki ga instaliraš in po restartu ti najde ves memory.
Meni pri 32 bit windows 7 dela brez problema. Imam vseh 4GB RAM, ne pa samo (3.x GB used).
Skiny gate.

geek93 ::

Pa katerega leta smo?? 2002??!! Zunaj je Windows 7,ki je najboljši, najhitrejši in najlepši Windows do sedaj!

ZaOstali ::

Pa katerega leta smo?? 2002??!! Zunaj je Windows 7,ki je najboljši, najhitrejši in najlepši Windows do sedaj!

+ Over 9000!
Manjka še par cukrčkov, ki pa bodo do release itak urejeni

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj imam samo 3GB namesto 4GB rama? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
8920360 (10445) bobi1992
»

Medion akoya e7330 (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
929308 (5899) Vorlon
»

Zakaj v Windows 7 še vedno vztrajajo z omejitvijo pomnilinka?

Oddelek: Loža
352207 (1284) KoMar-
»

32 ali 64bit? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
5524488 (23641) bluefish
»

Koliko pomnilnika je v resnici

Oddelek: Pomoč in nasveti
332887 (2070) Mr.B

Več podobnih tem