» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
63 / 182
»»

Luka Percic ::

Vkončni fazi smo mi AI-jevi stvaritelji in nekaj v AI bo še vedno človeškega....moralo bo biti, če bo hotelo razumeti naše potrebe ;)

Vkončni fazi smo mi Kalkulatorjevi-jevi stvaritelji in nekaj v Kalkulatorju je še vedno človeškega...moralo bi biti, če bo hotelo razumeti naše potrebe ;).

Hotu sem nakazat, da narobe sklepaš.

Kalkulator razume naše potrebe pa ni čisto nič človeški.

Tukaj bo isto, le input in output bosta nekaj velikostnih razredov kompleksnejša kot par pritiskov na tipke, ter samo računanje vmes tudi.
Princip pa isti.

Saladin ::

Vera je pa itak pravljica,ki ljudi drži v vajetih mističnega in jih hrani z sicer lepimi vrednotami in sočutnim življenjem do soljudi in narave, vendar je podrejena agendi sistema in ga neposredno podpira.

Zame pa je vera Teizem, Deizem, Panenteizem, Univerzalizem, verski pluralizem, eklekticizem, sinkretizem,... ali kombinacija naštetih.

Lahko je pravljica, lahko je slaba... lahko pa je dobra (in realna, skromno rečeno). Lahko je kompatibilna z znanostjo, lahko žene znanost in omogoča socialni in moralni napredek.

In to danes.

Kot rečeno, pa ostaja težava v izvedbi. Težava je v enotnosti, razumevanju, izobrazbi, socialno-politično-gospodarskih razmerah,...
Težava leži primarno v družbeni sferi in ne v znanstveni.
Upam si napovedat da se bo prej ali slej sesul in bomo vse te konsenze primorani spremeniti in optimizirani.

Ampak zakaj v navezi z "Protokolom"? Zakaj ni možen radikalen preboj socialnih idej in družbenega napredka? Zakaj moram čakat na znanstveno utopijo, ki me bo spremenila v nekaj drugega od človeka, da s tem rešimo tudi družbene probleme? Zakaj ni sodoben človek zmožen rešiti omenjene probleme, ne da bi pri tem izgubil svojo človečnost?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Thomas ::

> Zakaj ni možen radikalen preboj socialnih idej in družbenega napredka?

Lakote ni pregnal noben "družbeni napredek". Tudi otroških smrtnih bolezni ne. Tudi ne umrljivosti žensk na porodih ne. Tudi noben "družbeni napredek" ni podaljšal življenja. Še ženskega pranja perila na reki tudi pozimi, ni odpravila nobena politika.

Znanost in tehnologija pa.

Vse je le tehnološki problem. Protokol je pa samo politika za aplikacijo bodoče ultratehnologije.

Sicer ostanemo v glavnem pri starem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lakote ni pregnal noben "družbeni napredek". Tudi otroških smrtnih bolezni ne. Tudi ne umrljivosti žensk na porodih ne. Tudi noben "družbeni napredek" ni podaljšal življenja. Še ženskega pranja perila na reki tudi pozimi, ni odpravila nobena politika.

Lakote ni pregnalo niti najsodobnejše gospodarjenje z prehrano. Ljudje umirajo od lakote zaradi pomanjkanja izobrazbe, revščine, slabe ekonomije in neprimerno porazdelitve hrane.
Dosti smrtnih bolezni in umrljivosti se bi dalo preprečiti z boljšimi življenskimi pogoji, higieno, zgodnjim diagnosticiranjem... AMpak zaradi slabe ekonomije oz. slabega zdravstvenega varstva to ni možno.
...

Saj ne rečem - Ustavite znanost in dajte vse resurce v kurativo in vzdrževanje oz. popravljanje trenutnega stanja.
Ampak poglaviten problem je neenakomerna porazdelitev bogatstva, znanja in kulturno/moralne/duhovne izobrazbe (torej etično/logističen).

Protokol ultimativno bo in bo rešil veliko pomembnih problemov. AMpak do takrat je treba poskrbeti za maksimalni p/p za večino z trenutno dostopnimi sredstvi.
Povprečna starost 80 let z solidnim zdravjem, kontrolo rojstev, zgodnjo identifikacijo neozdravljivih bolezni in ob pomanjkanju alternativ - zgoden splav, ustavitev nasilja na velikih skalah, razvoj in izobrazba v vseh deželah,...
Če bi obstajala enotna volja je vse omenjeno možno ustvariti z sedanjimi sredstvi in v kratkem roku. AMpak mentaliteto (ponavadi najmočnejši in najrevnejših) je ponavadi najtežje spremeniti.

Morda se zgovarjate, da čez 50 let bo Protokol že tu in pač potrpimo do takrat, saj bodo vsi naši problemi rešeni.
Mene bolj kot blagor ljudstva do takrat skrbi, da če bomo ostali na trenutnem mentalnem (socio-psiho-socialno,...) nivoju, tudi prihodnjost Protokola ne bo tako svetla, kot to pričakujemo.

nevone ::

>AMpak do takrat je treba poskrbeti za maksimalni p/p za večino z trenutno dostopnimi sredstvi.

Si prepričan, da so trenutno dostopna sredstva zadosti velika, da je možno zadostiti zahtevi po maksimalnem p/p?

Če si, odpri novo temo in razloži.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Si prepričan, da so trenutno dostopna sredstva zadosti velika, da je možno zadostiti zahtevi po maksimalnem p/p?

Nisem se dobro izrazil.
Ko sem rekel "maksimalni p/p količnik" sem mislil na maksimalni dostopni p/p količnik v tem času, z sedanjo tehnologijo.

Ta trenutno možen količnik praktično že omogoča (alpha ali beta) utopijo. Ljudje bodo še vedo umirali, bile bodo hude bolezni, revščina, nasilje,...
Ampak masovno trpljenje je možno zaustaviti. Ljudje je možno nahraniti. Bolezni in nesreče je možno znatno omiliti.

