» »

Profesionalno stereo snemanje kako?

Profesionalno stereo snemanje kako?

nokia6310 ::

Pozdravljeni!
Jst mam pa naslednje želje:
Rad bi mel nekakšno napravo kot npr: mini disk s stereo mikrofonom, za snemanje raznih dogodkov in stvari.
Ne vem kako imajo to rešeno radijske postaje bi me pa zelo zanimalo zato vsa mnenja dobrodošla!
kvaliteta mi je seveda na prvem mestu.
Pa da ne bo vse preveč amatersko zvenelo, bi rad posnel res kvalitetno brez šumov in po možnosti stereo da je vsak kanal posebaj posnet.
Npr: Če stojim na cesti in gre avto mimo mene da se sliši na posnetku kako prihaja iz leve proti desni tak stereo bi si želel. Kaj mi priporočate da nabavim?
Pravijo, da mini disk ni več to kar je bil?
Najbolje bi bilo, ko bi kdo vedel kako imajo to rešeno radijske postaje za razne ankete pa te stvari pa bi potem se lažje odločil. Kolikor vem tudi mini disk snemalnik nima stereo vhoda za mikrofon tako, da mi četudi bi ga imel ta ne bi pomagal. Slišal sem tudi, da obstajajo neki diktafončki s katerimi potem presnameš to na komp, samo to mi ne deluje ravno profesionalno, drago je za malo spomina in za snemanje v .wav obliki, ki jo kmalu pokuriš pa tudi tisti mikrofonček vprašanje kakšen je, da o kvaliteti ne govorim.
Vglavnem vsa mnenja dobrodošla rabim pa to dokaj kmalu, ker je treba kaj posneti za arhiv.
hvala vam za odgovore.
  • premaknilo iz Loža: OwcA ()

poweroff ::

Rabiš predvsem kvaliteten mikrofon. Drugače pa si poglej koliko stanejo minidisk snemalniki. Jaz sem enkrat imel eno tako zadevo v roki in je precej dobro delala.

Samo menda je mikrofon najpomembnejši.
sudo poweroff

Avenger ::

Me zanima koliko si pripravljen plačat za vse skupaj, oz. za sam mikrofon.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Djuro ::

Minidisk je še vedno to kar je bil in še malo več.
Ampak, mislim da pretiravaš v profesionalnosti.
Na radiu delamo enostavnejše:

greš na ulico in posnameš posebej promet, posebej hojo in potem to zmiksaš na računalniku.

Sicer pa mislim, da MD rekorder podpira stereo mikrofon ki ga enostavno narediš sam z dvema mikrofonoma in zvežeš pravilno s kabil. Potrebuješ dinamične mikrofone ali primerne kondenzatorske (normalni kondenzatorski uporabljajo 48v + izhod je balansiran, kar ti MD ne bo snemal).
Mikrofona enostavno obrneš nekako v položaj V.

Ampak, kakor sem rekel, 2 x posnetek in mix je bistveno hitrejša - cenejša rešitev.

LP

BluPhenix ::

Radijske postaje imajo za ankete rešeno tako da sli se novinarka sprehaja okoli z diktafonom ali ima avdio operaterja zraven.

Problem bi lahko rešil tudi s kvalitetnim mp3 snemalnikom, ni nujno, da je mini disk. Imata pa oba velik problem, da so mikforoni, ki jih lahko priključiš na njiju tako, bolj ne pro, kot ja. Če rabiš res kvaliteto in si pripravljen nekaj zapraviti lahko nabaviš kaj takega. To so že pro zadeve, na katere lahko priklopiš poštene kondenzatorske mikrofone


Sicer sem pa naletel na to povezavo, kjer je malo razloženo to, kar tebe zanima. Tukaj boš dobil tudi tole SONYjevozadevo, ki zna biti tisto kar bi ti rabil.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

nokia6310 ::

