» »

pomoč pri izdelavi LED svetila

pomoč pri izdelavi LED svetila

HyperGL ::

torej,

izdelal si bom svetilo na osnovi LED diod, da nadomesti prastaro zadnjo žarnico na mojemu motorju. Predvsem se bom lotil tega projekta, ker bi rad malo izboljšal motor, kar se tiče varnosti in dodal STOP luč.

Pozicijska luč (pač luč ko sveti zadaj vedno) bi bila ena sama LED dioda, pomožnosti z neko srednjo svetilnostjo, tako da bi bilo vidno, kdaj se prižgejo STOP led diode (luč).

Stop luč, pa bi bila iz 6 (postavljene v krogu okoli diode iz prejšnjega odstavka) LED diod, razmišljal sem o višji svetilnosti.

Kaj bom vse potreboval? Upori? Bi mi lahko nekdo napisal točne podatke izdelkov, ki jih iščem? Oziroma vsaj okvirno, da ne bom taval od trgovine do trgovine.

Na motorju bo prisotna (ker je še nimam doma) elektrika z 12V/50W, večino teh W bi rad imel za prednjo luč (navadna), zato upam, da obstajajo LED diode z majhno porabo, oziroma močjo vendar z visoko svetilnostjo.


Hvala vsem, ki mi boste ponudili minuto ali dve časa v pomoč!

M

HyperGL ::

Mi res noben ne bi znal pomagati?

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Misliš zadevo homologirati? Zadnja luč mora zadostovati nekaterim standardom glede osvetlitve (meri se pod različnimi koti od glavne osi luči). Ti standardi veljajo posebej za pozicijsko oz sklepno in posebej zavorno luč.

Ko sem še delal na tem področju (tega je zdaj že 5 let) smo v firmi uporabljali LED-ice v SMD izvedbi od firme Osram in v THT izvedbi od firme Lumileds (Piranha).

Toliko za začetek...

LP

Jože

Zgodovina sprememb…

HyperGL ::

Ne bom homologiral, ker ne bo potrebno, zadeva bo prisotna na starodobniku (točneje tomos letnik 75) in mi ne bo noben težil. Zadevo bom pa naredil, ker moram sedaj iskat 6V žarnice, italijani jim pravijo siluro (podolgovata žarnica) in še ta je 3W zato se čisto nič ne vidi in precej hitro grejo k vragu.

Ledice bi pa bile za rdečim narebrenim steklom (plastika v resnici) in raznorazni koti in podobno popolnoma odpadejo, važno je da se zadeva vidi ponoči, če se pa še podnevi, pa toliko bolje.

Nisem specificiral, ampak se gre za zadnjo luč, upam da je razumljivo.


Bi pa rad čimlažjo izvedbo, nekako sem mislil narediti s plastično ploščico in nato izvrtat luknjice za kontakte ledic, vseskupaj pa povezati s čisto kratkimi žičkami, precej "mesarska" izdelava, nobenih SMD varjant (če je SMD tista miniaturna), namreč imam samo en spajkalnik za par eur in nekaj cina.

Prosil bi samo nasvet katere ledice naj uporabim (kar se tiče moči, ki naj bo čimmanjša ter svetilnosti, ki pa bi morala biti čimvečja) in pa seveda upori, če morajo biti prisotni (kolikor se spomnem, ja).


Hvala

Pyr0Beast ::

6V 3W žarnice ima večina beciklov za sprednjo luč.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

HyperGL ::

pyro: vem... bistvo je, da mi trenutno sveti ravno za silo, rad bi močnejšo sprednjo luč, trenutno je navitje in magnet zmožno spravit iz sebe 17W!!! samo sprednja žarnica je 25W... v torek dobim novo 12V elektriko, ki deluje pri 50W, in bom spredaj zamenjal žarnico, zadaj pa bi rad naredil tudi štop luč, ki je seveda do sedaj ni bilo, in ker bi rad čimveč watov, "rezerviral" za sprednjo žarnico, bi zadaj rad dal LED diode, ki načeloma ne kurijo kaj dosti energije.

to je bistvo, zdej če mi zna kdo svetovat oziroma povedat če obstajajo 12V LED diode, in če mi kdo pove katere (kakšna je oznaka) imajo najboljšo svetilnost, ter kakšne upore bom potreboval za izdelavo tega, bi bil zelo vesel!

