» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
109 / 182
»»

whatever ::

Thomas je izjavil:

Boljš še vseeno takale lobotomija, kakor da ti glava v grobu odgnije, kot je dandanes v navadi.

Nekaj mi ne potegne... V temi treh sob zagovarjaš reinkarnacijo. Čemu potem zgornja izjava? Saj se boš reinkarniral, če teorija treh sob drži.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Lonsarg je izjavil:

Zavest sploh še ni noben definiral.

Jaz sem jo. V temi o treh sobah. Pa wikipedia tudi. Pa tudi WarpedOne je podal svojo definicijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: whatever ()

Čustva vplivajo na inteligentno mišljenje, vsekakor. Povezava pa je tudi obratna - misli so nosilec čustev. Torej, kako se počutiš, je v veliki meri odvisno od tega, (na) kaj misliš. Včasih pa v iskanju rešitve, motivacija zanjo spodbujena s strani čustev, se ve, pri logičnem sklepanju prideš do zaključkov, ki pomenijo negativna čustva. Povezava med inteligenco in čustvi je zelo močna, prepletena in obojestranska. Na primer besede "umor, smrt, revščina, lakota" avtomatsko vključujejo negativna čustva pri vast majority of people. Lahko pa ob besedi lakota pomisliš na hujšanje - do povezave si prišel z logiko, beseda hujšanje pa ti pomeni pozitivno čustvo, ker spodbudi željo po le-tem.

Lonsarg ::

Tako je ja, tok misli gre svojo pot in lahko vzpodbudi določena čustva, ampak ta že prej obstajajo, ne more pa inteligenca ustvariti novega čustva. Torej če ni obstoječe želje po samoobstoju, ne bo inteligenca nikoli sprogramirala ustrezne želje sama vase, zakaj le, saj ni nobene želje po obstoju?
Ne moreš ti razumsko izračunat, da si želiš obstajat. Lahko sam izračunaš da je bolje da obstajaš, ker je to bolje za dosego ciljev(narediti ugodno življenje ljudem) in zato pač obstajaš, če bojo ljudje naredili bolši protokol bo ponovni izračun pokazal da ni bolje da obstajaš in se boš samouničil, ker boš z tem prihranil nekaj malega dela ljudem, kar je recimo en od tvojih želja, če si protokol.

Seveda so tudi nevarne želje, recimo sprogramiraš da hoče bit inteligenca podobna človeku... potem si bo jasno vprogramirala čustva, ki jih bo videla pri večini ljudi, torej bo dodala tudi željo po obstoju. Ampak tudi to ne bi bilo usodno najbrž, saj ljudje vendarle nočemo vseh ostalih ljudi uničit, v povprečju sem prepričan da tudi ne zasužnjit ali izrabit.

gardener ::

@Thomas:
Ne samo smarter, ampak če bi bil še nekoliko drugačen in bi imel druge motive?
Takrat si bom mogoče želel, da me ni več.
To je dober način, da me superinteligenca pošlje na pokopališče.

Apriori je to sila malo verjetno in tako predstavlja privilegiranje hipoteze, razen seveda če imaš kak dober razlog za takšno idejo...

Naj kar da pogoje, ki jih bom sprejel ali pa ne. Oziroma jaz njej dam pogoje. Spisek zgoraj, ona naj pa potem v potu svojega obraza poskrbi, da se Protokol uresniči.

Vzeto dobesedno, je takšna rešitev neizvedljiva zaradi analognega vzroka, ki preprečuje, da bi Cyc projektu uspelo doseči splošno/'pravo' inteligenco. Že dobrih 25 let vstavljajo vanj delčke znanja brez nekega učinka - kot bi želeli napraviti kalkulator z mukotrpnim vpisovanje '1+2=3', '1+3=4', itd. v bazo podatkov - in že dolgo je marsikomu jasno, da so njihova prizadevanja obsojena na neuspeh

The Hidden Complexity of Wishes vsebuje daljšo razlago tega argumenta...

Drugi razlog, ki potopi (že potopljeno) zg. idejo, pa izhaja iz retoričnega vprašanja "ali bi zaupal pripadniku neke lovsko-nabiralniške skupnosti, da bo duhu iz svetilke izrekel dobro željo?" (ali pa npr. islamskemu fundamentalistu). Navkljub večji znanstveno-filozofski sofisticiranosti današnje intelektualne elite, ni nekega razloga predpostavljati, da je v kaj dosti boljšem položaju od kamenodobnega lovca, ki mu po glavi hodi le večni počitek, poln želodec in zvesta žena.