Djuro:
Ja saj to sem hotel vedeti.
Res mi je kvaliteta pomembna.
A majo potem mini diski 2x mono izhod ali imajo 1x stereo?
Kako se pa govor snema recimo ankete in take stvari kakšne zadeve so grozno posnete vdaj na določenih radijskih postajah?
Pa dobr je to ko gre recimo vlak al pa avto mim da je tak lep stereo občutek kot pri kakšnih igrah oziroma tako, kot bi bilo zmiksano.
Kakšni miksani posnetki so prav dolgočasni ko recimo po določenem pisku al pa zvoku motorja točno veš, da je posnetek in tako vsebina zgubi svojo pristnost.
Avenger: Zavedam se, da so te zadeve drage in mi ni škoda denarja zanje saj veš nisem tako bogat, da bi poceni kupoval.
Samo za pevski mikrofon shure 58 beta a sem dal skoraj 50 k.
Da o ojačevalcih ki je bil eden 200 k ne govorim kje je še vse ostalo.
Vglavnem res bo to dobro.
Zakaj bi kupol ena jajca ki jih čez par mescev nebi mogle prodat, ker nebi bil zadovoljen z njimi?
Djuro: Delaš na radiu slovenija?
BluPhenix: Hvala ti za linke.
Bom preveril pa seveda nabavil.
P.s.
Če ma kdo kakšen predlog kje in kaj nabavit kar na dan z besedo. Mnenja so dobrodošla.
Hvala vsem še enkrat.

Djuro ::

Delam na zasebni radijski mreži.
MD ima stereo izhod, ampak to je itak 2 x mono.
No, če bi rad res vrhunsko snemal, potem boš moral poseči po bolj profesionalnih komponentah. MD ima namreč kompresiran zvok. Sam osebno ne slišim kompresije na novem ATRAC plus, pa vseeno.

Sicer pa kakor sem ti predlagal. Dva mikrofona, čim bolj široko usmerjena, postavi jih nekako v pozicijo V in voila.

BluPhenix ::

Jaz ti še vedno predlagam tistega kondenzatorca za katerega sem ti dal link. Nabaviš dva, montiraš v črko V, daš gor dve mački in je. Mikrofone imaš rešene. Seveda je dobro, da imaš še eno boom palico, ampak to ni tak problem rešiti.

Tejlje kondenzatorci od sennheiserja so odlični in imajo eno dobro lastnost so krajši kot prejšnji model, ki je meril ~30cm. Seveda imaš že na samih mikrofonih par nastavitev (dušenje, oblika kardioide). Na zadnje sem jih videl v Glasbenem centru Čurin v BTCju, zraven BigBanga (boš videl eno ogromno kitaro nad vhodom). Lahko se pozanimaš tudi kje v italiji, recimo tule. Je sicer pnekaj več poto, vendar imajo navadno dosti ugodnejše cene kot pri nas. Mislim, da ene dva znata tudi slovensko in znajo precej dobro svetovat. Cen za te mikrofone ne vem (zna biti nekje med 50k - 100k za komad), vem pa da delujejo odlično za kar bi ti rabil (veliko jih rabijo na RTVju za ambient in podobno, pa tudi pri snemanju filmov za zvoke, ne samo pri nas ). Z njimi lahko odlično posnameš tudi zbor.
Če ti je predrago lahko poizkusiš s kakšno drugo serijo sennheiserjev recimo kaj takega. Sicer je malo slabša serija, vendar ni neka grozno boga. Pevski mikrofoni iz te serije so recimo na ravni SHURE beta57A (če poznaš), so pa nekaj cenejši od tistih zgoraj. Vem da SHURE dela tudi kondenzatorce, vendar meni osebno so sennheiserjevi bolj všeč.

Seveda pa rabiš za take mikrofone eno takšno napravo, kot sem ti dal link. Ni treba da je najnovejša in digitalna, lahko da dobiš kaj dobrega tudi druge roke. Najbolje da pogledaš po kakšnih oglasih. Ampak se bojim, da boš moral to iskati v tujini. No, ok bi se dalo tudi na navadne, recimo mp3 snemalnike priključiti, vendar bi rabil še en napajalni modul.

