» »

Je vreden tega denarja? in če se splača?

Je vreden tega denarja? in če se splača?

Sizzay ::

Pozravljeni, zanima me če je ta računalnik: http://www.bigbang.si/racunalnistvo/rac...
vreden svojega denarja in če se za ta denar da dobiti kaj boljšega?

hvala že v naprej za odgovore :)

Zheegec ::

Odličen računalnik, kar nabavi...

Ne, po mojem je nekje 100€ precenjen, točno se mi ne da računati, ampak tam nekje gotovo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

WamPIRe- ::

OS bi še lahko imel zraven ;)

predlogi so tudi dobrodošli kaj je pametno kupit. računalnik nameravam uporabljati za igrce za njega pa nameravam porabiti do 900€ 1000€

CORE 2 QUAD Q9400, 2.660 GHz 6MB, 1333MHz, LGA775 BOX 201
ASROCK P43TWINS1600 S775/PCIE/GL/S/F1600 77,47
Ram OCZ 4 GB KIT 2x2GB DDR3 PC3-10666 65
SAMSUNG 750GB SATA2, 32Mb, 7200rpm (HD753LJ) 77
SAPPHIRE PCI-E ATI RADEON HD4870, 512MB GDDR5, 2x DVI lite 155
ENERMAX CS-04 69
Napajalnik LC 550W LC5550 35,5
SKUPAJ: 679,97

Evo, se mi je dalo :) No, anyway. Vzameš enega Phenom2 X4 940, 1TB disk (kakšen Samsung), HD4890 grafično. To bi bilo nekako to :) Razliko pa zapraviš za kaj bolj pametnega... monitor recimo :)
Janez Janša, 29.04.2014

__Devil__ ::

CORE 2 QUAD Q9400, 2.660 GHz 6MB, 1333MHz, LGA775 BOX 201
ASROCK P43TWINS1600 S775/PCIE/GL/S/F1600 77,47
Ram OCZ 4 GB KIT 2x2GB DDR3 PC3-10666 65
SAMSUNG 750GB SATA2, 32Mb, 7200rpm (HD753LJ) 77
SAPPHIRE PCI-E ATI RADEON HD4870, 512MB GDDR5, 2x DVI lite 155
ENERMAX CS-04 69
Napajalnik LC 550W LC5550 35,5
SKUPAJ: 679,97

Evo, se mi je dalo :) No, anyway. Vzameš enega Phenom2 X4 940, 1TB disk (kakšen Samsung), HD4890 grafično. To bi bilo nekako to :) Razliko pa zapraviš za kaj bolj pametnega... monitor recimo :)

Ti priporočam, da tako narediš. Kupi pa pri agt.si (priporočam)

lp

Predlagam sicer Funtech :)
Janez Janša, 29.04.2014

Glede funtech nevem. Ampak, če boš izbraz katero od teh trgovin mislim, da ne moreš zgrešiti.

solatko ::

Če boš zbral katerokoli trgovino, boš v sestavljenem kompu dobil polovico slabe chip robe, kar je najvažneje, noben nima niti malo spodobno matično ploščo in napajalnik. Zato lepo svinčnik v roke, pogledat po forumih in sam sestavit mašino - najceneje.

Meizu ::

Če boš zbral katerokoli trgovino, boš v sestavljenem kompu dobil polovico slabe chip robe, kar je najvažneje, noben nima niti malo spodobno matično ploščo in napajalnik. Zato lepo svinčnik v roke, pogledat po forumih in sam sestavit mašino - najceneje.

Edini problem je, ker jo moraš potem tudi sam doma sestavit. To pa zna bit problem, če ni še nikoli sestavljal. Potemtakem izbiraj trgovino, kjer ti bojo zadevo že tam sestavili in sprobali če deluje vredu in to je to. Primer takšne trgovine ti je AGT pa Mimovrste.

Pa dinokomp, samo tam ne kupuj, ker veliko uporabnikov ni najbolj zadovoljnih.

bluefish ::

Pri AGT, Funtechu, pa še pri naketrih trgovinah se precej potrudijo, da sestavijo kolikor toliko uravnoteženo konfiguracijo z dobro robo.

Meizu - Če kupiš komponente glavne komponente v eni trgovini, ti ga tam po navadi tudi sestavijo zastonj ali zelo poceni, skupaj s testiranjem in garancijo na komponente.
blueFish - nikjer zloženih računalnikov nimajo uravnoteženih - ali je odlična grafika in ostalo v k...u, ali je dobra osnovna, ali dodajo kakšen hud HDD in RAM. Edino dobro konfiguracijo ti sestavijo po naročilu (AGT zadnje čase dokaj solidne cene, tudi v primerjavi z Dinocompom in Demise), problem je samo koliko časa čakaš na komponente.

