» »

Kateri napajalnik, ventilator za ohišje, CPU-hladilnik dobavljiv v Sloveniji je najtišji?

Kateri napajalnik, ventilator za ohišje, CPU-hladilnik dobavljiv v Sloveniji je najtišji?

Nazgul ::

Ker si mislim kmalu nabaviti nov računalnik ki ga bom uporabljal tudi kot predvajalnik CD, MP3, DVD, za kar naj bi proizvajal čimmanj lastnega hrupa, me zdaj zanima katere komponente omenjene v naslovu bi bile najbolj primerne za vgradnjo v takšen računalnik, torej tihe. Ohišje bom po vsej verjetnosti vzel od Chiefteca, model CS601, ki naj bi bili zelo kvalitetno zgrajeni, masivni, tako da bi tako omilil vibracije. Pri napajalniku se ne morem odločiti med modeloma Enermax 350W, ki omogoča ročno nastavljanje hitrosti vrtenja ventilatorja, kar močno znižuje raven glasnosti ali Noiseblocker 300W, ki spada med takoimenovane ultra-silent modele, s tem da oba napajalnika staneta tam okoli 21 tisočakov. Za procesorski hladilnik bi vzel kakšnega od Zalmana (6000-Cu ali 5100-Cu – ali dovolj dobro hladita Athlona XP ranga 1800+ pri najnižjih možnih vrtljajih ventilatorja?), Thermaltake-ovi se mi namreč zdijo preglasni, vsaj tako pričajo specifikacije in tudi nekateri članki na netu, kakšne druge modele ki bi prišli v poštev, pa v Sloveniji trenutno nisem zasledil. Če bo potrebno bi v ohišje namontiral še dodatne ventilatorje za boljšo hlajenje, tu pa sem spet v dilemi – kaj vzeti? Morda Zalmanov ZM-F1 SILENT ali Enermaxov UC-8FAB ali morda kaj tretjega? Prosim napišite vaše mnenje. Kaj bi vi predlagali? Je že imel kdo od vas že kakšne izkušnje z omenjenimi komponentami?

tha_man ::

Jaz imam Enermax 350W napajalec in je res tišji od kateregakoli drugega kar sem jih slišal. Moj nima ročne nastavitve, ampak dvomim da boš s tistim lahko še bolj zmanjšal hitrost. Sem gledal specifikacije in piše da s tistim gumbom štelaš hitrost od 1500 do 3000 rpm, s tem da se ob preveliki obremenitvi/gretju hitrost avtomatsko zviša. Potemtakem sklepam da moj deluje tako kot da bi tisti gumb obrnil na minimum - isto se mi ponavadi vrti na 1500 rpm, ob obremenitvi pa pospeši na 2000-2500.

Chieftec nič ne vibrira, ga tudi imam.

Zalmana raje vzemi model 6000. Pri 5100 je minimalna hitrost vrtenja 3000 rpm, kar sicer ni glasno, je pa moteče ker piska. Jaz imam Volcano 7 na katerega sem dal Zalmanov 80x80 ventilator na 2200 rpm, in je stvar tišja kot Intelov BOX ventilator na Celeronu 900 (ki se vrti z nekaj manj kot 3000 rpm). Na ohišje sem dal še dva Zalmanova 80x80 venta na 1500 rpm, in več kot dovolj dobro hlajenje za XP1600, ter predvsem prijetno tiho.


Aja, če imaš Enermaxa in AMD-ja je pametno imeti inštaliran VCool ali kak drug softverski cooler, saj na idle zmanjša porabo procesorja kar pomeni res tih napajalec (ker se hitrost venta v Enermaxu prilagaja obremenitvi).
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Nazgul ::

Hvala za tako obširen odgovor! Samo nekaj me zanima, ker si ravno omenil softwarske hladilnike. Ali nima WinXP kot tudi Win2000 že vgrajeno nekaj takega, zakaj potem še dodatnega inštalirati? In ali bi prosim lahko malo bolje definiral besedico tiho? Ali je tvoja kombinacija res skoraj neslišna?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nazgul ()

hlodek ::

Nazgul:
Kupiš mojega 300W Macase-a? Noter si daj pa en 80mm Zalman ventilator na 5V, ki so daleč najtišji.