Zdej pa je najboljše, da se vprašaš kolišno kvaliteto bi ti res rabil, ker bi ti mogoče popolnoma zadostoval kakšen minidics, ali mp3 snemalnik, i snema v zadovoljivi kakovosti.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

nokia6310 ::

Djuro:
Res hvala ti za info.
Nisem vedel, da mini disk uporablja kompresijo. Veliko si mi pomagal pri moji odločitvi.
Sam osebno ne slišim kompresije
na novem ATRAC plus, pa vseeno.
Kaj je ATRAC plus novi model minidiska je to sony?
Kaj pa si imel v mislih (boš moral poseči po bol profesionalnih komponentah) kaj točno si imel v mislih?
BluPhenix: Vidim, da dobro poznaš zadeve.
Glede te naprave kako se ji reče in zakaj bi jo rabil, oziroma zakaj se uporablja? Malo razloži, ker me res zanima, da mi bojo zadeve jasnejše.
Kako pa se jo priklopi oziroma kam?
Sam imam mikrofon od shura 58 beta a in je majka od mikrofona.
Škoda da ni kakega mp3 playerja za bol zahtevne uporabnike, ki bi snemal recimo vsaj v 192 kb/s bi mi zadostovalo mislim za govor pa take zadeve bi bilo čisto dobro.
Jst to rabim predvsem za snemanja zunaj tako da rabim od mikrofona nekaj manjšega, pa za razne pogovore in take zadeve, za studio tisto je pa drugo.
Kaj pa tisti kravatni mikrofončki od sonyja recimo?
Pa mini disk nima stereo izhoda ampak ima 2x mono in nima zakoderanega vsakega kanala posebej kot se to ponavadi naredi,
Ampak ima 2 kanala združenega v en mono, kot bi recimo na radiu dali sprejem v mono način.
Recimo maš mešalko pa 3 mikrofone.
Enega daš na levo drugega na desno in tretjega v sredino pa je to to.
Samo kanale daš gor in zadeva dela kot treba.
Sicer je pa res, da je možna poznejša obdelava na računalniku, katere se bom z veseljem poslužil.

BluPhenix ::

Tiste naprave so v bistvu prenosni snemalniki. Včasih so snemali na trak, danes pa že na trde diske in podobno. Pač je naprava ki združuje v sebi: medij za snemanje, kontrolo snemanja (vu-metri in podobno), napajanje za kondenzatorske mikrofone, izhod za kontrolne slušalke, .... je pač studijska snemalna naprava v malem.

Vendar glede na to, da bi ti to potreboval večinoma za govor ne vem če se ti splača toliko investirati. Za govor je recimo povsem dovolj snemanje pri 128bitih z 12kHz (lahko tudi manj), ker je govor zelo frekvenčno omejen. Če pa rabiš še čim več ambientnega sounda je pa dobro, pač da snemaš kaj boljše. Si pogledal kaj linke, ki sem ti jih dal, tam so opisani tipi snemalnikov od najcenejših, pa do dražjih. ( http://www.auditory.org/recorders.html)

Obdelava na računalniku je danes že nuja :))

EDIT: poglej tudi to zadevo
Nisem pa uspel dobiti uvoznika za marantz, vendar to nebi smel biti problem, pokliči v BigBang. Cena pa je nekje okoli 500$
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Djuro ::

Več o ATRAC3 Plus in ostalih ATRAC izvedenkah najdeš tule .