Hvala!

Pyr0Beast ::

Hja, ledice lahko spraviš na katerokoli napetost, samo ustrezen predupor moraš imeti.
Lahko vežeš po 2 zaporedno ter narediš več 'parov' z ustreznim preduporom. Poglej za Ultra ali pa Super bright rdečimi ledicami. Takih boš rabil samo par, svetilnost pa je neverjetna.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

>Takih boš rabil samo par, svetilnost pa je neverjetna.

Gretje in katastrofalno ozek kot svetilnosti tudi. Narebrano steklo zadnje luči čudežev ne bo naredilo. Dobil boš eno zelo svetlo točko, ki bo britvica za oči. Toda samo pod enim samim zornim kotom, malo levo - desno, gor - dol, boš neviden. Enako kot kamikaze na biciklih z led brlivkami.

In še nekaj, koliko W rabiš za sprednjo žarnico, je odvisno od žarnice same. Če boš dal 35W bo hitro mrknila. Če boš dal 55W, bo svetila bolj slabo na 50W "štromu".

Enostavno preveč se obremenjujete z ledikami in podobnim s*anjem, razmisli širše. Moped elektrika je maksimalno poenostavljena in se napetost drži v primernih mejah samo z izbiro pravih žarnic. Če ena žarnica ni prava, bo tudi druga svetila slabo ali hitro pregorevala, pogosto pa oboje v odsvisnosti od "gasa".

In ledike s karakteristko tokovne porabe, tu nimajo kaj iskat, saj boš zaradi njih kuril prednjo žarnico, ki ima bistveno drugačne karakteristike, kar se tiče tokovne porabe v odvisnosti od priključene napetosti.

Predpisane žarnice spredaj in zadaj, pa imaš nekaj let mir. Pa še oldtimer je v vsaj približno originalnem stanju, kar je tudi smisel oldtimerja.
Nekoč je bil Slo-tech.

HyperGL ::

Azrael, hvala za tvoj prispevek, vendar nekaj bi rad poudaril, ta "oldtimer" zaenkrat nima kaj dosti originalnega na sebi, na žalost je skozi leta doživljal predelave (moj oče najprej, nato jaz), vendar zbiram pridno kose, za ga spraviti v popolnoma original stanje. Zaenkrat je moped tak, da me lahko popelje kamor koli želim in dokler ne najdem drugega (meni zanimivega) prevoznega sredstva, bo tak tudi ostal in ga bom kvečjemu predeloval, da bo čim bolj uporaben (elektrika tokrat, prej nov avspuh z resonanco za večjo moč).

zadnja žarnica, ki bi jo sedaj moral iskati je ta:
 žarnica

žarnica



vseeno si želim poleg take žarnice še nekaj, da bo označevalo zaviranje, vendar v samem ohišju ni kaj dosti prostora, da bi dodal še eno tako žarnico, zato sem tudi pomislil na LEDice. Bom objavil še načrt oziroma skico, kako sem si zamislil zadevo.

Zaenkrat hvala!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Luči in homologacija oz. problemi...

Oddelek: Na cesti
155308 (4946) Robi :P
»

Avtomobilske LED luči s klasičnimi žarnicami

Oddelek: Na cesti
327874 (7031) Mr Hilter
»

LED vs varčne vs navadne žarnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8035362 (25463) Malajlo
»

LED diode na skuterju

Oddelek: Na cesti
235759 (5071) Sadida

Več podobnih tem