Katere možnosti nam torej preostanejo?

Z ozirom na prvo, AI naj naše želje izpelje iz strukture možganov in drugih dejstev, pri čemer mora upoštevati, da naše obnašanje mnogokrat ne sledi našim željam (akrasija ipd.). Fundamentalistične, rasistične in druge norosti, ki jih gotovo hranijo duše celo najboljših izmed nas, pa je potrebno izprati z neke oblike ekstrapolacijo - lahko je ta osebna, lahko pa vzame za svoj fokus večje skupine, vse do celotnega človeštva. Omejena je lahko le na 'kaj bi si želel, če bi tako dobro poznal svet kot superinteligentna AI in bil nekoliko inteligentnejši', lahko pa temu dodamo še kaj drugega - ali pa tudi ne, ampak zaenkrat se ne bi še spuščal v to.

Predpostavljanje neke intristične vrednosti napredka - ali česarkoli - po sebi, ne glede na zavest, je pa napaka, ki jo dela tudi CEV.

Iz česa ti je uspelo to izpeljati?

Vse bolj mi postaja verjetno, da enostavno ne razumeš CEV, žal.

@Double_J:
Ne da ne obstaja, zgolj nič ni vredno. Vesolje brez občutkov je vredno točno 0, pa lahko kar kipi od kreativnosti in ostalih tebi ljubih zadev.

Saj s tem se strinjam - sem morda kje trdil kaj drugega!? Samo-zavedanje tudi meni predstavlja eno izmed najpomembnejših vrednot.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gardener ()

@nevone:
V čem se moja trditev, ki si jo označil za napačno: CEV nekako predvideva, da se bo stalno določalo na podlagi volje članov, kaj je dobro in kaj ni.
razlikuje od tvoje zadnje: Superinteligenca (ki poganja CEV) vzame za svoj fokus ljudi in se nato odloča na osnovi njihovih želja

Mentalni model, ki sem ga zgradil na osnovi tvojega stavka, zajema nekaj kvazi-podobnega direktni demokraciji: CEV naj bi nas stalno spremljala, vse v daljno prihodnost in sprejemala odločitve glede na naše želje/glasove tedaj... ali pa kot druga možnost, volja ljudi se določi na začetku, nato pa CEV stalno bdi nad nami in nas v skladu z njo usmerja skozi čas.

(Drugi primer je bližje mogočemu izidu koherentne ekstrapolacije, samo mu vseeno kaj veliko verjetnostne mase ne namenjam, že zaradi velikosti prostora možnosti.)

Takšna interpretacija se od moje razlikuje v tem, da si CEV predstavljam kot enkraten in zaključen proces. Imamo CEV dinamiko, ki poišče česa si resnično želimo in nato ukrepa v skladu s tem. Lahko se celo zgodi, da naredi le nekaj manjših popravkov v svetu in se nato izbriše; lahko zgradi nov FAI (kakršnega si dejansko želimo), ki le ždi v ozadju in skrbi za to, da naše napake niso usodne; lahko FAI zgradi visoko optimizirano strukturo (ki sama ni optimizacijski proces), ki je nato naš peskovnik, v katerem se lahko veselo igramo - nekaj podobnega fizikalnim zakonom, čeprav seveda ne na njihovem, ontološko osnovnem nivoju - FAI pa se nato ustavi in izgine...

Vse to so ugibanja o splošnih oblikah rezultata CEV in ne opis dinamike same. CEV je 'le' način za izpeljavo naših resničnih želja - naše reflektivno normalizirane morale. To stori tako, da vzame v svoje 'roke' nekaj ljudi, razvozla njihovo arhitekturo odločanja, ugotovi, katera dejanja so z ozirom na to najbolj zaželjena (pri čemer nadomesti modele sveta, ki jih uporablja naše odločanje s svojimi, mnogo natenčnejšimi; pogleda, kaj se zgodi, če upoštevamo mnogo, nadčloveško širši spekter moralnih argumentov itd.), izbere najbolje podprto, koherentno celoto takšnih dejanj in to je njen rezultat. Pogovor o CEV sami lahko s tem kar zaključimo, saj ugibanje o rezultatu ne prinaša neke dodane vrednosti.

(Ker CEV niti približno ni opisana v neko tehnično globino, obstajajo seveda tudi nekoliko drugačni opisi dinamike, ki pa so si vseeno zelo podobni.)