Kaj pa vem, meni se že sestavljeni pri Funtechu zdijo povsem OK - z izjemo nekaterih napajalnikov in plat, ohišje pa je itak stvar osebnih preferenc.

3-5 dni, če so na zalogi.

blueFish - skoraj vse osnovne plate so nizki ali kvečjemu srednji razred, napajalniki so kar nekaj, ohišja v rangu 20-40€..... in ko vse preračunaš in pogledaš za koliko bi te zastarele in večinoma slabe komponente dobil, vidiš da si pri računalniku ranga 600€ nategnjen za cca 200€. Ne more biti drugače, saj mora tudi trgovina živet, pa tudi nabavljene komponente je potrebno spravit v promet, najbolje v akcijah s super ponudbo - nategom. To kupujejo samo še tisti, ki ne spremljajo forumov z računalniško vsebino.
Devil - Imajo zaradi recesije vse trgovine probleme z dilerji iz Nemčije in Avstrije, ker so zeloooooooo zmanjšali zaloge, tako da se na kakšno komponento čaka tudi kak mesec.

Meizu - Če kupiš komponente glavne komponente v eni trgovini, ti ga tam po navadi tudi sestavijo zastonj ali zelo poceni, skupaj s testiranjem in garancijo na komponente.
blueFish - nikjer zloženih računalnikov nimajo uravnoteženih - ali je odlična grafika in ostalo v k...u, ali je dobra osnovna, ali dodajo kakšen hud HDD in RAM. Edino dobro konfiguracijo ti sestavijo po naročilu (AGT zadnje čase dokaj solidne cene, tudi v primerjavi z Dinocompom in Demise), problem je samo koliko časa čakaš na komponente.

Ta opcija ni prisotna v vseh trgovinah.

V vsaki trgovini s komponentami, ti bodo lete na željo tudi sestavli in testirali, samo nekje je potrebno malenkost doplačat - do 50€, drugače pa iamš v vsakem kraju kakšnega garažnega mojstra, ki ti bo za 20-30€ kvalitetno sestavil kupljene komponente, pa še zraven boš lahko, se mim grede še kaj naučiš.

saj načeloma tudi če sam sestavljaš ne bi smelo biti nekih problemov. Priložena navodila so dovolj nadzorna, na netu je polno vodičev,... Potrebno je uporabiti le nekaj logike in malenkost ročnih spretnosti.

Uf pri kakšnem procesorju se dokaj hitro zalomi, še posebej pri procih ki imajo pine še zunaj lahko mimogrede kaj fajn zviješ. Pa si oplel.

Meizu - To moraš biti pa res fajn neroden, saj je v navodilih za MB najmanj šest sličic, za montažo procesorja. Procesor sam pade v ležišče, če ga postaviš prav in mi ni jasno, kdaj bi ti polomil ali zvil pine.

T-h-o-r ::

ko se prvič sam odločiš za sestavljanje kompa si živčen :) samo če delaš natančno po navodilih, gre vse dokaj normalno, nazadnje pa ugotoviš kako te v kakšni trgovini olupijo, ko ti 50€ zaračunajo za sestavo :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

aiko ::

Točno tako. Največji problemje, da ponavadi VEDNO šparajo pri najpomembnejšem delu pcja - Matični.
Super specifikacije z AsRock plato...no way. 1000x raje slabši proc in dobro plato.

urosh ::

WamPIRe- ::

V večini teh trgovin kjer ponujajo sestavljene računalnike, lahko katerokoli komponento (ki po tvojem mnenju ni dovolj dobra in je seveda že kot nova popolnoma zanič) zamenjaš in razliko doplačaš... Kje je potem problem??

