Forum » Šola » fizika 2 nalogi prosim če zna kdo ...
fizika 2 nalogi prosim če zna kdo ...
Alessio983 ::
hay !
imam 2 nalogi ki jih ne znam rešit pa sta dokaj enostavni , sam nikakor ne znam dobiti pravega rezultata ...
1 naloga:
s kolikšno silo moramo potiskati poševno navzdol (pod kotom 30° , glede na vodoravna tla ) 200 kg težke sani , da drsijo enakomerno s stalno hitrostjo ?? Koificient trenja je 0,04 . S kolikšno silo pritiskajo sani navzdol na tla ?? Kolikšna je sila trenja ??
2 naloga :
S kolikšno silo vzdolž klanca moramo zadrževati 100 kg tžke sani da po klancu z naklonom 30° drsijo enakomerno. Koificinet trenja je 0,02.
te dve nalogi ne znam rešit pa da se na glavo postavim
pa eno podvprašanje
s kolikšno silo vzdolž klanca moramo potiskati sani iz 2 naloge da drsijo enakomerno navzgor po klanc
imam 2 nalogi ki jih ne znam rešit pa sta dokaj enostavni , sam nikakor ne znam dobiti pravega rezultata ...
1 naloga:
s kolikšno silo moramo potiskati poševno navzdol (pod kotom 30° , glede na vodoravna tla ) 200 kg težke sani , da drsijo enakomerno s stalno hitrostjo ?? Koificient trenja je 0,04 . S kolikšno silo pritiskajo sani navzdol na tla ?? Kolikšna je sila trenja ??
2 naloga :
S kolikšno silo vzdolž klanca moramo zadrževati 100 kg tžke sani da po klancu z naklonom 30° drsijo enakomerno. Koificinet trenja je 0,02.
te dve nalogi ne znam rešit pa da se na glavo postavim
pa eno podvprašanje
s kolikšno silo vzdolž klanca moramo potiskati sani iz 2 naloge da drsijo enakomerno navzgor po klanc
imagodei ::
Torej si moraš razjasnit sin in cos funkcije, Newtnove zakone in nekaj enačb. Ko enkrat zakapiraš, ni več težko. "Na pamet" se učit naloge iz fizike je pa skrajno perverzno.
- Hoc est qui sumus -
Keyser Soze ::
Glede na učbenike oz. učno gradivo, ki je na voljo danes današnji mladini se čudim, da sploh znajo toliko kot znajo. Groza. Sem ravno pred kratkim razlagal razstavljanje sil sestrici od punce. Pa mi je blo takoj jasno, zakaj otroc ne znajo nič, ko se učijo iz knjig.
In sploh ni truda v smeri razumevanja snovi s strani učiteljev. Zgolj v smeri znanja dotičnih nalog iz učbenika in to je to. Skratka, piflanje.
@paketek
prvo moraš razčistiti kakšen je pogoj, da sani drsijo enakomerno. Ko boš vedel to, ti bo precej lažje zračunat kako pa kaj (ravnovesje sil?). Pri takšnih nalogah je tudi predobro znanje fizike lahko ovira. Ker začneš komplicirat.
In sploh ni truda v smeri razumevanja snovi s strani učiteljev. Zgolj v smeri znanja dotičnih nalog iz učbenika in to je to. Skratka, piflanje.
@paketek
prvo moraš razčistiti kakšen je pogoj, da sani drsijo enakomerno. Ko boš vedel to, ti bo precej lažje zračunat kako pa kaj (ravnovesje sil?). Pri takšnih nalogah je tudi predobro znanje fizike lahko ovira. Ker začneš komplicirat.
OM, F, G!
gruntfürmich ::
1 nal: ~ 90-91 N?
--------------Glede na učbenike oz. učno gradivo, ki je na voljo danes današnji mladini se čudim, da sploh znajo toliko kot znajo
jst pa mislim da ni problem v učbenikih, ampak v mladini, ker je preneumna.
