» »

WI-FI: zakonske omejitve

WI-FI: zakonske omejitve

dronyx ::

Zanima me, če kdo pozna, ali obstajajo kakšne zakonske omejitve pri postavljanju wi-fi omrežji?

Na internetu namreč gledam, da prodajajo ojačevalnike moči tudi 1W (za razumen denar jasno, sicer lahko dobiš tudi 10 W ali več), poleg tega se za ceno okrog 500 evrov dobi antenski sistem, z ojačanjem 20 dbi, ki pokriva 360 stopinj in izgleda praktično kot antene za mobilno telefonijo. Za profi dostopno točko potrebuješ samo še kvaliteten usmerjevalnik.

Sedaj razmišljam , če imaš recimo neko solidno ADSL linjo (recimo 10Mb/s) in investiraš recimo 1000 evrov v tako opremo, potem če si na neki dobri lokaciji pokriješ s signalom celotno okolico. Če ljudje ne rabijo raznih torentov in uporabljajo internet za običajne zadeve, potem lahko na tak link priklopiš tudi 100 ali več povprečnih uporabnikov. Če vsakemu na mesec računaš 5 evrov, kar je skrajno ugodno, je potem mesečni prihodek 500 evrov. Letni 5000 evrov 8-) :D ...
  • spremenil: dronyx ()

mitja_i ::

Takoj, ko bi ponujal adsl naprej v komercialne namene, bi kršil splošne pogoje uporabe ISPja.

ToniT ::

Poleg tega obstaja max. dovoljena moč za wi-fi oz. 802.11x standard. Mislim, da je okrog 100mW.

dronyx ::

Saj tu ne bi šlo za strogo komercialne namene. Recimo pravno temu "med prijatelji". Tako kot če imaš recimo klasičen wi-fi in stari mami, ki živi v spodnjem nadstropju, računaš za povezavo.:\

dronyx ::

Če obstaja omejitev moči, potem verjetno ni omejena samo izhodna moč oddajnika, ampak tudi izsevana moč antene. Namreč ti imaš lahko tudi 1W izhodne moči, če je antena zanič, boš imel manjšo pokritost kot z 100mW in dobro anteno.

ToniT ::

Če boš imel dobro anteno, boš to moč usmeril v določeno točko - usmerjena antena. Če boš imel veliko moč, boš "zapacal" celo frekvenčno območje.

Turtle ::

kakšne maš to prijatelje da bi jim takole mastno računal za 0,1MBs (10MBs/ 100 uporabnikov)

kulSMS ::

mene pa zanima, kje si našel 100 prijateljev v tvoji bližini.
To bi bilo po moje bolj primerno za 10-15 uporabnikov kot pa 100.

Spajky ::

Omejitev wifi v EU je 20dBm EIRP (teoretični točkovni anteni ekvivalentni moči sevalni izvor) v "najmočnejši" smeri za stacionarne izvedbe, kar predstavlja v praksi 100mW na antenci 0dBi, ki je po navadi v obliki priložene antence PCI wifi kartice ali Wlan ruterčka ali vgrajene v kakem Usb ključku ipd.

Ker te domače wifi zadeve imajo po defoltu za EU nekaj deset mW oddajne moči (15dBm do največ 20dBm) pomeni, da čim dodaš kako bistveno boljšo antenco na te zadeve, si v bistvu (če ne zmanjšaš oddajne moči v nastavitvah!) izven dovoljenega. (tipičen primer je tudi, ko ruter nadgradiš s firmware, ki omogoča bistveno povečanje moči v nastavitvah).

Naslednji primer je pa tipičen: k frendu na sosednji hrib "pripelješ" signal svojega ADSL-ja preko wifi. Seveda rabiš "boljšo" anteno, npr.Yagi-co kupiš s 16dBi pribitka (signal-moč se ne ojačuje na njej, le skoncentrira ga v ozek snop ter se tako v določeni smeri ta "ojača") in preko dodatnega kabla. Torej, če imaš na ruterčku "naštimano" npr. 50mW moči (17dBm), na dodatnem kablu in konektorčkih zgubiš nadalnje npr.3dB, ti ostane (antena dobi) npr.14dBm, ki ti potem "doda" nadalnjih 16dBi v glavni smeri, dobiš v končnici tam 30dBm izsevane energije. To pomeni, da si za 10dBm EIRP (equivalent isotropic radiated power) ven iz dovoljenega za v bistvu 3x-no dovoljeno moč v najmočnejši smeri! 8-)

Kot vidite, v današnjem času poceni wifi opreme in množične razširjenosti le te, ima 95% folka (ki zadeve ne uporablja po defolt in samo za po stanovanju- za kar je le ta namenjena) robo postavljeno ven iz specifikacij oz. v prekršku! Posebej to velja za one, ki znamo "raztegnit do nezavesti" domet teh poceni wifi zadev :D ...

Samo, ker še nikogar, kot mi je znano, niso "oglobili" in kaznovali, se praksa pretiravanja veselo nadaljuje :D (papir vse prenese!) :D dokler bistveno ne oviraš ostalih in pacaš RF spektra s hudimi motnjami za preostale uporabnike na 2,4GHz (nestrokovna instalacija AP dodatnih anten.sistemov in prevelikih moči za vse_naokoli). Torej v pravilu bi bilo potrebno zadeve nastavit v splošno zadovoljstvo, da deluje brezhibno v vsakem vremenu/priliki z najmanjšimi možnimi močmi in hitrostmi mogoče tudi, ki so potrebne! Jest sem sedaj npr. z mojo Edimax_PCI wifi kartico in mojo inovacijo v okviru specifikacij, pa mam 2Mbit wifi Net par sto m daleč z odbojem (ni vidne razdalje pa še z drevjem vmes!); res pa je, da "za stalno" "frendov AP" :D ni glih "poštelan po zakonu", če smo odkriti :D ...

No pa če se občasno človek samo "igra" v lastno veselje s kakimi linki v "sosednjo vas" v "edukativne namene" :D , so dobre za v pomoč tudi kake primerne pasje konzerve in podoben stuff :D :D :D . V pripravi pri meni skoraj končana pa je že tudi ena monstruozna wifi zadeva malo podobna tejle, ki je sicer drugače napravljena bila za 1,3GHz :D ; uf, to bo šele izven specifikacij !! :D :D :D 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

vbohinc ::

No bratrancu ravno zdaj rihtam internet prek usmerjevalne antene od soseda itd. in sm zračunu, da je skupna moč okrog 1,2 W in to po default nastavitvah... (2x tp-link tl-wa500g 20dBm max + 2x netus panel (microstrip) antena 18dBi)

No point je da že v štacunah prodajajo komplete, ki gredo krepko čez zakonske omejitve, pol bi pa še pr homemade mogu gledat na to :P
Human nature is not a machine to be built after a model, and set to
do exactly the work prescribed for it, but a tree, which requires to grow
and develop itself on all sides...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vbohinc ()

BlueRunner ::

Na to temo smo že imeli debato.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TP-LINK 1043ND

Oddelek: Omrežja in internet
91817 (1407) upor
»

Oprema za javno dostopno brezžično točko

Oddelek: Omrežja in internet
253551 (2281) Tarzan
»

Routerji in razredi po APEK ???

Oddelek: Omrežja in internet
243700 (2656) ThinMan
»

Wireless teorija

Oddelek: Omrežja in internet
92901 (2501) BCSman
»

Postaviti wireless tocke po ljubljani in jih povezati skupaj - uporaba brezplacna

Oddelek: Omrežja in internet
383076 (2148) poweroff

Več podobnih tem