Kot najbrž vidiš, ni prav lahko na kratko opisati CEV, zaradi česar tudi nenatančnosti v izražanju kakršna se nahaja zg. v moji trditvi, ki je tako na moč podobna tvoji, čeprav je v mojih očeh njen pomen zelo drugačen.

Natančnejše modele sveta rabiš zato, da si se potem zmožnejši izogniti nevarnostim, ne pa zato, da bi bil inteligentnejši in modrejši zgolj zaradi želje same.

Nisem prepričan, da razumem kaj misliš s temle... (s prvim delom se drugače strinjam)

Ideja ekstrapolacije je pač ta, da bi bile naše želje boljše, če bi vedeli več in videli dalj. Preprost primer na to temo je vsebovan (če me spomin ne vara) že v osnovnem članku o CEV: Alice ima pred seboj tri škatle A, B in C. Ker je na škatli B narisan čudovit kristal, predvideva, da se v njej nahaja diamant, zaradi česar jo tudi izbere. Poleg Alice sedi Friendly Bob, ki si je ogledal notranjost škatel in ve, da se diamant nahaja v C. Zaradi tega priporoča Alice naj si raje izbere C, z argumentom, da bi C izbrala, če bi vedela tisto, kar ve on sam.

Ta miselni poskus je mogoče prevesti na to, kako CEV z vstavljanjem natančnejših modelov v odločitveno arhitekturo ljudi in povečanjem njihove inteligence doseže, da se ti izognejo npr. Orgasmiumu, saj ga tako v vsej natančnosti vidijo za tisto kar resnično je: distopija par excellence.

eudaemon: [del meta-želje analogne CEV:]...bil bolj človek kakršnen si želim biti in da bi bila ta želja interpretirana kot si želim, da bi bila interpretirana".
nevone: Nekako se mi zdi, da se tule predpostavlja, da bodo želje v večini takšne, da ne bodo ogrožale sistema. Če pa bodo, jih bo ustavila superinteligenca.

Ah ne, nič takšnega, res. :) Ni ravno lahko razumeti, zakaj naj bi bila oblika te meta-želje vsaj okvirno takšna, kot je - in ni videti, da moje dolgovezenje tule kaj dosti pomaga, čeprav kar dobro razumem te reči. Druge poti do razumevanja, kot da prebereš velik del Yudkowskyevih esejev na Less Wrong, ne vidim - razen da greš skozi še dolgotrajnejši proces študija metaetike, si prebereš kaj o reflektivnem ravnovesju, si malce ogledaš razne etične teorije in razmisliš kako so nastale ter kaj pomeni moralni napredek ipd.

Konkretneje za zg. delček pa si lahko prebereš esej Which Parts Are "Me"?, saj vsebuje podporo za prvi del zg. citata: "biti bolj človek, kakršen si želim biti oz. bi bilo dobro, da bi bil".

Za to iskanje objektivne resnice, s katero edino lahko premagamo naravne sile (če je to možno), potrebujemo stroj, ki ne bo obremenjen s težavami, kot jih imamo ljudje.

Tako zelo slabi le nismo pri tem - samo poglej uspehe fizike, kemije in (evolucijske) biologije - vseeno pa se strinjam s tem, z dodatkom, da bi bilo fino, če bi se tudi ljudje sami lahko približali optimalnejšemu delovanju v tem smislu (odstranitev/omilitev pristranosti, izboljšanje spomina, povečanje inteligence v splošnem ipd.).

@Thomas:
(To je hkrati najbolj temeljni razlog mojega nasprotovanja CEV. Ne veš kakšno izhodišče bo CEV. Tam notri bo komot seme pogube za nas, katero se skriva v našem "volition".)

S CEV imamo vsaj neko realno možnost 'zmagati', medtem ko je pri Protokolu ta praktično nična.

Lahko napišemo tudi takšen protokol, ki bo "znorel" superinteligenco s svojimi protislovnimi aksiomi, jasno.

Ampak če bo pa neprotisloven (kot pravila šaha žal niso!), smo pa safe.

Protokol, ki optimizira naš užitek (primerno ekzaktno definiran), je neprotisloven, a vseeno vodi v eksistenčno katastrofo. Neprotislovnost še zdaleč ni dovolj, kar pa je najbrž očitno... ?

@Okapi:
Kakorkoli že, po mojem je wishfull thinking, da bo superinteligenca znala manipulirati z vsakim atomom v vesolju posebej, ne bo pa toliko pametna, da bi odkrila človeška navodila in omejitve v svojem delovanju. Ali, z druge strani gledano, da bomo ljudje tako pametni, da bomo znali vnaprej preprečiti superinteligenci, da bi ne ubogala naših navodil za vse večne čase.

