» »

tihi ventilatorji

tihi ventilatorji

samsung113 ::

Torej priporočajte mi ventilatorje za hlajenje procesorja(AMD Athlon Dual Core 6000) in grafično kartico(GF 9800).Ventilatorji naj delujejo čim tiše da lahko zraven prižganega računalnika tudi zaspim :) in pa seveda cena naj nebo previsoka.

tony1 ::

Tudi mene bi zanimalo nekaj zelo tihih (tudi na dolgi rok) 92 mm ventilatorjev... (Že tako pa delujejo na precej malih obratih.)

V kišti imam nekaj zalmanov, ampak so stari že nekaj let in niso več neslišni...

Tnx.

kixs ::

1. nastavi si kontrolo obratov ventilatorja glede na temperaturo tako procesorja (BIOS) kot graficne (RivaTuner).
2. ko gres spat, si nastavi Power Saving na maximum (izberes shemo Portable) in imej instaliran AMD Procesor Driver (da zniza frekvenco procesorju) in AMD DualCore Optimizer
3. ko bos imel vse to nastavljeno, bos ugotovil, da se prevec slisi ali kaksen disk (sistemski ali kateri drug, ki deluje, saj power saving izklopi neuporabljane) ali pa je ventilator v napajalniku preglasen
4. tudi, ko vse to zamenjas (WD green diske, Antec P182 ohisje) in ustimas. Imas obrate pri vseh ventilatorjih okoli 900 in manj, pa bos vseeno slisal racunalnik. Tako pac je - seveda bos lahko vseeno normalno spal poleg.

Za zmanjsanje obratov lahko uporabis tudi Zalman Fan Mate 2 (rocna kontrola s potenciometrom). Tihi ventilatorji so npr. Scythe SlipStream in to pod 1000 obrati.

lp

samsung113 ::

Kateri program pa je za zmanjšanje obratov ventilatorjev?

Valvoline ::

Heh,men pa zanima ali obstaja programček z katerim bi se dal naštimat da v idlu delovanje popolnoma izklopi ventilatorje,ne pa da zmanjša hitrost.

Meizu ::

Ja to ti uštima speedfan npr.

kixs ::

Heh,men pa zanima ali obstaja programček z katerim bi se dal naštimat da v idlu delovanje popolnoma izklopi ventilatorje,ne pa da zmanjša hitrost.


Ce lahko kontroliras obrate glede na temperaturo, potem jih lahko tudi ustavis. Vse je odvisno od temperature. Procesorski ventilator je navadno se najmanj problematicen, ker ga lahko najbolj natancno kontroliras in bo oddajal najmanj suma.

Novejse plosce (vecinoma) imajo moznost za kontrolo ze vgrajeno v BIOSu (navadno samo za CPU). Za ostale ventilatorje, ce gre, pa uporabis SpeedFan. V skrajni moznosti ze zgoraj omenjeni Zalman Fanmate 2, ki je poceni resitev. Imas pa tudi dodatke, ki ti regulirajo vse ventilatorje glede na temperaturo - to je seveda drazje.

V mislih imejte, da vecji kot je ventilator, z manj obrati se mora vrtet.

Ce hoces imeti Silent racunalnik, je potrebno precej dobro razmisliti svoje potrebe po zmogljivostih (procesor under-voltat in under-clockat) in po moznosti uporabiti samo pasivno hlajenje, graficno s pasivnim hlajenjem, tih disk ali SSD, napajalnik iz zgornjega cenovnega razreda in z malo wattazo (300W).

Ko imas res tih racunalnik, pa na koncu kaksne komponente cvilijo in oddajajo brum (npr. kaksne maticne, napajalniki...). Res silent racunalnik je skoraj utopija. Edino recimo kaksen Asus EEE 701. Ko ga ponoci vklopim, se sele takrat res vidi, kaj je to tisina ;)

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Družinski server / HTPC za v dnevno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10612456 (9164) CoreySteel
»

Super tih hladilnik za procesor (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
506057 (4912) TOP
»

Tih in zmogljiv računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
142419 (2177) bate
»

Pripomočki za stišanje računalnika - kje kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
61134 (1134) trek@s
»

speedfan vprašanje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
51300 (1300) bate

Več podobnih tem