Če pa ne poznaš razlike med 50€ napajalcem in onim za 150€ pa vzameš še konfiguracijo z box hladilnikom.... sem prepričan, da tudi ne znaš navijat in to tudi ne boš delal. V tem primeru ti računalnik z matično za 200€, napajalnikom za 150€ in hladilnikom za 50€ ne bo nič bolje delal kot on z matično za 100, box hladilnikom in napajalcem za 50€. Razen seveda, da boš pri cenejši varijanti prišparal en lep kupček denarja. Predvidevam, da kdor tule lepo vpraša, če je en setavljen računalnik OK za tak denar, ni nek zagrizen navijalec in entuziast, da bi sploh potreboval matično za +200€ pravtako ne napajalnika za 150€ ali več. Ko pa računalnik postane prepočasen in mu zmanjka (grafične) moči, gre v trgovino pač po nov računalnik in spet mirno spi naslednja 3 leta ;)

Pa za tiste, ki niso vešči sestavljanja komponent, to na novih in dragih komponentah tudi odsvetujem. Prvo se preizkusite na starejših komponentah in pa naj vam kakšen znanec, ki stvar vsaj malo obvlada, tudi pokaže in razloži kako se stvari streže. Nespametno početje je lahko hitro predrago. Ampak vse to je le moje mišlenje...

Ampak vse to je le moje mišlenje...

Pod katerega se seveda podpišem tudi sam.

+1

WamPIRe- Nihče se ne rodi pameten, zato človek, ki nabavi računalnik, hitro spozna, kaj vse se da, s to zadevo početi. Naenkrat mu ratajo čevlji tesni in si zaželi kakšnih izboljšav - nadgradenj. Če si mu prodal p31 asrock plato, si mu šnirnice praktično zašvasal, saj si mu preprečil vgradnjo 45nm procesorjev, hitrejši spomin, prej ko v dveh letih se lahko nauči tudi mašino malo naviti, če mu daš garancijo na mašino in ne na komponente, si mu preprečil lastno poseganje v mašino, dodajanje komponent, zamenjavo, čiščenje, skratka nategnu si ga na celi fronti. Lahko mu prodaš šrot, vse razen matične, ohišja in napajalnika, pa ni potrebno neko high napajanje za €200, ampak tudi nn za €10 ne.
Ko sem šel iz Amige na PC, nisem imel pojma in sem kupil P4 1,8 asusko z Via chip setom, 40 GB hdd in 512MB SDR rama, grafiko ATI 9000 64MB kao neko super mašino, pa tudi cena je bila taka - normalno bebo ni mel pojma. Na srečo je imela mašina samo eno leto garancije, v tem času pa so mi zamenjali HDD za 80GB, ker 40 niso mel več, pekač je šel dvakrat, en teden pred potekom garancije je pa še matično vzel hudič. V enem letu sem se toliko naučil, da je bil prvi poseg v mašino, totalno razkosanje. Najprej je MB zamenjala 865 chipset giga bytka, rami SDDR, so zamenjali 4x512MB DDR, dokupil sem DVDRW, dodal še en 120GB disk, po kakšnem mesecu se je na Bolhi našel ugodno Prescot 3,0, grafično je najprej namensko zamenjala ATI 9200 pro VIVO, ker sem imel nekaj vhs kaset za spravt na DVD, napajalnik je prišel LC 550 s 140 ventilatorjem, skratka mašina je dobila današnji videz, samo plato sem pozneje, ugodno zamenjal za 875 chipset GB ultra. Največji in prvi strošek je bila plata, ker za tista jajca nisem dobil niti 10€, malo pozneje se je temu sistemu pridružil še eden, sestavljen iz ugodno kupljenih komponent na Bolhi - AI7, 478/3,0 Northwood, 2x1GB DDR 3200, trije 120GB diski, hd2600 pro grafika, neko poceni ohišje, LC POWER 550 2,0 napajalnik, dva DVD RW-ja, routar, neka poceni TV kartica, vse skupaj za ene 200€, staro robo iz prvega, sem pa tudi prodal skoraj za toliko, računalnika sta se znašla na KVM stikalu, v mreži, veselo služita z win7, prej pa vista in XP.
To samo v toliko da vidiš, potrebe kupcev, ne pomeni to samo ogled kakšnega filma, poslušanje glasbe ali igranje igric, večina si vzame čas in mašino uporabljajo za pridobivanje znanja, delo, preizkušanje raznih stvari, nekateri si izboljšajo stanje svojih konjičkov (foto, avdio, video, šah, križanke,.....), zato je prodajanje računalnikov s slabimi bistvenimi komponentami MB in napajalnik, čisto nategovanje kupcev. Osnova za dober in lahko tudi poceni komplet mora biti matična med 100 in 200€, ter vsaj soliden 550W napajalnik, ter kolikor toliko spodobno ohišje npr. ANTEC (300) za nekaj čez 50€, vse ostalo pa je lahko najcenejša roba, katera še daje kolikor toliko solidne rezultate. Nadgradnja takega sistema je poceni (vedno se najdejo odlične komponente za malo denarja), stare se proda in strošek niti ne pride tako visok, da si v nekaj mesecih ne bi mogel sestaviti res spodoben sistem. Tistih, ki vsake dve do tri leta kupijo nov, zopet slab in zastarel model je zelo malo, če se kolikor toliko ukvarjajo z računalništom SW ali HW.