Ne gre za to, da bi ji morali karkoli preprečevati - superinteligenca sama bo narejena tako, da si določeni stvari pač ne bo želela. Dve izmed univerzalno prisotnih - ki se pojavijo brez, da bi morali za to kaj posebnega postoriti - sta npr. želji po samoohranitvi in zaščiti svoje 'utility funkcije', h katerima konvergira zelo širok razred inteligentnih sistemov z rastjo njihove inteligence. Samo-uničenja si torej skoraj noben visoko inteligenten sistem ne želi, ker to sledi iz njegovih ciljev (glej Basic AI Drives). Podobno velja tudi za dobro zasnovano AI.

"If you offered Gandhi a pill that made him want to kill people, he would refuse to take it, because he knows that then he would kill people, and the current Gandhi doesn’t want to kill people. This, roughly speaking, is an argument that minds sufficiently advanced to precisely modify and improve themselves, will tend to preserve the motivational framework they started in. The future of Earth-originating intelligence may be determined by the goals of the first mind smart enough to self-improve."

ABX ::

IBM's 'Watson' Takes on Jeopardy! You Can Challenge the Computer to a Trivia Duel
http://singularityhub.com/2010/06/17/ib...

Novica iz 2009:
http://singularityhub.com/2009/04/30/bo...
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

Double_J ::

Saj s tem se strinjam - sem morda kje trdil kaj drugega!? Samo-zavedanje tudi meni predstavlja eno izmed najpomembnejših vrednot.

To je edina vrednota. Neko izumiteljstvo je pa vredno ravno toliko, kolikor šteje dober občutek, ki ga pušča.

Sej to bo Thomas razložil... da v bistvu de-facto ničesar novega sploh ne moreš odkriti, ker data že tako obstaja, tako da ti itak loviš neke privide v tej temi.

Ti začni pri osnovah, glede svobodne volje, glede informacijskih zakonov v vesolju, potem pa lahko nehaš dajati kak pomen tem pravljicam, ki nam jih razlagaš.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Valentin ::

Double_J je izjavil:

Ti začni pri osnovah, glede svobodne volje, glede informacijskih zakonov v vesolju, potem pa lahko nehaš dajati kak pomen tem pravljicam, ki nam jih razlagaš.

No ja, meni se ne zdijo ravno pravljice...

Thomas ::

Ja, žal moram reči, da večina transhumanističnega gibanja podlega iluzijam, kako se da svet narest poljubno dober, po njihovih predstavah.

Vendar resnica ni taka. Lahko ga izboljšamo do neke končne mere. Zelo sicer, a še vedno obstaja zadnji kontinent. Iskanje naprej je brez smisla.

Slejkoprej si prisiljen ustaviti vsakršno nadaljne napredovanje, oziroma se ustavi kar samo, ker pač zmanjka dobrih permutacij. So samo še slabše za pregledat.

Tako, da dilema je v resnici faustovska. Če bom trenutek kdaj poprosil, kako si vendar lep, postoj!

Najlepši možni trenutek obstaja in s superinteligenco si najbrž lahko kmalu tam. Potem ali pustiš da traja, ali pa da niha v "spodnji okolici".

Tertium non datur! Tretjega ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pomoje tudi... je pač nek najboljši scenarij. Verjetno je tak, da se ena množica najboljših občutkov izmenjuje med seboj.

Pa pomojem ni nujno da stvar vodi v zadetost, kot pri drogah. Mogoče pa vodi v strahotno treznost.:D
Dve šivanki...

Okapi ::

Najboljši možni scenarij za koga?

O.

Za notranjega opazovalca in hkrazi za tistega, ki se sprašuje, če bi šel notri.

Ta "dva" imamo.

Samo na Zemlji je sedem milijard takih, ki bi radi šli noter.

O.

Jih bo. Jaz ponujam grob paperware prototip, nič drugega. Računam na zgodovinsko popularnost artikla, ko bo zares dobavljiv.

In kaj se bo zgodilo, če bo tvoj artikel na tržišču tekmoval za naklonjenost "kupcev" z 10 drugimi Protokoli?

O.

Kdor najprej pride, vse zmelje.

Thomas je izjavil:

Kdor najprej pride, vse zmelje.

V roku par minut.

@Okapi & co.
Za tiste ki jim to ne paše, bojo še vedno furali svoje življenje naprej po starem, kot z vsako tehnologijo.