To je način kompresije zvoka, ki ga je razvil Sony, laično nekaj podobnega kot mp3. Meni je sicer ATRAC bolj všečen zvok, ampak vsaka ušesa imajo svojega malarja in je to zgolj moje subjektivno mnenje. Slaba lastnost ATRACa je da ga podpirajo več ali manj zgolj MDji.
Mikrofon, ki ga imaš, je carski mikrofon. Ampak žal pevski. Se pravi, da diagram lovljenja zvoka ni ravno najširši. Kar posledično pomeni da ni (govorim v profesionalnem smislu) primeren za snemanje ambienta. Ampak, ne me narobe razumet, tudi s tem mikrofonom boš dosegel odlične rezultate. Aja, kot si napisal da rabiš 3 mikrofone - zakaj že? Imaš 3 ušesa? Osebno bi dal 2 in panoramo na polovico kanala (na pol levo in na pol desno).

Mimogrede, ko sem delal na drugi radijski postaji, smo za ambient uporabljali posebne okrogle ploščate kondenzatorske mikrofone. S takih si na 30 merov slišal nekoga v prvi vrsti prdnit. Dobesedno.

Sicer ti je pa BluPhenix posredoval odlične podatke. Vprašanje, ki se poraja je, ali se splača investirat toliko v opremo za snemanje ambienta (če hočeš res ampak res vrhunsko, potem morajo biti vse komponente v vrsti zelo dobre in snemanje brez kakršnegakoli stistanja) toliko denarja, ko dobiš res dobre efekte na CDjih, ki jih lahko kupiš.

LP

nokia6310 ::

Djuro:
A to so bli shuri?
Kje pa se da te mikrofone kupit pol bo to to kar rabim.
Ja tri sem reku zato, ko si na sredini da se pač na obeh kanalih enako sliši pa nič zaradi drugega.
Samo to je za snemanje v studiju za ven je pa čisto dobro tudi z enim.

nokia6310 ::

BluPhenix:
Malo razloži glede postavitve mikrofonov kakšna višina, zakaj se tista palica rabi pa o mačkah si govoril.
Sicer imam tri doma samo ne verjamem, da si bom z njimi kaj pomagal preveč rade skačejo okrog.
No malo se hecam samo me res zanima kako se ta postavitev mikrofonov pravilno izvede.
Drugače pa si mi posredoval odlične podatke in s pomočjo njih se bom lahko veliko lažje odločil za nakup.
Res vsem najlepša hvala za pomoč.

BluPhenix ::

Postavitev mikrofonov je odvisna od situacije, do situacije. NAjbolje je da sprobaš kaj ti najbolj ugaja. Sicer pa je kar veliko napotkov tudi po internetu. Sam se nisem kaj dosti ukvarjal s snemanjem ambienta, tako da ti ne morem dat nekih praktičnih napotkov.

Tisto palico rabiš za lažjo dostopnost do izvora zvoka. Mikrofon daš na konec in ga pridržiš nad recimo parom, ki se pogovarja. Ali pa recimo, če rabiš žuborenje reke, da ne hodiš do pasu noter, pa še, ker bi se tebi morala voda umikati, nebi bil tisti pravi naraven sound. Med drugim s palico mikrofon oddaljiš tudi od sebe, tako da bekako vežeš ven tvoj vpliv. Torej palica je uporabna na takih mestih, ki so težje dostopna, ali pa recimo pri snemanju ne smeš biti v kadru.

Ambient lahko snemaš tudi tako, da daš oba mikrofona na eno stojalo (se dobijo posebni nastavki, ki to omogočajo). Pač tako imaš nastavljivo višino in še držat ti ni treba. Da ne bo sliđati tebe, lahko daš daljše kable in stopiš nekaj stran, skratka možnosti kolikor holčeš in vse je odvisno od tega, kakšen posnetek bi rad dobil. Lahko držiš tudi vse skupaj v roki, precej uporabno, ko moraš slediti izvoru zvoka.

Mačka pa je tisti "plašč", ki ga daš na mikrofon, obstajajo različne. Naloga te mačke je pa da ščiti mikrifon pred vetrom (da ni slišati tistega urarjanja zraka po mikrofonu), in dod oločene mere pred vremenskimi vplivi. Sicer ni za v tropski vihar, na lažjem dežju za omejen čas pa načeloma ni problema. Seveda stvar tudi nekaj duši zvok, zato pa to navadno ni kr en kos oblačila, je pač malo bolj pametno narejeno.

