» »

Routerji in razredi po APEK ???

Routerji in razredi po APEK ???

ThinMan ::

No mene pa zanima kako je z routerji in licencami itd. itd.

Pred kratkim me je znanec poklical in povprašal kako je z licenco za routerje razreda 2.
Imeli so inšpekcijski pregled in so se spotaknili ob router prek katerega stranke dostopajo do neta - brezplačno. Pojasnili so jim da je router razreda 2 in da bi si morali pridobiti licenco APEKa za uporabo tega routerja.
Router je Linksys WRT54GL v1.1

Kolikor vem je lahko problem samo v oddajni moči.

Kdo za kaj več o tem.
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

ABX ::

Svašta, še malo pa bo potrebno plačat davek če boš dal sosedu kozarec vode.


Ni sporen router, sporno je to da dovoliš uporabo Interneta ostalim.

Razen če seveda ni to debata okoli Wireless signalov.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

BlueRunner ::

@ThinMan: To, kar si napisal nima ne repa ne glave. Napiši kaj točno je bilo na to temo navedeno v zapisniku inšpekcijskega pregleda, potem pa lahko govorimo o temu kaj je inšpektor APEK-a dejansko ugotovil.

Vse ostalo je samo brezplodno ugibanje, ker APEK pokriva cel kup zadev in lahko inšpekcija posledično odkrije cel kup stvari.

ThinMan ::

Vpogleda v zapisnik nimam. Oprema je kot sem napisal Linksys WRT54GL v1.1 Torej si lahko z ddwrtjem sam štimaš moč wifi.
Mogoče so se naredili samo pametne in to omenili ker se dotičnemu routerju lahko spremeni namembnost z določeno programsko opremo (drug firmware).

Mislim pa da je šlo za moč wifi signala.

Evo, pravkar sporočili, da ni šlo v zapisnik.
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Pyr0Beast ::

Saj lahko tudi prenosniku ki ima wifi kartico :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BlueRunner ::

Dovoljena jakost RF oddajnikov po posameznih frekvenčnih območjih je res razdeljena po nekakšnih kategorijah in za nekatere kategorije res potrebuješ radioamatersko licenco. O tem bi zagotovo vedel več napisati kakšen radioamater.

Nima pa to neposredne povezave z usmerjevalniki (routerji), še manj pa za "licencami za usmerjanje", kar kot pojem sploh ne obstaja. To je bil potem verjetno bolj inšektorjev komentar na temo "jejheta, jejheta, čas nas je povozil, vsi kupci RF naprav nevede kršijo zakonodajo, mi revčki pa ne vemo kaj bi sedaj storili - še zakona ne moremo spremeniti, da bi bil bolj življenski"

Sicer pa, če pa zadeva ni v zapisniku, potem je bila predvsem tarnanje inšpektorja nad zatečeno situacijo, nima pa nikakršnih posledic. Sicer pa je nekako b.v. ugotavljati (ne)legalnost nekega kosa opreme, ki je dejansko prodajni produkt široke potrošnje. V takšnih primerih verjetno nima smisla ukrepati zoper nekaj 10.000 zavedenih kupcev, temveč proti uvozniku takšnega produkta.

Invictus ::

Za Evropo velja standard za moč signala za WLAN 30mW. Če oddajaš več oz. močneje, potem najbrž že rabiš kako dodatno registracijo naprave.

Preveri oddajno moč, pa boš videl. Ni ravno v okviru standardov in pravil, da si vsak nabija WLAN moč na kolikor si pač hoče.

LP I.

BlueRunner ::

Hmmm... glede na to, da že od osnovne šole naprej nisem več član RA kluba, izpita za licenco pa tudi nisem šel delati, bom morda brcnil daleč v temo.

Ampak...

Iskreno dvomim, da za Evropo velja kakšen takšen standard. Tukaj ima verjetno vsaka država svojo lastno diskrecijo kaj in pod kakšnimi pogoji dopuščana frekv. območjih 2,4GHz in 5GHz.

30mW je dovolj za pokrivanje sobe, nekako pa se mi sliši veliko premalo za "standardnih" 100 - 200mW kolikor mislim, da je tipičen umpf WiFi kartic. 30mW so BT RF moduli, verjetno pa ne WiFi.