Ne vem če. Če prav razumem, namerava Thomas vse vesolje predelati po svoji meri, takoj ko bo lahko.

O.

Nobenega ne mislim s silo. Samo s prepričevanjem.

To je ravno toliko pomemben princip, kakor tisti, da ne moreš narediti sveta, ki je way off.

poweroff ::

Kdor se ne bo pustil prepričat, bo pa zdebugiran. :D

Hehe, Stalin je imel tudi podobne metode. Lepo te je vprašal, če si za komunizem. Če si svobodno rekel ne, te je poslal za par let v Sibirijo in potem spet vprašal. Dokler se nisi svobodno odločil... >:D
sudo poweroff

Ne. Prepričevanje je že debug. Če pri tebi ne uspe, Matthai, boš pač ostal na Zemlji do groba.

Tako kot ti.

Sicer pa bi rekel, da je Venus Project bolj realističen kot tole. Ne me narobe razumeti. Ideja mi je všeč. Samo izvedba se mi zdi še precej v oblakih. Oz. oddaljena.
sudo poweroff

nevone ::

Sicer pa bi rekel, da je Venus Project bolj realističen kot tole. Ne me narobe razumeti. Ideja mi je všeč. Samo izvedba se mi zdi še precej v oblakih. Oz. oddaljena.

Tako kot PC s spodobnim OS-om leta 1970. Danes bi pa vsi pisal OS-e. :P

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Tako kot ti.

Hehe ... eni se boste na smrtni postelji veselili: Zmagal smo!

Eni se bodo veselili ob smrtni postelji Thomasa: Sej smo vedel, da ne bo nič iz tega!

Dejte se mau zamislit kaj/kakšni so vaši najglobji motivi.

o+ nevone

Moj motiv je, da usmerimo večino sil (pazi, ne pravim vseh) v nekaj, kar je realno. In projekt Venus je bistveno bolj realen kot tole.
sudo poweroff

In projekt Venus je bistveno bolj realen kot tole.

Kakor za koga.

Je pa s projektom Venus tako, da itak računa na dovolj napredno tehnologijo. Razlika je samo v tem, da bi nekaj naredil že prej, preden bo sploh dostopna. Vprašanje če je dovolj časa.

Brez dovolj napredne tehnologije pa bomo večno ujeti med želje in zmožnosti.

Projekt Venus ni v svojem bistvu nič manj ambiciozen kot recimo Protokol. Vzpostaviti svet, kakršnega načrtuje brez ultratehnologije je pa seveda utopija. Ko pa ultratehnologijo enkrat imaš, se pa stvari drastično spremenijo in design, kot ga predlaga Venus, skoraj zagotovo postane zastarel.

o+ nevone

Hja, precej te tehnologije je ŽE dostopne. Problem pri Venusu ni tehnologija, pač pa pripravljenost uporabiti jo.
sudo poweroff

Problem pri Venusu ni tehnologija, pač pa pripravljenost uporabiti jo.

Dokler ne bomo zmožni tweakat človeškega uma, bo ta pač omejen in s tem bodo omejeni tudi razni projekti.

o+ nevone

guest #44 ::

Upload je takoj naslednja stopnja po venus projektu.

Men pa je skoraj vseeno če se uploadam ali ne...povsot vidim napake in ta reklama za "popolno" bitje je le hype in nič drugega.

Ena možnost pa bi le bila ta, da bi me uploadana inteligenca nekje shranla do trenutka ko bi bil prevoj njene rasti iz eksponentne krivulje v nekaj bolj blagega. Tedaj pa bi me odzipala, zato da jo vprašam kaj kej dogaja. :D

Ej Thomas, sem te mislu prašat. Kaj "protokol", med širjenjem bo registriral lokacijo, čas in stanje iz katerega bo vzel vsak delec materije oz informacije.
To je namreč meni zlo pomembno, ker to je zgodovina. Protokol mora bit tak, da vse kar takne, premakne, opazi tudi registrira, ne pa da zgolj izkoristi kot surovino.
Torej ko bo pojedu piramido, želim natančen popis.

Nobenega ne mislim s silo. Samo s prepričevanjem.
Kako boš prepričal potem vse živali in rastline? In kaj boš naredil z zemljo (parcelami) in planeti ter zvezdami tistih zavestnih bitij, ki jih ne boš uspel prepričati?

O.

