» »

študij - multimedijske komunikacije

študij - multimedijske komunikacije

uasu ::

pozdravljeni
a je kdo med vami ki študira multimedijske komunikacije?
zanimajo me kakšne informacije iz prve roke glede študija in predvsem glede zaposlitve ter nadaljevanju šolanja po končanem faksu
a je veliko fizike? koliko ur predavanj in vaj imaš povprečno na dan? koliko izpitov imaš na leto in koliko se je treba učiti?

crazyLIKEme ::

Letos poteka študij šele drugo leto, zato je vse skupaj še precej v povojih. Profesorji se precej še lovijo, vendar se trudijo*po večini* vsak predmet predstavit in od predavati, tako da ga še največji tepec na tem svetu razume.
Študij je zanimiv, če ne pričakuješ preveč. Predvsem je pomembna samoinciativa pri nekaterih predmetih*mnogim to ne paše*

Predavanja in vaje so vsak dan, vsaj v 1. letniku. Imaš najprej predavanja, 3-4 ure, odvisno od profesorja in po predavanjih so bile ponavadi vaje 2-3 ure, ponovno odvisno od profesorja. Skupaj si tam okoli 5 ur na faxu, ni krize :D.
Vaje so pri vseh predmetih obvezne, predavanja niso, je pa dober da si tam, ker si večina profesorjev zapomni obraze, pa zaradi predavanj na splošno, da te pol ne zaj**e na kakšnem izpitu, pisnem ali ustnem.

Imaš dva semestra, zimskega in poletnega, v vsakem po 5 izpitov. Vsi so sestavljeni iz pisnega in ustnega dela, razen enega predmeta, kjer oddaš esejska vprašanja. Pri nekaterih predmetih je tudi možnost opravljanja izpita s kolokviji, to je kul, ker lahko že prej predmet zaključiš.

Koliko se je potrebno učiti? To je odvisno od vsakega posameznika. Če imaš vsaj malo mozga, hodiš redno na predavanja, ciljaš samo na 6ke, potem skoraj nič. Če pa hočeš več, se moraš pa dobro poznati, da veš koliko se moraš učiti za kakšno 8ko in več. Resnično je dobro da hodiš na predavanja in jih dejansko poslušaš in si še kaj zapišeš*gradiva za učenje, dajo profesorji*, vprašaš, če ni kaj jasno, vsak profesor bo z veseljem še enkrat razložil stvar.

Predmeti:

Osnove Tehnike: Fizika. Vendar se ne ustrašiti, ni kakšna težka kvantna fizika, čiste osnove. Newton, svetloba, delo, energija.... Nobena strah in groza :D

Medijsko sporočanje: Čist na simpl predmet. Dejansko učenje o mediji takšnih in drugačnih. TV, radio, film, žanri, jezik,... Ni težko, vaj kot takih ni, ampak nas je razdelila v skupine in smo mogli narediti vsak teden raziskovalno delo, nekaj takšnega. Na koncu imaš namesto izpita esejska vprašanja.

Multimedijske tehnologije: V bistvu, to kar je ime predmeta. O tem predmetu ti res ne morem kaj dosti povedati, ker me pogosto ni bilo ;)
Učili smo se pa o sliki, animaciji, besedilu, hardveru, spletu, pač vsega po malem. Precej splošno znanje :D

Oblikovanje: Žal zame najbolj mimo predmet. Oz. ni bil predmet mimo, mimo je bil pristop profesorice k študijskem procesu. V glavnem risanje najprej na roko, nato Illustrator, CorelDraw,.... Tukaj je tista samoinciativa. Če ne znaš, ne pričakovati od profesorice, da ti bo kaj več razložila. Mogoč bo drugo leto kaj bolje :P

Telekomunikacijska omrežja: Hja, signali, signali in še enkrat signali, taki i ovaki. Nekje vmes še omrežja, protokoli in varnost komunikacij, drugače pa signali.

Internetni sistemi: Verjetno se vsi na faxu strinjamo da najbolje pripravljena predavanja in vaje. Obdelaš pa ves internet. Ni težko.

Vizualne komunikacije in psihologija: Psihologija kot psihologija. Psihira. Vaje so pa zakon.

Tehnike programiranja: JavaScript. SAMOINCIATIVA. To je to.

