» »

Inteligentna hiša

Inteligentna hiša

Super Sonic ::

Ravno kar sem v zaključni fazi kupovanja hiše. Stvar je več ali manj dorečena, zadeva je narejena na ključ.

Možnost, ki se med drugim ponuja, je inteligentna inštalacija v hiši. V grobem mi jasno vse, zanima pa me, slučajno, če kdo na forumu zadevo pozna v funkcionalni obliki, in še, kako se obnese v praksi?

Tistih par jurjev gor ali dol (cena se začne pri 4000€, konča pa ... odvisno od tega kaj želiš), ne bi pa rad imel v hiši nečesa, kar bi se kasneje izkazalo za neuporabno.

Za vse (uporabne) informacije se zahvaljujem že v naprej.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

connel ::

Kar nekaj stvari je kul, nekih blaznih izkušenj nimam, so pa večkrat pokazali v Grand designs kako zgledajo te stvari, meni je recimo všeč kontrola razsvetljave, akustike, hlajenje/ogrevanje, avtomatska senčila,... Ups, sej to je skoraj vse :D tega se sigurno ne bi naveličal, še manj pa da bi bilo neuporabno :)

bluefish ::

Že precej časa nazaj je bil tak sistem opisan v Delovi prilogi Delo in dom. Žal se mi ne sanja, v kateri števili oz. natančneje kdaj.

BALAST ::

Jaz bi ti predlagal, da poiščeš najnovejše stvari na trgu. avtomatedhome hiddenwires

Potem povprašaš proizvajalca za dostopnost pri nas in šele potem se odločiš za nakup. Prebereš kak forum in postaviš sam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BALAST ()

Tody ::

jah vse to je luksuz in luksuza se hitro navadiš. Mislim pa do so vse stvari prlagodljive tako da ko enkrat imaš mašinerijo v hiši potem lahko nastavljaš po volji. Je pa druga stvar če se ti z njo da ukvarjat pol :)

Super Sonic ::

Hm, luksuz se mi niti ne zdi tole. No, sej tiste lučke so fensi, samo to je bolj za bahanje pred prijatelji.

Zdi se mi uporabno predvsem zaradi kurjave, vloma in samega pregleda nad hišo. Bi se mi pa kasneje zdelo bedno, da bi stvar nekako na pol delovala (ali pa kakšen moder zaslon na konzoli) . Potem rajši nimam tega in zato sprašujem če kdo to pozna v praksi, ker za to je tud jurja evrov preveč.

Sam se tega, že zaradi manjka časa, ne bom loteval niti slučajno. Vseeno hvala za linke, si bom pogledal.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

dronyx ::

To je po moje nekaj podobnega kot solarni grelniki vode. Res z njimi nekaj privarčuješ, money back time je pa nekje v neskončnosti. Si pa faca, če to imaš.

nobodyelse ::

Moje mnenje je da če bi že to kupil bi stvar sigurno delala, da deluje nekaj na pol najbrz sploh ni mozno, uglavnem mene nebi skrbelo tega da vrzes stran denar. Sigurno pa upoštevaš to kar je povedal BALAST!! Lahko sam kupiš in potem daš nekemu štromarju, ki je to že delal, da ti to vse vgradi.

dfajt ::

Zadeve obstajajo od najenostavnejše izvedbe, kjer centralno kontroliraš npr. hišno ogrevanje in osvetlitev, do zelo kompleksnih sistemov, kjer imaš integrirane vse električne naprave (hladilnik, tv, radio, štedilnik, mikrovalovna), svetila, zunanja in notranja senčila, ogravalni sistem, ... Enostavnejši sistemi so ožičeni in dostopni preko posameznih stikal, kompleksnejši pa imajo centralno konzolo, povezavo s PC-jem, daljinsko kontrolo...
Je pa res, da se takšni sistemi uporabljajo večinoma v hotelih, kjer ti nastavijo ogrevanje in omogočijo dostop do sobe, samo kadar je zasedena.
Je pa ena stvar, ki se mi zdi kar uporabna in to, da lahko pri naprednejših sistemih preko interneta ali pa mobilca preveriš ali si pustil doma kaj vklopljeno (npr. luči ali štedilnik) in lahko to na daljavo celo izklopiš.

Super Sonic ::

No super. Princip na katerem vstrajam je, da bom imel nekoga za povlečt po rokavu, če bo šlo kaj narobe (beri garancija). Vem, da so lokalni mojstri včasih cenejši ampak sam ponavadi nimam te sreče, da je delo opravljeno kvalitetno. Če gledam same stroške nabave hiše in vsega kar bo pasalo zraven, 4000€ ni omembe vrednih. Vprašanje je, če to drži, a bom videl že zelo kmalu saj bo predračun kmalu tu.

