» »

diktafon in snemanje predavanj

diktafon in snemanje predavanj

mojca ::

Živijo,

Zanima me, koliko imate izkušenj s primernostjo malih diktafonov za snemanje predavanj (sicer bi ga uporabljala še za druge namene namesto svinčnika in papirja ali za snemanje pogovorov, ko glasnost ni problem; občasno tudi kot mp3 player, vendar je možnost snemanja predavanj primarna funkcija).

Spogledujem se s čem takim http://www.sony.si/product/dic-digital-... ali Olympus WS-500 s prednostmi:
- ne previsoka cena (z nekaj sreče 80 EUR); takega za 300 EUR nočem
- možnost priključitve zunanjega mikrofona
- vsi ostali diktafoni imajo 256 MB; ta ga ima 1GB (2GB različica ni vredna razlike v ceni)
- deluje kot USB ključek (torej ne potrebujem drajverjev in Windows škatle za branje; zelo pomembno)
- Sony: direktno snemanje v MP3, torej ne potrebujem post-processinga za posnetke
- Olympus: baterija zdrži dlje in se polni preko USB priključka

Ima kdo izkušnje s snemanjem v predavalnicah? Kako daleč "nese" zvok, da se ga da doma še lepo poslušati? V Nemčiji je malenkost lažje testirati (če po enem tednu nisi zadovoljen, enostavno vrneš izdelek), pri nas pa se teh modelov skoraj ne dobi ali pa jih morajo naročiti posebej zate (uradni Sony uvoznik pravi, da se dobi samo model 81 po naročilu iz tujine, s predplačilom).

Zanimajo me izkušnje s katerimkoli modelom (da ne bom nazadnje preveč razočarana nad kvaliteto zvoka). Niti ni nujno, da kupim "voice recorder". Lahko je navaden MP3 predvajalnik ali rabljen iPod, če kateri nudi enostavno snemanje v zadovoljivi kakovosti.

Hvala

darkolord ::

Ima kdo izkušnje s snemanjem v predavalnicah? Kako daleč "nese" zvok, da se ga da doma še lepo poslušati?
Odvisn:
- kolk daleč sediš od predavatelja
- kolk glasno govori predavatelj
- kolk pred tabo sedečih ropota/govori
- kaj je zate "lepo poslušati"

Načeloma je tut z najbolj osnovnim snemalniko mogoče zadevo posnet tko, da se da doma izluščit, kaj je tisti govoru - sam je treba bit pa zlo zbran in ne morš poslušat kot pravljice, še posebej, če je velik ropotanja/govorjenja. Morš tut vedet, da če maš zadevo na mizi, pa npr. odložiš kuli, se to kr fejst sliš.

Drugače pa priporočam nakup prek interneta (npr. ebay). Tega Sonya na primer na ebayu dobiš za cca 51 eur (s poštnino) + DDV, na nemškem ebayu pa za 70 eur s poštnino.

Wox ::

Je to sploh dovoljeno? Mislim, kako je z avtorstvom?

Okapi ::

V Nemčiji je malenkost lažje testirati (če po enem tednu nisi zadovoljen, enostavno vrneš izdelek),
Pri nas je še lažje - če kupiš v spletni trgovini, imaš poldrugi mesec časa za preizkušanje. Najkasneje v 15 dneh moraš prodajalca obvestiti, da ti diktafon ne odgovarja in da ga boš vrnil, potem pa imaš še 30 dni časa, da ga zares vrneš. Medtem se seveda lahko tudi premisliš in ga obdržiš. Skratka, več kot dovolj za temeljit preizkus, prodajalec pa ti mora vrniti ves denar, brez vprašanj.

O.

@nny ::

Predavanja sem snemala s temle diktafonom. Usedla sem se v prvo vrsto, naravnost prfoksu pred nos. V enem letu snemanja je natanko en osebek (!) opazil, da imam diktafon - vsi ostali so mislili, da imam mobitel.:)) Potem je še zaprosil za posnetke svojih predavanj. Kvaliteta posnetkov je bila povsem zadovoljiva, malo sem reducirala šum z Audacity-jem.

Drugo je seveda, kdaj imaš možnost poslušati posnetek. Večina mojih je mrtvo obležala v compu. Razen tistih, kjer so profesorji dajali navodila za vaje. :)

Sicer je snemanje menda prepovedano.

JayKay ::

odvisno od dogovora s profesorjem. Moja sošolka je snemala vsa predavanja in vse vaje. še profesor je zraven nosil diktafon pri individualnih diskusijah :) To v UK.

mojca ::

@nny: hvala za svojo izkušnjo. Torej si snemala z razdalje cca. 2-3 metra (glede na to, da profesorji tavajo sem ter tja ...)? Morda vprašam se kakšen detajl preko ZS.

Zelo mi je všeč, da se je situacija očitno pred kratkim spremenila. Olympus WS-311 (na tem linku 115 EUR) s 512 MB so nadgradili na WS 450/550/560 z 1/2/4 GB za 85/95/135 EUR, starim modelom pa pustili isto ceno :) :) :)

Ravnokar sem opazila, da ima enaa tudi te modele. Odkritje dneva! Sony sem zaman iskala oziroma je bil predrag. (V Ameriki je 2GB model WS 500 samo 70$, ampak tudi slovenska cena je zdaj končno v redu.)

Kar se tiče legalnosti, se zaenkrat ne obremenjujem. Če bom nekaj res želela snemat, bom vprašala, večinoma pa bi uporabljala za lastne potrebe. Problema z "kdaj bi želela poslušati" se zavedam, vendar je to predvsem backup (npr. ko se pelješ v avtu sredi učenja za izpit, eno leto po predavanjih, ne more škodit, če si to zavrtiš), še bolj pa sredstvo, da mi nekdo posname nekaj, kar bi sicer sama zamudila.

boogie_xlr ::

Večina pametnih telefonov ima tudi funkcijo diktafona.

Zgodovina sprememb…

;-) ::

Jaz sem probal snemat v srednji šoli pa se ni prijelo. Oz. tisto kar posnameš nemoraš poslušat kot pravljico ker so nekatere stvari tud na tabli oz. pač jih neverbalno pokaže in ne pride v poštev najbolje.

mojca ::

Pred kar nekaj časa sem spraševala za nasvet, pozabila pa sem napisati feedback. Kupila sem Olympus WS-550(560) in kvaliteta povsem presega vsa moja pričakovanja. Sicer snemam v manjši predavalnici, vendar lahko (če diktafona ne pustim ravno na svoji mizi, od koder je slišati vsak obračanje lista in če vsaj malo ignoriram občasno ropotanje s stoli) poslušam posnetke v izjemni kvaliteti, sploh na slušalkah.

Manjša slabost je samo to, da ne snema v MP3 format.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()

Ted ::

Sam sem predavanja posnel z mp3 flash predvajalnikom iRiver, ki snema direktno v mp3. Kvaliteta solidna, za kaj več pa potrebuješ zunanji mikrofon - ki ga ravno tako lahko priključiš.
Mah...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri diktafon?

Oddelek: Kaj kupiti
97011 (5238) jozekuch
»

Diktafon

Oddelek: Loža
51101 (1028) aljazh
»

Kateri mp3 predvajalnik, ki dobro snema?

Oddelek: Zvok in slika
91822 (1666) nokia6310
»

Nakup diktafona

Oddelek: Kaj kupiti
102334 (2169) ChiefThunder
»

Profesionalno stereo snemanje kako?

Oddelek: Zvok in slika
202798 (2354) nokia6310

Več podobnih tem