» »

napajanje Laptopa v okvari

napajanje Laptopa v okvari

Tero ::

Moj thinkpad r61 se je nehal polnit :( (na baterijo dela normalno)
Laptop sploh ne zazna če je kaj gor priklopljeno. Je pa finta da se mi je DC konektor (tisti del ko je na adapterju) že zjebal in je bil bolj slab stik in sem ga skoz popravljal in enkrat tudo prelotal. Zdaj pa noče več nič delat. Laptop sem odprl in napetost JE na notranjem DC konekotorju... Čeprav mi ni nekaj ni jasno.

Na tej sliki
se vidi notranjost tega konektorja, ampak mi ni jasno zakaj je 5 pinov če pa je na adpaterju od lapopta samo 2 ( +20V in masa) Predvidevam da elektronika nekako zazna kdaj je kaj gor priklopljeno in kdaj ne.
Napetosti sem pomero in sem ugotovil da črna pina sta masa in sta na istem potencicalu. Modri pin je +20V. Rdeča pa predvidevam da je ravno to da nekako zazna priključek (oba sta na istem potencialu ampak nič ne kažeta nobene napetosti). Zdaj malo sem guglal ampak nikjer ne najdem kakšne napetosti bi morale biti. Mogoče če je res fizično hin notranji konektor bi lahko nekako začasno prelotal.

Kaj bi še sploh lahko naredil? Zdaj na ebayu sem našel tale konektor za kupit. ebay
Ampak nevem če je to sploh pokvarjeno. Če je recimo elektronika na matični plošči se skurla se sploh da kaj popravit ali moram menjat matično?

Na misel mi še pride da je mogoče sam adapter hin, pa da čeprav je napetost gor na odprtih sponkah se mogoče sesede pod bremenom. (ima kdo kako idejo kakšen porabnik bi lahko gor priklopol ko dela na 20V in 4,5A?)
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Azrael ::

Najbolje bi bilo za začetek preveriti polnilec.

Za breme lahko uporabiš malo bolj močne naprave, ki delajo na 220V (kalorifer, likalnik, fen itd), važno je samo, da gre za neke sorte grelec.

Če priklopiš na 20V, 2kW 230V kalorifer, bo le ta vlekel tok 0.83A. Grel bo s 16W tako, da mu ne bo hudega, čeprav bo ventilator miroval.

Če več takih naprav priklopiš v en razdelilec in priklopiš na ta polnilec, boš prišel precej blizu zahtevane obremenitve. Vendar ne pozabi po meritvi odklopiti vseh teh reči iz podaljška, da ne bo nesreče, če bi kdo podaljšek priklopil v vtičnico!

Detekcija prisotnosti polnilca se lahko izvede na več načinov:
- lahko sta dva pina kratko spojena
- med dvema pinoma upor ali dioda (pogosto pri telefonih, da se določi tok polnjenja)
- ali najpogosteje, elektronika prisotnostt napetosti iz polnilca zazna sama.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Napajanje je pri novejših pametnih (ki se večkrat izkažejo za manj zanesljive od brezpametnih :) polnilcih izvedeno tako, da napajalnik stalno pretvarja napetost na tistih 18, 20, 25V.
Sam napajalnik pa ima še en majhen eprom ki sporoča prenosniku, kakšne zmogljivosti je. To ZELO rado crkne ali povzroča težave. (ponavadi se noče filati, lavfa na minimalni frekvenci in podobno)
Ponavadi je ta eprom vezan na centralni pin (v tvojem primeru moder drat). Če se skuri, ... ni dobro.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tero ::

lol
Se vidi da "smo" včasih preveč pametni :D
Sem probal drug adapter in vse normalno deluje. Najbolj zanimivo pa je to da zgleda da so ti napalaniki "pametni" , kajti tale novi napajalnik ko sem probal (ko 100% deluje) pri odprtih sponkah sploh ne da ven napetosti!
Tisti moj ko pa je bil pokvarjen pa da.
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Pyr0Beast ::

Druga topologija in implementiran power-saving.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Polnilec akumulatorjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
11121054 (11401) FireSnake
»

kratek stik?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
181639 (828) DeeCoy
»

Merjenje napetosti akumulatorja z Arduinom

449642 (8370) Red_Mamba
»

Vprašanje glede amperaže na ATX napajalniku.

101342 (1097) cegu
»

Napajalnik za iPod

231750 (1509) slapi

Več podobnih tem