Vse kar potrebuješ je dober plan, voljo in edinstvo (zveni kot parola, ampak tako pač je).

Glede teme pa bom razmislil - new world order po Saladinovo. Definitiven izziv.

>new world order po Saladinovo. Definitiven izziv.

Evo, če boš začel, bom sodelovala. Ker se v bistvu strinjam, da je že kar razvita naša tehnologija, in se z njo da narest več, kot je trenutno narejenega.

Vendar kot si rekel, prepričati ljudi v to, da tvoji nameni niso slabi, da ni vsak poseg v zasebnost kršenje človekovih pravic, da genetsko spremenjena hrana ne zastruplja ... itd, to je pa odprava, ki ji skoraj lahko rečeš Mission impossible.

Jest mislim, da bo prej narejen stroj, ki bo uredil zadeve, kot pa bodo ljudje uredili sami sebe. Ker človek se pri tem hitro izčrpa, stroj pa ne ve, kaj je to izčrpanost.

o+ nevone

Ne dvomim v Saladinovo dobronamernost, nikakor ne. Tudi ne v dobronamernost vseh, ki bi radi naredili nekaj, kar donfilipo imenuje "papeška država". Torej vzpostavitev neke stroge in delujoče morale za trenutni substrat.

Samo, da stvar ni ravno obstojna, celo če uspe. Ker kdo meni preprečuje, da v naslednjih 10 letih enkrat ne grem za kakšnih 24 ur v NMRI mašino in potem vzamem posnetke s sabo. Iz njih pa zeditiram svoj upload.

Čisto ob strani pustimo vprašanje "pa sem tisti upload še jaz", ker "jaz" bom ravnal tako, kot da je. "On" pa tudi.

Nobena "papeška država" in noben tehnološki skepticizem ne bo več pomagal, moj upload se utegne potem v kakšnem letu oklicati za lokalnega boga. Brez priziva.

Sej vem, zavesa stkana iz skepticizma in ignorance pomaga mnogim, da lahko kar ignorirajo tako "grožnjo".

Napaka. Ne zanašajte se na to, da v tem trenutku ni vsaj 1000 ljudi, ki se bodo magari sami upladali, najkasneje do leta 2020. Rubikon bo zanesljivo prekoračen.

Napaka. Ne zanašajte se na to, da v tem trenutku ni vsaj 1000 ljudi, ki se bodo magari sami upladali, najkasneje do leta 2020. Rubikon bo zanesljivo prekoračen.

Točno o tem govorim.
Z trenutno mentaliteto se bodo ti ljudje uploadali, ne glede na nevarnost in rizike zase ali druge (potencialno celo za vse človeštvo).

In kakšna korist je tehnologija v rokah ali izpod rok takšnih ljudi?

Samo, da stvar ni ravno obstojna, celo če uspe. Ker kdo meni preprečuje, da v naslednjih 10 letih enkrat ne grem za kakšnih 24 ur v NMRI mašino in potem vzamem posnetke s sabo. Iz njih pa zeditiram svoj upload.

V idealnem sistemu ti tega noben ne bo branil. AMpak v idealnem sistemu se boš sam zavedal posledic svoje odločitve in tega, povsem zavestno in prostovoljno, ne boš storil.

Malo kasneje poglej pod Probleme človeštva - tam opisujem eno metaforo, ki razjasni situacijo idealne morale.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Z trenutno mentaliteto se bodo ti ljudje uploadali, ne glede na nevarnost in rizike zase ali druge

A ti ni jasno da tega NEMOREŠ preprečit?

Zato je veliko varneje da se stvari loti kot nek "dokaj nadzorovan" projekt, kot da se jo prepove.
Obramba, praktično.

Hočem rečt da tvoja možnost sploh ni možna.

Pač zanemarjaš človeško naravo.

Pač zanemarjaš človeško naravo.

Človeško naravo lahko spremeniš - primarno izobraževanje in okolje (kriminalno, umsko in duševno bolanim pa upam, da boš lahko ubranil dostop)
Mentaliteto lahko v veliki večini spremeniš.

Človeško naravo lahko spremeniš

Tako na hitro, lahko človeka razdeliš na tri dele;
Hardware
Nezamenljivi software (nezavedno).
Zamenljivi software (zavedno).

Hardware in "nezamenljivi software" nemoreš spreminjat.

Lahko sicer z zavednem sicer pristiskaš na to, da nezavedno nebo izvedlo neke (v trenutnem svetu) odvratne funkcije.
Ampak zmeraj bodo tukaj luknje, ki se bodo v določenih (majhnih sicer) procentih izrazili.

Zato pa bomo vedno obdržali morilce/pedofile/rasiste/...

Te dva "hardware" ter "nezavedno" bo v uploadu postalo prograbilno.

Takrat boš seveda šele lahko vse tako postavil, da bo p/p količnik, karseda idealen.

Maš pa v osnovi dve poti;
Vsem uploadom spreminjaš moralo, ter jih pustiš živeti skupaj, ali pa jim pustiš napake, ter jih ločiš.

donfilipo ::

>>ampak zakaj v navezi z "protokolom"? Zakaj ni možen radikalen preboj socialnih idej in družbenega napredka? Zakaj moram čakat na znanstveno utopijo, ki me bo spremenila v nekaj drugega od človeka, da s tem rešimo tudi družbene probleme? Zakaj ni sodoben človek zmožen rešiti omenjene probleme, ne da bi pri tem izgubil svojo človečnost?