Postopki obdelave signalov: Tukaj je pa najbolj pomembno, PREDAVANJA, PREDAVANJA, PREDAVANJA in še enkrat PREDAVANJA, zapiski. Drugače pa signali, tako kot pri Telekomunikacijskih omrežjih, samo zelo zelo poglobljeno.

Strokovna angleščina: Bila samo na dveh predavanjih, si skoraj spustila strel v glavo. Kasneje pa ni bilo baje nič bolje. Osnovnošolski pristop.



Mislim da je to vse, kar sem sedaj lahko stresla iz rokava ;) Če te pa še kaj zanima pa vprašaj :D



LP cLm

uasu ::

najlepša hvala za izčrpne podatke o faksu :)
me pa zanima predvsem naslednje:
kje se dejansko lahko zaposli diplomirani inženir multimedijskih komunikacij in kaj vse lahko opravlja? (če lahko navedeš nekaj KONKRETNIH primerov, ne pa tako kot piše na njihovi strani :)
kakšne so pa možnosti za podiplomski študij?
sicer sem to že vprašal na faks a mi še niso odpisali...

crazyLIKEme ::

Hm, konkretnih primerov ti sicer ne morem dati, ker jih žal ne vem :S Problem tega študija je ravno v tem, da poteka letos šele drugo leto in zato še dejansko ni dipl. ing. MMK, ki bi se zaposlil s tem nazivom.

Ti pa lahko povem, tako kot nam je en profesor povedal: Z tem študijem se naučiš toliko stvari in pridobiš toliko znanja, da lahko opravljaš delo oz. dobiš službo za tri ljudi*kako ti pol to plačajo je že drugo vprašanje;)*.

Hmmmm, kako ti naj to razložim? Pač ti si boš pridobil znanje iz ogromno področij*elektro, internet, oblikovanje, avdio, video...* in to dejansko lahko nato delaš. Dejansko si po koncu študija MULTIpraktik :D Znal naj bi vse. NAJ BI. Vse ostalo je pa seveda ponovno odvisno od SAMOINCIATIVE.

Podiplomski študij? Dobro vprašanje. Še nisem tam ;)

Naj ti povem samo, da internetne strani ne kaj preveč upoštevat, ker boš globoko razočaran*saj veš kdor visoko leta, nizko pade*


LP cLm

Tutankhamun ::

da lahko opravljaš delo oz. dobiš službo za tri ljudi

Usi ostali se pa trudmo, za to da lahko dobimo službo za enega :)
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

CaqKa ::

V Mariboru na FERI imamo študij medijskih komunikacij.

z bolonjo so glede na prejšne univerzitetne programe dodatno dobili matematiko, tako da kolkor vem fizike nimajo.

zuz3k ::

lep pozdraw

danes sem dobil pismo domow da sem sprejet.
Life is a psychological game.

;-) ::

To že hodi domov ali kaj?

T-Majo ::

Imam na izbiro dva študija: Višja šola IAM (akademija za multimedije 900€ letnik), traja 2 leti in Visoka šola NTF, oddelek za tekstilstvo-grafična in medijska tehnika-traja 3 leta, posledično višja izobrazba. Pozitivno je, ker ni treba plačati nadstandrda.

Po eni strani je težava obeh faksov, da se uporaba programov začne iz nule, glede na to, da sem pa medijski tehnik, zna biti pa dolgočasno. Ampak ok. Na enega od teh faksov grem. Oba sta v LJ. Na NTF-ju žal nisem bil na informativnem, tako da ne vem kako izgleda. IAM je pri BTC LJ. Nadstandrd se upravičeno plača, saj imajo dobro opremo in jo baje redno nadgrajujejo. (Apple, Sony itd.).

Rad bi slišal Vaše mnenje, spoh od tistih, ki obiskujejo katero od naštetih šol. Prosim za objektivno mnenje.

Post sem skopiral iz druge teme, vendar se navezuje na moje vprašanje.