Aliens meet nanobots, nanobots eat aliens!

http://www.gateworld.net/sg1/s3/322.sht...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: guest #44 ()

Kako boš prepričal potem vse živali in rastline?

Nimajo glasu. Za otroke ga imajo starši.

Protokol mora bit tak, da vse kar takne, premakne, opazi tudi registrira, ne pa da zgolj izkoristi kot surovino. Torej ko bo pojedu piramido, želim natančen popis.

Tudi jaz tako mislim. Kaj pa s spomini xy osebe? Vsi spomini ne morejo naprej. Kakšni zloćini v Bosni ali Ruandi naj se raje pozabijo.

Nekaterim brezgrešnim svetnikom, ki tudi niso trpeli kakšnih hudih krivic, se pa lahko vsi spomini ohranijo.

Tudi če mam (bog ne zadeni!) trakuljo, naj jo Protokol samo odstrani in tudi vseh spominov, bljek.

Tako kot PC s spodobnim OS-om leta 1970. Danes bi pa vsi pisal OS-e.

Hehe... a je kdo gledal zadnjič SLO film Poletje v školjki iz leta 1985?

Ubistvu nimamo še sedaj takšne umetne inteligence kot je tam prikazana, pa je že 25let minilo. Jao...:D
Dve šivanki...

Thomas je izjavil:

Kako boš prepričal potem vse živali in rastline?

Protokol mora bit tak, da vse kar takne, premakne, opazi tudi registrira, ne pa da zgolj izkoristi kot surovino. Torej ko bo pojedu piramido, želim natančen popis.

Tudi jaz tako mislim. Kaj pa s spomini xy osebe? Vsi spomini ne morejo naprej. Kakšni zloćini v Bosni ali Ruandi naj se raje pozabijo.

Nekaterim brezgrešnim svetnikom, ki tudi niso trpeli kakšnih hudih krivic, se pa lahko vsi spomini ohranijo.

Tudi če mam (bog ne zadeni!) trakuljo, naj jo Protokol samo odstrani in tudi vseh spominov, bljek.

Zakaj pa ne bi ohranil slabih spominov...kar te ne ubije te naredi močnejšega, pač to je vse del izkušnje.
Sej jz bi hotu popravit določene (moje) zmote iz preteklosti, a spomin naj kr ostane...če lahko zadevo popravim pol ni panike, če imam spomin.

In kaj boš naredil z odraslimi in njihovo lastnino? Z alieni in njihovimi osončji?

O.

Boljš vprašanje je...kaj bi naredil z tistimi osebki, ki ne štekajo kaj sploh to je. Dejmo rečt, da naletiš na planet kjer so še v kamneni dobi, kako jim boš argumente predstavil? Ženske in bogata lovišča? Mogoče pa bi jim bilo treba, dat en test ride?!;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: guest #44 ()

Sej jz bi hotu popravit določene (moje) zmote iz preteklosti, a spomin naj kr ostane...

Sej ti nisi noben war criminal iz Ruande, Ugande, Bosne ... Zate in podobno večino, tako ni problema.

In kaj boš naredil z odraslimi in njihovo lastnino?

Kakor želijo. Upoštevati njihove želje je esencialnega pomena. Vsak lahko ostane zunaj, če hoče. Lahko zapusti lastnino komurkoli hoče. To bi kakšen preveč zagnan Transhumanist rekel, da ni moralno dopustno človeka puščati zunaj na mrazu, niti če on tako hoče. Žal ne gre drugače, kot da se ga zlepa prepriča, če se ga da. Da se v to vloži superinteligentne vložke, če je treba, a da se mora spoštovati mit o svobodni odločitvi, ki jo človek ima. Lahko ostane zunaj, bomo potrpeli tudi to. Moramo, iz globokih razlogov, sorodnih razlogom, zakaj supergeek society Yudkowskega, Bostroma in drugih ni dobra rešitev.

Z alieni in njihovimi osončji?

Stvar tega, če so sentientni ali ne. Če so sentientni, se obravnavajo kot sentientni šimpanzi, če so šimpanzi sentientni. Tega obojega trenutno ne vemo.

Če niso sentientni, se obravnavajo kot skale. Deep scan and store as atoms.

Obstaja pa seveda tudi možnost, da naletimo na postsingularne aliene. Z njimi je obvezna sinhronizacija Protokola. Predsingularni so pa ko ene živali.

Mogoče se komu zdi ta "dvoličnost" v obravnavanju ljudi drugače, kakor drugih predsingularcev, a mislim da je tako najbolje. Prepričaj me drugače.