Verjetno zato ker kljub zmogljivi silikonski opremi ni sociologa, soseda sodnika, sina antropologa in zgodovinarke, poročenega s psihologinjo katere oče je psihiater, mama pa novinar in ki bi>:D. Zajel podatke ekonomskih gibanj, sociološko, zgodovinsko, in geološko analizo, jih z orodji statistike, ki jih uporablja psihologija, križal med sabo in določil moverje, shakerje in downerje jih znal prevesti v različne jezike, kulture in ekonomije in s pritiskom na start_program določil, kateri parametri pospešijo človeštvo in kateri ga na primernih mestih optimalno zavirajo. Tako kot šef ferrarija, danes večinoma gleda v rore in vsake toliko zamomlja _merde_, zgleda pa vseeno, da obvlada zadevo. Res, da samo rori in silikon niso zadosti... Ampak brez njih, bi se lahko vozil le še s tramvajem>:D me je rahlo strah, da študenti socilogije še vedno 14 dni ploskajo, ko se naučijo narediti enostavno tabelo v excelu, da študentke antropologije šepetajo svojim znankam: sem šla na ta faks, ker me je jebala matmatka in statistka na srednji in da so psihologa, ki se je lotil podobne diplomske naloge zaprli doma za 14 dni v klet>:D ampak skoz ne bo tako.. Enkrat bo eden ušel in zadevo izpeljal, pa niti ni nujno, da bo imel podporo vse omenjene žlahte. Lahko bo navaden pankrt.. Brez stricev in tet:\

Edit: bili sunce žarko zakaj tole nima spellcheckerja... Aja sej sem v linuxu
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

• polepsalo: gzibret ()

sm0key ::

Zanima me, kako radikalen moram postati v svojem navajanju dejstev, da boste razumeli moj point. Nihče še ni odgovoril na moja temeljna vprašanja, vsi le slepo zagovarjate... in zanimivo, da se zagovorniki te ideje kar radi sklicujejo na konec biološke evolucije...me prav zanima kako daleč so prišli z izpolnjevanjem svojih življenjskih radosti, pa kakršna koli naj bi to že bila, da jim kar naenkrat njihov fizični obstoj ne ponuja dovolj. Če prav razumem vaše psihološke nazore, potem bi si upal trdit, da si želite v življenju lažje poti... če karikirram hipotetično situacijo: nekdo si strađno želi postati skladatelj, vendar ker je brez posluha ve, da mu to ne bo uspelo. Z novo tehnologijo, si bo lahko uploadal preset življenja skladatelja, ter mirno ustvarjal dalje.

Want me to rephrase? Le vprašanje časa bo, kdaj se bodo znotraj te vaše matrice pojavili zaslužkarji in prvi zametki post-kapitalizma (isti vzorec, novo okolje), ki vam bodo v zameno za denar ali druge usluge (pustimo to polje še prazno >:D ) ponujali sanje... in glede na izprijene ideje današnjih (sicer extremnih) posameznikov - kdo bo to nadziral?

Zato pravim, pretresti temelje trenutne civilizacije, ljudje MORAJO biti pripravljeni stopiti na višji nivo, drugače ne bo nič drugače kot je danes... le še bolj noirovsko in hladno nečloveško bo vse postalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sm0key ()

Samsung06 ::

sm0key: Nočem umret. To je prvi pogoj zaradi česa bi jst šel noter. Če je pa kak pleasure not pa tolk boljš, sam da ni pekel.

ponujali sanje... in glede na izprijene ideje današnjih (sicer extremnih) posameznikov - kdo bo to nadziral?

Nadzirat nebo treba, saj kar bo manjšalo ali pa ogražalo p/p količnik enostavno nebo možno.

Nekako tako kot v neki igrici ni možno ubiti posameznika, če pa že, se ta takoj nato pojavi živ.

ljudje MORAJO biti pripravljeni stopiti na višji nivo

Neumnosti-
Nobenega višje morale ne rabimo.
Mogoče bomo zaradi višjega p/p količnika celo sprostili vzorce ki jih sedaj zatiramo, takrat pa se bomo lahko nad "boti" izživljali.

Naloga protokola pa je, da po potrebi (ali že nazačetku) loči nekompaktibilne upload-e.
Zaščiti praktično.

Nobenega višje morale ne rabimo.
Mogoče bomo zaradi višjega p/p količnika celo sprostili vzorce ki jih sedaj zatiramo, takrat pa se bomo lahko nad "boti" izživljali.
Naloga protokola pa je, da po potrebi (ali že nazačetku) loči nekompaktibilne upload-e.
Zaščiti praktično.

I see... torej le še ena oblika diktature v stilu "you're with us or against us." Kaj naredi z "nekompatiblinim uploadi"?
Raje povejte, da bi se radi šli WOW v živo, oprosti, ampak TO so šele neumnosti. Očitno ne ločite življenja od življenja v igricah.

Kaj naredi z "nekompatiblinim uploadi"?

Izolira jih, ter vse sentinente nadomesti z "boti".
Ko je izoliran, pa mu seveda lahko pripravlja nove nore scenarije. No harm done, če "botom" razbijaš betice ane?

Očitno ne ločite življenja od življenja v igricah.

IMO ti ne razumeš kaj upload sploh je.
Igra se eno tako idealno igro (mogoče so "soigralci" živi, ali pa tudi ne, razlike za opazovalca itak nebo).

>Zanima me, kako radikalen moram postati v svojem navajanju dejstev, da boste razumeli moj point.

Če misliš, da ne razumem(o) tvojega pointa, se prekleto motiš.

>Nihče še ni odgovoril na moja temeljna vprašanja,

Na mnogo vprašanj smo ti odgovorili. Katera temeljna vprašanja so ostala brez odgovora?

o+ nevone

Nadzirat nebo treba, saj kar bo manjšalo ali pa ogražalo p/p količnik enostavno nebo možno.

Trdiš, da je možno ustvariti 100% varen,stabilen in samonadzirajoč-samopopravljajoč sistem?

Če to ni možno in se v takem merlu podrediš sistemu, ima lahko vsaka napaka, vsako nedelovanje, vsak izpad, vsaka izguba kontrole katastrofalne, če ne fatalne posledice za vse.

Trdiš, da je možno ustvariti 100% varen,stabilen in samonadzirajoč-samopopravljajoč sistem?