--------------Glede na učbenike oz. učno gradivo, ki je na voljo danes današnji mladini se čudim, da sploh znajo toliko kot znajo
jst pa mislim da ni problem v učbenikih, ampak v mladini, ker je preneumna.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
2 n: 473 N?
V prvem in drugem letniku SŠ sem imel fiziko 3 oz. 2. Komaj sem se izognil popravcu. Za prfoksa smo v prvem letniku imeli komedijanta, ki ni imel pojma o poučevanju, še manj o vzpostavljanju reda... Dalo se je pa plonkat. V drugem letniku ni bilo dosti bolje, samo plonkat je bilo težje.
V tretjem letniku smo dobili prfokso, ki je snov razlagala mnogo bolje od prejšnjih dveh poskusov od prfoksa, predvsem pa je od nas noro veliko zahtevala. Osnovne formule za enakomerno pospešeno gibanje, kroženje (obodna in radialna hitrost) ter še nekaj drugih malenkosti je vsako uro spraševala "za plus ali cvek". Če se prav spomnim, je nastopila tako strogo, da ga ni bilo junaka, ki bi tvegal: v tretjem in četrtem letniku ni bilo s tega naslova nobenega cveka.
Skratka, bila je dober pedagog (tako motivator, kot predavatelj), ob enem si je pa znala ustvarit rešpekt. Da bo jasno - pri njej brez učenja iz knjige ni šlo; sploh zato ne, ker smo imeli iz prvih dveh letnikov tak manjko znanja. Kakorkoli že - na maturi sem imel fiziko 4, prfoksa je prišla do mene in mi čestitala, češ da takšnega napredka od mene ni pričakovala.
Gre v večini samo za motivacijo za delo. Fiziko je zelo fajn razumet, napiflat se je praktično ne da. Glede kvalitete današnjih knjig nimam kakega mnenja, jih ne poznam; jaz sem se učil že takrat iz kakih 10-15 let starih knjig A4 formata, katerih imena sem žal pozabil (niso pa bile predpisana literatura).
V tretjem letniku smo dobili prfokso, ki je snov razlagala mnogo bolje od prejšnjih dveh poskusov od prfoksa, predvsem pa je od nas noro veliko zahtevala. Osnovne formule za enakomerno pospešeno gibanje, kroženje (obodna in radialna hitrost) ter še nekaj drugih malenkosti je vsako uro spraševala "za plus ali cvek". Če se prav spomnim, je nastopila tako strogo, da ga ni bilo junaka, ki bi tvegal: v tretjem in četrtem letniku ni bilo s tega naslova nobenega cveka.
Skratka, bila je dober pedagog (tako motivator, kot predavatelj), ob enem si je pa znala ustvarit rešpekt. Da bo jasno - pri njej brez učenja iz knjige ni šlo; sploh zato ne, ker smo imeli iz prvih dveh letnikov tak manjko znanja. Kakorkoli že - na maturi sem imel fiziko 4, prfoksa je prišla do mene in mi čestitala, češ da takšnega napredka od mene ni pričakovala.
Gre v večini samo za motivacijo za delo. Fiziko je zelo fajn razumet, napiflat se je praktično ne da. Glede kvalitete današnjih knjig nimam kakega mnenja, jih ne poznam; jaz sem se učil že takrat iz kakih 10-15 let starih knjig A4 formata, katerih imena sem žal pozabil (niso pa bile predpisana literatura).
- Hoc est qui sumus -
4 na maturi!!!! jst sem pa mislu da manj kot 5 nobedn nima, ker je tko na izi.
Ja, verjamem, da imate danes na poklicni maturi povsem lahko fiziko. No, nekateri smo imeli tapravo maturo. Je pa že res nekaj vode preteklo od takrat. Jebat ga, staramo se, vi greste pa za nami.
- Hoc est qui sumus -
Mavrik ::
Em... v katerem svetu točno je matura s fizike težka?