Tudi tega ne vem, če po naši zakonodaji šteje dejanska izsevana moč na anteni, ali pa teoretična maksimalna moč oddajne stopnje. Oba načina sta slaba. Prvi zato, ker nisi nikoli res prepričan če kršiš zakon, drug pa zato, ker omejujejo po teoretični moči in ne po dejanskem učinku na okolico.

Skoraj 90% sem prepričan, da je naš zakon napisan tako, da bi lahko teoretično vsakemu lastnika prenosnika/brezžične kartice/usmerjevalnika/pametnega telefona napisali konkretno globo zaradi njegove kršitve. To bi nekako moralo pojasniti inšpektorjevo jamranje. Glede na razširjenost teh naprav pa se bi posledično vprašal, če je problem res v uporabnikih teh naprav in ne v zakonu. To bi pa moralo nekako pojasniti odsotnost inšpektorjevega jamranja v zapisniku.

jini ::

o razredih opreme si lahko preberete na naslovu:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...

oprema razreda 1 se da na trg in uporablja brez omejitev
med opremo razreda 2 sodi oprema, za katero lahko članice EU uveljavljajo omejitve glede dajanja na trg ali uporabe.

pogledal sem svoj wl500gx in je razreda 2. to je razvidno iz klicaja v krogu poleg CE znaka na zadnji strani usmerjevalnika.

glede na uredbo o načrtu razdelitve radiofrekvenčnih pasov, se lahko pas 2400–2500 MHz uporablja tudi za ISM (industrial, science, medical) namene, kamor pa bi wlan težko umestili. zato je po mojem mnenju wlan oprema bolj tolerirana kot dovoljena.

je pa tudi res, da država verjetno za svoje e-točke, ki prav tako uporabljajo wlan, nima nobenih posebnih radijskih dovoljenj, zato se jaz ne bi kaj pretirano obremenjeval z raznimi inšpektorji.

Spc ::

Če je v evropi limit 30mW potem že ko namestiš dd-wrt kršiš zakon kajti v24 ima po defaultu že 70mW outputa..
 

ABX ::

cool informaicja.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

jan01 ::

Za Slo:
b/g 1-11 1W+Restricted Antennas Both Indoor/Outdoor Use 2.4-2.4835

Vir:
http://www.cisco.com/en/US/docs/wireles...

Spc ::

1W ?
Torej je za slovenijo max 1000mW ?
 

JohanP ::

Ja Spc, 1W je 1000mW. Sedi pet! ;)

Furbo ::

Če torej nastavim moj router na ZDA, bo potem dal od sebe kak meter dometa več ?
( WNR854T RangeMax Next Wireless Router - Gigabit Edition )
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

JohanP ::

Probaj nastavit na Indijo, ki ima omejitev 4W in poročaj.

Spajky ::

@ Spc : 1W EIRP TL s profi robo (z anteno 0dBi npr.; ali npr. 100mW z hudo usmerjeno link anteno 20dBi in variante vmes) ...

Vsem tem poceni domačim ruterjem NE nastavljat več kot max. 100mW !!! v skrajnem slučaju z defolt antenco, ker se začno pregrevat (tudi napajalec) in ga "srat" (pacat spekter) in delat probleme tudi drugim ;(( !!! ... Pametneje je nabavit wifi zadeve z boljšo sprejemno občutljivostjo !!! in bolj usmerjenimi antenami ter nastavit nižjo bitno Tx hitrost in ne pustit auto !!! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Spajky ::

Sem se prej malce zmotil .. :8) 10mW + 20dBi antena max. ... :8)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

BlueRunner ::

No, ja... človek se še vedno vsak dan nauči kaj novega.

Čeprav je to morda znak, da je verjetno še cel kup zakonov za katere informatiki niti ne vemo, da obstajajo, še vedno pa jih lahko nevede kršimo.

Spajky ::

Pravzaprav velja onih 1W EIRP samo za stalne in registrirane linke za firme (kolkovana registracija) in občasne terenske linke free.

Za vse ostale (privat uporabnike tega pasu) velja 100mW EIRP, kar pomeni, če si nekdo na strehi postavi anteno AP-ja z npr. slot omnico 16dBi za vse sosede v okolici in ima na kablih in konektorjih do antene npr.6dB izgube, ne sme počit na ruterju več kot 10mW moči (10dBm + netto 10dBi na anteni s kabli je 100mW EIRP = 20dBm neto moči na anteni na strehi) ... ker velika večina tega ne upošteva, je v bistvu v prekršku! Ampak kot še nobenega niso zaprli, ker je kradel, ampak zato ker so ga dobili; je pri tej zadevi podobno :D

Samo zaradi tega, ker je tega vsak dan več, imajo vsi več problemov in trokiranja s tem wifi-jem in manjši domet in dejansko brzino kot prej :8) ...