Vsekakor se mi zdi, da konzola bo, ker je za njo že prostor v hiši pripravljen, ker so samo hišo že tako zasnovali.

onyx - sem imel danes debato z nekom iz "foha", ki je ponovil tvoje besede (ali obratno). Nek prihranek je toda je zares majhen. Še vedno pa mi zelo leži sistem varnosti, pa tudi sam pregled nad hišo v smislu pretoka toplote se mi zdi uporaben. Na splošno bi znala biti remote stvar zelo uporabna (kot je rekel dfajt). Ne vem, bomo videli.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

disir ::

Če komu kaj pomaga glede inteligentnih inštalacij, vam lahko povem, da sem zadevo vgradil v hišo že pred nekaj leti in deluje brezhibno in sem zelo zadovoljen. Po tem, ko sem preštudiral ogromno literature s tega področja sem se na koncu odločil za nemško znamko GIRA, katere uvoznik je podjetje Projekt GT iz ljubljane. Vsi, ki se zanimate za te stvari za vaš dom vam priporočam, da se obrnete na njih.
Upam, da sem komu pomagal.

lp

ssokec ::

Preverite še Hometronic pri nas ga trži Metronik ponuja vam celovitne rešitve, možnost upravljanja naprav tudi preko web-a ali s pomočjo SMS sporočil.

METRONIK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ssokec ()

vegivegi ::

Lahko priporočam tudi kaj drugega, kot je KNX standard, ki je zelo drag in nepovezljiv s klasičnimi standardi elektroinstalacij. Poskuši se pri www.instinct.si, vem da fantje samo razvijajo software in razumejo problematiko pametnih instalacij v nulo. Pa še cena je bila pri njih najbolj ugodna, ko sem zbiral ponudbe...

specialec1 ::

Res je KNX dražji od ostalih sistemov, ki so bolj odprti, kajti KNX deluje na Linux OS, kar je tudi večja varnost v primerjavi z Windows OS...Plačaš pa tudi standard, kar pomeni da so vsi elementi v standardu povezljivi/kompatibilni, tko da vegivegi ne vem o čem govoriš? Med KNX ima pa Gira sigurno najlepša stikala za ponudit.

GnuceLee ::

Super Sonic, a si potem kaj vgradil? Sam se ravno sedaj odločam za nekaj podobnega (krmiljenje razsvetljave, ogrevanja in prezračevanja) in se trnutno oziram za vodilom KNX in sistemom Siemens Synco Living.

Oldi ::

Počasi dozoreva moja idejna zasnova Arduino - LabView pametne hiše, pripombe in ideje dobrodošle http://www.podsvojostreho.net/forum/vie...

vostok_1 ::

Ideja se mi zdi vredna razmisleka. Vem pa da bi jaz to najbrž sam lotu...sound fun.

Oldi ::

Kaj bi sam lotal? aha, drugega ne znaš :)
Če imaš obilo entuziazma in ustrezno naravnane možgane (softveraši so ljudje posebnega kova), se Arduinota hitro priučiš, primerov je kolikor hočeš in ponavadi vse dela od prve. Znanje C-ja je fajn, ni pa nujno, oziroma se sproti učiš.

vostok_1 ::

No no, sej več skoraj ne rabiš. :D

4000€? Ne vem...je to malo al veliko? Za par luči prižgat in rolete zastret se mi zdi mal dost. Integriran hladilnik pa kdo rabi?

Oldi ::

Moja prva aplikacija (poleg ostalega) s TV daljincem vklaplja in regulira svetilnost trem parom LED reflektorjev sestavljenih iz 3 kom 3W LED (odstranjen skurjen 230V napajalnik). Torej Arduino dela PWM regulacijo toka, pri čemer se PWM spreminja glede na napajanje, ki je 13,5V s paralelnim akumulatorjem.
Kaj bi rabil za regulacijo kupljenih LED reflektorčkov in kje jih sploh dobiti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 449 50 51 52 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2587468564 (804) floyd1
»

pametna hiša, stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7617981 (2471) kriptobog
»

IT v novi hisi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
628509 (6503) jero_no1
»

Pametna instalacija

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
84120 (2397) fikus_
»

sistemi pametnih hiš

Oddelek: Loža
71559 (1292) jernejp

Več podobnih tem