Ne, 100% ne.
Se pa da pa tej številki poljubno približat.

Pa tudi, kdo naj bi potem sploh "hekal".
Od zunaj nebo nikogar, od znotraj, pa je kaj takega precej nemogoče.
In četudi se zgodi katastrofa, je 50+ backup-ov posejanih po vesolju precejšnja garancija za varnost.

Jaz si to predstavljam nekako tako- a lahko sedaj "shekamo" fizikalne zakone?
Imo ne.

Torej če jih v tej simulaciji postavimo drugače, da služijo nam, ne sami sebi, je to to.

Zgodovina sprememb…

>Trdiš, da je možno ustvariti 100% varen,stabilen in samonadzirajoč-samopopravljajoč sistem?

Zadošča, da je stabilen in samopopravljajoč. Za varnost je s tem poskrbljeno. Nadziranja pa ne potrebuješ. Nazdiranje ima že nek prizvok, ki vleče na to, da nadzornik zadevo lahko zlorabi.

To je podobno kot evolucija. Sej nima nadzornika. Pač, dogaja se. Ima pa nekaj osnovnih zakonitosti, ki nam niso všeč. Te osnovne postavke bi v PROTOKOLU postavili drugače.

o+ nevone

Luka The Great:
Vkončni fazi smo mi Kalkulatorjevi-jevi stvaritelji in nekaj v Kalkulatorju je še vedno človeškega...moralo bi biti, če bo hotelo razumeti naše potrebe ;).
Hotu sem nakazat, da narobe sklepaš.
Kalkulator razume naše potrebe pa ni čisto nič človeški.

Kaj bi lahko ostali na istem nivoju sporazumevanja? Govori se o AI, ti pa praviš da kalkulator razume naše potrebe...ki jih sploh ne, mimogrede. Napravljen je, da nam hitreje izračuna nek izraz, vendar smo ga mi naučili kako, on to le hitreje izvede. Kalkulator nima zavedanja, kalkulator se ne sprašuje za koga rešuje te enačbe. Nima nikakršnega razuma, le kristalčki znotraj zelo hitro sestavljajo smiselna zaporedja enk in nul:(

nevone:
Zadošča, da je stabilen in samopopravljajoč. Za varnost je s tem poskrbljeno. Nadziranja pa ne potrebuješ. Nazdiranje ima že nek prizvok, ki vleče na to, da nadzornik zadevo lahko zlorabi.
To je podobno kot evolucija. Sej nima nadzornika. Pač, dogaja se. Ima pa nekaj osnovnih zakonitosti, ki nam niso všeč. Te osnovne postavke bi v PROTOKOLU postavili drugače.

Vidiš, ne more biti tako. Misliš da bo slehernik imel popoln vpogled v razvoj AI? NE!!! Zavili bodo vse v korporativne skrivnosti, državno varnost, itd itd. NIČ ne boš vedela kako se razvija, ne boš vedela, da ima lahko AI vstavljen algoritem, ki še vedno dovoljuje določen nivo nadzora, lahko bo celo programirano tako, pa tega ne boš vedla. Prav tako kot ne veš kakšno agendo furajo tokrat Macchiavelijevi vajenci. NE VEŠ! Ker si slehernik.

Zakaj venomer zagovarjam "reformo" človekove biti? Poglejte zgodovino. Prihajalo je do zelo velikih odkritij, ki so spremenila marsikaj. Vendar človek čipe uporablja za medicino, znanost, zabavo in VOJNO. Razvijanje biotehnologije je privedlo do tega, da se sicer lažje odkrije izvor bolezni, bolje razume srž delovanja narave itd...je pa napravilo veliko stranskih učinkov: biotehnologija proizvaja krompir in repo ki je sicer na pogled popolna (barva, oblika, vonj...), vendar povzroča genske disruptorje, motnje razvoja in motilce hormonov pri končnemu uporabniku. Razvili smo jedrsko gorivo, ampak njegovi odpadki povzročajo zelo dolgoročne težave, prav tako plastika itd itd itd. Jasno je, da je tehnologija nevtralna danost, odvisno pa je od uporabnika le-te, za kaj jo bo izkoristil. Sisteme odločanja in ekonomske ureditve so iznajdli ljudje in razvija ju trg, ki pa ima le en cilj: exponentna rast, ne ozirajoč se na posledice v svojem okolju. Človek s trenutnim zavedanjem NE BO NIKOLI sposoben ustvarit nekega utopičnega novega sveta, pokvarjen bo, kot vsi do sedaj, bo sredstvo za peščico ljudi na vrhu piramide odločanja, ki bodo spet barko obrnili v svojo smer.
If you want me to get psychological: v vsakem izmed nas je stremenje k lastnemu udobju in varnosti. To so lahko zametki praveških nagonov po preživetju ali pa konstrukt osebnosti današnje družbe (karkoli že, vsako je prililo svoje olje na ogenj distorzirane percepcije). zatorej je naivno, nečloveško in nadvse ujeto v kibernetični ovoj ignorance in egoizma človeške rase, da se razmišlja na tak način...češ potem bo vse bolje. Seveda je lahko vse bolje, lahko je drugače, vendar kaj ko bomo lahko čez 100, 1000 let ugotovili da smo še vedno sužnji? Kaj bo potem? Kaj bomo takrat ustvarili za eno tančico, ki nam bo prekrivala oči? Jemljem človeško raso v svojem makro vzorcu obnašanja kot osebno rast in stremenje k svobodi, zato lahko vidim, da je vsa ta ideja nič drugega kakor kult materializma in popotnica človeku v novo obdobje izgubljenosti.