To ti je isto ko v gostilni, če si sam, te kernerca bp razume, če se pa vsi pijani in v gužvi not derejo, pol pa se moraš tudi ti dret, da te kelnerca sploh razume, kaj hočeš. Pa še čakal boš, prek ko ti kaj prinese ... vse pa komaj za silo funkcionira :D

... no in podobno je pri WLAN-u ... kmalu bo zadeva neuporabna izven dnevne sobe >:D ... in pol bodo na veliko začeli propagirat in prodajat robo na novem nelicenciranem 5GHz pasu, in ples se bo ponovil (beri : spet bodo eni služli keš) >:D ... revži pa v jok :D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

BlueRunner ::

Ali ni 802.11n (razen 802.11a, ki se ga v domačem okolju pri nas praktično ne uporablja) že definiran za 5GHz območje? Še posebej za največje hitrosti?

Spajky ::

Že, ampak neke strašne razlike pa ne bo in z razširjenostjo robe na 5GHz se bo problem motenj ponovil čez par let ... >:D ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

BlueRunner ::

No... hotel sem namigniti, da že na veliko propagirajo in prodajajo robo na novem frek. območju. Kar pomeni, da bo gužva s pripadajočimi motnjami prej in ne slej.

To me je spomnilo še na eno stvar, ki je tudi samo pogojno on-topic: Prikaz jakosti signala je na računalnikih že danes fubar. Kolikor vem kaže indikator jakost signala na sprejemni stopnji, ne pa kvaliteto glede na šum... oziroma razmerje med šumom in signalom. Potem pa poslušaš kletvice, ko imajo ljudje max signal, povezava pa jim še vedno ne dela. Seveda pa NetStumbler ali kakšen njegov prijatelj potem pokaže 10+ oddajnikov na istem kanalu št. 5.

Tudi to pospešuje tisti sidnrom tuljenja v polni sobi... namesto, da se bi prestavil v manj zasedeno sobo. 802.11b/g ima sicer samo tri sobe, ki se ne motijo med seboj, ampak tipično to moralo precej pomagati, če bi ljudje imeli boljše indikatorje kvalitete namesto indikatorjev "absolutne glasnosti".

Ibex ::

No mene pa zanima kako je z routerji in licencami itd. itd.

Pred kratkim me je znanec poklical in povprašal kako je z licenco za routerje razreda 2.
Imeli so inšpekcijski pregled in so se spotaknili ob router prek katerega stranke dostopajo do neta - brezplačno. Pojasnili so jim da je router razreda 2 in da bi si morali pridobiti licenco APEKa za uporabo tega routerja.
Router je Linksys WRT54GL v1.1

Kolikor vem je lahko problem samo v oddajni moči.

Kdo za kaj več o tem.


Je plačal kakšno kazen? Je dal po inšpekcijskem pregledu zahtevo na Apek za pridobitev licence? Ker tudi sam imam "Cybercafe"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ibex ()

ThinMan ::

Ni šlo v zapisnik. Klicali na APEK pa tudi ne bodo, ker je oprema kupljena v prosti prodaji in uporabljena s privzetimi nastavitvami.

Sam sem pregledal ta router in ugotovil da piše na zadnji strani poleg oznake CE opozorilo. Proizvajalec opozarja da je v določenih državah potrebna licenca če se router uporablja v drugem frekvenčnem območju oz. naj si stranka pogleda zakone ki veljajo v državi uporabe te naprave.
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wifi oddajnik

Oddelek: Operacijski sistemi
186081 (5182) Ahim
»

USB wireless antena

Oddelek: Pomoč in nasveti
161301 (1081) blackbfm
»

Oprema za javno dostopno brezžično točko

Oddelek: Omrežja in internet
253483 (2213) Tarzan
»

WI-FI: zakonske omejitve

Oddelek: Omrežja in internet
103534 (2981) BlueRunner
»

Wireless teorija

Oddelek: Omrežja in internet
92836 (2436) BCSman

Več podobnih tem