Priporočam ti ogled posprodukcije filma King Kong, mislim da je na naslovu www.kongisking.comal nekaj podobnega. Na desni strani imaš filmčke iz posprodukcije. Nekaj med njimi je tudi takih iz snemanja efektov in lepo prikaže kako se dela nekatere stvari. Zna biti precej poučno. Ne priporočam ti tega gledati, če nimaš širokopasovnega dostopa. Če pa imaš pa vsekakor poglej.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

nokia6310 ::

Seveda kaj bi brez š'irokopasovnega dostopa danes.
Imam ga ja.
Hvala ti za pojasnila.
Upam, da sem s to temo še komu pomagal pri njegovi odločitvi.

Avian ::

Nokia: ekola razlozi mi prosim kaj tocno bi ti snemal oz za kaj bi rabil mikrofona in seveda koliko si pripravljen dat.

vmes sm opazil da so ti predlagal sennheiserja mkh60 in ti svetovali 2 ter da jih das zelo na siroko. ok super ampak ljudje bozji kaj pa sredina :) ne zavedate se ene stvari in sicer KOTA mikrofona. tu mislim pod kakim kotom mikrofon se dokaj normalno pobira. mkh60 ima prilizno kot 45 stopinj se pravi ce jih das prevec narazn gre sredina po gobe.

hmm glede snemalnikov. naceloma profi zadeve se premikajo vse na hdd (lahko si pogledas na netu par poslastic aaton, HHB, nagra kaj oni pocenjo (cantar x od aatona mmmmm to je cukr to je moja zelja nabavt :) )) tako da lahko za svoje potrebe dobis kak prenosni DAT rekorder po dokaj normalni ceni.


sedaj pa k odgovoru glede mikrofonov. moj predlog glede na sedaj prebrano bi bil kak hmm shure ksm 109.

lp Avi

BluPhenix ::

Če bi bolje pogledal, bi videl da smo govorili o v postavitvi na eno stojalo, kar samo po sebi implicira, da nista široko narazen.
Tudi V nastavki nimajo 45 stopinj, kar je odločno preveč, nekje 30 stopinj nekako gre.

Sicer pa, če je izvor zvoka 100m proč, so lahko tudi mikrofoni 1m narazen.

So ti všeč ti shuri? Meni razen beta serija in 57ke njihovi mikrofoni niso tolko všeč kot sennheiserjevi.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Avian ::

blue mea culpa :)
drugac pa glede shurov halo tole je za nizje pare :D glede sennheiserjev pa osebno mi je sicer bolj povseci njihov 416 ne pa mkh 60.
blue sva mogoce cehovska kolega?
nokia he he lahk ti pa priporcam se en mike in sicer soundfielda. sam he he ne vem kako ti bo kaj cena disala :D drugac je pa to supr stvarca. ze testiru in je nora.

nokia drugac pa se nekaj kar sm prej pozabil napisati. postavitev mike-ov ni spet tak simpl oz odvisna je kaj hoces doseci. Ker kaj pa kako pa za kam zelis posnetke ponucati se nacin postavitve lahko kaj hitr spremeni. mas hmm recimo najbolj pogosto ki je X-Y se pravi mokrofona skup pa odvisno kako jih obrnes (to je ta katero so ti ze predlagal) potem ena ki je tudi kar pogosta se imenuje M-S nacin snemanja. tale pa potrebuje malo vec dela v postprodukciji ampak ima svojo zelo dobro stran to je da je center zelo lepo pokrit in ce nucas samo dolocen efekt lahko iz tu izluscis. potem mas pa se Delta tree,.....

ce je za amatersko potem priporocam 2 mikrofona (ista) za kaj se bos odlocu (shure, sennheiser, akg, dpa,...) je odvisno od financ. ce pa je to pol profi potem se pa mogoce da ze malo razmisljat v smeri M-S nacina snemanja (tu ti priporcam 2 mikrofona Sennheiser mkh60 in mkh 30) tak za enkrat

lp Avi

BluPhenix ::