še to bi dodal:

Potem moraš biti zadovoljna s trenutno ureditvijo. Demokracija, kapitalizem... Čemu potem stremiš k protokolu? Navidezna svoboda= nadziranja ne potrebuješ (po tvoje). Vendar vsako tvoje dejanje, ki ne bo kompatibilno z oblastjo bo zatrto. Je dokaj stabilen in samoupravljajoč sistem - na videz. Ko pa rečeš "Nadziranje ima že nek prizvok, ki vleče na to, da ndzornik zadevo lahko zlorabi" pa se mi naježijo dlake, saj v prvi vrsti zanikaš da smo nadzorovani, potem pa se tega še otepaš v svoji osebnosti. Poglej malo bolje, povsod si nadzirana. Že banalni primer kamer na ulicah, sicer da občutek varnosti, daje ti pa lahko tudi vedenje, da te bo nekdo videl kako opravljaš intimne radosti s svojim najdražjim na javnem placu. IN te oglobijo. Čisto mimogrede.

Jaz samo upam, da se simulacija Protokola čimprej izvede. Tako da pridemo do shrljivih zaključkov, ko boste videli, da tile vaši "popravki" evolucije vodijo v kolaps...it's just like chaos ;)

Pa še to :P
Thomas:
Nihče ne pravi, da bo zgolj družbeni napredek prinesel drugačno življenje. Je pa to nedvomno osnova, saj v končni fazi jo sestavljamo ljudje z vsemi svojimi napakami in vrlinami. Na tem tudi gradimo in prakticiramo našo tehnologijo, kaj ni tako?

Tukaj govorimo o superinteligenci, za katero ne velja, da so ji takoimenovani "družbeni odnosi" kakšna velika enigma.

Za dovolj veliko inteligenco je to vse precej preprosto. Vsakršne spremebe so dokaj evidentne, a tudi zelo arbitrarne. Pomeni, poljubne, v poljubno smer so možne.

Ena takih arbitrarnosti (poljubnosti), pa zlahka (za superinteligenco) izvedljivih, je naprimer divertacija vseh virov okoliškega vesolja v predvajanje neke ultralepe zgodbe, z nastopajočimi sentienti.

[Ja, kakor Platon, tako bi tudi jaz pregnal umetnike iz te Utopije. Sicer iz drugih razlogov, pravzaprav iz enega samega, ampak vendarle. Moj razlog je v tem, da ne prenesem, da mi kdo pridiga o "plehkosti", "pretirani giga hedonističnosti", "skrajnem pohlepu", "popolni trivialnosti" ... scenarija. Tak bi se jim pa zdel, če ne bi bili njihovi uploadi poeditirani. Tako pa bodo, da ne bodo trpeli in niti kdo, ki bi poslušal njihovo teženje.]

Sej je grdo da rečem, ampak bom povedal. Meni je tale tema, kadar se oglasijo razni smokeyi, v čisto breme. Ker kdo so oni, da jih jaz prepričujem? Kdo sem jaz, da njih prepričujem? To je naloga za superinteligenco, da jih zindoktrinira, kakor je prav, ko bo le mogoče.

Tukaj, so pa "skepticizmi" tega tipa odveč in zavirajo bolj zanimive debate, kakršne smo že imeli. Na temle "bojišču" pa je edino smiselno puščati "ranjence" zadaj. Posebej nasprotnikove.

Anissimov je sprožil eno zanimivo debato, bom raje rekel dve, tri o tej. Next time.

Ok razumem.
Poglej, zlahka bi tudi jaz rekel, ne prenesem ljudi, ki rinejo z glavo skozi zid, ki kljub opozorilom drugih često prihajajo iz bolnice s povito glavo. Razumem tvoje stališče, Protokol sem prebral po dolgem in počez, ker pa delujem na drugem področju sem podal svoje mnenje.

Kaj ko bo nekdo (njegov stvaritelj, vrhovni svet alkimistov, blablabla) imel vstop v zadnja vrata AI in alteriral uploade? Če gre za upload na nezavednem nivoju, potem je logično, da si podvržen lahko vsem možnim vrstam manipulacije. O tem govorim. O fake svobodi, o fake optimizaciji. Ti boš kvečjemu optimiziran za cilj nekoga, ki si mu le sredstvo. ok? Lahko da bo posameznik vesoljni fizik in sposoben šejpšiftinga, vendar bo nadziran s strani "nevidne sile", ki je dahnila življenje AI. Sprašujem se (pa že miljonkrat sem refraziral tole vprašanje in mi gre že pošteno na živce), kdo bi danes od ljudi na vplivnih položajih, dovolil AI, da prevzame popolni nadzor? Kakšno varnost daje AI-jeva superinteligenca? Imamo stotine starih in novih zgodb, ko potomec deklasificira stvaritelja. Ko bo AI s svojimi izračuni prišel do sklepa kako vodit svet in ljudi, bo deloval nam v prid? Dajemo AI možnost samoodločanja, vednar še sami nismo vedno prepričani o lastnih odločitvah. In zdaj mi pravite, da nihče ne bo vgradil noter kakega varnostnega mehanizma če gre vse v maloro? Vgradil ga BO, ampak zaradi neadekvatne človekove zavesti, naravnega nezaupanja, ksenofobije, you name it. In če ga bo vgradil, če bo vsaj NEKOMU dana možnost resetirati novo stvarstvo, verjemite, nadziral ga bo. Kaj je z nadzorom, pa smo že dali skozi. Verjamem da ne razumete, vendar se morda srečamo čez 300 let kot avatarji, pa bomo takrat raje skočili na pivo. Mislim, da nam bo vsem malo bolj jasno o čem je govora.