The truth is rarely pure and never simple.
Bom pa še takole rekel: z usvojenim znanjem sem na faksu gladko izpustil 80% vseh predavanj za fiziko, se pred izpitom učil kakih 10-15 ur in zadevo izdelal s 7, se spomnim, kot da je bilo včeraj. Pa še to sem zajebal na ustnem delu, ker sem eno vprašanje povsem falil; pisni izpit sem naredil z 8.
Se pa nimam za nobenega fizika. Moji dnevi fizike so se s tistim izpitom po večini zaključili...
Se pa nimam za nobenega fizika. Moji dnevi fizike so se s tistim izpitom po večini zaključili...
- Hoc est qui sumus -
@Mavrik:
Em, ne izgubimo niti pogovora: v 2. letniku sem imel skoraj popravca. Ne zato, ker bi bila SŠ fizika težka (nikoli nisem tega trdil), sem bil pač sam kriv za to... Je pa skrajno zabavno, ko praktično od popravca prideš do 4 na maturi.
Pa še nekaj - običajno fizike na maturi ne greš delat, če se ti zdi težka, aneda? Če ti pa gre, je pa nekako pričakovano, da 2 ravno ni uspeh. Ja?
Em, ne izgubimo niti pogovora: v 2. letniku sem imel skoraj popravca. Ne zato, ker bi bila SŠ fizika težka (nikoli nisem tega trdil), sem bil pač sam kriv za to... Je pa skrajno zabavno, ko praktično od popravca prideš do 4 na maturi.
Pa še nekaj - običajno fizike na maturi ne greš delat, če se ti zdi težka, aneda? Če ti pa gre, je pa nekako pričakovano, da 2 ravno ni uspeh. Ja?
- Hoc est qui sumus -
-------------Ja, verjamem, da imate danes na poklicni maturi povsem lahko fiziko. No, nekateri smo imeli tapravo maturo.
hahaha, šaljivec! ti si imel poklicno maturo???
hahaha, šaljivec! ti si imel poklicno maturo???
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
hay , lej rezultati niso pravilni , vam dam rezultate ko jih imam sam do njih ne znam priti , pa če bi mi lahk ker potek napiso:
1 naloga : 95N , 2050N , 82N
2 naloga : 480 N , podvprašanje : 520 N
si pa dokaj blizu , za gravitacijski pospešek uporabi 10 ne 9,81 da vidimo če so potem takšni rezultati.
LP
1 naloga : 95N , 2050N , 82N
2 naloga : 480 N , podvprašanje : 520 N
si pa dokaj blizu , za gravitacijski pospešek uporabi 10 ne 9,81 da vidimo če so potem takšni rezultati.
LP
kwa bo držalo?
itk da sm prav izračunal, 90~95, 473~480. kwa bluziš! postopek pa se mi ne ljubi devat gor, naj ti ga kdo drug da.
itk da sm prav izračunal, 90~95, 473~480. kwa bluziš! postopek pa se mi ne ljubi devat gor, naj ti ga kdo drug da.
ja to je isti kur... pač je malo odstopanje , sam ŽAV si pado na izpitu če je tako , pa hvala full si pomago , hvala za postopek , ka sploh pišeš pa odgovarjaš pol če maš neke butaste odgovore ...
OmegaBlue ::
Dajte se ohladit malo.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
Pomoje ima rešitve, oz. knjigo iz katere izvirata ti dve nalogi. Pol je pa najboljš približno rešitev napisat (kao, cover up) in govorit okoli, kako se ti ne da limat tule postopka.
Dejmo se kar pretvarjat, da ga kao nismo pogruntal.
Dejmo se kar pretvarjat, da ga kao nismo pogruntal.