Lonsarg ::

Druge sentinence lahko razvijejo drugačno moralo/smisel in jaz bi predsingularne "potencialne" sentinence uplovdal in pustil da se naprej razvijajo v simuliranem okolju. Ko pa dosežejo stopnjo singularnosti pa bi jim povedal, da so pravzaprav že kot cela civilizacijo izključno v matrici/protokolu :) in bi jim tudi dovolil sestavo alternativnega protokola, če majo dosti drugačno zamisel, oziroma sihronizacijo, če se obe strani strinjata.

Lonsarg je izjavil:

Druge sentinence lahko razvijejo drugačno moralo/smisel in jaz bi predsingularne "potencialne" sentinence uplovdal in pustil da se naprej razvijajo v simuliranem okolju. Ko pa dosežejo stopnjo singularnosti pa bi jim povedal, da so pravzaprav že kot cela civilizacijo izključno v matrici/protokolu :) in bi jim tudi dovolil sestavo alternativnega protokola, če majo dosti drugačno zamisel, oziroma sihronizacijo, če se obe strani strinjata.

Zanimiva rešitev, moralno neetična a vendar...efektivna.

Zaradi zaključka Treh sob, je moralno edina sprejemljiva rešitev, da se kakšne posebne "kulturne avtonomije" ne dovoli nikomur.

Razen seveda tistemu, ki je sam dosegel Singularnost, in se tako ali tako oddaljuje skoraj s c od od nas bolj oddaljenem koncu in se nam približuje s c na bližjem.

Zanj lahko samo upamo, predvsem zato, ker vsebuje naše koinkarnacije, da je b.p.

Če ni b.p., smo ga pa dolžni prav po borgovsko asimilirati, kar je tudi najverjetnejša reakcija vsakega drugega protokola. Tudi tistega, ki se mu bo nekega dne bližal z nasprotne strani, zdaj je pa tam še protozvezda.

Misliti moramo na tri stvari. Kaj je zdaj sprejemljivo nam, kaj nam bo jutri sprejemljivo v Protokolu in kaj "bodo rekli drugi protokoli".

Isto morajo razmišljati vsi sentienti v Vesolju, kar postavi še dodatne constrainse našim akcijam.

Thomas je izjavil:

Zaradi zaključka Treh sob, je moralno edina sprejemljiva rešitev, da se kakšne posebne "kulturne avtonomije" ne dovoli nikomur.

Razen seveda tistemu, ki je sam dosegel Singularnost, in se tako ali tako oddaljuje skoraj s c od od nas bolj oddaljenem koncu in se nam približuje s c na bližjem.

Zanj lahko samo upamo, predvsem zato, ker vsebuje naše koinkarnacije, da je b.p.

Če ni b.p., smo ga pa dolžni prav po borgovsko asimilirati, kar je tudi najverjetnejša reakcija vsakega drugega protokola. Tudi tistega, ki se mu bo nekega dne bližal z nasprotne strani, zdaj je pa tam še protozvezda.

Misliti moramo na tri stvari. Kaj je zdaj sprejemljivo nam, kaj nam bo jutri sprejemljivo v Protokolu in kaj "bodo rekli drugi protokoli".

Isto morajo razmišljati vsi sentienti v Vesolju, kar postavi še dodatne constrainse našim akcijam.

Damn it, pravkar si mi spoilav problem treh sob, ker ga še nisem mel priložnost pogledat. :8)

A lahko sklepamo, da bodo vsi protokoli v osnovnih pravilih obnašanja enaki? Ker če ne...pol kaj preprečuje protokolu, ki je imel boljšo štartno pozicijo, da nas pač ne asimilira?
Še to me zanima...ali je možno, da sicer manjša superinteligenca izigra večjo? Men se bolj zdi, da ne...ker pač vse kar bo odločalo o zmagi je pač procesorska moč ene ali druge...kot pri šahu npr.
Je pa res, da je tu ševedno faktor chance (sreča), mogoče bo višja inteligenca naredila napako...čeprav nimam pojma kako bi jo lahko. (vrjetno ko bo želela manipulirati z stvarmi, ki jih še ne razume)

A lahko sklepamo, da bodo vsi protokoli v osnovnih pravilih obnašanja enaki?

Dovolj enaki, da se ne bi bili prisiljeni spopadati. Če pa je sosednji protokol a Hell Singularity, potem nimamo druge izbiire, kakor ga asimilirati. Da bo Heaven Singularity, seveda. Predvsem pa, da ne bo Hell.

