» »

Wikipedija s 3 milijoni angleških člankov

Wikipedija s 3 milijoni angleških člankov

Guardian - Wikipedija je po osmih letih presegla 3 milijone člankov v angleščini. Tri-milijonti članek govori o norveški igralki Beate Eriksen, ki igra v lokalni žajfnici. Pri tokratnem dosežku ni bilo opaziti hudega pompa, saj je na prvi strani Wikipedije objavljeno le obvestilo, da so dosegli številko treh milijonov ter da se zahvaljujejo vsem, ki so prispevali k dosežku. Za to je bilo potrebnih približno 10 milijonov uporabnikov, ki so ustvarili 17 milijonov strani, članke pa so uredili kar 326-milijonkrat. Člankov je veliko tudi v drugih jezikih, a jasno precej manj. Nemški oddelek se pospešeno približuje mejniku enega milijona člankov, Francozi lahko preberejo približno 800.000 različnih vnosov, Japonci, Poljaki in Italijani pa okrog 600.000.

Rast števila člankov se je očitno umirila po eksploziji med letoma 2004 in 2007. V osmih letih jasno ni šlo tudi brez incidentov, v katerih so Wikipedio obtoževali, da gosti otroško pornografijo, da ni dovolj točna ter da članke urejajo politiki in velike korporacije, seveda sebi v prid. Vseeno je Wikipedija ena izmed najpomembnejših strani na svetovnem spletu in pogost vir informacij, pa naj bodo le-te točne oz. malo manj točne.

2 komentarja

BaToCarx ::

Lepo, koliko jih pa ima "naša" dodaj v članek. :D

Tear_DR0P ::

na guardianu ugotavljajo da se je wikipedia zelo zaprla - ne dovoli več vsakemu povprečneu urejanja člankov, s čimer so dosegli večjo zanesljivost napisanih podatkov, ampak manjšo rast - pa seveda so se malo oddaljili od svoje politike
http://www.guardian.co.uk/technology/20...
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wikipedija je stara 15 let

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
106912 (5694) vostok_1
»

Wikipedija praznuje 10 let

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
216753 (5473) Tear_DR0P
»

Nemška Wikipedija boljša od angleške

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
126017 (4971) Lion29
»

Angleška Wikipedia z več kot milijon članki!

Oddelek: Novice / Zasebnost
94964 (4515) ovidusss

Več podobnih tem