Hvala vsem za pomoč :) odločil sem se da si bom kupil računalnik po delih in sicer takega:

Ohišje LC ATX MIDI PRO914B LC5550, 550W - 57,96 EUR
MBD ASUS M4A78 PRO AM3/PCIE/R/R/GL/HT3 - 92,27 EUR
CPU AMD PHENOM II X4 940 BOX AM2 - 184,90 EUR
VGA HD 4890 VAPOR-X 1GB DDR5 PCIE HDMI/DP/DVI LITE - 242,72 EUR
Pomnilnik KINGSTON HYPERX DDR2 4GB (2x 2GB) KHX8500D2K2/4GB - 58,18 EUR
HDD WD 500GB 32MB 7200 SATA2/300 GREEN - 58,93 EUR
DVD/RW SAMSUNG SH-S222A IDE BULK BLACK - 20,57 EUR
SKUPAJ: 715,53 EUR

zanima me kak se vam zdi ta konfiguracija in če je vse kompaibilno :)

Disk zamenjaj za navaden - torej ne green. Ostalo je pa načeloma OK.
Janez Janša, 29.04.2014

dobro :) te bo zdaj zgledalo tole tako

Ohišje LC ATX MIDI PRO914B LC5550, 550W - 57,96 EUR
MBD ASUS M4A78 PRO AM3/PCIE/R/R/GL/HT3 - 92,27 EUR
CPU AMD PHENOM II X4 940 BOX AM2 - 184,90 EUR
VGA HD 4890 VAPOR-X 1GB DDR5 PCIE HDMI/DP/DVI LITE - 242,72 EUR
Pomnilnik KINGSTON HYPERX DDR2 4GB (2x 2GB) KHX8500D2K2/4GB - 58,18 EUR
Trdi disk Seagate 500GB 32MB 7200 SATA2/300 - 66,64 EUR
DVD/RW SAMSUNG SH-S222A IDE BULK BLACK - 20,57 EUR
SKUPAJ: 723,24 EUR

kaj pa sloh tale green pomeni? :)

kaj pa sloh tale green pomeni? :)

Da je počasnejši, ampak na ta račun zniža porabo celega računalnika za skoraj 1%.
Janez Janša, 29.04.2014

urbybaby ::

vzemi raje 640 Gb disk.

imi ::

Tole se mi zdi ugodna varanta:

http://www.sestavi.si/sestavi.php?id=23

eDDi ::

ne vem zakaj bi zdaj vzel IDE optično enoto.

TehDucky ::

@imi
Zadeva je res ugodna glede na to kaj ponuja. Za 570€ računalnik, ki bo podpiral vse brez problemov. Če hočeš lahko za 25% dražjo grafično, dobiš 25% boljšo grafično (4890), lahko pa vzameš 40€ dražjo matično ter daš 2x4770 v CF in dobiš izredno dober računalnik za vsega skupej 650€. Edino pri napajalniku treba pogledat če ma 2x 6 pinov če ne pa 2 molexa spremeniš v en 6 pinski pa bo enako. Za procesor pa mislim, da ni vreden 55€ za tistih 200MHz.

@sizzay
Napačna grafična ne vem zakaj bi dajal 240€ za 4890, če jo dobiš že za 186€ pri mimovrste oz 190€ pri sestavi si. Disk pa vzemi 640gb AAKS od WD, in pa ja SATA2 DVD-RW bo tudi fino met. Čeprov ne vem kje to gledaš, ma isti procesor sestavi.si za 20€ ceneje...

duck 3 isto sranje je ker moreš gledat redno ceno ne spletno ker bom kupo na obroke. zakaj 240€? ker je vapor. in procesor je cenejši če gledaš redno ceno :) sem pa že zamenjal IDE enoto za SATA

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Sizzay ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup računalnika za najnovejše igre (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
18712732 (7349) Mentalist
»

Gamerski in designerski računalnik (strani: 1 2 )

505219 (3727) SynTax64
»

Nov računalnik

442319 (1443) opeter
»

pomoč pri sestavi računalnika...

413092 (2304) st0jko
»

Računalnik za 700-800 € (strani: 1 2 )