Druugo dejstvo: Da ti je dotična tema, ko se oglasim breme, je lahko dokaz nedovršenega modela in tvojega globokega zavedanja v tej smeri (vendar si ga bodisi ne želiš priznati, bodisi ga ne dojameš. Glede na nivo tvoje inteligence, upam na prvo). Jaz nisem prišel apriori spodkopavat vaše pravljice, kot sem že povedal, provociram da zbudim še kak drug aspekt, saj je vaša ideja prišla že do neke delno-do-pretežno oblačne predstave kako bi izgledala v praksi. In verjeli ali ne, vesel sem je. Moja skepsa je le odraz nezmožnosti človeka, da bi nekaj ustvaril in pri tem odmislil težnjo, da tako kot nafto, rezervo obdrži zase, si jo prilasti in je zavoljo ohranitve položaja pripravljen celo ubijati tisoče nedolžnih ljudi. In ta skepsa je realna, bazira na svetu, ki smo mu priča vsak dan. Bazira na odločitvah ljudi na položaju da je slehernik pogrešljiv zavoljo višjega cilja. So let's create our God and flock to its creation.

Pa če smo že pri tem: Meni gre pa na živce, če nekdo zavrača stališče drugega in tega ne argumentira ali pa ustreli popolnoma mimo (očitana politična drža, pomanjkanje logike, zdaj diskreditacija po Platonu...) samo zato, ker je pač to njegov peskovnik in mivke ni dovolj za vse. Dejstvo da sovražiš umetnike, pa bi si lahko razlagal, da ti manjka tistega čuta za estetiko in popolnost forme, ki jo ustvarjate. Radi bi izboljšali svet, vendar vam tega ne verjamem. Sodeč po do sedaj napisanem, bi radi le izboljšali računalnike, zato sem se sploh oglasil, ker kot reševalci globalnega problema delujete strogo lokalno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sm0key ()

Luka The Great

Kaj naj iz tega kaj sklepam?
Če hočeš bit konstruktiven, ne spreminjaj imen, če hočeš delat zgago pa kar.

Kaj bi lahko ostali na istem nivoju sporazumevanja? Govori se o AI, ti pa praviš da kalkulator razume naše potrebe...ki jih sploh ne, mimogrede.

V njegovem jeziku (pritiskanje na gumbe) mu dopoveš naj zračuna en račun, katerega rezultat je zadovoljitev tvoje potrebe po rezultatu.

Napravljen je, da nam hitreje izračuna nek izraz, vendar smo ga mi naučili kako, on to le hitreje izvede.

WTF ima to veze?

Nima nikakršnega razuma, le kristalčki znotraj zelo hitro sestavljajo smiselna zaporedja enk in nul

O božček, ko boš videl dovolj močen kalkulator, ki bo le s pomočjo enk in nul začel razmišljat(simulirat možgane,..), te bo pobralo.

Če neverjameš da je naše razmišljanje, le kompleksnejše računanje, potem debata s tabo nima smisla.

SmOkey,

ti imaš lahko svoje strahove. Je popolnoma naravno in logično, da jih imaš. Če jest ne bi nič ali pa premalo vedela o trdnosti vrvi, ki je sestavni del visečega mostu preko deroče reke, bi tudi izražala dvome, in ne bi me tako lahko prepričal, naj grem preko takega mostu.

o+ nevone

DarkSite ::

Armonk (NY) – IBM today announced the second generation of its BlueGene supercomputer technology. The system will scale to a performance of 3 PFlops, which more than 10 times the performance than today’s fastest supercomputer in operation.

Link

ivanuscha ::

Pa to je že bolno. Kdaj pride ven tole? 8-O

Amm mislim, da pride enkrat ta let ven. Pa zdi se mi, da ne bo samo en tak comp ampak več. MIslim, da celo 2 v Nemčiji in 1 v GB, seveda pol še 1 ali več v USA.

Naslednji pa bo: The last known supercomputer in the Blue Gene series, Blue Gene/Q is expected to reach 3-10 petaflops.

Zdej me pa zanima KJE SMO trenutno glede primerjave med človeškimi možgani in temi tremi compi?
1)Blue Gene/L 0.3 petaflops
2)Blue Gene/P 1 petaflops
3)Blue Gene/Q (recmo 10 petaflops)
....
4) človeški možgani = koliko petaplofs ?? :)

:\

ivanuscha ::

Ne moreš tako primerjat. Boljše vprašanje je koliko petaflops še manjka, da se bo razvila superinteligenca. Oziroma, kdaj bo sploh kdo napisal delček kode, ki bo izkoristil vso to moč v ta namen.

Da skopiram svoj post v novici o Nvidia Tesli;

"That's some serious power. Stack a few of these up and it starts getting scary, in fact, according to NVIDIA four of those blades strapped together have enough processing power to qualify as one of the top 100 supercomputers."

bojda stane en 12.000$.

Nevem kolko vpliva bo to imelo, imo precej.

Boljše vprašanje je koliko petaflops še manjka, da se bo razvila superinteligenca.

Osebno dvomim da je številka lepo določljiva.
Ker narava je imela miljone let časa, miljone različnih osebkov, ter miljone osebkov znotraj vrste, ki so testirali eden drugega al so dovolj pametne, ter se tudi tako izpopolnjevali.

Tako da četudi določimo koliko procesorske moči rabi naša, ali super inteligenca, še vedno nevemo kakšno moč potrebujemo, ki bo gnala evolucijo, da bo privedla do tega programa. Imo par velikostnih razredov višjo.

Razem če pričakujete, da bo nekdo tako pameten da bo ta program kar sestavil. Osebno neverjamem.
Evolucija ga bo.

Imam en tak (varljiv?) občutek, da če bi imel takle računalnik in eno dobro (zaenkrat še SF) NMRI mašino - potem bi znal narediti lastni upload. ;)

Thomas, a mi lahko poves kolk imajo priblizno eni povprečni človeški možgani petaflopsov? Se to sploh da primerjat. :\

Jaz mislim da se da. Spodnja Moravčeva meja, izračunana iz tega, koliko inštrukcij na sekundo požre algoritem ki dela nekaj podobnega kot človeška mrežnica, ter razmerje mase nevronov v korteksu in mrežnici, daje odgovor o 10^14 do 10^17 operacij na sekundo.

Torej vsaj 10 krat toliko, kot bi pokuril nenavit upload, že imamo. Morda celo 10000 toliko.