OM, F, G!
pa še eno mam ki ne gre skup
sveder vrtimo z navorom 5Ncm , s kako silo reže sveder v tangentni smeri , če je premer svedra 4 mm . rezultat je 25 N , sam kak prideš do sem
sveder vrtimo z navorom 5Ncm , s kako silo reže sveder v tangentni smeri , če je premer svedra 4 mm . rezultat je 25 N , sam kak prideš do sem
brane01 ::
N=r*F d=0,4cm zato je r=0,2cn
F1=N/r
F1=5Ncm/0,2cm
F1=25N
Piece of cake!
F1=N/r
F1=5Ncm/0,2cm
F1=25N
Piece of cake!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: brane01 ()
HVALA ti , sploh nisem poštuderal na polmer sm kr premer mel v mislih ,
pa vidim da ste v formi sam eno še prosim : predstavljaj si klešče ... ročka je dolga 20 cm , sprednji del pa 4 cm. Na ročko pritiskamo s silo 200 N , kakšen je pritisk v krajšem delu , torej spredaj .
Lp
pa vidim da ste v formi sam eno še prosim : predstavljaj si klešče ... ročka je dolga 20 cm , sprednji del pa 4 cm. Na ročko pritiskamo s silo 200 N , kakšen je pritisk v krajšem delu , torej spredaj .
Lp
Kako je že tisto... Navor = sila x ročica....? Pa tisti Newtnov zakon o recipročnem delovanju sil?
M1=F1*r1
M1=200N * 0,2m = 40Nm
M2=F2*r2
40Nm=F2*0,04m
F2=40Nm / 0,04m = 1000N
EDIT: Aja - to zato, ker velja M1 = M2
M1=F1*r1
M1=200N * 0,2m = 40Nm
M2=F2*r2
40Nm=F2*0,04m
F2=40Nm / 0,04m = 1000N
EDIT: Aja - to zato, ker velja M1 = M2
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
Ročice so v razmerju 1:5. Že iz tega lahko zaključiš s kakšno silo delujta čeljusti ena na drugo.
Zakaj oz. kako bi pa tule izračunal pritisk, pa nimam pojma.
Zakaj oz. kako bi pa tule izračunal pritisk, pa nimam pojma.
OM, F, G!
Uh, oh, pritisk Sploh nisem opazil...
Verjetno tipkarska napaka od avtorja teme, ker brez površine pa res zelo težko ugotovimo to...
Verjetno tipkarska napaka od avtorja teme, ker brez površine pa res zelo težko ugotovimo to...
- Hoc est qui sumus -
kitzbrado ::
>Ročice so v razmerju 1:5. Že iz tega lahko zaključiš s kakšno silo delujta čeljusti ena na drugo.
Saj tocno to je podal imagodei, samo malo bolj formalno.
paketek, ti bi pa lahko malo odprl kaksno knjigo, ker sprasujes po popolnoma solskih primerih. Vsaj enkrat si preberi osnove, preden gres sprasevat na forum.
Saj tocno to je podal imagodei, samo malo bolj formalno.
paketek, ti bi pa lahko malo odprl kaksno knjigo, ker sprasujes po popolnoma solskih primerih. Vsaj enkrat si preberi osnove, preden gres sprasevat na forum.
kaiser soze:
no, morda pa bom vendarle dal postopek gor, ker me je tvoj post motiviral. ampak jst sem mislu, da je kdo tu gor manj len kot jaz in so bo potrudil prej kot jaz in dal postopek gor (prej kot jaz).
no, morda pa bom vendarle dal postopek gor, ker me je tvoj post motiviral. ampak jst sem mislu, da je kdo tu gor manj len kot jaz in so bo potrudil prej kot jaz in dal postopek gor (prej kot jaz).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Fizika pomočOddelek: Šola | 4935 (1074) | parisjan |
» | 6 nalog za fiziko ... prosim pomoč (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 12277 (9972) | lebdim |
» | Fizika... (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 15326 (12166) | MatVZ |
» | Fizika-1.LetnikOddelek: Šola | 2231 (2004) | onCloud9 |
» | Fizika - sileOddelek: Šola | 3074 (2963) | gzibret |