Ne vem če sva. V bistvu malo poznam zadeve, ker sem delal 1 leto na rtvju, pa tako malo za hobi me zanimajo take stvari. Pač ker sem elektro tip in me je zvok od vedno fasciniral. Nekaj sem tudi sam ozvočeval, vendar kaj drugega kot akustične stvari ne maram delat, namreč slabo prenašam velike glasnosti. Za akustiko še nekako gre (ali pa recimo kakšni big bandi in podobno), za kaj bolj rock, metal in podobnega pa mi hardver ne dopušča >:D

Sicer planiram, da se bom nekoč spet vrnil malo bolj aktivno v to podočje akustike (snemanje in mastering), vendar se mi zdi, da bo to bolj prišlo v poštev, ko bom v penziji. :D , kar pa še ne bo tako kmalu.

Drugače pa se zanimam za te stvari bolj tako z hardverske plati (ojačevalniki, stiskanje zvoka), pač ambient v katerem bom redno delal, ko bom spravil diplomo skupaj.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Avian ::

blu he he ce slabo prenasas glasnost potem bos moral pa zamenjat podrocje in sicer ne glasbe (ni standarda kako se kaj na glas dela in mixa) pac pa na podrocje filma :D. drugac no jest sm pa tonc po dusi ze kar neki cajta :D mi pa manjka strom tko da se pa sedaj podajam pa na to pot ker me matra pa to kar tebe ojacevalci kompresorji,.... skratka hardware tako da bom mogoce kle mal caru :D zravn pa se vedno kako snemanje al pa kaka reklamca za zmixat :D

lp avi

nokia6310 ::

Hm videl sem nek digitalni diktafonček olympus pa me pred nakupom samo nekaj še zanima:
Kje bi dobil večjo kvaliteto pri takem digitalnim diktafonu z kvalitetnim zunanjim mikrofonom ali mini disku?
Odločil sem se da nekaj od tega nabavim pa me zanimajo vaše izkušnje kodiranje oziroma snemanje z enim ali drugim?
V kakšnem formatu snemajo tele diktafončki glede na to da so nekateri precej dragi so verjetno tudi dokaj kvalitetni vsaj za to za kar jaz potrebujem in seveda v kakšnem formatu snemajo ker piše, da lahko snema tudi do 15 ur in zato ne verjamem da snemajo v wav formatu ali pač?
Ne vem katera firma za te diktafone je najbolša ali vsaj čimbolša olympus sony ali kaj drugega? ampak zadevca mi je bila zelo všeč še z vgrajenim mikrofonom je snemala presenetljivo dobro pa še kontrolne piske ima tako da veš kaj delaš ali snemaš ali ne itd pa me zanimajo vaše izkušnje s temi diktafoni?
Po mojem je to zame čisto dovol samo sprobat ga moram na kakšnem resnem sistemu pa bom videl kako se bo obnesel.
Vglavnem vsem ki imate kakšne izkušnje s temi napravami so seveda zelo dobrodošle.
V kakšnem načinu snemajo tele diktafoni mono ali stereo?
V primeru da mono kaj bi se zgodilo, če bi priklopil stereo mikrofon bi se posnelo samo na enem kanalu?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snemanje ambientnih zvokov v HQ

Oddelek: Zvok in slika
8720 (610) Superboyy
»

Domači snemalni studio

Oddelek: Loža
123224 (678) midiboss
»

Snemanje vokala?

Oddelek: Zvok in slika
235203 (4915) zcetrt
»

Snemanje sestankov in zapisovanje na CD

Oddelek: Zvok in slika
51576 (1489) CaqKa
»

Prenosni snemalnik zvoka kaj kdo piporoča

Oddelek: Zvok in slika
51776 (1723) partysound

Več podobnih tem