» »

Sproženi airbagi

Sproženi airbagi

SaXsIm ::

Pozdravljeni,
pred kratkim sem imel prometno nesrečo, katere povzročitelj sem bil sam, sedaj pa me pestijo stroški popravila avtomobila. Avto je že prišel od kleparja, ki me je oklestil za kar precejšen znesek, zato sva se dogovorila, da pridem airbage menjat pozneje.
In sedaj je situacija takšna. Na ebayu se dobi precej takšne in drugačne robe za avte, moj je Renault Scenic letnik 2001 (z novimi lučkami). Cene so kar nizke, komplet airbagov dobiš že za 600 funtov, TPV Brežice pa mi je postavil predračun za airbage, računalnik in pasove v znesku 2000€ (brez dela).
Torej, šli so volanski airbag, sovoznikov airbag, leva zavesa, levi stranski airbag (v sedežu) in sprednji pasovi (in zategovalci). Za računalnik sem izvedel, da se ga da s preprostim posegom (ki sicer stane 90€) ponovno spraviti k življenju. Sedaj me zanima, če se je kdo že lotil česa podobnega, morda tudi sam zamenjal kakšno blazino, ipd ... Skoraj zagotovo bom sam zamenjal volanski airbag, sovoznikovega, stranskega, nisem pa prepričan kako bi zamenjal zaveso. Priporočal bi se, če ima kdo naprodaj servisni priročnik (ali pa elektronsko različico le-tega), in pa seveda za kakšen nasvet.
Lp, Simon
SaXsIm

samsung113 ::

Nevem no..glede na to da je avto že precej star se pomoje niti nesplača več rihtat.
Bolše da prodaš pa malce še dodaš pa maš nov avto.
Sicer pa poznam enega mehanika v Brežicah Andrejaš se piše,mogoče ti bo on kaj pripomogel.

SaXsIm ::

žal ni varjante prodajat avto pa kupit druzga. Lizing, pa tud denarja ni na pretek.
SaXsIm

Valvoline ::

Da se kupit samo tist plastični pokrovček airbaga. Zelo pocen,pa se potem nič ne opazi. Lučko za airbag enostavno odstraniš al pa izklopiš :)

THX 1138 ::

;-) ::

Če slučajno misliš dat pokrovček gor ali ga boš dal in potem prodajal avto pazi da to poveš naprej, ker imaš lahko probleme če prodaš in ni airbagov noter.

misek ::

Če avto ne bo imel vgrajenih in delujočih VSEH varnostnih mehanizmov, ki jih mora imeti glede na tip, potem lahko imaš resne probleme. Vprašljiva je veljavnost zavarovanja takšnega avta. Morda je tudi kaznivo. Sem pred leti razmišljal o tem, ko so se mi tudi sprožili airbagi in so me posvarili, da naj kaj takega raje ne delam.

SaXsIm ::

Da se kupit samo tist plastični pokrovček airbaga. Zelo pocen,pa se potem nič ne opazi. Lučko za airbag enostavno odstraniš al pa izklopiš :)

Te varijante se sigurno ne grem. Avto bom vozil sam, se mi pa to zdi tudi moralno sporno. Poleg tega smo dali avto, ko smo bili pred nakupom, priključit na računalnik na Renaultovem servisu ravno zaradi takih stvari, in verjamem (upam), da tudi drugi to počnejo (sploh tam, kjer piše v oglasu 6 airbagov).
THX, hvala za link, vendar sem volanski airbag (skupaj s pokrovom) že dobil iz VB.

p.s.
Valovoline, verjemi da te stane samo takšen pokrovček vsaj toliko kot nesprožen airbag. Tako da je potem že bolje menjati cel airbag, kot pa samo pokrovček ;)
SaXsIm

SaXsIm ::

Mišek, če sam zamenjam vse varnostne sisteme, dam popraviti računalnik* in mi na pooblaščenem servisu naredijo generalko (ki vključuje tudi preverjanje airbagov), in tam ni problemov, je potem to to? Ker v končni fazi imam račun in potrdilo o normalnem funkcioniranju. Pa me ne zanima samo iz pravnega stališča, tudi iz dejanske funkcionalnosti.