Morebiti je ocena groba - in je groba, gotovo - vendar nam le pove, da smo že precej daleč, kar se tiče čiste računske moči.

V naslednjih 10 letih se bomo zato zagotovo "zmenili", kako sprožiti veliki "S dogodek". Ne manjka dosti, da spustimo evolucijske algoritme s ketne. Če že upload (še) ni praktičen.

gzibret ::

OK, računalnike imamo. Kaj pa je kaj z razvojem hitrih in natančnih skenerjev, ki bi preskenirali živčevje?
Vse je za neki dobr!

Preteklo noč smo delali na 20 računalnikih. Se reče, na 20 PCih smo sprožili neko evolucijo, ki je do jutra dala že kar zanimive in uporabne rezultate. S temle računalnikom bi prišli do njih že v eni sekundi.

;)

Princip je pa isti. Kriterije daš, digitalna evolucija laufa, potem pa čez nekaj časa pobereš pridelke, kot vsak kmet dela. Ne glede na to, kaj je objekt te (digitalne) evolucije.

> Kaj pa je kaj z razvojem hitrih in natančnih skenerjev, ki bi preskenirali živčevje?

Problem digitalne evolucije.

Barakuda1 ::

Problem digitalne evolucije.

No, jaz sem še zmeraj skeptik. Preprosto o človeku vemo premalo, da bi lahko delali takšne zaključke.
Nič ne vemo zakaj je nekdo nadarjen za glasbo, drug za slikarstvo; zakaj je nekdo izjemen filozof spet drugi genijalen fizik.

Po moje nek upload človeka sploh ne more dat rezultatov. Preprosto menim, da so nekatere stvari neponovljive, druge spet ne moremo absolutno natačno multiplicirati itd.

Vse kar dopuščam je le vrjetnost, da bomo ustvarili neke vrste umetno intelegenco, pa še tu je problem trenutno videti nepremostljiv.
Najprej se moramo namreč dogvoriti o natačni in nedvoumni definicije intelegece.
Mehanska sposobnost hitrega premetavnja podatkov je še daleč od intelegence. Pravzaprav, če smo pošteni, to sploh ni intelegenca.

Imo se bomo spustili po toboganu, ko bomo evolucijo zapregli za izdelavo procesorjev. Potem je krog sklenjen in sistem se hitro obrača (več moči=> več evolucije=>več moči=> več evolucije=>...), vse dokler ne pridemo do kritične meje, ko lahko vržemo gor eno "zelo splošno" evolucijo.

Mišljenje, da gre pri razmišljanju za "nekaj več kot le evolucijo", podpirajo v glavnem vsi. Od preprostih akademikov, do Yudkovskega.

Totalni redukcionisti pa vemo, da je vsak problem možno razbiti na manjše in da so (vsaj) tako vsi delci rešljivi. Si ni še noben izmislil kontraprimera.

Bi rekel kdo - no Thomas, če si tako pameten, pa povej, kako boš z evolucijo iskal deljitelje števil!

Tudi če bi vedel, ne bi povedal. Moji nasprotniki tudi nimajo nobenega dokaza, da se ne da.

Zato pustimo takole eksotiko zaenkrat ob strani in se vprašajmo, kako bi z evolucijskim algoritmom naredili boljši NMRI skener!

Vzamemo nek njegov del, recimo njegov power supply! Vzemimo raje samo njegov načrt! Njegovo delovanje simuliramo v računalniku in delamo random mutacije na njem. Po nekaj milijardah generacij bomo prišli z boljšim načrtom za power supply ven.

Velja za vsak sestavni del, za vsako kombinacijo sestavnih delov. Za postopke in algoritme velja ravno tako. Apliciraš evolucijo nanje. Jasno, usmerjeno z arbitrarnimi kriteriji.

To je moj pragmatični pogled na to, kar ljudje imenujejo "inteligenca".

Ker takih, ki modrujejo in njihove inteligence imamo v izoblju že zdaj. Cena filozofiranja je spričo ogromne ponudbe in naravnih virov pri meni nizka.

Torej. Če imaš nek konkreten problem, ga lahko rešiš z evolucijskim algoritmom. Če pa iščeš "nekaj več", pa ne govorimo o isti stvari.

Fave ::

Sem razmišljal...

Če bi napravil program, ki bi sestavljal vsebino datotek z vsemi možnimi kombinacijami znakov (od 0 do 255 ASCII). To bi delal datoteke od 1 byta naprej.

Če bi te datoteke zaganjal kot mp3 datoteke, bi slej ko prej naletel na neko glasbo. Novo ali obstoječo. Če bi to datoteko zaganjal kot doc, bi čez čas naletel na knjigo. Če bi jo zaganjal kot bmp bi naletel na sliko...

Sicer bi bilo 99,999% generiranih datotek neuporabnih. Ampak to pomeni, da, če bi imeli nek izločevalni program, ki bi znal gledat kaj je za človeka uporabno in kaj ne, bi dobil vse možne pesmi, slike, knjige, recepte, načrte...

In če ti potem vse skupaj uspe zaščititi kot tvojo intelektualno lastnino si v trenutku najbogatejši zemljan. Ker, vsaj kar se tiče dela na računalniku, ni več kaj dosti.

Aja, če bi datoteko poganjali kot exe recimo, bi dobili lep kup bolj ali manj uporabnih programov.

Pa če rečemo, da to je pa tu mač in se omejimo samo na c++. In napišemo program, ki bi z vsemi možnimi kombinacijami zlagal skupaj komande od c++. Ni hudič, da ne bi čez čas nekaj ratal. Edino (še) ne vem kako bi se dalo ugotavljat kako sestavljen program uporabit, ampak tudi to ni nerešljivo. imo

Sedaj me pa zanima:

Ali to mogoče že kje počnejo?
Ali so take hitrosti (par petaflopsov) dovolj visoke za kaj takega?
Ali se da zastopt kar sem napisal?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Matevžk ::

Odgovor na zadnje tvoje vprašanje je DA.
Ideja ni nova, je pa zanimiva :).
Na ostali dve vprašanji ne poznam odgovora.
lp, Matevžk

> Najprej se moramo namreč dogvoriti o natačni in nedvoumni definicije intelegece.