Pa P4 si kupi, če hočeš imet tiho računalo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hlodek ()

tha_man ::

Če hočeš da na AMD-ju dela hlajenje v Win2k/XP je treba postavit določen bit na 1 - to lahko storiš z enim programom namenjenemu prav takim zadevam, alhko pa uporabiš softverski cooler s podporo AMD-ju.

Neslišna moja kišta ni, ker na žalost neslišen ventilator ne obstaja, je pa kar precej tiha - tud dost potihem glasba preglasi računalo, če zraven gledaš TV sploh ne veš da laufa. Prej ko sem imel noter standarden ventilator od Volcano 7 je bil le-ta meni moteč tud na 3000 rpm (medtem ko so se ostali čudili kako je kišta tiha). Sedaj je vseskupaj neprimerno tišje. Tud 5 ventilatorjev na 1500 rpm bo veliko veliko tišjih kot eden na 3000 rpm, na kolikor ponavadi laufajo v klasičnem napajalcu. Lahko seveda napajalec sam utišaš tako kot je napisal hlodek, ampak moraš paziti da se napajalec potem ne bo pregreval. Skuriš napajalec --> velika možnost da boš skuril še marsikaj drugega.

(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Nazgul ::

Aha, tako je to torej s temi programskimi hladilniki. Se mi je že zdelo da mora biti nekaj tazga, ker si omenil samo AMD-ja.

Napisal si da se s tem uporom, ki ga zraven dobiš, Zalman vent vrti potem s samo 2200RPM, čudno ker na domači strani piše 1700RPM.

Ravno tako sem v nekem članku o Enermaxovem napajalcu zasledil da je tista rešitev s temperaturnim uravnavanjem relativno slabo rešena, ker se baje že čez nekaj minut hitrost vrtenja postavi na maximum, ker je senzor nalepljen na neugodno mesto. Ti pa nasprotno trdiš da to v redu deluje. Hmm..., mogoč so to popravili? No, če je vseeno tiho, itak ni tko pomembno.

Ne hvala, Hlodek. Si bom raje omislil novega, enega izmed teh ki sem jih na začetku omenil.

Intel? Ne mi z Intelom. Že že, da se malo manj greje pa tko, samo je svinjsko dragi v primerjavi z AMD-jem, sploh tisti boljši modeli ki se po moči lahko primerjajo z AMD-jevimi procesorji višjih ratingov. Pa itak si mislim nabaviti NForce ali NForce2 plato (zaradi Dolby Digital encodinga pa povezave z receiverjem), ki jih ni za Intelove procesorje.

tha_man ::

Jap, z uporom se Zalman vrti na 2000-2200 rpm (preverjeno tud na enem drugem sistemu). Če uporabiš fanmate pa mu lahko zmanjšaš obrate na 1500 rpm. Lahko pa uporabiš tud programček SpeedFan, če plata podpira programsko spreminjanje vrtljajev - jaz en vent uravnavam s SpeedFan enga pa s fanmate (na procesorju sem dal vent kar na upor - torej 2200 rpm.

Enermax brez softverskega hlajenja deluje na cca 1800-2000 rpm (maksimum je baje 3000, sm meni tud pri največji obremenitvi in vročini ni šel čez 2500). S hlajenjem zadeva idla na 1500-1600 rpm. Drgač pa imam cel sistem okrog pol leta (od decembra lani).
(c) 1982 Sinclair Research Ltd


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Super tih hladilnik za procesor (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
506148 (5003) TOP
»

Koliko se greje vaš mlinček

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
372038 (1336) tx-z
»

najbolj tih vent

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
161899 (1538) morphling1
»

Kakšno temparaturo ima vaš procesor? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
1017770 (5560) the_unborn
»

volcano 7+

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
151229 (885) peci

Več podobnih tem