Forum » Strojna oprema » Priključitev diska
Priključitev diska
Robocop1 ::
Mene pa zanima kako priključim 2 diska na 1 računalnik.
Zdaj imam priključen 1 disk (IDE/PATA priključek), nameravam pa še enega (isti priključek).
Operacijski sistem nameravam pustiti na tem disku, kot ga imam zdaj, na dodatnem disku pa bi rad shranjeval samo podatke (muska, filmi itd).
Zdaj me pa zanima kako moram nastaviti jumperje na obeh diskih? Trenutni disk je MASTER (vsaj mislim tako). Če prav mislim, mora biti potem naslednji SLAVE? Ali moram potem spremeniti tudi nastavitve za CD-ROM?
Zdaj imam priključen 1 disk (IDE/PATA priključek), nameravam pa še enega (isti priključek).
Operacijski sistem nameravam pustiti na tem disku, kot ga imam zdaj, na dodatnem disku pa bi rad shranjeval samo podatke (muska, filmi itd).
Zdaj me pa zanima kako moram nastaviti jumperje na obeh diskih? Trenutni disk je MASTER (vsaj mislim tako). Če prav mislim, mora biti potem naslednji SLAVE? Ali moram potem spremeniti tudi nastavitve za CD-ROM?
333333 ::
Tak ja. Na ATA (IDE) priklopih lahko priklopiš 2 napravi s tem da mora biti ena master druga pa slave. Aja pa boot disk je ponavadi master, tako da bo cdrom ali dodatni disk slave.
Spiritual
Robocop1 ::
Torej disk ki ga uporabljam zdaj je master (ostane tako kot je), naslednji disk mora biti slave, prav tako pa tudi CD-ROM slave?
Sicer ne vem kaj je zdaj CD-ROM, zanima me samo, ali lahko iz CD-ROMa bootam, če je ta slave?
Sicer ne vem kaj je zdaj CD-ROM, zanima me samo, ali lahko iz CD-ROMa bootam, če je ta slave?
Okapi ::
prav tako pa tudi CD-ROM slave?
Na. Za IDE imaš na matični plošči dva vmesnika. Na vsakem imaš lahko dve napravi, obe na istem kablu. Če imaš na enem kablu dve napravi, je ena master in druga slave, če imaš samo eno, je master. Ti boš imel tri naprave (dva diska + CD-ROM), in boš torej imel dve napravi na enem kablu in eno napravo na drugem. Kako jih razporediš, je načeloma vseeno. Imaš lahko en master disk in en slave CD-ROM na enem kablu in master disk na drugem kablu, ali pa en master in en slave disk na enem kablu in master CD-ROM na drugem.
O.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | master with slave/cable selectOddelek: Pomoč in nasveti | 1179 (1093) | fosil |
» | sata disk (Hitachi 7k250), namestitevOddelek: Strojna oprema | 3274 (2298) | Blind |
» | Data rateOddelek: Pomoč in nasveti | 1406 (1123) | Hana |
» | pri okroglem IDE kablu je disk glasnejšiOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1758 (1523) | Pudding |
» | Priključitev dodatnega diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 1067 (898) | Gapi |