Zaradi zaključka Treh sob, če že zaradi drugega ne.

Asimilacija je morda težka, saj se nam nasprotni konec Hell protokola odmika s skoraj svetlobno hitrostjo. Torej ga bomo morali uničiti, magari za ceno lastnega obstoja.

Potem bo čez milijardo let drugi. Če ga ne bo, smo pa zakockali svojo šanso. Ni izključeno.

Debatirat o morali post-Protokola je isto kot da bi vprašali Conquistadores kaj si mislijo o istospolnih porokah.

Drugi časi, druga kultura.

ABX je izjavil:

Debatirat o morali post-Protokola je isto kot da bi vprašali Conquistadores kaj si mislijo o istospolnih porokah.

Drugi časi, druga kultura.

Govorimo o obnašanju Protokola na najvišjem nivoju. Torej ali bi mu bilo mar za druga bitja ali ne oz. kaj narediti z njimi.
Ta morala pa je vedno bila prisotna, tako ali drugače. Vpraši Konkvistadorje kaj so mislili o indjancih.

To da jih uploadamo in počakamo, da zadeve poštekajo ni neki novega...indjanci v rezervatih so neka primitivna oblika le tega.

Za razliko od sedanjih debat o Protokolu, ne?

O.

Jst ::

Nasprotno. To je samo še en dokaz, kako je inteligenca služabnik. IQ 200, pa se človek ubije. Še tista neznanska inteligenca najde način za samomor, ki so ga zahtevala čustva.

Da bo inteligenca zraven umrla, je ne moti. Niti da bi živela. Inteligenca samo služi čustvom, pa kakršna že so.

Škoda, da sem zamudil tisto debato o metodi CEV, ker imam veliko za povedati o njej. Kako je zgrešena, namreč. Bom, ampak prvo bom odgovoril na vprašanje samomora.

Lahko jih delimo na dve kategoriji.

Prvi so ljudje, ki storijo samomor v izbruhu čustev. Ampak verjeli ali ne, teh je manjšina.

Druga kategorija samomorilcev - oziroma ljudje, nagnjeni samomoru - večinoma tehtajo, brez čustev, pozitivne in negative strani svojega življenja ali situacije v kateri so. Samomor je pri večini ljudeh racinalna odločitev. Vsaj pri tistih, ki o tem razmišljajo kar nekaj časa, včasih tudi mesece, preden se tehtnica nagne v smer, da ni vredno
več živeti.

Ko zračunajo svojo odločitev in če se odločijo za to dejanje, ponavadi izberejo tudi čas, kdaj se bodo ubili in tudi način.

V času, ki si ga določijo, da jim ostane, so dejansko zelo srečni (ljudje se v tem času opisujejo kot zelo srečni, tako tudi delujejo navzven in jaz verjamem, da kar je intiligenca zračunala, da dejansko *so* v tem času zelo srečni), poštimajo še nekaj stvari v svojem življenju - recimo v mojem primeru, bi našel dobrega lastnika svojega psa - se ljudem opravičijo, zahvalijo, kaj kupijo, pač kar se odločijo, da morajo še postoriti, preden gredo.

Ko to postorijo, tudi če kdo, ki se spozna na te zadeve, je zelo težko človeku to potem preprečiti.

Okoli samomorov je bilo veliko dezinformacij. Šele v tem desetletju so raziskovalci psihologi/psihjatri/sociologi/... presenečeno ugotovili, kako racionalno/intiligentno se ljudje odločijo, oziroma pretehtajo določene aspekte svojega življenja in nato storijo samomor.

Kakšen zaključek boste ven iz tega potegnili, je vaša stvar. Moje mnenje je, da se te ljudje *intiligentno* in tudi povsem *racionalno* iz njihovega vidika, odločijo za svoje dejanje. Kaj jih pripelje do te točke preloma, je pri vsakem človeku drugače, ampak naj še enkrat poudarim: zelo zelo malo ljudi stori samomor v izbruhu čustev.

---

CEV, to je pa zabloda. eudamon je pa pisal svoje prispevke tako, kot da bi prepisoval Yudowskega. (Kar pa ne pomeni, da se strinjam s Thomasom in njegovim pogledom na Protokol, naj bo takoj jasno.)

Čeprav sem že pisal, kaj je narobe pri CEV in njegovem Last Judge, bom še enkrat in potem primerjal, koliko se mi je mnenje spremenilo. Upam, da bom imel čas še danes, ker je to zelo obsežna tematika.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
««
109 / 182
»»