*povrnitev v stanje pred nesrečo (ne prirejanje kakršnih koli parametrov zato, da servisni računalnik ne bo zaznal napake)
SaXsIm

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SaXsIm ()

Valvoline ::

Sosed je iskal airbage za accenta l.2004.
ker so bili res svinjsko dragi se je odločil za nakup 2x pokrovček. In je dubu za 60e komplet levega in desnega,tale accent ima samo 2x airbag.
Drugače komplet lev+desni airbag je stal cca 800e če se prav spomnim.
Še moj golf 3 je mel sprožen airbag in sem ga takega kupu in me to sploh ni zanimalo.
Je res da so airbagi velik + h varnosti,ampak če se je moj oče celo življenje in danes tut vozu z avtom brez njih,te že ni panike :)

SaXsIm ::

Valvoline, sigurno imaš po eni strani prav, vendar so v mojem primeru rešili precej neprijetnih poškodb, tako da jih bom zagotovo zamenjal. Pa tudi v primeru prodaje in ponesrečenja kupca lahko nosiš velike pravne posledice, v kolikor v kupoprodajni pogodbi ne zapišeš, da je avto brez airbagov.ž
Je pa dejstvo, da je že same airbage težko najti, kaj šele samo plastične dele z odstranjenimi airbagi.
SaXsIm

misek ::

SaXsIm, podrobnosti ne poznam. Verjetno pa bo ok, tudi če niso originalni deli. Bi pa se vseeno prej malce pozanimal v tvojem primeru. Tako na servisih kot na zavarovalnici. Po mojem je funkcionalnost tista, ki šteje.

Super Sonic ::

SaXsIm - škoda za tvojo nesrečo. Bistveno je, da si (upam) ugotovil, da je bolje, če pluneš tistih nekaj 100€ in si urediš kasko.

Kar se tiče pa tvojih problemov, me pa zanima, kaj te drži k popravilu avtomobila. Sodeč po opisu si naredil totalko. Popravljat totalko je pa... ... saj vsi vemo kako. Ne gre, vsaj tako ne, da bo ta avto še kdaj spodobno deloval.

Poleg tega je tule še cena. Se ti res ni splačalo razbitine prodat in dodat tega denarja, ki gre sedaj za popravilo, za neko novo/drugo vozilo?

Airbage je potrebno na koncu še pravilno sprogramirati (odvisno od vozila). Nekatera vozila (vem za Toyoto) imajo prav poseben protokol ob trkih (sprednja blazina čaka, v primeru lažjega sprednjega trka, močnejši trk zadaj). V glavnem kolikor poznam zadevo se vgradnjo airbagov vsi izogibajo kot hudič križa.

Good luck!
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

bosmla ::

žal ni varjante prodajat avto pa kupit druzga. Lizing, pa tud denarja ni na pretek


A ni avto kasko zavarovan, glede na to, da imas lizing?

ali3n ::

:P Eno samo moraliziranje in nabijanje; noben pa pobu ne odgovori na vprašanje... dajte se tega odvadit; na tem forumu ni štetja objav.

Pred montažo airbagov odklopi akumulator,... magari še parkrat stisni pedal zavore, da sprazneš se kondenzaotje; volanski je navadno precej enostaven - 2 torxa + konektor; za ostale ne vem - poglej na renault forum; morda fantje imajo kaj. Al pa po "travnikih".
Tule je PDF iz Autodate,.. ni nevemkaj.. morda pa bo v pomoč - klik
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

ali3n ::

pozabil napisat - za zaveso in sovoznikovo ti bo verjetno jasno, ko jo boš prijel v roke... sej gre vse po istem principu...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

SaXsIm ::

hvala vsem za odgovore.
Še nekaj informacij, da vam razjasnim zadeve. V bistvu je avto počil oče, kupila mama na lizing, ki ni zahteval polnega kaska in zato so brihtne buče vzele le delni kasko. Avto je bil sicer kljub majhni škodi ocenjen na totalko, vendar pa kot že omenjeno, keša za novega ni. Avto bi kljub temu, da še nima airbagov ostal v uporabi in ne bi šel v prodajo, zato se mi zdi edina pametna stvar glede na finance, da ga poskusim v največji meri popravit sam, tam kjer pa bo moje znanje "preplitvo," pa delo prepustiti serviserju.
Zahvaljujem se vsem za nasvete, tudi tiste glede prodaje, vendar je odločitev o tem že padla (nisem jaz odgovoren za to). Se pa priporočam, če ima še kdo kakšen pameten nasvet glede same montaže.
SaXsIm


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oklepnik na avtocesti !? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9112993 (9264) KAVINSKY
»

Kako se obravnavajo primeri ko bi nekdo lahko preprečil nesrečo pa je ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8111989 (9661) koyotee
»

Varnost avtomobilov (Euro NCAP) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10415106 (13130) krneki0001
»

Kako preveriti, če je airbag dejansko še notri?

Oddelek: Loža
275213 (4336) Mr Hilter
»

Fiat marea 1.6 16v

Oddelek: Loža
131239 (927) iggy64

Več podobnih tem