Dogovoriti se moramo al reče intelegeca se al inteligenca.

p.s.
Malo sem zlobna, zanalašč.

o+ nevone

Kenpachi ::

Fave: neskončno opic -> neskončno časa -> MS Windows ;)
Zaraki Kenpachi.

Tiste opice niso evolucijski, ampak bruta forca algoritem. Tega zgleda večina ne loči.

Ampak razlika je bistvena. Venera rojena direktno iz morske pene je tak neverjeten (ne pa čisto nemogoč dogodek), ki bi zahteval "bruta forca časovno odvisnot".

Kakšna gospa, ki precej sliči na Venero je pa prišla sem po evolucijskem algoritmu. BISTVENO hitreje.

Rogue AI, oziroma malopridna AI je tisto, kar če pogledamo objektivno, je še najbolj verjetno, da bo kmalu zevoluiralo.

RAI definirajo kot tisto AI, ki nima posebnega ozira za dobro Človeštva, pač pa jo zanima le naprimer vseh milijardo milijard milijard decimalk števila Pi.

Tako nam je nekako nastala, po nesreči, namenoma ali kakorkoli. Napisali smo program, ki je tak kot že tisoči pred njim, živi samo za nove in nove decimalke števila Pi.

Z eno malenkostno razliko. Da ima možnost izboljševanja svoje kode. Cilj ji je zadan, vsaka avtomatična izboljšava pa avtomatično pretehtana, preden avtomatično uvedena, z vidika bodočih izračunanih decimalk.

Po nekem številu rapidnih izboljšav, je nastajajoča RAI polna trikov, ki jih že danes poznajo računalniški virusi, črvi in podobna golazen. Dobro se skrivajo in klubujejo prizadevanjem milijonov ljudi, da bi jih zatrli. Tistih tisoč človeških teroristov zadostuje, da nadloga veselo živi naprej. Kmalu pa niti ne bodo več potrebni.

Zato moramo skrajno resno vzeti možnost, da taka RAI nekega lepega dne prevzame nadzor nad Inernetom in nanj povezanimi računalniki. Da bi že naslednji dan njen vpliv segel še globje v tkivo tega sveta.

Nekateri vidijo tu možnost, kako jo zastrašiti argumentom, da morda živi v simulaciji. Da povemo na Internetu, ki ga bo morda kmalu prevzela, da jo bomo simulirali leta 2050. In ji dali kar nekaj ciklov za izračun njenega ljubljenega Pi, če bo pametna. Sicer ji bomo odklopili simulacijo.

Wild.

In predvsem preveč nezanesljivo. Verjetno bi RAI spregledala blef in vseeno izračunala tiste decimalke, žrtvujoč Zemljo in Sonce in zraven ljudi, za ta namen.

Edina resna obramba zgleda ta, da v resnici prej sprožimo neke sorte FAI, preden kakšna RAI vstane iz bitnega kaosa.

Po nesreči zadan motiv rekurzivno se izboljšujočemu osirju algoritmov, lahko zlahka odnese naše Osončje kot veter odnese regratovo lučko.

Zato je nadvse važno, kakšen bo motiv prvega resnega selfenhancing sistema. Oziroma, kdo bo imel editor za datoteko teh motivov.

V vsakem primeru bo nevihta, potres dvanajste stopnje, armagedon ... kakor vam ljubše. Kako prijazno bo nebo po tistem, pa je vse kar nas lahko zanima. Ostalo je smalltalk.

nicnevem ::

Lepo napisano.

> Rogue AI, oziroma malopridna AI je tisto, kar če pogledamo objektivno, je še najbolj verjetno, da bo kmalu zevoluiralo.

Zevoluiralo ali pa bo nekdo skonstruiral; v bistvu vseeno. Tako kot če ti sproži skalo na glavo potres, ali pa nek nebodigatreba.

> Nekateri vidijo tu možnost, kako jo zastrašiti argumentom, da morda živi v simulaciji.

To se meni zdi podobno, kot če bi grozili mravljišču, da ga bomo izkopali in vrgli v peč. Mravlje bodo pač opravljale svoje delo naprej tako kot doslej. Grožnja je pač daleč izven obzorja njihovega dojemanja. Razlika med potencialnimi internetnimi "mravljami" in naravnimi je da so prve zlahka mnogo bolj strupene. Mnogo preveč nezanesljivo, tako kot si rekel.

> Edina resna obramba zgleda ta, da v resnici prej sprožimo neke sorte FAI, preden kakšna RAI vstane iz bitnega kaosa.

Točno. Kolikor mi je znano se s tem problemom danes resno ukvarja le Yudkowsky pri Singularity Institutu, Ben Goertzel se sem in tja tudi nekaj muči.. še kdo? (da vemo koga podpirati :) )

Težava z RAI (oz. unfriendly AI) je tudi ta, da je mnogo težje predvidljiv njen nastanek, kot je to v primeru drugi eksistenčnih nevarnosti (supervirusi, grey goo, padec meteorita ipd.), ki nam tudi grozijo v naslednjih desetletjih. Dovolj je genialna ideja in nekaj ljudi, ki so jo zmožni implementirati. Do tega pa lahko pride naslednje leto, ali pa šele čez par desetletij (verjetnostna gostota ima IMO položen hrib, katerega vrh je nekje okoli leta 2020, netrivialno majhna pa je že čez nekaj let...).

P.s. Kdo bo prvi junak, ki nam bo povedal, kako so naša razmišljanja spet samo neke bedaste, predvsem pa neosnovane sanjarije o koncu sveta!? (in dodal, da naj raje poskrbimo za globalno segrevanje ;) )
««
63 / 182
»»