NoXy ::

Mene pa zanima kje se lahko potem zaposlim ko naredim to šolo, kaj bi lahko delal?
In pa kakšne so kaj plače približno, vem da je odvino od fime pač tako povprečno?

bluefish ::

In pa kakšne so kaj plače približno, vem da je odvino od fime pač tako povprečno?
Pri tovrstnih študijih je vedno veliko bolj odvisno od dodatnih znanj in dotedanjih referenc (da, fino je že med študijem kaj narediti), ki jih lahko pokažeš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

zuz3k ::

hodm na MMK u Gorico, ta fax ni težak je pa ZELO obširen: spletne strani, fotografija tudi nekaj, potem snemanje, pa oblikovanje - risanje, itd.. Je kot nek začetek, ki ti vsakega nekaj predstavi potem se pa sam nekako osredotočiš na eno stvar.

prvi letnik smo imeli predavanja po 3 ure dnevno, vaje 2 ure 3 tredmeti, 2 predmeta pa 4 ure mesečno. če koga še kej zanima naj praša, še raje na PM
Life is a psychological game.

slitkx ::

Študij multimedijskih komunikacij vsebuje elektrotehniko? Sem je imel dovolj na FE, v povojih pa razmišljam o študiju multimedije.

tureavanture ::

Naj po končanem študiju strnem par besed bodočim študentom.

Faks je primeren predvsem za tiste, ki si želijo čim lažje in predvsem hitro priti do še enega papirja po srednji šoli ali se jim ne da iskati službe. Naučiš se toliko kot sam želiš, oz. od tistega kar delaš popoldan in samoiniciativno, kar je na nek način super saj ti ne vsiljujejo vsega kar te ne zanima ali s čimer se ne nameravaš "nikoli" ukvarjati.
Profesorji so žal povečini "višek" iz fakultetnih programov v LJ, nekateri sicer z roko v roki trenutnim časom in tudi delajo z prakso, ostali pa tipični javni uslužbenci z zajamčeno plačo in zagotovljeno službo.
Problem je tudi z nadaljevanjem študija, že 7 let namrež obljubljajo nadaljevalni podiplomski program ki pa bo zaživel le če se program preseli v ljubljano.

Vsem bodočim brucom pa priporočam predvsem skrbnost pri izbirnih predmetih, da si ne boste še dodatno oteževali študija (preprost nasvet: tisti predmeti, ki imajo "lepo" ime se jim raje izogibajte npr. "Terminali in aplikacije" - asistent Jakus živi v oblakih; 3D grafika - podobno.... priporočam pa standardizacijo, personalizacijo, studijska snemalna tehnika,...)

Prijeten študij!

zuz3k ::

študij je totalno faljen 90% piflanja in zelo malo praxe (čeprav je to rač. fax)

povdarek je na multimedijske KOMUNIKACIJE, tako da vas v prvem letniku matrajo z faljenimi predmeti, kot so:
psihologija??, računanje signalov kar 2 predmeta, osnove tehnike??

še pri predmetu Oblikovanje, kjer se pričakuje neko praktično delo, od katerega bi odnesel veliko, te ne naučijo nič, dajo ti
samo navodila kaj lahko narediš, snovi ni. Enako je tudi z predmetom 3D grafika in animacija, prof. še programa ne zna uporabljat

težavnost predmetov se od profesorja zeloo razlikuje, par je čisto lahkih, nekateri pa na ravni magisterija, kjer prof. da na izpitu podrobnosti, snovi čez 500 strani, eden takih predmetov so Mobilni sistemi, namesto da bi naučili kako bi v praxi s tem znanjem kaj zaslužil, te pa morijo z podrobnosti, ki se jih moraš napiflat, od njih ne odneseš pa nič

zaenkrat jim še uspe pridobit študente z informativnim, kjer prikažejo še največ praktičnega dela, kot pa na celem 3 letnem šolanju :)) dejansko te nič uporabnega ne naučijo

uglavnem 3 leta vržena za brezveze, edina pozitivna lastnost tega faxa je lajf v NG, ker vsaj ni megle, prometa, vreme je topleje kot v LJ, čeprav ni ravno dosti dogajanja. Zaposlitev, če ne znaš italjanskega jezika je misija nemogoče
Life is a psychological game.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zuz3k ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študij na FRI (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6013353 (6644) BivšiUser2
»

višja šola informatika nova gorica

Oddelek: Šola
71842 (1463) Goran's Blog
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146495 (34015) awy
»

Smeri na FERI

Oddelek: Šola
268983 (7496) LordTado
»

Magistrski študij na FE v šol. letu 2006/2007

Oddelek: Šola
264898 (3497) Roadracer

Več podobnih tem