» »

Obnovitev podatkov

Obnovitev podatkov

Cofko Cof ::

Na prenosiku mi je kot kaže zaribal disk. Winsi se ne postavijo pokonci, safe mode se konča z BOD, v BIOSu mi diagnostični program ne zazna diska,... Večina podatkov je na srečo na varnem, le za kak teden v preteklost sem skočil.

Ali obstaja kakšen program, ki bi sprobal skopirati podatke oz sploh ugotovit kaj je šlo narobe. Najbolje bi bilo, če bi se dalo inštalirat na kak CD ali pa kar z usb ključka. Probal sem inštalirati widowse na zunanji disk, da bi potem lahko iz tam sprobal pa se tudi inštalacija ustavi. Bom danes probal to še z ubuntujem. Računalnik je v garanciji, zato ne bi jemal ven diska po nepotrebnem.

Lahko je tudi za linux, samo se mi niti live cd ni zagnal (ubuntu se je ustavil pri "running local boot scripts /etc/rc.local").

Aja pa še eno vprašanje: če mi npr. prek garancije zamenjajo disk, ali lahko zahtevam, da mi starega dajo nazaj?
Ars longa,vita brevis.

bluefish ::

uporabi Spinrite, da naredi začetno diagnostiko diska. V nekaterih primerih lahko namreč disk pripravi ravno do tega, da lahko kopiraš podatke na varno - po kosih seveda.
Če to ne bo uspelo, potem se gre za resnejši problem.

Aja pa še eno vprašanje: če mi npr. prek garancije zamenjajo disk, ali lahko zahtevam, da mi starega dajo nazaj?
Starega praktično ne boš dobil nazaj. Morda edino v primeru, če pošlješ direktno proizvajalcu, pa še to dvomim.

Če bi dobil disk nazaj, bi lahko nesel kam, kjer bi lahko probali kakše bolj brutalne metode. Tako pa se bojim, da mi potem zavrnejo garancijo, češ, da sem ga sam pokvaril. Bom probal s spinrite. Če mi ne uspe bom povprašal, če kateri izmed serviserjev ponuja tudi reševanje podatkov.

Hvala za odgovor.
Ars longa,vita brevis.

bluefish ::

tukaj imaš spisek servisov, ki se ukvarjajo z reševanjem podatkov. Cenovno pa seveda presodi sam, če se splača in so podatki res toliko vredni.

ender ::

Če imaš drug (prazen) enako velik ali večji disk, uporabi SysRescCD in ddrescue, in pusti čez noč naj kopira. Garancije ti ne bo odvzelo.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Sprobal obe zadevi, pri obeh se računalnik po določenem času ugasne sam od sebe. Spinrite zazna particije in dokler se računalnik ne ugasne zgledajo vsi sektorji ok. S sysresc CD pa probam zagnat rescue image in vse skup se ugasne preden bi lahko kaj začel kopirat oz pregledovat.
Ars longa,vita brevis.

ender ::

Poizkusi ob zagonu sysresccd izbrati drugo jedro (če pritisneš F2, ti izpiše seznam jeder). Ali pa disk priključi v drug računalnik.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Karen ::

Tvoj opis je malce nenavaden - bios ne najde diska, po drugi strani ti pa winse zažene in konča z bsod. Beri nemogoče - če bios ne bi zaznal diska do bsod sploh ne bi prišel. Imho so se ti samo winsi sesuli. Uporabi ali live distribucijo kakega linuxa ali celo winsow (zaženi OS iz CD-ja/DVD-ja) - dobiš na kosmatincu kaj primernega, zmountaj disk in skopiraj podatke preko mreže ali na usb ključ. Potem pa polkna na novo gor.

Pyr0Beast ::

če ima tvoj prenosnik na dnu pokrov za zamenjavo diska lahko le tega BP menjaš in delaš z njim karkoli hočeš, garancija ti pa še velja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Mr.B ::

Rekel bi da je nekaj drugega kot disk v pppp. Če je disk sata, potem nimaš problema, samo v eno zunanjo kišto ga dej. Pa ponavadi so diski prišraufani v prenosnikih s kakšnim pokrovom ali pa ladelcem, tako lahko disk samo ven potegneš...pri brendih ni nalepke...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

@ender: Sem 10x probal razne image in ni delalo. Potem sem se še malo igral z spinrite, ni šlo. Na koncu probam še enkrat sysresccd z default imagom in je delovalo. Lepo sem mountal particiji in prek ftp-ja prenesel podatke na drug računalnik. Hvala za nasvet!

@Karen, Jah tako je, če bi bilo po moje se ne bi dogajale take stvari. Sem že zgoraj napisal kaj vse sem sprobal. V biosu grem pod diagnostiko in hdd diagnostiko pa mi napiše read error. Probal sem z inštalacijo winsev, ne dela, piše, da ni diska na voljo. Potem sem probal z inštalacijo winsev, samo sem izbral recovery mode, piše da ni diska na voljo. Probal sem z live distribucijo linuxa (ubuntu) pride do izvajanja neke local scripte (beri višje zgoraj, sem že napisal). Probal sem na zunanji disk inštalirat winse, se računalnik ugasne med inštalacijo.

@Pyro Ima pokrovček ja, štiri šraufi in je. No saj na srečo sem dobil tiste fotke, ki niso bile backupirane in novejše verzije dokumentov, tako da mi ne bo potrebno vzeti diska ven. Se pa tudi meni dozdeva, da zna biti kaj drugega narobe. Morda kakšen slab stik do diska ali kaj podobnega. In potem, ko hoče na določenem mestu (morda problem z MBR??) brati podatke se kar ugasne. No bodo na servisu povedali, zdaj ko imam podatke, gre direktno tja.
Ars longa,vita brevis.

Zgodovina sprememb…

Se to ugasne cel komp ali samo disk ?

Cel komp.
Ars longa,vita brevis.

PaX_MaN ::

Potem znabiti, da je kaj na matični šlo v maloro.

RAM, napajalnik. Preveri stabilnost vseh komponent. Ponavadi če napajalnik zeza tudi diski ne delujejo najbolje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem trdi disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
383506 (3055) roccat
»

Trdi disk se ne odziva

Oddelek: Pomoč in nasveti